Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Yıllıklar » Şiirimizde 2001 Ufuk Turu / İhsan ÜREN » 1- Şiirimizde 2001 Ufuk Turu

1- Şiirimizde 2001 Ufuk Turu

2001 yılına, Akatalpa'nın 13. sayısını çıkarma ve Ufuk Turu ekini yetiştirme koşturmacası içinde girdik. İyi ki böyle bir uğraşımız var. Zamanın nasıl geçtiğine şaşırdığımız günler oluyor. Ufuk Turlu 13. sayımızı çıkarır çıkarmaz, zindandan kurtulmuş gibi kendimi İstanbul'a attım. Yanımda bilin bakalım kimler var? Yol arkadaşım iki kitap, Onur Caymaz'ın Kah ve Rengi'si ile Gonca Özmen'in Kuytumda'sı. Genceldim! Bravo gençlere, insana güç, sağlık ve umut aşılıyorlar!

Necati Cumalı ölmüş. Çok üzüldüm, 1950-1960'larda sevdiğim şairlerin başında geliyordu, çok iyi bir oyun yazarı oldu, iyi öyküler, iyice romanlar yazdı, ama şiirini daha ilerilere götüremedi. Toprağı güneşli olsun.

Ocak ayının son günleri, havalar çok iyi gidiyor. Hera Yayınları'ndan çıkan kitaplarla günleri m geçiyor. Osman Serhat Erkekli, Yeni Şiir/er'i; Betül Tarıman, Kardan Harfler'i; Abdullah Eraslan, İnsanın Uzağı İçinde Başlar'ı imzalayıp gönderme yüceliğini göstermişler. Bu arada küçük İskender'in Bahname'sini okudum, beğenmedim. Ocak ayını dorukta duygularla noktalıyoruz. Şubat sayımız çıkmış, öylesine amatör çığlıkları atıyoruz ki, Çağdaş Gazeteciler Derneği'nde kutlama yapıyoruz, Adana'ya mesaj çekiyoruz, dergimiz çıktı diye. Hilmi Haşal'dan mesaj geliyor, aynı zamanda kalkıyor kadehler, Akatalpa'nın şerefine!

Şubat sayımızda Hilmi Haşal'ın "Bir Düş: Setbaşı Şiir Akşamları" yazısını çok sevdim, nasıl hayata geçirilir? Bilemiyorum. Hilmi coşkusunu çok güzel anlatmış; oradaki esnafa, belediyecilere anlatmak gerekli bunu. 14 Şubat günü Bursalı şair Celal Sılay'ın bütün şiirlerini kapsayan, YKY'dan çıkan Hüsran Filizleri nihayet elimde! Celal Sılay adının Bursa'da bir caddeye verilmesi için Büyük Şehir Belediyesi Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'na öneri götürülmesini teklif ediyorum kurula. Metin Güven, Yön Yayınları'ndan çıkan son kitabı Unutmak İyidir'i ulaştırdı, sağlık ve iyilikler ona ... Harıl harıl eski Papirüs dergilerini karıştırıyorum; Mehmet H. Doğan'ın şiirlerini arıyorum, sonunda eskiden yazıp yayımladığı 4-5 güzel şiirini buldum, basılacak kitap için!

Tanrım, iyi ve kötü günlerimiz yaklaşıyor' Medet diye kimleri yardıma çağırsak? Korkuyorum, rezil olacağız diye. Edebiyat Günleri'nin çalışmaları iyi gitmiyor! Mehmet H. Doğan için özel kitap yapılacaktı, geç kalındı, ortalarda yazı yok. İlişkilerimiz kopuk. Bu arada Tahir Abacı gelmiş Bursa'ya. Ben neredeydim Hiç anımsamıyorum. Tahir Abacı'yla, görüşmekten sevinç duyardım. Sevgili Abacı, iki şiir kitabını adıma imzalamış; Sıcak Hayat ve Basit Şeyler'i, mutlu etti, sağ olsun.

İşte, Bursa Edebiyat Günleri geldi. Bu yıl altıncısını kutluyoruz. 30 kadar şair ve yazar misafirimiz. var. Büyük bir edebiyat şöleni veriyoruz. Bu yıl özel konuğumuz ve konumuz; denemeci / eleştirmen Mehmet H. Doğan. Şiir cumhuriyetinin çocuklarını; yaş sırasına göre mi saysam, anımsadığım sırayla mı? O zaman, unuttuklarım alınmazlar mı? Gerçi gönlü YÜ'cedir onların; Cevat Çapan, Mehmet Taner, Sina Akyol, Orhan Alkaya, Abdülkadir Budak, Haydar Ergülen... Üzgünüm, Mehmet H. Doğan için kitap çıkarma fırsatını iyi kullanamadık. 70. yaş gününe armağan olarak iyi gidecekti. İyi bir jest olacaktı. Yazık oldu!

Nisanda İstanbul'a gidince, ilk işim, YKY'ndan Mehmet H. Doğan'ın hazırladığı Yüzyılın Türk Şiiri'ni almak oldu. İlk izlenimlerim, İstanbul çevrelerine yakın bir görüşle hazırlandığı, onların beklentilerine denk düştüğü ve özetle "malumu ilan" olduğuydu. Bu görüşümü koruyorum ve keşke Mehmet H. Doğan; yüzyılın şiirine katkı sağlayacak bir bakış açısı getirseydi deyip kesiyorum.

Doğrusu bu ya ben, antoloji yüzünden kavga çıkacağını hiç beklemiyordum! Bunun için de bir neden göremiyordum. Yanılmışım, hem de çok! Nasıl adamlarız biz? Bütün bozguncuların, saldırganların, kavgacıların bizim çevremizde toplandığını, Nazım'ın dediği gibi "Dünyanın en tuhaf mahluku" olduğumuzu unutmuşum!.. Antoloji kavgası ağustos ayına kadar sürdü. Kopan gürültüler, fındık kabuğu nu doldurmaz şeylerden çıkıyordu. Keşke dergiciler, kavgaya çanak tutmasalardı diyesim geliyor. Bence, en çok gürültü koparanlardan Özdemir İnce, Türk şiirinde, velvele koparılacak bir vesile bile değildir' Böyle biline! Yok, çok çok önemli biridir, diyorsanız; mübarek olsun Türkçemize!

Yerim daraldı, söyleyeceklerim çok, nasıl yapmalıyım. Bu yıl Ufuk Turunu 4 sayfa genişlettik. Önceki yıllarda tur için seçtiğimiz şairleri, kendi kendimize gelin güvey oluyoruz endişesiyle, hakları da olsa dostlarımızı, bu yıl tura almadık: İlhan Berk, Ahmet Uysal, Hüseyin Peker, Sina Akyol, Hilmi Haşal, Serdar Ünver, Betül Tarıman ... bunların birkaçı. Boynumun borcu, durumdan söz etmek gereğini duydum. Öte yandan bir perspektif geliştirmek zorunluluğu da onaya çıktı. Önceki üç turda şiiri olanları, hak etseler de almadım. Hoşgörümü, dostlarımdan yana kullanmadım. Bilmenizi isterim ki, bu kolay olmadı; Serdar Ünver'in "Bahçe" şiirini almamak yine de üzdü beni!

Mayıs ayında kitap bombardımanına tutuldum! Hera Yayınları'ndan altı şiir kitabını, Hüseyin Alemdar göndermiş: Güngör Tekçe'nin Seğiren'ini, C. Hakkı Zariç'in Keşke Hiç .. .'ini , Hüseyin Avni Cinozoğlu'nun Gölgesiz Kandil'ini, Yılmaz Arslan'in Sedir Ağacı'nı, Lüsan Bıçakçı'nın Baııa Söz/eriıı Kal(li'sını. Aziz Kemal Hızırağlu, Tümzamanlar Yayıncılık'tan çıkan beş kitabını imzalayıp gönderme inceliğini göstermiş: Şebnem, Saproftt, Yaşadınız Öldünüz, Okyanus Eskiz'i Şeyler, Hazırlıksız ve Yalnız. YKY'ndan Mehmet Mümtaz Tuzcu'nun Yazöte, Ebubekir Eroğlu'nun Berzah adıyla toplu şiirleri, Lale Müldür'ün Saatler / Geyikler, Rabia Hatun'un 41 Şiiri ile Ahmet Oktay'ın Şairin Kanı, Eser Gürson'un Edebiyarraıı Yana, Enis Batur'un Smokinli Berduş adlı denemeleri yayımlandı. Can Yayınları şiir kitabı olarak; Hilmi Yavuz'un Yolculuk Şiirleri'ni, A. Tolga Suyolcuoğlu'nun Sakin ölüler Antojisi'ni, Aydın Afacan'ın Yan Yana Yedi Kırmızı’sını, Mehmet Hameş'in Yaktığın Coğrafya'sım, C. Hüseyin Düz'ün Issızliğı Ne Tanımlar'ını yayımladı.

Fazla uzatmayayım sevgili dostlarım; Ahmet Necdet'in Broy Yayınları'ndan Ey Aşk'ını, Hilmi Haşal'ın Güldikeni Yayınları'ndan Dağınık Düş Sepetleri'ni, Orhan Alkaya'nın Gendaş Yayınları'ndan Tuz Günleri'ni, Baha Önem'in Toplumsal Dönüşüm Yayınları'ndan Sevginle Yaşlı'ını, Faize Özdemirciler'in Hera Yayınları'ndan Her Aşk Doğduğu Yere Benzer'ini aldım, öptüm, başıma koydum. Selamlarımı cümle alem duysun diye yazıya döktüm.

Ben, bu yazıya son noktayı koymaya hazırlanırken, Cumhuriyet gazetesinde Orhan Koçak; Enis Batur'un Edebiyat ve Eleştiri dergisinde yayımlanan "Negresco, 1915" adlı şiirini aralık ayının şiiri seçtiklerini duyurdu. Arif Damar, Memet Fuat diğer seçicilerdi. Bu yıl, Cumhuriyet gazetesi gençlere sayfalarında yer açtı, onların şiirlerine bir köşede yer verdi. Bu köşede çıkan şiirleri izledim. Düzeylerinin oldukça düşük olduğunu doğruluk adına belirteyim. Biraz özen!

Hepinize sağlıklı, başarılı ve şiirli bir yeni yıl dilerim. Sevgiyle hoşça kalınız.

İhsan ÜREN

Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa