Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Yıllıklar » 2004 Şiir Yıllığı / Hazırlayan: Veysel ÇOLAK » 6- I. KARŞIYAKA ŞİİR KURULTAYI ÇALIŞMA RAPORUDUR

6- I. KARŞIYAKA ŞİİR KURULTAYI ÇALIŞMA RAPORUDUR

 

Bildiri sunan 22 delege ve şiirlerini okuyan 19 şairin katılımıyla 1. Karşıyaka Şiir Kurultayı 18-19-20-21 Mart 2004 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Hal­ka açık yapılan görüşmelerin sonucunda Türk şiirinin sorunları saptanmış; bunların, şiir kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir:

 

*   Günümüzde insanlar, nesne ve doğa; yani tüm bir yaşam tüketim dünyasının değerler sistemi içerisinde anlamlandırılmaktadır. Artık iyice belirleyici olan bu durum günümüzde cinsellik, korku, şiddet, arabesk, 'kiç'leşen süslemeler, masalsılık, mitoloji, kutsal kelam formları vb. ile şairi ve şiiri teslim almaktadır.

 

*   Küresel kapitalizmin kültür emperyalizmi depolitizasyon ve tüke­tim ütopyaları ile şairin kendisinde etkili olmuş ve 'tarafsızlık' kimliği, üstün bir değer haline gelmiştir. 'Tarafsızlık' yalanı, mevcudun sürgitliğine hizmet eden bir taraflılık örgütlerken, şiirin yıkıcılığı, başkaldırırken gelişen estetiği aşınmıştır. İnsanın düş görme yete­neğini kaybettiği bir dünyada şiir, insanı yeniden düş görmeye ça­ğırmalıdır.

 

*    Şair, şiirinin önüne geçirilmiştir. 'Yükselen' değer olarak yapıtının önünde durmakta ve bu duruşunun rantını talep etmektedir. Amaç, şairlerin kendileri olmuştur, yapıtları değil... Şiir, günümüzde sorunludur, çünkü şair sorunludur, çünkü insan sorunludur. Çünkü sistem sorunludur.

 

*   Şairin eğlendirici bir unsur haline getirilmesi, şiirin bir oyun olarak algılanması reddedilmelidir.

 

*   Şiirin kaybolan iklimi yerliden yaratılmalıdır. Şiirin düş gördüren bir yaratı olduğu anımsanmalı; bir gelecek tasarımı ve önerisi ortaya koyan şiirler yazılmalıdır.

 

*   Türk şiirinin izlek yoksunu olduğu görülmeli ve hayatın bütün iz­lekleri şairlerin gündeminde yerini almalıdır. Çocuk, genç, yaşlı ayrı­mı yapmadan; bütün toplumsal alanların şiiri yeniden tasarlanmalı ve karşılanmalıdır.

 

*   Teknolojinin yönetimine giren insanı sarsacak, onu kendine, insana yöneltecek şiirlere gereksinme vardır. Şiir, düzenlenmiş dünya/sını/yı yıkma hazırlıklarına hemen başlamalıdır. Şiir yazanın bu hazırlıklara katılma dışında başka bir seçeneği yoktur. Şiir, yeniden insanı keşfetmeli ve yüzünü bütünüyle ona döndürmelidir. Şiir insana gitmelidir. Şiirin öznesi ve nesnesi sorunu düşünülmeli, insanla örtüşmesi sağlanmalıdır. İnsanın şiirle buluşmasını engel­leyen ekonomik, toplumsal ve siyasal tüm olumsuzluklar aşılmalıdır.

 

*   Şair, iktidar ilişkileri içerisinde düştüğü uzlaşmanın dışına çıkmalı­dır. Yoksa yazılan şiir hep geçersiz olacaktır. Yaşanan ve belirleyici olan illüzyon kırılmalıdır. Günümüz şairinin oluşturduğu güvensiz­lik giderilmelidir.

 

*   Türk şiiri yapı bakımından sorunludur. İskeletten yoksunluk, kalıcı­lık bakımından yoksunluğa dönüşmüştür. Yazılan şiir, bir boşluğu doldurmayı amaçlarken, başka bir boşluğa dönüşmüştür. Fark edilip giderilmesi gereken budur. Şair, genel-geçer olanın dışına çık­malıdır. Bu durumda, verili gerçekliğin arkasına geçmek, 'zamanın gürültüsünü' duymak ve karşıtını oluşturmak, şair için bir zorun­luluktur.

 

*   Şair var olandan sıkılarak ve onu sorgulayarak yeniden işe koyul­malıdır. Bu ona, yazdığı her şiirle yeni bir yaşam tasarınu önerme olanağı sunacaktır.

 

*    Şiirin yaşamsal bir gereksinme oluşunun kitlelerce benimsenmesi sağlanmalı, bunun olanakları araştırılmalı ve istenen gerçekleştir­melidir. Özellikle şiir dergileri, bu bağlamda ortaklaşa bir tavır geliş­tirmeyi organize edip, yaşama geçirebilmelidir. Dergi editörleri, en azından iyi bir şiir okuru olmakla yetinmeyip bir şiir eleştirmeni olabilecek yetkinlikte davranmalı, dergileri şiir kirliliğinden kurtara­bilmek için gerektiğinde dergi sayfalarının şiire ayırdığı bölümlerini boş bırakarak yarımlamayı göze alabilmelidir.

 

*    Günümüz şiirinin bir anlam sorunu vardır. Bunun giderilmesi gere­kir. Yoksa, şiirin aşkınlaşmasını gerçekleştirmek olanaksızlaşacaktır.

 

*   Şiir, bazen bir yalnızlık biçimidir. Ama şimdilerde ŞÜr, hep bir yalıuzlık biçimi olarak yaşanmaktadır. Giderilmesi gereken de bu olmalıdır.

 

*   Her neden bir sonuçtur aslında. Bu durumda, sonuçlardan neden­lere gitmek ve Türk şiirini yeniden yaşanır kılmak gerekmektedir.

 

*   Uzun süreli ve ciddi kuramsal açılımlar yapmayı hedefleyen çevre­lerin oluşturulması yollan denenmelidir. Bu bağlamda şÜri ve şÜrin sorunlanm her yönüyle ele alan sempozyum, kurultay... gibi etkin­likler desteklenmelidir..

 

*   Elbette bu olumsuzlukları aşan iri şairlerimiz vardır.

 

Bizler, Türk şiirinin bu sorunlanm gidermek üzere işe koyulmanın zorunlu­luğuna inamyor ve kendimize görev çıkartıyoruz. Özlenen o şiir iklimini yeniden yaratabilmek için, işe koyuluyor ve çağrıda bulunuyoruz.

 

Özcan Yalım, Kemal Özer, Ülkü Tamer, Afşar Timuçin, Dinçer Sezgin, Mehmet Yalçın, Süreyya Berfe, İsmail Mert Başat, Raif Özben, Nevzat Süer Sezgin, Celal Soycan, Seyyit Nezir, Nuri Demirci, Suat Engüllü, Şükrü Erbaş, E. Bülent Yardımcı, Arife Kalender, Veysel Çolak, Ahmet Yıldız, Ahmet Bozkurt, Mehmet Sadık Kırımlı, Arif Madanoğlu, Mehmet Atilla, Ahmet Günbaş, Lütfii Dağtaş, Ertan Yılmaz, Fergun Özelli, Gonca Özmen, Halim Yazıcı, Hidayet Karakuş, Hüseyin Yurttaş, Kazım Şahin, Kemal Gündüzalp, M. Mahzun Doğan, M. Mazhar Alphan, Soner Demirbaş, Timuçin Özyürekli, Veysel Gültaş, Zeynep Uzunbay, Melih Elhan ...

 

 

Veysel ÇOLAK

Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa