Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Yıllıklar » 2004'ün 104 Şiiri / Hüseyin ALEMDAR - Yılmaz ARSLAN » 4- "2004'ÜN 104 ŞİİRİNİ TAKDİMİMİZDİR! (51-104)

4- "2004'ÜN 104 ŞİİRİNİ TAKDİMİMİZDİR! (51-104)


51. Mehmet Yaşın:
Şiirleri de. yeni kitabı da hararetle beklenenlerden. "Şairane Bir Pazar Yemeği" "2004'ün 104 Şiiri"ne tatlı bir sürprizle girmeyi başardı.

52. Aydın Şimşek: Kum dergisini ve yayınlarını inatla sürdürüyor. "Travma" şiiri de bu çalışmaya sürprizle giren bir başka şiirlerden biri. Şimşek' in 2005'te şiire daha çok asılması beklemek her ikimizin de dileği.

53. Nur Saka: Her yıl bir ya da iki iyi şiir yayımlayıp da kenara çekilenlerden biri Saka. Ancak çok
dikkatli izleyicilerin yakalayabileceği bir şair. Bu yıl bizi de, kendini de iki şiir arasında bıraktı: "Sözcük Mesafesi" ve "Tanrı Yok Oğullarım Yok Aşk Yok"

54. Yılmaz Arslan: Son beş yıldır, ilk defa bu yıl iyi dergilerde birkaç iyi şiiriyle dikkat çekti. Zamflr ve diğer şiir dosyalan kitaplaşmayı bekliyor. Deneysel anlamda "Sabahattin Ali için 25 Çığlık" ve "Bir Şehvet Rüzgarı ki", kendi çizgisi doğrultusunda "Rus Ruleti” ve "Tanık" şiirleri kayda değerdi.

55. Ülkü Tamer: Yılın en güzel şiirlerinden biri olan "Bir Yolculuktan"ı O yazdı; yine yılın en güzel çeviri şiiri olan "Bir Karatavuğa Bakmanın On Üç Yolu"nu Wallace Stevens'dan O çevirdi. Keşke, bir Avrupa ve Amerika kuş türü olan karatavuğun erkeğine dipnot düşerken, onun gagasının san olduğuna da vurgu yapsaymış! (Geceyazısı, Ocak 2004). Narbülbülü ve karatavuk ne kadar da şiirdir "Bir karatavuk var içinde / Bildiğim her şeyin".

56. Onur Caymaz: Öykü de roman da gördük ki onda iyi durdu. İkinci şiiı kitabı olan "Bak Hala Güzelsin" yılın en güzel kitaplarından biriydi. Öykü ve roman sana kalsın, ama n'olur şiire devam! "Aşk Savaşları" seni anlamamıza yetti. 57. Mustafa Köz: Yeni kitabı Açık Yara' yı yayımladı. Son birkaç yıldır şiire iyi asılmasına rağmen onu alıp götürecek bir şiiri yok ortada. Bizde "Şairin Ölümü" ve "Bir Ağaca İlk Adıyla" adlarını taşıyan iki şiiri kalmış.

58. Alphan Akgül: Henüz kitabı yok galiba! Usul bir sesle eski şiiri yeni bir tatla yazıyor. "Abdal ve Vaad" böyle bir şairin "2004'ün 104 Şiiri"ne bir jesti.

59. Nuri Demirci: Yıllar öncesinden bir şiiri "Yelek", şiir yeleğimizin yan cebinde durur hala! Sürekli bir şair izlenimi vermese de, şiire tutunduğu açık. Demirci'nin şiiri için belki geç olacak ama, bir on yıl daha beklenecek. "Zencefil" ve "Hayat Manzaralı Oda" şiirlerini inanın çok sevdik.

60. Metin Kaygalak: Kemal Varol için söylediklerimiz üç aşağı, beş yukarı Kaygalak için de geçerli. O da ne zamandır "Yüzümdeki Kuyu" kitabının altında eziliyor. Büyük bir şiire çıkacağı noktada ufak ufak kınlıyor. "Sahip" şiiri onun için de, bizim için de bir teselli!

61. Hüseyin Atabaş: Kendi şiiri kendinde iyi duran şairlerden biri. Büyük bir şiirin peşinde hiç olmadı, ancak nerde dursa şiiri büyük! "2004'ün 104 Şiiri"nin "İğde Kokusu" şiiri bu yolculuğa tanıklığa gelmiş gibi.

62. A. Hicri İzgören: Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yayımlanan tek şiiriyle elektrik çarpar gibi Çarptı bizi. İleriki yıllarda ondan kitap ve daha çok şiir bekliyor olacağız. "Parça Tesirli" şimdilik bu yıla yetti.

63. Nurullah Can: Keşke daha çok görünse, hep şiir yazsa! "Kehanet Şiirleri" iyi bir seriye dönüşecek bir dosya tadı bıraktı bizde.

64. Murathan Mungan: Tam yılı bitiriyorduk ki, kendine hemencek Mungan şiiri dedirtecek bir kitapla Eteğimdeki Taşlar ile Çıkıp geldi. Kimi şiirleri ilk şiirlerini anımsatsa da, eteğinden düşen her taş insanın insan yerine bir güzel oturuyor. "Asmalar" şiiri o kalpten.

65. İzzet Yasar: Şiiri bırakır gibi yapıp, gidip gidip dönenlerden. Böyle hallerde hep şiir vardır. Yılın en güzel şiirlerinden birini "Resim" adıyla o söyledi, yalan yok!

66. Mehmet Taner: O da Hüseyin Atabaş gibi farklı bir sesle kendi şiirini yazıyor. Şiirindeki büyüklük dize yapısında ve imgelerinde. "Ait ve Azade" ile "Dörtlükler" şiirleri hala defterlerimizde.

67. İsmail Uyaroğlu: Uzun bir suskunluk döneminden sonra, Lanettayın Bir Şair kitabıyla Çıkıp geldi. Uyaroğlu şiirini özleyenler için hoş bir sürprizdi. Bizler için de öyle oldu. Tek itirazınuz, bu kadar bekleyen bir şiir kendini daha çok aşmış olsaydı. Ama, "Lütfen Öldürün Beni"ye laf yok.

68. GüIten Akın: "Leke" şiiri bir yıla yetti. Ne de olsa o bir Gülten Akın!

69. Fazıl Hüsnü Dağlarca: 2004 O'nun yılı oldu. Dileriz 200S'te de salvoları sarsıcı olur. Şair kısmının yazdıkça gençleşeceğini ne de güzel gösteriyor. Pes doğrusu! "İlk Toplantı" ve "Özgürlüğüne Dal Budak Salan" adlı şiirler tam bir Dağlarca ustalığındaydı.

70. Mehmet Can Doğan: Şair şairi sesinden tanır. Hiç karşılaşmasak da, M. Can Doğan'ın sesi içimizin bir yerlerinde hep durur. Tıpkı şu iki şiirde olduğu gibi:  "Koyun Abdal" ve "Yedek Anahtar" ... Neresinden tutsan bir şair O!

71. İlhan Berk: Ne mutlu bize ki, böyle bir genç ustayla aynı coğrafya ve zaman diliminde yaşıyor ve yazıyoruz. Berk, bu yıl da en gencimizdi. Birkaç defterden, yine anlamı sorun yaparak ve en uçta durarak yazının beyaz sesiyle aktı durdu. "Ben İlhan Berk'in Defteriyim", "Aforizmalar" ve "Madrigal" defterleri her sayfasıyla gepegençti. "Tanrı 'yı görüp de sağ kalan yok" dizesi bile 2004' e yetti de arttı bile!

72. Enis Batur: Yazının her alanında var olabilen çok yönlü bir yazın adamı. YKY'deki yeri ve ağırlığı unutulmaz umarız. Batur'a şair tarafından bakacak olursak, o her zaman şair!  "Pençe Defteri"nden iyi şiire işte örnek.  

73. İbrahim Tenekeci: Neyse ki, Kemal Varol ve Metin Kaygalak gibi ilk şiirlerinin altında fazlaca ezilmiyor. Yeni şiir kitabı Giderken Söylenmiştir bir Peltek Vaiz'in çok gerisinde değil. "Güneşte İhtiyar" şiiri "2004'ün 104 Şiiri"ne denk düştü.

74. Hüseyin Peker: Geçen yıldan kalma bir "Pusula Hatası" gibi başladı bizde. Şiiri yirmi dört saat akrep ve yelkovan yaşayanlardan. Yer yer Edip Cansever'i anımsatıyor, sanki her yerine şiir sıkışmış. Şiirindeki fazlalıklar bile bir bakıma gerekli. Defterlerimizdeki birkaç güzel şiirin altında O'nun adı var. "Üç Gül", "Akrep Duruşu", "Matkap", "Dağın Yaşlı Adamı" ve "Büyük Temizlik" şiirleri o defterlerde birbirlerini kıskanıp durdu!

75. Cahit Koytak: Derin bir şiiri var, şiirin nimetlerinden yararlanarak şiiri deşip duruyor. Dizelerinde bilgelik var. İşte, "Şiirin Faydalan", "İlhan Berk'i Yeniden Okurken" ve "Şiirin Gömülüşü" adlarını taşıyan bu üç şiir böyle dizelerden kurulu.

76. Hüseyin Ferhad: Yeni şiir kitabı Simurg'u yayımladı. Şiirdeki gizemini hala koruyor. Toplu Şiirlerden sonra bir bocalama dönemi geçirdi, yeni yeni toparlanıyor. "Küfe'de Bir Hüseyni Akşam" O'nu bize çok sevdirdi.

77. Ebubekir Eroğlu: Bütün şiir kuşlarının bir parça da O'nun sesiyle öttüğü kesin! Sesini yer yer metafizik söylemlerle buluyor, şiire ardan gidiyor. Hemen her dizesinde gizli bir ustalık seziliyor. "Aldı Beliğ", "Dere Boyu" ve "Gölge Oyunu" şiirleri usta işi şiirlerdi.

78. Deniz Durukan: Yılın en güzel iki şiirini yazdı dersek yalan olmaz. Çok tuhaf, kendini bile hırpalayan bir şiiri var. Müzik yazılarıyla müziğe kayar gibi görünse de, Durukan bile içindeki müthiş şairin farkında! "Makas" ve "jartiyer" şiirleri fena halde aklımızda!

79. Cihan Oğuz: Yeni kitabı Kendime Savurduğum Hançer'i yılın son günlerinde yayımladı. Bu kitap 2005'te çok konuşulacağa benziyor. Oğuz, hayatın dilini bütün çıplaklığıyla şiirine etik ve estetik değerlerle ustaca yerleştiriyor. "Avamın En Büyük Asaleti Ölüm" tam da ona göre!

80. Barış Pirhasan: O'nu yıllar sonra Şiiratı getirdi. Sinemadan vakit bulursa şiir yazacak. "Bakarsın Ben Gelirim" bizce, "2004'ün 104 Şiiri"nin en güzel şiirlerinden biri.

8I. Ali Asker Barut: Tam kendini özletmişti ki, defterlerimiz O'nu bize gösterdi! "Mektup" dedi, "Haziran Gecesi" dedi, "Çekingen Bir Aşkla" Ali Asker geldi.

82. Cem Uzungüneş: Yeni kitabı şiddetle beklenenlerden biri de Uzungüneş, araya mesafeler koysa da şiirini kendisi bile unutturamıyor. Şiir coğrafyasını "sık orman" imgeleminde yoğunlaştırıyor. Seçilmiş üç şiirini bire düşürürken afalladık doğrusu: "Kırlangıçlar", "Geniş Ovada Atlar", "Batık Şehir Sessizliği".

83. Tuğrul Tanyol: 80'li yıllardaki kadar şiirde değil ama, olmadığı zamanlarda bile varlığını hissettiriyor. Ada'da yayınlanan "Amnesia" iki defterden de parmak kaldıran bir Tanyol şiiri.

84, Salih Bolat: Yeni kitabı Açılmış Kanat'ı yayımladı. Birkaç yıldır kendi şiiri içinde bir arayış dönemi geçirdiğinden olacak, inişli çıkışlı bir grafik çiziyor. Şiiri aynntılarda aradığı kesin, bundan olacak büyük şeylerin peşinde değil. "Anladım" şiiri 2004'te bize çok güzel geldi.

85. Celâl Soycan:Islık dergisinin sesine kendi sesini de katarak Anadolu'dan bütün bir ülkeye seslenmeyi başarıyor. Sesi yalnızca Islık'la sınırlı değil, şiir ve yazılarıyla birçok diğer dergi ye de renk ve canlılık katıyor. "Kar Kurtlandı", "Şehrayin" ve "Bir Sessiz Harfe Çalışıyor" şiirleri hangi dergiyi ateşlemez ki!

86. Adnan Satıcı: O da azuzun gitmiş gibiydi; Eksikti Geceler ve Bazı Günler'le bize çok yakın gibi döndü. Yaşının üstünde bir hayatla ve şiirle. "Mayıstır Artık" şiiriyle, eski bir şiirinden "annem kalbimin kızkardeşi"dir dizesini anımsatır gibi!

87. C.Hakkı Zariç: "Sıfır"la, "Keşke"yle hayatı anlamlandırmaya devam etti. Hayatın ara ve arka sokaklarında aradı şiiri. Çok zaman aradığını buldu. "Toz Mevsimleri" o aradıklarından.

88. Mehmet Altun: İlk kitabı Rüyamda Hayat Vardı'yı yayımladı. Ahmed Arif, Enver Gökçe ve Hasan Hüseyin şiirleriyle akrabalığı olan bir şiirden geliyor sanki; kendini bu gelenekler üzerinde var etmeye çalışıyor. "Aşktan ve Doğumdandır" bu anlamda bir çeşni.

89. Sinan Oruçoğlu: Her haliyle şair olduğundan kuşku duymuyoruz. Umanz ilk kitabını daha fazla beklemeyiz. Yıl içinde bizi fazlaca meşgul eden iki şiiri "Dünya İşleri" ve "Şehla" 200S'te de üzerinde çok duracağımız bir şairi muştuladı.

90. V. B. Bayrıl: Yıl içinde yapılan cılız şiir tartışmalarına katılanların arasında şiire en iyimser yaklaşanlardan biri oydu. Birkaç yıldır az şiir yayımlıyordu, bu yıl da az yayımladı. Az yayımlarken "Elmas Sıkıntı"yı buldu, sıkıntısı bile iyiydi!

91. Hüseyin Kıran:Madde Kara adlı ilk kitabıyla Çıkıp geldi. Bir yanıyla Emirhan Oğul'u anımsattı bize. Yaratım dergisinin "Cezaevi Şiiri Dosyası"nda şiiri yayımlandı; çalışmamızdaki "Hiç Söylenmemiş Olana" adlı şiir ardan. Şiiri, bildik cezaevi şiirine hiç benzemiyor.

92. Ahmet Necdet: Toplu Şiirlerini İnce Divan adıyla yayımladı. Sonnet, Haiku ve Tankalar yazdı, şiirini bu kalıplarla derinleştirmeye çalıştı. "Yokluğunla Çoğalarak" bu şiirlerden defterimize kaydını yaptırmış güzel bir şiir. Başarılı da.

93. Metin Güven: Yeni kitabı beklenenlerden biri de O! Sanki yirmi yıl var kitap yayınlamamış. YıL içinde birkaç şiiriyle defterlerimizi kedi bakışı patileyip durdu. "Köy" o günlerden kalma bir şiir. "Arap Şükrü Sokağı" ve "Cümbüş" ise tipik Metin Güven şiirleriyd

94.      Mehmet Ocaktan: Az yayımlayan şairlerden biri olmasına rağmen "Kor"la yakalandı bize. Bazen tek bir şiir bile yeter her şeye!

95. Hilmi Haşal: Yeni şiir kitabı Yaralı Gümüş'ü yayımlarken, şiir üzerine yazılarını da Şiir Seddinde Kronos adıyla kitaplaştı. Bütün bir yıl "kıyı" şiirleri yazdı, kendini çoğaltırcasına. "Kıyı Sineması", "Kıyı Havası" ve "Kıyı Mesafesi" şiirlerindeki başarıyı diğer şiirlerde gösteremedi.

96. Güven Turan: Doğrusunu söylemek gerekirse yıl içinde bizi en çok etkileyen şairlerden biri oldu Turan, 2005'te gözümüz yazdıklarında olacak. "Midi'de Bir Öğle Öncesi", "Sinope" ve "Uyan" şiirleri kolay kolay eskimeyecek bizde.

97. Seyhan Erözçelik: Yeni kitabı Yağmur Taşı yılın en çok konuşulan kitaplarından biriydi. Çok konuşulması biraz da aynı zamanda çıkan Şiiratı dergisi sayesindeydi. Sözcükleri kırarak yeni sesler yakalama isteği, dizeleri çift aralık alt alta indirerek yeni anlamlar peşinde olma uğraşı "yeni" bir söylemi getirmedi. Kitaba ve dergilerdeki şiirlerine dair söylenecek söz: "Nilgün'ün Göztaşı" ve "Rüya Taşı"

98. Turgay Kantürk: Ne zamandır şiirinin uzağında. "Oyuncu Sözler" şimdilik şiirdeki yerini hatırlatmak için!

99. Özkan Mert: Yıllardır klasör dolusu şiirler yazdı. Kim bilir kaç klasör daha şiiri var yazılacak. Çok sevdiğimiz iki şiirini "Pazartesi Günleri Ben Dünyada Yokum" ve "Ben Orta İki'de Kaleciydim"i bu yıllıkta birlikte değerlendirmeyi çok isterdik.

100.   Seyyidhan Kömürcü: 2003'ün en iyi kitabı Hasar Ayini onundu. "Sinem" şiiri olmasa Kömürcü kitabının üstüne yattı diyecektik. Diyemedik.

101. Osman Konuk: "Türk Argosu" her anlamda ikimizi de alıp götüren bir şiir oldu. Aynı dönemlerde şiire başladığımız, ancak şimdi nerde olduğunu merak ettiğimiz Konuk'u bu şiirin coşkusuyla o an ve bütün bir yıl kucaklamak istedik! İyi şiirin istediği de budur!

102.   Süreyya Berfe: Her zaman az şiir yayımlayan bir şairdi, bu yıl epi topu iki şiir yayımladı. "Şiirden Anladığım" O'nun kalbince. Berfe'ce!

103. Hüseyin Atlansoy: Hece dergisi dışında pek görünmek istemiyor, iyi de ediyor. Adresi belli, şiiri işaretli bir şair. Şiirdeki yerini kendine has duruşuyla en hüseyni bir şekilde muhafaza eden derin ve dingin Hüseyin'lerden biri. "Yeğnik Asa Dar Geçit İnce Bedel Tül Kader" şiiri her yıllığa girecek şiirlerden biriydi.

104. Safa Kaplan: Osman Konuk'un "Türk Argosu"nda bizde bıraktığı etkisini başka bir yoldan "Türkiye'ye Tarih Dersleri"nde bulduk. Kaplan'ın şiiri yakın dönem Türkiye'sine ne de güzel ışık tutuyor. Keşke her şairin bir Türkiye şiiri olsa!

Hüseyin ALEMDAR - Yılmaz ARSLAN

Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa