Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Yıllıklar » 2004'ün 104 Şiiri / Hüseyin ALEMDAR - Yılmaz ARSLAN » 1- YAYINCIDAN

1- YAYINCIDAN

savaş rüzgârları ile soğutulan bir yılı daha 'tarifsiz kederler içinde' arşivlere kaldırdık. yanna; 'acılar atlası'na dönüşen bellekten neler kalacak? zamanın külleri neleri örtmüyor ki? tanıklığa gelen şair olarak bu trajedilerin şiirin bilincinde nasıl bir yolculuk oluşturacağını zaman tanık olacak!

zengin geleneğiyle yeniden üretilmesine rağmen şiir kitapları hâlâ 'bin' baskıya kilitlenirken; tüketilemeyen bir yazın sanatı olma ayrıcalığını da sürdürüyor. 'medya', kararsız, savruk, mobil bir okuyucu oluşturma çabasında ısrarcı yüksek baskılarda 'ucuz kitap' furyası ile gündeme oturdu. her şeyi o kadar çabuk eskitip tüketiyor ki, nesneleşen okuyucu da bu talandan payını alıyor. okuyucu bu düzeysizliğe ayak uydurarak savruk bir fotoğraf karesi oluşturdu. okuma alışkanlıkları popülizmi ve arabeski bu kulvara yerleştirilmeye çalışırken daha vahim bir tablo oluşuyor; üreten yazın sanatçılarının okuma(ma) rehaveti...

polemik üretmek çok daha cazip nedense. dost meclislerinde konuşulanlar bu kısır döngüden ibaret olsa da; şairlerimizin; son yıllarda çok daha bilinçli, arayan, sorgulayan şiir yolculuğunu sürdürdüğüne inanıyorum.

istanbul'a yaptığım ender yolculukların birinde hüseyin alemdar ve yılmaz aslan, yıl içinde farklı dergilerde yayınlanan şiirlerden yılın 104 şiiri dosyasını oluşturduklarını, dergimiz bünyesinde ek olarak yayınlamayı önerdiler. bu işin zorluğunu ve zorunluluğunu biliyordum! ne kadar nesnel olunmak istense de seçici kadronun beğeni ve poetik anlayışı bağlamında öznel olmaktan kaçınamayacağını da... her ne kadarda şiir beğenilerimiz çok fazla örtüşmese de: kadim hemşehrim olan hüseyin'e hayır diyemezdim.

taranacak dergilere eksiksiz ulaşmak kolay olmuyor. m.şerif onaran 'ın tespitiyle, (kum öykü-anı-günce:27) sadece şiir dergilerinin sayısı elli'ye yaklaşıyor. edebiyat ve kültür dergileriyle çok zengin bir yazın atlasımız var. tüm bu dergilere ulaşmak; bireysel çabalarla elbette kolay değil.

taşra çıkışlı dergi ve dosyalan ile şiirin konuşulduğu tartışıldığı bir yıl oldu 2004. üretilen şiirle birlikte polemikler de sürdü, şiire 'kefen biçenler'
(ki bunlar; manzumeci şiir anlayışının müdavimleri ya da söyleyecek sözü kalmayan inziva şairleri) oldu.

yine de eksikleri en aza indirmek için bize ulaşacak; yıl içinde yayınlanmış edebiyat dergilerinin ve şiir kitaplarının bundan sonra hazırlayacağımız seçkilere yardımcı olacağı inancındayım.

seçkiler; 'sıcağı sıcağına' yapılan tespitler 'çok erken zar atma'lar olsa da; o yılın atardamarını tutması, kuşağın özelliğini taşıması bağlamında önemli olduğuna inanıyorum.

Trabzon ocak 2005
Yaşar Bedri

 

 

 

 

Yaşar BEDRİ

Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa