Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Yıllıklar » Şiirimizde 2004 Ufuk Turu / İhsan ÜREN » 1- Şiirimizde 2004 Ufuk Turu

1- Şiirimizde 2004 Ufuk Turu


Geçen yılın Ufuk Turu döneminde, bir musallat gribe yakalandım, bitsin diye uğraştıkça, grip yineledi. Bir aydan fazla süren bir hastalık dönemim oldu. Nezle bile olmamış İhsan Üren’i yerden yere vurdu.

Akıl sağlığım; gitti geldi. Yüzlerce yanlışım, tüm ayıklama çabalarına karşın, görünür biçimde utanç kaynağı oldu. Derya = Deniz, Altıok = Altınok, Seyidhan= Seyyidhan yanlışlıkları; bana gribal dönemde döktüğüm terlerden daha çoğunu döktürdü. Yüksek ateşin bana oynadığı oyunları Ayşegül İzmirli de yazınca, ki yazması gerekirdi! Uzun süre, acı çektim.

Geçen yılın yanlışlarına, kötümserlik de eşlik etmişti. Bu yıl için böyle bir durum söz konusu değil. Şiirin söylentilere pek aldırdığı söylenemez. Kervan yürüyor, bu sonuç kimleri etkiliyor acaba? Hiç belli değil!. Şiirin, seçkin bir tür olduğu er geç anlaşılacak, yanlışlarda ısrar edilmeyecek. Şiirin katışıksız bir tür olduğunun ayırtına varılacak.

Akatalpa da yeni bir yaşa, yeni bir yıla başladı 61 sayıyla. Yeni Biçem’in 72 sayılık rekorunu, hiç değilse egale etme yolunda, çizgisinden geriye düşmeden, Türkiye’de yayımlanan edebiyat dergilerinin içinde, bana göre ilk beşteki yerini koruyarak doğru adımlarla yürümesini; yürümese bile yerinde saymasını sürdürdü ki, dilini kullanmasını bile bilmeyenlerin istilasına uğramış bir edebiyat ortamında bunu ben önemli bir başarı sayarım 

Dergi çevresinden Ramis Dara, Nuri Demirci, Hilmi Haşal ve Sedar Ünver Akatalpa dışında başka dergilerde de yazdılar. Özlem Tezcan Dertsiz, Pervaz Yayınları’ndan ilk kitabı “Şimdi Gitsem Güz”ü çıkardı.

Geçen 6 yılda dergi çevresi, çok ağır, durağan denecek kadar yavaş değişimler yaşadı. Melih Elal bir önceki sayıda derginin öyküsünü yazdı; üniversitede bulunduğumuz sırada, çok değil belki ama, hiç değilse birkaç öğrencinin katılımını sağlayabiliyorduk. Üniversiteden ayrılınca bu göbek bağımız koptu ve değişim nerdeyse durdu. Bu durum, 2004 yılında Bursa’nın bazı potansiyellerini harekete geçirdi. Yazmaya yakın duranlar birleşerek yerel bir dernek kurdular: BUYAZ. Açılımı: Bursa Yazın ve Sanat Derneği. Yönetim Kurulu’na Akatalpalılardan da üye alan bu derneğin iyi şeyler yapacağına inanıyorum. Zaten, etkinliklerini yıl sonuna doğru bir tanışma kokteyliyle başlatan ve hemen ertesi gün bir “Yazar ve Coğrafyası” adlı bir panel düzenleyen ve 2005’e hızlı bir giriş yapan dernek, iyi işler yapılacağının ilk işaretini de vermiş oldu. Bu etkinlikler devam edecek, Bursa'nın kültür-sanat-edebiyat ortamına güçlü katkılar sağlanacak; yerelden ulusala genişleyen Bursa Edebiyat Günleri gibi önemli bir edebiyat olayının içinde yer alınacak, benzeri edebiyat toplantıları düzenlenerek Bursa’yı edebiyatın çekim merkezi haline getirme yolunda çaba gösterilecek; buna inanıyorum.

Yerel böyle... Genelin toplamına gelince:

Bu yılın şiir ödülleri şöyle dağıtıldı:

Gülten Akın, 23. Kitap Fuarı Onur Ödülü’nü, Fazıl Hüsnü Dağlarca da Türkiye Yazarlar Sendikası Onur Ödülü’nü aldı. 

Şili Cumhurbaşkanlığı Yüzüncü Yılı Şeref Madalyası Sait Maden ve Hilmi Yavuz’a; 2004 Dünya Şiir Günü Şiir Büyük Ödülü Ülkü Tamer’e verildi.

Yunus Nadi Şiir Ödülü’nün birinciliğini Ahmet Erhan (Kaybolmuş Bir Köpek İlanı) ve Tuğrul Keskin (Zifir) paylaştı. Cemal Süreya Şiir Ödülü’nün kitap birinciliğini Selahattin Yolgiden, Su Kıyısında Kimse Yoktu adlı kitabıyla aldı; dosya birinciliğini ise, Nilay Özer (Ol!) ile Ertan Yılmaz (Asya) paylaştı.

Altın Portakal Şiir Ödülü’nü Güven Turan (Cendere), Ceyhun Atıf Kansu Şiir Ödülü’nü Aydın Hatipoğlu, Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü Aydın Şimşek, Avni Ölez Şiir Ödülü’nü Özgen Seçkin (Yaşadığımız Kimi Saatler), Nüzhet Erman Şiir Ödülü’nü Seyyidhan Kömürcü (Hasar Ayini), Beşparmak Şiir Ödülü’nü Kusey Tangüler, Adnan Yücel Şiir Ödülü’nü Halim Yazıcı, Arkadaş Zekâi Özger Şiir Ödülü’nü Ertuğrul Deveci, Ses Şiir Ödülü’nü Serap Erdoğan (Kamaşma) kazandı.

Homeros Şiir Ödülü’nün iki (Zeynep Uzunbay – Kim’e / Ertan Yılmaz – Sin); Rıfat Ilgaz Şiir Ödülü’nün iki (Burak Tokcan / Bengü Özsoy); Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü’nün üç (Mehmet Öztek – Sentetik Rüyalar, Arife Kalender – Deli Bal, Ali Özgür Özkarcı – Meğer Kambur) birincisi vardı. Yaşar Nabi Şiir Ödülü’nü de Mehmet Öztek (Sentetik Rüyalar) ile Alperen Yeşil paylaştı.

Kaybettiğimiz şairlere bu yıl, Şükran Kurdakul, Gülsüm İlgün, Ömer Nida, İlhan Geçer ve H. Zekâi Yiğitler eklendi.

2004 cephesinin kayda değer olayları sadece ödüller ve ölümler değil. Öteki kayıtları arka sayfalarda bulacaksınız.

Sevgiyle...

 

İhsan ÜREN

Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa