Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Sait Faik ABASIYANIK

Sait Faik ABASIYANIK Öyküleri İçin Tıklayın

 

Sait Faik ABASIYANIK (1906-1954)
         
23 Kasım 1906'da Adapazarı'nda doğdu. Asıl adı Mehmet Sait'tir. Tüccar Mehmet Faik Bey'in oğlu olan Sait Faik Varlıklı bir ailenin tek çocuğuydu. İlköğrenimini, Adapazarı'nda Rehber-i Terakki Okulu'nda tamamladı. Kurtuluş savaşı sonrası ailesiyle İstanbul'a yerleşti. Orta öğrenimine İstanbul Erkek Lisesi'nde başladı, son sınıf öğrencisi iken Bursa Lisesi’ne geçti, buradan mezun oldu. İki yıl İstanbul Üniversitesi,Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü'ne devam etti. Babasının isteği üzerine  ekonomi öğrenimi için İsviçre’ye gitti. İsviçre'de kısa bir süre kaldıktan sonra edebiyat öğrenimi yapmak için Fransa’ya geçti. 3 yıl Fransa’da yaşadı. Fransa'da sürdürdüğü yaşam nedeniyle babası tarafından geri çağrıldı. Yurda dönüşte çocukluğundan beri tüccar olmasını isteyen babasının zorlamasıyla ticarete atıldı ancak başarılı olamadı.  Bir süre Halıcıoğlu Ermeni Yetim Mektebi’nde Türkçe grup dersleri öğretmenliği, Haber Gazetesi'nin adliye muhabirliği yaptı. Babasının ölümünden sonra onun bıraktığı gelirle annesiyle Burgaz Adası'ndaki evinde yaşadı.Yaşamı, Şişli ile Burgaz Ada’daki köşkte geçti. Hikayeleriyle tanındı. 1953 yılında Amerika'daki Mark Twain derneğine onur üyesi seçildi. 1954 yılında İstanbul'da, şimdi müze olan Burgaz adasındaki evinde sirozdan öldü. Burgaz Ada’daki evi müze haline getirilen Sait Faik'in mal varlığı  ölümünden sonra  annesi tarafından Darüşşafaka Cemiyeti'ne bırakıldı ve yazar adına  "Sait Faik Hikaye Ödülü"nü  oluşturdu.

lk yazısı ‘Uçurtmalar’ Milliyet gazetesinde yayımlandı. 1934’ten sonra kendini tamamen öyküye verdi. Olayı temel alan geleneksel öykü kalıplarını yıkarak Türk öykücülüğünde yeni yollar açtı. Şiirsel bir anlatım, gerçeği çeşitli durumlarıyla görünür kılan bir gözlem ve izlenim gücüyle kendisinden sonraki öykücülere önderlik etti. Denizi, emekçileri, çocukları, yoksulları, işsizleri, balıkçıları yalın ve şiirsel bir dille anlatarak Türk edebiyatına yeni bir öykü anlayışı getirdi.

Yapıtları:

Öykü:
Semaver (1936, Remzi Kitabevi)
Sarnıç (1939, Çığır Kitabevi)
Şahmerdan (1940, Çığır Kitabevi)
Lüzumsuz Adam (1948, Varlık Yayınları)
Mahalle Kahvesi (1950, Varlık Yayınları)
Havada Bulut (1951, Varlık Yayınları)
Kumpanya (1951, Varlık Yayınları)
Havuz Başı (1952, Varlık Yayınları)
Son Kuşlar (1952, Varlık Yayınları)
Alemdağ'da Var Bir Yılan (1954, Varlık Yayınları)
Az Şekerli (1954, ö.s. Varlık Yayınları)
Röportaj-Öykü:
Tüneldeki Çocuk (1955, Varlık Yayınları)
Mahkeme Kapısı (1956, Varlık Yayınları)

Roman:
Medar-ı Maişet Motoru (2. baskısı Birtakım İnsanlar adıyla) (1944, Yokuş Kitabevi)
Kayıp Aranıyor (1953, Varlık Yayınları)

Şiir:
Şimdi Sevişme Vakti (1953, Yenilik Yayınları)

Diğer Yapıtları:
Balıkçının Ölümü-Yaşasın Edebiyat (1977, Bilgi Yayınevi)
Açık Hava Oteli (1980, Bilgi Yayınevi)
Müthiş Bir Tren (1981, Bilgi Yayınevi)
Sevgiliye Mektup (1987, Bilgi Yayınevi)

Çeviri:
Georges Simenon'dan Yaşamak Hırsı (1954, ö.s., İstanbul Yayınları)

 

 
Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa