Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Sennur Sezer Öykü ve Şiir Ödülleri'ni kazananlar belli oldu

Haber Tarihi: 2016-06-09

Öykü dalında Gelinlik isimli öyküsüyle Hüseyin Bul, şiir dalında ise Annem ve Cumartesi şiiriyle Deniz Göktepe birinciliğe layık görüldü.





Şair-Yazar Sennur Sezer adına düzenlenen “Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Ödülleri” yarışması sonuçlandı. Öykü dalında birinciliği Gelinlik isimli öyküsüyle Hüseyin Bul alırken, yarışmanın şiir dalında birinciliğe Annem ve Cumartesi şiiriyle Deniz Göktepe layık görüldü.
Gıda-İş Sendikası, geçtiğimiz yıl hyatını kaybeden Şair-Yazar Sennur Sezer’in anısını yaşatmayı hedefleyerek “Sennur Sezer, Emek- Direniş Öykü ve Şiir Ödülleri düzenlemeye başladı. İşçileri, kendi mücadele ve direniş öykülerini yazmak konusunda yüreklendirmek ve gelecekte emek tarihine kaynaklık edecek, işçi kaleminden çıkmış ürünleri bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirilen ödüller, emeği ile geçinenlerin, işçilerin yorgunluklarını, umutlarını, mücadele deneyimlerini kaleme dökerek paylaştıkları bir kanal açtı. Yarışmaya sendikalı-sendikasız ülkenin her coğrafyasından işçiler, geçici işçiler, taşerona bağlı olarak sendikasız, güvencesiz çalışanlar, sigortasız çalışmak zorunda bırakılan işçiler, ev işçisi kadınlar, Almanya’dan emekçiler ve emekli işçiler katıldı.

ÖDÜLLER SENNUR SEZER’İN DOĞUM GÜNÜNDE VERİLECEK
Başvurular, öykü dalında Adnan Özyalçıner, Ayşegül Tözeren, Hülya Soyşekerci, Zafer Doruk, Hasan Özkılıç; şiir dalında ise Tevfik Taş, Turgay Fişekçi, Gülsüm Cengiz, Arife Kalender ve Şükrü Erbaş tarafından oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.

Değerlendirme sonuçlarına göre; öykü dalında birinciliği Gelinlik isimli öyküsüyle Hüseyin Bul; ikinciliği Çıma isimli öyküsüyle Ümit Yiğit; üçüncülüğü ise Tabakhane isimli öyküsüyle Türkan Çelik kazandı. Ayrıca Yaşar Özel, Şahin Tepesi isimli öyküsüyle mansiyon ödülü almaya değer görüldü. Yarışmanın şiir dalında, birinciliğe Deniz Göktepe Annem ve Cumartesi şiiriyle; ikinciliğe Hakan Keysan En isimli şiiriyle; üçüncülüğe Engin Yıldırım Karanlık isimli eseriyle değer görüldü. Şiir dalında Kazım Demir Vardiya isimli şiiriyle mansiyon ödülüne layık görüldü.

Ödüller, Sennur Sezer’in doğum günü olan 12 Haziran 2016 tarihinde, Taksim-Beyoğlu’daki InnPera Hotel'de saat 13.00’te yapılacak törenle sahiplerine verilecek.

ADNAN ÖZYALÇINER: GERÇEKÇİ EDEBİYATI TAZELEYECEĞİNE İNANIYORUM
Sennur Sezer’e onlarca yıl hayat arkadaşlığı yapan, edebiyatımızın usta öykücülerinden ve Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiiir Ödülleri yarışmasında öykü dalında jüri üyeliği yapan, Yazar Adnan Özyalçıner ödül sonuçlarını Evrensel'e değerlendirdi. "İşçiler arasında yapılan, yalnız işçi yazarlara yönelik bir ödül olması açısından daraltılmış, işçilerin yaşadıkları, onlara yaşatılanlar bakımından oldukça geniş bir alanı kapsayan içeriğe sahip bir yarışma. İşçilerin yaşananları birinci elden yazmalarının istenmesi, yaşadıklarını her türlü ilişkileri çelişkileriyle yazmaya özendirilen işçilerin arasından çıkacak yeni yazarların toplumcu gerçekçi edebiyatımızı tazeleyeceğine inanıyorum.
Öyküde alınan sonuçlar bu inancımı fazlasıyla destekliyor.

SEYİT ASLAN: BÜTÜN DEĞERLERİN YARATICISI OLAN İŞÇİLER, SANATA UZAK DEĞİLLER
Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ise, yarışmanın işçilerin yazmaya, sanata ne kadar yakın olduklarını göstermeleri açısından önemli bir deneyim yaşadığını ifade etti. Aslan şöyle konuştu: "Türkiye’de işçi ve emekçilerin sorunlarını, dertlerini, tasalarını yakından izleyen, yazan, sadece yazmakla kalmayan Şair-Yazar Sennur Sezer aynı zamanda onların mücadelesinde pratikte yer alan birisidir. Yaşamında işçilik yapmış, hayatının işçi sınıfının mücadelesiyle birleştirmiş, işçi sınıfının aydını Sennur Sezer’in anısını yaşatmak, işçilerin yazmasının teşvik etmek, yazın alanında yaratıcılıklarının ortaya çıkarmak için küçük bir adım olarak düzenledik bu yarışmayı. “Şiir ve Öykü” yarışmasına katılan işçiler şunu göstermiştir. Bütün değerlerin yaratıcısı olan işçiler, sanata uzak değiller. Şiire ve öyküye uzak değiller. İşçileri sadece köle gören bu kapitalist sistemin dayatmalarına karşı, işçiler her alanda üretkenliklerini ortaya koyabilirler. Bu yarışma bunun bir ifadesidir. Çok güzel öykü ve şiirler geldi, jüri bunları titizlikle inceledi ve sonuçları ortaya çıkardı. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Pazar günü yazarlarımızın, sanatçılar ve sendikaların katılımıyla yapacağımız törenle, dereceye giren işçi arkadaşlarımız ödüllerini alacaklar. Bu yıl bir başlangıç yaptık, devamını getireceğiz."

Sevda AYDIN
İstanbul / evrensel
 
 
 

Tüm Haber Arşivi
 
Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa