Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Ölümlere karşı Üç Nokta

Haber Tarihi: 2016-03-01





Edebiyatta Üç Nokta, yaşarken görmezden gelinen sanatçıların dünyadan ayrılınca sevgi dolu sözlerle göğe çıkarılmalarını yani “ölü sevicilik” yapılmasını gül ve kurukafa sembollerini kapağına taşıyarak vurguluyor. Dergi ayrıca 2000’lerin üretken isimlerinden Şair Ali Özgür Özkarcı üzerine hazırlanan dosya ile sanatçı arkadaşlarının Sennur Sezer’e yazdığı yeni mektuplarla dolaşımda.

Özellikle sanat ortamında belli anlayışlardaki isimlerin yaşarken eserleri ile değil de ölüm günleri ile konuşulmasına ve yıl dönümlerinin ardından yeniden unutulmasına dikkat çeken dergi, bir anlamda “ölü sevicilik” üzerinden vefasızlığa da işaret ediyor. Şair ve yazarların ölüm haberleriyle kibrit kutusu kadar bir alanda anıldığı ve bir daha kolay kolay hatırlanmadığı görüşünü dile getiren Edebiyatta Üç Nokta, buradaki hatırlamanın da söz alan kişinin ölü üzerinden kendi önemini anlatma olduğuna dikkat çekerek “ölü sevicilik” ile ilgili yazı ve görüşlerle akılda kalacak bir sayı hazırlamış. “Daha çok bir şairin /yazarın ölümünün ardından çeşitli isimlerden görüş hep alınmıştır. Bu görüşler; anılan sanatçının kültür hayatımızdaki yerinden, eserlerinden, öneminden ve verimleriyle sanata katkısından daha çok söz alanın kendisiyle kurduğu beşeri ilişki üzerine oluyor. Ve her ölümle sahte bir sevgi seli akıyor gazetelerden dergilerden...” diyen dergi sanatçıların sadece ölümleri ile büyük bir sevgi seliyle hatırlanmalarına, kapağına taşıdığı kurukafa ve kızıl güllerle Baudelaire’in kötülük çiçeklerine bir gönderme yaparcasına ölüm çiçekleriyle bizi karşılarken Bauman’ın kavramsal olarak ölümü ele aldığı eleştirisinin yanı sıra Nuri Demirci, Tahir Abacı, Hayri Kako Yetik, Mehmet Said Aydın, Ramazan Parladar, Hasip Bingöl ve Halim Şafak’ın konuya farklı örnek ve bağlamlarla yaklaşan yazılarına yer veriyor.

Sennur Sezer'e Yeni Mektuplar

Selda Uygur, “mektup var” adlı okunmayı hak eden dizisinde bu sayıda iki önemli Fransız üstadın, Albert Camus ve Rene Char’ın mektuplaşmalarına dikkatle eğiliyor. Sennur Sezer’in son yayımladığı “perşembe mektupları”na bir gönderme ile dergi bir vefa örneği olarak; küçük iskender, Nilay Özer, Gonca Özmen, Aydın Çubukçu, İsmail Mert Başat, Mustafa Köz, C. Hakkı Zariç, Cenk Gündoğdu’nun Şair Sennur Sezer’e yazılmış yeni mektuplarına yer vermiş.

Pelin Batu ve Metin Kaygalak’ın “minör edebiyat” başlıklı diyalogları disiplinlerarası derin denizlerde gezdirdiği okura büyük ve yeni yolculuklar vadetmeye devam ediyor. Yakın zamanda kaybettiğimiz şiirimizin önemli ismi Gülten Akın’ı “Kestim Kara Saçlarımı” adlı şiiriyle dem’de ağırlayan dergide, poetik yaklaşımına uygun bir metin ile “poetika”da Bonnfoy’un “ölüm korkusu”nu vurguladığı felsefi metni Ömer Aygün’ün çevirisiyle yer alıyor.

Genç şairlerin ürünlerine öncelik ve önem veren dergide geçmiş kuşaktan isimler de dikkat çeken çalışmalarıyla yer alıyor: Veysel Çolak, Cihan Oğuz’un yanı sıra Elif Sofya, Serdar Koçak, Bengü Özsoy, Mesut Aşkın, Mustafa Atapay, Can H. Türker, Zafer Zorlu, Onur Sakarya verimleriyle okunmayı hak ediyor. Ayrıca Belçikalı Şair Lies Van Gasse’nin şiirleri de Cenk Gültekin çevirisiyle dergide ilgi çekiyor.


evrensel

Tüm Haber Arşivi
 
Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa