Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

3. Oğuz Atay Öykü Ödülü Ahmet Büke'nin...

Haber Tarihi: 2008-12-17

3. OĞUZ ATAY ÖDÜL TÖRENİ VE PANELİ
 
Son yıllarda kültür ve  edebiyat dünyamızdaki zenginleşmeye şehrimizin de  katkı yapmış olması bizleri gururlandırıyor.
 
Oğuz ATAY  Ödülü projesinin  Oğuz ATAY’ın  Kastamonulu olmasının yanı sıra bu isme ödül konulması Oğuz ATAY’ın Türk Edebiyatında önemli bir konumda olmasındandır.
 
Oğuz ATAY’ın Türk Edebiyatında yüksek bir çıta oluşunu göz önünde tutarak, Türk dilini sevip, katkı yapıp, geliştirmek isteyenlerin, bunun da üzerine çıkmasını özendirmek için sayın Valimizin önerisinde ve himayesinde bu etkinliği düzenledik.
 
Bir  yıl  içersinde   (30.06.2007-30.06.2008)   yayınlanan  öykü  kitaplarını  özenle değerlendirebilecek,  bugün Türk yazınının önemli yazar ve  editörlerinden oluşan bir seçici kurul oluşturuldu. ( Nalan BARBAROSOĞLU, Müge İPLİKÇİ, Murat YALÇIN, Behçet ÇELİK ve Sezer Ateş AYVAZ)  
 
2006 yılında  ilkini düzenlediğimiz etkinlik de (I.Oğuz Atay Öykü Ödülü) MAZLUM DİRİCAN  “Harf ve Ayna Ya Da Bir Yol Meseli” isimli öykü dosyası  ile ödül kazanmıştı. Söz konusu yazarın eseri 2008 yılı başında Duvar Yayınları  tarafından basılarak  okuruyla buluştu.
 
2007 yılında ikincisini gerçekleştirdiğimiz Oğuz Atay Roman Ödülü’nde  ise  İHSAN OKTAY ANAR’ın SUSKUNLAR isimli romanı 04.12.2007 tarihinde İstanbul-Galatasaray’da düzenlenen seçici kurul toplantısında oy çokluğu ile OĞUZ ATAY ROMAN ÖDÜLÜ’nü kazanmıştır.
 
Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde, öykü ödülüne  Ahmet BÜKE’nin ALNI MAVİDE kitabı değer görülmüştür. Ahmet BÜKE  “Alnı Mavide” adlı kitabında günümüz toplumunun cafcaflı ışıklarından uzak kıyılarda bireysel ve toplumsal gerçeklikleriyle hayatlarını omuzlayanların öykülerini okurla paylaşırken hepimizin gerçekliğine de ayna tutmaktadır.
 
Ödül Töreni 19 Aralık 2008 Cuma günü saat 13.30’da Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü-Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde düzenlenecektir. 3. OĞUZ ATAY  ÖDÜLÜ bu tarihte  Ahmet BÜKE’ye verilecektir. Aynı gün Oğuz Atay adına barkovizyon gösterisi ile panel de  yapılacaktır. Panele konuşmacı olarak ,  Prof.Dr. Dilek YALÇIN, Nalan BARBAROSOĞLU, Betül TARIMAN, Figen ABACI, Tahir ABACI, Osman ÇAKMAKÇI, Yüksel AKSU ve  Vecdi ÇIRACIOĞLU katılacaktır.
 
Ayrıca İnebolu ilçemizde Oğuz Atay Etkinliği de düzenlenmiştir. Söz konusu etkinlik 20 Aralık 2008 cumartesi günü saat 13.30’da İnebolu Türk Ocağı salonunda gerçekleştirilecektir.
 
19 Aralık 2007 Cuma günü saat 13.30’da ki 3. OĞUZ ATAY ÖDÜL TÖRENİ ve PANELİ  ile 20 Aralık 2008 Cumartesi günü saat 13.30’da ki OĞUZ ATAY ANMA ETKİNLİĞİ’ne  tüm halkımız davetlidir.
 
Kaynak: Merih Günay


 
 Ahmet BÜKE (1970-  )

19 Haziran 1970'de Manisa'nın Gördes ilçesinde doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun oldu.

Yazın dünyasına öyküyle giriş yaptı. Ölümsüz Öyküler Yayımevinin düzenlediği "Xasiork 2002 Kısa Öykü Yarışması"nda “Kayıp Dua Kitabı” adlı öyküyle birincilik ödülünü kazandı. İlk öykü kitabı İzmir Postası'nın Adamları 2004'te yayımlandı. Öyküleri ve yazıları, E Edebiyat, Adam Öykü, Ünlem, Patika, İmge Öykü, Eşik Cini, Yeni Aktüel, Virgül dergileri ve Radikal gazetesi ile Derkenar, Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi, Önce Ekmek gibi internet dergilerinde yayımlandı.

Yapıtları:
İzmir Postası'nın Adamları (2004)
Çiğdem Külahı (2006)
Alnı Mavide (2008)

Ödülleri:
2002 Xasiork Kısa Öykü Yarışması /birincilik/ Kayıp Dua Kitabı öyküsüyle
2008 Oğuz Atay Öykü Ödülü / Alnı Mavide ile



 
Oğuz ATAY (1934-1977)

12 Ekim 1934 tarihinde Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde doğdu. 5 Yaşında iken ailesi Ankara'ya yerleşti. Ankara Maarif Koleji'nden ve İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Üç yıl sonra İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Bölümü'nde öğretim üyesi oldu. 1975'te doçent olan Atay, Topografya adlı de mesleki kitabı yazdı. Beyninde çıkan bir tümör nedeniyle bir süre Londra'da tedavi gördü. Hastalıktan kurtulamadı ve  13 Aralık 1977'de, İstanbul'da öldü.

Akademisyenliği döneminde değişik gazete ve dergilerde makale ve söyleşileri yayınlandı.  Tutunamayanlar adlı romanını 1970 yılında yazdı. TRT Roman Ödülü'nü de kazanan bu roamını ancak 1972 de yayımlayabildi. Roman, farklı kurgu ve yapısıyla tartışma konusu oldu. İlk romanının yayımlanmasından bir yıl sonra 'Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanını yayımladı.

Öykülerini 'Korkuyu Beklerken' adlı kitapya toplayan Atay, 1911-1967 yılları arasında yaşamış Prof. Mustafa İnan'ın hayatı konu edilen 'Bir Bilim Adamının Romanı'adlı romanını ve , 'Oyunlarla Yaşayanlar' adlı oyunu yazdı. Ölümü üzerine büyük projesi "Türkiye'nin Ruhu"'adlı yapıtını tamamlayamadı. Yapıtları ölümünden sonra ilgi gördü ve birçok baskı yaptı. Yıldız Ecevit, Oğuz Atay biyografisini "Ben Buradayım..." adıyla 2005 yılında yayınlandı.

Yapıtları:

Öykü:
Korkuyu Beklerken (Öykü)
Roman:
Tutunamayanlar (Roman)
Tehlikeli Oyunlar (Roman)
Bir Bilim Adamının Romanı (Roman)

Diğer:

Oyunlarla Yaşayanlar (Oyun)
Günlük(Günlük)
Eylembilim, Roman (Tamamlanmamış)

 

Tüm Haber Arşivi
 
Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa