Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Yahya Kemal BEYATLI

Yahya Kemal BEYATLI Şiirleri İçin Tıklayın


 Yahya Kemal BEYATLI ( 1984 - 1958)

2 Aralık 1884'te Üsküp 'te doğdu. Asıl adı Ahmed Agâh olan Yahya Kemal Beyatlı İstanbul Vefa Lisesi'ni bitirdikten sonra Paris'e gitti.  Paris'te 9 yıl kaldı. Fransız Edebiyatı'nı ve edebiyatçılarını yakından tanıma olanağı buldu. Onlardan etkilendi. Doğu Dilleri Okulu'na devam ederek Arapça ve Farsça 'sını geliştirdi. Divan şiiri üzerinde yoğunlaştı. İstanbul'a dönüşünde Darüşşafaka, Medresetü'l-Vâizin ve Darülfünûn'da tarih ve edebiyat dersleri okuttu. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Lozan Konferansı'na katıldı. 1923'te Urfa Milletvekili seçildi, sonraki yıllarda Yozgat, Tekirdağ ve İstanbul'dan Milletvekilli seçilerek TBMM'de görev aldı. Çeşitli ülkelerde diplomatik görevlerde bulundu, Türkiye'yi temsil etti.  Pakistan Büyükelçiliği görevindeyken emekli oldu ve yurda döndü. 1 Kasım 1958' de tedavi için gittiği Paris'te öldü.

Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden birisidir. Klasik şiirimizin temel özelliklerine bağlı, kendine özgü bir şairdir. Sanatta ve edebiyatta gelenekçiliği sürdürmüş, millî ve manevî değerlere bağlı kaldı. Şiirlerinde sese, ritime, musikiye önem verdi ve şiirde ve mükemmelliği ardı. "Ok" adlı şiirini heceyle, diğer bütün şiirlerini aruzla yazdı. Şiirlerinde Fransız şairlerden Charles Baudaleire ve Arthur Rimbaud'un etkisi görülmektedir. Doğunun ver batının sentezini yapmaya çalıştı.  Yaşadığı sürece şiirlerini kitap hâline getirmemiş; ancak ölümünden sonra kurulan Yahya Kemal Enstitüsü'nün yardımı ile şiirleri kitap halinde basılmış; bir çoğu da, başta Münir Nurettin Selçuk ve Osman Nihat Akın olmak üzere ünlü bestekârlar tarafından bestelenmiştir. Endülüs'te Raks, Aziz İstanbul, Rindlerin Ölümü, Sessiz Gemi... gibi. Ayrıca Nedimden sonra şiirlerinde İstanbul'u en çok dile getiren şairdir.

Yapıtları:

Şiir:

Bitmemiş Şiirler
Kendi Gökkubbemiz
Eski Şiirin Rüzgarıyla
Rubailer ve Hayam Rubailerini Türkçe Söyleyiş

Duzyazı:
Aziz İstanbul
Eğil Dağlar
Siyasi Hikayeler
Edebiyata Dair

 
Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa