Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Muzaffer BUYRUKÇU

Muzaffer BUYRUKÇU Öyküleri İçin Tıklayın



Muzaffer BUYRUKÇU (1930-2006)

1 Şubat 1930'da Niğde’ye bağlı, Fertek kasabasında doğdu. Bir yaşındayken, ailesi Yalova'nın Koruköy'üne göç etti. İlkokulu, Koruköy İlkokulu'nda, ortaokulu, İstanbul Yenikapı Ortaokulu'nda okudu. Bir süre Pertevniyal Lisesi'ne devam ettiyse de Öğrenimini yarıda bırakarak çalışma hayatına atıldı. Çeşitli illerde, çeşitli işlerde çalıştı. İstanbul ve İzmir’de aşçı yamaklığı, kunduracılık, Pedalcılık, Kalorifercilik, inşaat işçiliği, frezecilik, Son Telgraf Gazetesi’nde kapıcılık yaptı. Daha sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’nde memur olarak çalıştı ve buradan emekli oldu. İstanbul'da yalnız yaşayan Buyrukçu'nun son yılları  çok çileli geçti. Uzun süre akciğer yetmezliği sorunu yaşadı. Hastalığı son yılda iyice arttı. Özel İsviçre Hastanesi yoğun bakımda ünitesinde solunum cihazına bağlı olarak tedavi gördü. Daha sonra hastaneler kabul etmedi. Evine gönderilen  Buyrukçu’nun öldüğü, ölümünden beş gün sonra komşuların polise ihbarı ile ortaya çıktı. 19 Ağustos 2006'da öldüğü anlaşıldı ve 26 Ağustos 2006 ‘da defnedildi.

Çağdaş edebiyatımızın güçlü kalemi, öykü ve roman yazarı Muzaffer Buyrukçu'nun yazın yaşamı, kapıcı olarak çalıştığı Son Telgraf gazetesinde yayımlanan öyküleriyle başladı. Konularını İstanbul’un kıyı mahallerinden edindiği izlenimlerle oluşturdu.  Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Sait Faik gibi güçlü kalemlerden  oluşan nitelikli bir kuşağın devamı sayılır. “Bulanık Resimler” adlı eseriyle 1962’de Türk Dil Kurumu ödülünü, “Kavga” adlı eseriyle de 1968’de Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanmıştı.


Yapıtları: 

Katran
Acı
Korkunun Parmakları
Kuyularda
Günlerden Bir Gün
Hüzünlü Kar Çiçekleri
Her Yer Karanlık
Bin Hüzün, Şarkı Gibi
Yüzün Yansı Gece
Telefon Konuşmaları
Gürültülü Birkaç Saat
Bir Olayın Başlangıcı
Dar Sokaklardaki Duman
Gece Bitmedi
Akan Sular Şarap Olsa
Bir Aşk Daha
Bulanık Resimler
Dışarıdaki Rüzgar
Dillerinde Dünya
Dumanı Tüten Çay Gibi
Şarkılar Seni Söyler
Ucu Güllü Kundura
Yalnızlığın Arkasındaki Gülümseme.


Ödülleri:

1958 Dost Dergisi Birincisi /Korkunun Parmakları1962 Otağ Dergisi birincisi /Kuyularda
1962 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü / Bulanık Resimler ile 
1968 Sait Faik Armağanı / Kavga ile 
Haldun Taner Öykü Ödülü / Yüzün Yarısı Gece ile
Yunus Nadi Öykü Armağanı /Yüzün Yarısı Gece ile


 

 
Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa