Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Onat KUTLAR

Onat KUTLAR Öyküleri İçin Tıklayın

 

Onat KUTLAR (1936-1985)

25 Ocak 1936 tarihinde Alanya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini memleketi olan Gaziantep'te tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi.  Son sınıfta, son sınava girmedi ve hukuk öğrenimini yarıda bırakarak Paris'e gitti. Bir süre Paris Üniversitesi Felsefe bölümüne devam etti.  Öğrenimini tamamlamadan İstanbul’a döndü. Doğan Kardeş dergisinde çalıştı. a dergisinin ve Türk Sinematek Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Bir süre  dernek yöneticiliği de yapan Kutlar, reklam ajanslarında çalışarak geçimini sağladı. Kültür Bakanlığı Sinema Yapım ve Gösterim Merkezi'nin kuruluş çalışmaları içinde yer aldı.  İstanbul Film Festivali Düzenleme Kurulu'nda, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nda Yönetim ve İcra Kurulu’nda görev aldı. İstanbul’da, The Marmara otelinin pastanesine konan bombanın patlaması sonucu yaralanan Onat Kutlar, 11 Ocak 1995'te öldü..

Edebiyatımızın en özgün yazarlarından olan Onat Kutlar’ın yazın yaşamı ellili yılların başında yayımladığı  şiir ve öykülerle başladı. İshak adlı kitabıyla kazandığı Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü, onun edebiyat dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı.  Fethi Naci'ye göre ‘İshak’, dünya edebiyatında büyülü gerçekçilik akımının ilk örneklerinden biridir. Şiir, öykü ve denemelerini, Meydan, Yeni Sinema, Milliyet Sanat, Papirüs, Hürriyet Gösteri, Hisar, İlke, Küçük Dergi  ve Yeni Düşün dergilerinde yayımladı.  İranlı şair Füruğ Ferruhzad'ın şiirlerinden bir seçmeyi Celal Hosrovşahi ile birlikte çevirerek Sonsuz Günbatımı adıyla yayımladı.  Yurtdışı ve yurtiçi festivallerde  ödül alan filmlerin senaryolarına imzasını attı. Türk Sinemateki'ndeki çalışmalarından dolayı nedeniyle Fransa tarafından "L'Ordre des Arts et des Lettres" nişanıyla ödüllendirildi.

Yapıtları:
İshak (öyküler) 1959
Sinema Bir Şenliktir
Yeter ki Kararmasın
Bahar İsyancıdır
Peralı Bir Aşk İçin Divan (şiirler) (1981)
Unutulmuş Kent (şiirler) (1986)

Senaryoları:
Hakkâri'de Bir Mevsim (senaryo, Ferit Edgü ile birlikte)
Hazal
Yusuf ile Kenan

Ödülleri:
1960 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü

 

 

 
Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa