Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Şükran KURDAKUL

Şükran KURDAKUL Öyküleri İçin Tıklayın
Şükran KURDAKUL (1927-2004)
 
23 Mart 1927’de İstanbul’da doğdu. İlkokulu İzmirde bitirdi. Oğrenimini İzmir Karşıyaka Ortaokulu ve Lisesi’nde sürdürürken TCK’nın 142. maddesine aykırı eylemde bulunma savıyla tutuklandı. Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla liseden çıkarıldı. Bir süre Belediye Encümen Kalemi’nde daktilo memurluğu yaptı. Maraş’taki “Sürgün Alayı”nda askerliğini tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti. Beşiktaş Noterliği’nde ve Ziraat Bankası Bahçekapı Şubesi’nde memurluk yaptı. Aynı zamanda on beş günde bir yayımlanan Yeryüzü ve Beraber dergilerini yayımladı. “Milli Kurtuluş Şarkısı” başlıklı şiiri nedeniyle ve Türkiye Komünist Partisi üyesi olduğu öne sürülerek tutuklandı, iki yıllık hapis yattı. Yargıtay’ın bozma kararının ardından aklandı. Giderayak adlı şiir kitabı toplatıldı.
 
1956-’60 yıllarda Tan gazetesi ile Yeni Gazete’de ve Varlık Yayınevi’nde düzeltmenlik yaparak geçimini sağladı. Yelken dergisini yönetti.  Ataç Kitabevi’ni zamanla yayınevine dönüştürdü. Bu yayınevi adına Ataç (1962) ve Eylem (1964) dergilerini yayımladı. Genişçe bir edebiyat ve düşün yelpazesinin ürünlerine yer veren dergiler ve yayınevi, kültür yaşamımızın öncü yayın kuruluşlarından oldu.  1963-’69 Yılları arası Türkiye İşçi Partisi'nin Balıkesir il başkanlığı görevini üstlendi. Halk Orduları adlı kitabı nedeniyle hakkında dava açıldı.

1969’da siyasi çalışmaları bırakıp edebiyat çalışmalarına ağırlık verdi. Yazar örgütlerinde görev aldı Türk Edebiyatçılar Birliği’nin iki dönem genel sekreterliğini yaptı. Türkiye Yazarlar Sendikası’nın yönetim kuruluna girdi. getirildi. 12 Eylül'de TYS davasında yargılandı, aklandı. PEN Yazarlar Derneği’nin kurucular kurulunda yer aldı, başkanlığını yaptı.

On altı yaşında ilk şiir kitabı Tomurcuk ile edebiyat dünyasına adım atan Kurdakul, şiirin yanı sıra deneme ve öykü türlerinde de eserler verdi.  En önemli yapıtları arasında ‘Şairler ve Yazarlar Sözlüğü' ile ‘Çağdaş Türk Edebiyatı' adlı yapıtını sayabiliriz.  15 Aralık 2004 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Yapıtları:
 
Öykü
Tanığın Biri 1970,
Beyaz Yakalılar 1972,
Kurtuluştan Sonra 1973,
Onların Çocukları 1974,
Öyküler (dört kitabından seçmeler) 1989
(öykülerin toplu basımı hazırlanıyor)
 
Şiirler:

Toplu Şiirler
Nice Kaygılardan Sonra
Acılar Dönemi
Bir Yürekten Bir Yaşamdan
Ökselerin Yöresinde
Ölümsüzlerle
İhtiyar Yüzyıla
 
 
Edebiyat Tarihi:

Çağdaş Türk Edebiyatı (4 Cilt)
Namık Kemal, 1977
 
Çeşitli:
 
İçe Kapanış (Baudelaire’den derlenmiş şiirler) 1959,
Toplum İçin Şiirler (Derleme –Ömür Candaş’la) 1966
Sosyalist Açıdan Türk-İş Yargılanıyor (Derleme, İnceleme –Şaban Yıldız’la) 1976
Şairler ve Yazarlar Sözlüğü 1971
Nâzım’ın BilinmeyenMektupları 1986
Nâzım’dan Armağan (Derleme –Kıymet Coşkun ve Öner Yağcı ile) 1990
Şairce Düşünmek (Edebiyat Yazıları) 1990,
Zindandaki Şair (Tek Kişilik Oyun) 1990
 
Ödülleri:
 
Nevzat Üstün Şiir Ödülü, 1983.
Makedonya Yazarlar Birliği’nin “Edebiyat Yasası Ödülü”, 1999
Filistin Yazarlar Birliği’nin Barış Ödülü, 1998
 
 
 
Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa