Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Dursun AKÇAM

Dursun AKÇAM Öyküleri İçin Tıklayın


Dursun AKÇAM (1930-1907)

1927'de Ardahan’ın Ölçek Köyü'nde doğdu. (Nüfus kağıdında 1930 yazmasına karşın gerçek doğum tarihi 1927'dir.) Okuma yazmayı Halk Dershanesi'nde öğrendi. Cilavuz Köy Enstitüsü'nden mezun oldu. Önce Kars'ın Oluklu köyünde, sonra kendi köyü Ölçek'te öğretmenlik yaptı. Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Ardahan Ortaokuluna Türkçe öğretmeni olarak atandı. Askerliğini yedeksubay öğretmen olarak Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamladı. Askerlik sonrası Kırıkkale Lisesi ve Keskin Ortaokulunda öğretmenlik yaptı. Ankara Demirlibahçe Ortaokulu Müdürlüğü'ne atandı. Bir yandan da öğretmen örgütlülüğü içindeki savaşımını sürdürdü, Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu Saymanlığı ve arkasından kurulan Türkiye Öğretmen Sendikası (TÖS) ikinci başkanlığı görevlerini üstlendi. 12 Mart döneminde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesince tutuklandı ve TÖS davasında yargılandı. 8 yıl 10 ay hapse mahkum edildi. Yargıtay mahkumiyet kararını bozdu ve bu davadan  beraat etti. Dava sürecinde açığa alındı. Daha sonra Ankara Atatürk Lisesi'ne atandı ve oradan İncesu Ortaokuluna sürgün edildi. Birçok kez öğretmenlikten açığa alındı, Anadolu'nun çeşitli yerlerine sürgünlere gönderildi. 12 Eylül’de yurtdışına çıkmak zorunda kaldı ama yazma azmi sürdü. 11 yıl ülkesine dönemedi. Daha sonra Kuşadası'na yerleşti. 19 Eylül 2003'te, akciğer kanserinden öldü.

Yazın dünyasında öyküleriyle tanındı. Varlık, Yeni Ufuklar, Demet, Köy ve Eğitim, İmece, Pazar Postası, Son Havadis, Dünya, Milliyet, Cumhuriyet, Akşam, Vatan, Yön, Devrim, Türk Dili, Forum, Milliyet Sanat, Yeni Toplum, Demokrat Dergi ve gazetelerinde yazıları ve öyküleri yayımlandı. Toplumcu gerçekci çizgide daha çok kırsal alana ilişkin gözlemlerini mizahi bir anlatımla öyküleştirdi. “Analarımız” adlı röportajı ile Milliyet Gazetesi’nin Ali Naci Karacan ödülünü, Haley isimli öyküsüyle 12. Antalya Festivali Sanat Ödülü’nü, Kanlı Derenin Kurtları adlı eseriyle 1976 TDK Roman Ödülü’nü, 2003'te Edebiyatçılar Derneği'nce Onur Ödülü'nü aldı. Ölümünden sonra anısını yaşatmak amacıyla 'Dursun Akçam Öykü Ödülü' düzenlenmektedir.

Yapıtları:
Analar ve Çocuklar (1965)
Doğunun Çilesi (1966)
Kan Çiçekleri (1977)
Altta Kalanlar (1979)
Maral (1964)
Ölü Ekmeği (1969)
Taş Çorbası (1970)
Köyden İndim Şehire (1973)
Kafkas Kızı (1978)
Kafdağı’nın Ardı
Kanlıdere’nin Kurtları
Alaman Ocağı (öykü ve röportaj, 1982'de Almanca-Türkçe basıldı)
Dağların Sultanı (roman, 1985)
Generaller Birleşin (karamizah öyküler, 1989)
Sevdam Ürktü (1992)

 

 
Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa