Şiir akademisi logo
Şairler Şiirler menü Öyküler
Fakir Baykurt Öykü Yarışması - Sarıyer Belediyesi Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı - Tanpınar Şiir Yarışması’nda Sonuçlar Açıklandı - 9. Aşık Mahzuni Şerif Beste Yarışması başlıyor - Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü 2017 - Bornova Belediyesi Şiir Yarışması - GİO 2017 Roman Ödülü - Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü Hüseyin Atabaş’ın - Gençlerden Atatürk'e Mektup Yarışması - "Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" başvuruları başladı -

Şiir Sözlüğü » Ç

-Ç-


Çağrışım:
Sözcüklerin, düşüncelerin, hayallerin aralarında bulunan benzerlik, birlik, yakınlık ya da karşıtlık gibi bağlantılarla birbirlerini anımsatması. Bir sözcük veya sözcük öbeğini okuduğumuz ya da, duyduğumuzda başka bir kavramın zihinde canlanması durumu.

Yazarlar, şairler çağrışımın sınırsız gücünden yararlanarak yazdığı ya da yan yana getirdikleri sözcüklerle okuyucunun belleğinde çok daha farklı anımsatmaları oluştururlar.


Çağrışımsal Alan:
Bir sözcüğün, düşüncenin veya kavramın, çağrışım yoluyla aralarında anlamsal ya da biçimsel bağlantılar oluşturduğu, ilgili tüm kavram, düşünce ve sözcüklerin oluşturduğu bütüne denir.

örnek: şampiyon sözcüğünü duyduğumuzda, başarı, birincilik, kupa, rekor, güç, zafer vb sözcükler gelir. Şampiyon sözcüğü ile birlikte belleğimizde canlanan sözcük, kavram ve düşüncelerin tümüne çağrışımsal alan diyoruz.


Çapraz uyak (kafiye) :
Dörder dizelik bentlerle (dörtlüklerle) yazılan bir şiirde, her dörtlükte 1. ve 3 dizeler ile, 2. ve 4. dizelerin kendi aralarında kafiyeli olması durumu. Genelde koşmaların ilk dörtlüğü çapraz kafiyelidir.

.................... a
.................... b
.................... a
.................... b

Çapraz uyaklı bir şiirin uayk yapısı abab , cd c d , ef eşeklinde devam eder. Çaprazlama da denen bu tür şiir şeklinde dörtlük sayısı sınırlı değildir. Her konuya uygun olduğu için çok kullanılır. 

Ben gidersem sazım sen kal dün
yada  
Gizli sırlarımı âşik
âretme   
Lâl olsun dillerin söyleme
yâda
Garip bülbül gibi âh ü zâr etme


Çaprazlama:
Bir cümlede ya da bir dizede kullanılan sözcüklerin sırasını, değişik ya da karşıt anlam verecek biçimde tersine çevirerek yineleme.


Çevrikleme:
Bir sözcükteki harflerin yerini değiştirerek elde edilen sözcüklerden her biri. Örneğin: Masa, asma, kısa, askı.


Çokanlamlılık:
Bir sözcüğün birden çok anlama  gelme durumu. Sözcüğün asıl anlamı yanısıra çok sayıda yan anlam barındırması.

Şiirakademisi ticari amaç gütmediği için ürünlere telif hakkı ödemez. Ürünlerin telif hakkı yazarına aittir.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası uyarınca, ürünler site yönetiminden ve yazarından izinsiz kullanılamaz.  
Bebek Giyim - Toptan Oyuncak - web tasarım
Şiir Akademisi - Ana Sayfa