|
|||
---|---|---|---|
|
|
|||
|
|||
![]() GÖZLERİN GÖKYÜZÜNDE BİR DOLUNAY diyelim ki sessiz gecede poyraz sis çökmüş o heybetli dağlara yurdun da kar altında, gözlerin gök- yüzünde bir dolunay diyelim ki sınamışsın uzaklığın ihanetini seslere çarpmış sesin ama ulaşmamış nefesin diyelim ki şarabın dökülmüş, suların kesik bu hayat seni bir oyuncak sanıyor diyelim ki sana çıldırmak yasak, sana ağlamak yasak, yarın yasak, düş yasak sana diyelim ki üşüyorsun kısacık bir ömrün sığınağında bir çay bile ısmarlamıyor hayat! diyelim ki lekesiz hiçbir şey kalmamış artık sis çökmüş güvendiğin dağlara... kederli bir süvari ol orda! sen orda bırakma atını mahmuzlamaktan bıkma bu puştlar panayırında berrak nehirler aramaktan! yaslı bir kışa rehin düşse de günler kalbindeki tomurcuğu bahara büyüt o tomurcuk düşlerin yağmuruyla ıslansın (o tomurcuklar ki bahçedir bir gün insanlığa güllerden hep ilenç mi? sevinçler de devşirmeli bu ayaz mevsimlerden!) çünkü her insan bir limandır baş ucunda tekneler çünkü herkesin hüznü kocaman, aşkları dalgın kimi kesik, kanıyor şah damarından kimi bozgunda yetim dervişan kimi aşklarıyla, düşleriyle perişan (yamalı yerlerinde kanıyor hayat tutunduğun yerlerinden soluyor hayat...) bu yüzden salıver düşlerini kendi uğruna yansın salıver düşlerini ateşlere abansın! tutunduğun yerlerinden solarken hayat bıkma atını mahmuzlamaktan bıkma sendeki insan için derin uçurumlar arşınlamaktan... yaslı bir kışa rehin düşse de günler bir gün rüzgar esecektir suların serinliğinden bir gün kırlangıçlar da geçecektir göğün genişliğinden yaslı bir kışa rehin düşse de günler kalbindeki tomurcuğu bahara büyüt o tomurcuk düşlerinin yağmuruyla ıslansın çünkü senin de bir ütopyan varsa, i n s a n s ı n... YILMAZ ODABAŞI
|
|||
|
|||
![]() MAVİ MAVİYDİ GÖKYÜZÜ Mavi, maviydi gökyüzü Bulutlar beyaz, beyazdı Boşluğu ve üzüntüsü İçinde ne garip yazdı... Garip, güzel, sonra mahzun Işıkla yağmur beraber, Bir türkü ki gamlı, uzun, Ve sen gülünce açan güller, Beyaz, beyazdı bulutlar, Gölgeler buğulu, derin; Ah o hiç dinmeyen rüzgâr Ve uykusu çiçeklerin. Mor aydınlıkta bir çınar Veya kestane dibinde; Mahmur süzülen bakışlar İkindi saatlerinde... Birden gülümseyen yüzün Sabahların aynasında Ve beni çıldırtan hüzün İki bakış arasında. AHMET HAMDİ TANPINAR
|
|||
|
|||
![]() GÖKYÜZÜ MATKAPÇISI 'müzik gökyüzünü oyar' Baudelaire prolog: bir garip uzaylıdır ibrahim, ne bulgaristan'da doğmuş ne rusya'da yaşamış ne de türkiyeli olabilmiştir. ozon delindiği için filan değil müzik gökyüzünü oymuştur da ondan düşmüştür buralara. sen de ibrahim sen de bir yanlış notasın dolaşıp durma artık, 45'lik yüreğinle seyyar bir antikacı dükkânı gibi kayıp şarkılar arasında. sen woodstock değilsin ibrahim kapama gözlerini, öyle soyu tükenmiş bir festival gibi her yağmur dönüşlerinde. bir hayat geçti ibrahim bir hayat geçip gitti dışardan biz günbatımını seyrederken sinemalarda kaç bin karanlık gün doğurdu dünya, onlarca bunak ülke ve ölü gezegen. nicedir aydan haber yok ibrahim ve nicedir yıl 1969 değil. kerouac "yolda" biz zaman yolculuğunda olmuyor böyle ibrahim, duralım biraz biraz tay durabilen çocuklar bulalım. içmesek bu gece kurur muyuz rock dul mu kalır, ölürse alkol ah ibrahim, yine bozuldu musluklar hıncahınç yalnızlık doluyuz. değilsin ibrahim sen bu günler değilsin öyle ölüm ilanı gibi durma karşımda bak kırdım iğnesini pikabımın matkabına taktım. bir kez olsun delme şu göğü yanlış yerinden, dünyam bunaldı ibrahim bunaldım kül ve katran seslerinden. müzik bu ibrahim öyle esip geçmelere benzemez bir deldi mi en demir yerinden göğü geçmişinden başlar adamın adamı uçurum gönüllüsü yapar. artık çıkalım şu evden ibrahim çıkaralım tüm şarkıları cebimizden, kimbilir, bu akşam belki birkaç ibrahim daha düşer gökten. DEVRİM DİRLİKYAPAN
|
|||
|
|||
![]() GÖK YÜZÜNÜ ÇEVİR BANA bende bulduğun benim de aradığımdı sarmaşıp inceldiğimiz o nokta hadi tut elimden gezdir sokaklarını ansızın yakalan sağnağıma akşam kendini karartırken geliyorsun komşular kimbilir ne diyor günü soyunup beni giyiniyorsun parmakların ışıkları dinlendiriyor gök yüzünü çevir bana gezinsin tutkunun alevden dili uçarken çıkardığın o ses var ya bütün sözcüklerin özeti gibi tanrı bu geceyi korusun Enver ERCAN
|
|||
|
|||
![]()
Bir Plak Gibi Dönüyor Gökte
Bir plak gibi dönüyor gökte mavilik Sesi aşağıda, çok aşağıda Üstünde bir duvarın. Duvarsa Dondurma yiyen bir çocuğun eli sanki Taşmış akıyor Öpüyor toprağı kanatan nar çiçeklerini. Öpülüyorum bembeyaz çimlerinde yalnızlığımın Sonsuzluk yarın. Edip Cansever
bir yolcu\" Konu suece tarafından (20-08-2009 Saat 23:16 ) değiştirilmiştir. |
|
|||
|
|||
![]() BİR BAŞKA GÖKYÜZÜ BİR BAŞKA SEVDA Bu mavi gök, yeşil yaprak, gri su altında hüzün asla yakışmıyor sana Stockholm'de ne de dünyanın herhangi bir yerinde kalbim, ah kalbim tarifsiz alevler içinde İstanbul'da ve dünyanın herhangi bir yerinde Nice özlemiş, nice sevmişim, adın çığlıklarla geçiyor bir mavi gök, yeşil yaprak, bir gri su kalbim, ah kalbim tarifsiz acıların alevinde nice Stockholm'de, nice İstanbul'da sürgünde dünyanın herhangi bir yerinde Ne olabilir bir aşkın karşılığı yaşamın ve ölümün intiharın? Orada bir başka gökyüzünün burada bir başka yeryüzünün? Gülün ve özlemin ve karasevdanın sürgünde dünyanın herhangi bir yerinde? Kalbim, ah kalbim nice alevin özleminde Refik Durbaş
|
|||
|
|||
![]() MAVİ Ağaç taşı anlamaz Gökyüzü mavi iken Ağaç susuzluğu anlamaz Gökyüzü mavi iken Ben seni Çok sevdiğimi anlarım Gökyüzü mavi iken FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA
|
|||
|
|||
![]()
YENİ GÖKLER
Büyük kuşların uçmak zorunda olduğu gökleri Eski sürüngenler bir türlü anlamadılar Bir kanat vuruşuyla çekip gitmeleri Yol korkakları her zaman yadırgayacaklar Ve birden geriye dönüşün kırmızı gülleri Bizi en olur biçimde uzun uzun anlatmalıdırlar Giydiğimiz yamalı yorgunluk eskileri Unutulmuş olmaya artık katlanmalılar Eğer hiç sarsılmayacak bir yalnızlığımız varsa O bizi birbirimize doğru iten bir Pazar Sevişmeler taş devrinden kalmaysa Utansın mı tarihten önceki zamanlar Büyük kaptanların geçmek zorunda olduğu denizleri Balinalar ve buz dağları korkutamayacak Korku bir yüz karası gibi sancılanacak Silip attığı için bütün değişmeleri Afşar Timuçin
|
|||
|
|||
![]()
BRUEGEL
Gökyüzü ayaklarımın ucundan başlıyor. Köpeklerin bakışlarında birer keman tadı. Avcılar ve kuşlar avdan dönüyor. Zaten her yanda hüzün görülür Uzakta çocuklar kayıyorsa, Kızaklar tahtadan yapılmışsa, Kar dinmişse,avdan dönüyorsa avcılar, İnsan anlamışsa ansızın, başladığını Gökyüzünün, ayaklarının ucunda. Kuş tüyleriyle kaplıdır burunları Birer sirk emeklisine benzeyen avcıların; Soluk alır, tüy verirler yorulunca, Yürekleri birleşir, geniş bir av ülkesi olur, İçinde tazılar yaban ördeklerini, Çantalı okullular kar tanelerini avlar. Norveç'in nüfusunu bilir de okullular Karın nüfusunu bilmezler nedense. Zaten her zaman hüzün bulunur biraz. Norveç'ten söz açan şiirlerde. Gökyüzü ayaklarımın ucundan başlıyor. Ağzımın kemiğinde dağınık bir şiir tadı. Gürgenler ve kayınlar avdan dönüyor. Sırtsız atmacalar çizerdim şimdi Bir kayığın yelkeni geçseydi elime; Unutmazdım, yelkenin bir köşesine Tabut başlı bir avcı yerleştirirdim. İçime çektiğim hava değil, gökyüzüdür. Ülkü TAMER
|
|||
|
|||
![]()
BİR MENDİL GÖKYÜZÜ
Mektuplarınız gelir Zarfında mapusane kokusu Tanımam çoğunuzu Oturup bir çay içmişliğimiz yoktur Ne de görüşmüşlüğümüz Bir cigara içimi Ama Nazım'ın dediği gibi Bir gün ölebiliriz Yan yana aynı siperde -Aynı ekmek, aynı hasret, aynı hürriyet için…- Bazen ses kesilir Gelmez olur mektuplarınız Kaybederim izinizi Aylar sonra gelir bir kart Çıkar gelir bir yerlerden Göçmen kuşlar gibi Oradan oraya, göç eder durursunuz Göç eder durursunuz adres defterimde Geceleri bir kanımlık uykularınızda Gelir konuk olurum hücrenize Üşümüssünüzdür Battaniye olur örtülürüm Merhem olur sürülürüm Tentürdiyot olur dökülürüm Sevk vardır Eşyanızı toplarken görürüm sizleri Eşyanız olup da… Saklanan mektuplar Şiir defterleri Ve dost kitaplar… Denk hazır, bekler kapıda Kelepçeler takılır Zincirler bağlanır İte kaka bindirilirsiniz araçlara Tahta sıralı kapalı bir kutuda Uzun, uykusuz bir yolculuk Bilinmez hangi maceralara… Yukarda bir pencere El kadar Tel örgülü Ardında bir mendil şiir Bir mendil gökyüzü… Ve birinizin hatırında Bir türkü Nazım'ın bir şiir'inden kalma -Beypazarı meskenimiz ilimiz Kimbilir nerede kalır ölümüz?…- Kelepçeler sıkar Zincir şakırdar Dur duraksız Yol alır gidersiniz… Metin Demirtas
Stil | |
|
|