|
|||
---|---|---|---|
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Acıyı bal eyleyen şiirler...
1927'de Sivas'ın Gürün ilçesinde doğdu. "bak şu bebelerin güzelliğine kaşı destan gözü destan elleri kan içinde kör olasın demiyorum kör olma da gör beni " Adana Erkek Lisesi'ni bitirdi. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nden mezun oldu ve Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde öğretmenliğe başladı. Siyasi düşünceleri ve eylemleri gerekçesiyle turuklandı, pek çok aydın gibi 142. maddeye muhalefetten hüküm giydi ve öğretmenlikten atıldı. "acı çekmek özgürlükse özgürdük ikimiz de o yuvasız çalıkuşu bense kafeste kanarya o dolaşmış daldan dala savurmuş yüreğini ben bölmüşüm yüreğimi başkaldıran dizelere" Bir süre Gürün'de ve Sivas'ta arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği yaptı. Daha sonra İstanbul'a, sonra da Ankara'ya yerleşti. Akis dergisinde çalıştı, bir süre de Forum dergisinin sanat sayfalarını yönetti. Kızılırmak kitabı nedeniyle hakkında 142. maddeden dava açıldı, yargılandı, aklandı. 25 Şubat 1984'te Ankara'da öldü. "gün doğmadan başladı filizkıran fırtınası ne dal kaldı ne tomurcuk yerden yere çaldı otları ağaçları insan yüzlü bir korkuluk üşüdüm dünyalarca baskın yemiş bir kent gibi üşüdüm sergen etti filizleri sapsarı bir karanlık bahardan kışa düştüm " Şiir yazmaya lise yıllarında başlayan Hasan Hüseyin'in ilk şiiri Dost dergisinde yayımlandı. Aynı yıllarda mizahi öyküleri de yayımlandı. Kavel adlı kitabı ile Yeditepe Şiir Armağanı'nı, Kızılkuğu ile TRT'nin 1970 Sanat Başarı Ödülü'nü, Filizkıran Fırtınası ile Toprak ve Nevzat Üstün şiir ödüllerini aldı. "yıkık bir ud tiryakiliği antika cumbalarda kanaryalarında berberli bezginliği burjuvalığın bir polis burnu belki - dağdaki çarıksızın çarıksızlığı bir büyük vurgun düzeni - belki de bir lavrens vurgunun soygunu nevyork'ta döllediği bir kucak sakal sanmak belki de marks'ı toprakları denizleri insanları ingilizlemek silâhlarla beklemek sömürge sofralarını vaşington ağalarının pilâtin dişlerine taze bir kan gibisine gerinir güneşlerde saklar genişliğini şarapçasına altun tepsilerde çok büyük ölür yürek çok büyük hıncı kalır mayonezli kirenaların" Edebiyat öğretmeni Azime Korkmazgil'in 1959 Şubat’ında Dost Dergisi’nde yayınlanan ‘Ağustos’ şiiriyle keşfettiği ve "Yolumun üstüne çıkmış en güzel rastlantı” dediği Hasan Hüseyin Korkmazgil ile yollarının birleşmesi 1963 yılında Uşak’ta öğretmenlik yaptığı günlere rastlar. "gitme, sonbahar oluyorum, sonrası hiç ağaçlar bükmesinler n'olursun boyunlarını neden akşam oluyorum tren kalkınca kırlangıçlar birdenbire çekip gidince mendiller sallanınca neden tıkanıyorum" “Yaz gecelerinde bir eski zaman heykelinin direnen yalnızlığıyla dikilip o insan topraklarda dokundum zamanın soğuk etine. Seslenen kim? Gelen ne? Kan mı gelincik mi ateş mi gül mü? Nedir ayrılık. Nedir bu som kayalardan geçen bu gölge? Gölgeler… Gölgeler… Ve tuz dağı gözyaşı. Ağlasun ayşafağı… Ağlasun ayşafağı…” "karanlığı az kullanın / kirliler kokar birgün birgün yanar bu ışıklar sırıtır suratlarınız kirlilere sığınmayın / dedim ben size yararı yok oynaşmanın törensel aklıklarda kaçın kaçabilirseniz uzak sulara ışıklarla oynamayın / dedim ben size" Duvarda asılı sazı alıp oturuyor sedire. Dik ve usta. Taşları yontup hazırlamış. Bu taşlarla ne yapacağını iyi biliyor. Onun sanata saygısı karsısında son derece duygulanıyor insan. Ruhi Su, işlenmiş sesin ötesinde başka bir şey. Örneğin bilinç, örneğin sesin başkaldırısı, örneğin halkın diri yanı, durmadan yenilenen yanı. Ruhi Su’yu dinlerken tarih bilinciyle coşmamak elde değil. "neden böyle acılıyım neden böyle ağrılı neden niçin bu sokaklar böyle boş niçin neden bu evler böyle dolu? sokaklarla solur evler sokaklarla atar nabzı kentlerin " Bir yandan, kurmakta olduğu şiir, yıllar içinde kendiliğinden, daha çok da içeriği gereği, bir destana doğru evriliyordu; öte yandan: ‘…vurun çekici kayaya; ama, neyi ortaya çıkartmak istediğinizin bilincinde olun! Çünkü şiir, bilincin çocuğudur, usun çocuğudur; rastlantının değil! Aragon’lar Eluard’lar… şiirin dibini karıştırmak istemişler de, karşılarına ‘işçilik’ çıkmış. Ne demektir işçilik? Bilgisiz, birikimsiz, deneyimsiz bilinçsiz işçilik olmaz! "dostum dostum güzel dostum bu ne beter çizgidir bu bu ne çıldırtan denge yaprak döker biryanımız bir yanımız bahar bahçe" Dileriz geç olmadan bir Hasan Hüseyin Korkmazgil Müzesi açılır, edebiyat dünyasında hak ettiği yeri alır. Şair bu vefasızlığı asla hak etmiyor. "Ben bu kapıları bir bir açarım açmasına ama kırarım Şehzadelerle gitti ölü devin altın anahtarları Masallara dönük yüzlerinizde o hiç eksilmeyen kaygu O donuk maviliği masal cennetlerinin Bırakın işte gözleriniz alın işte yumruklarınız ama siz aptalsınız aptalsınız " Yapıtları: Şiir: Kavel (1963) Temmuz Bildirisi (1965) Kızılırmak (1966) Kızılkuğu (1971) Ağlasun Ayşafağı (1972) Oğlak (1972) Acıyı Bal Eyledik (1973). Kelepçenin Karasında Bir Ak Güvercin (1974) Koçero Vatan Şairi (1976) Haziran'da Ölmek Zor (1977) Filizkıran Fırtınası (1981) Acılara Tutunmak (1981) Işıklarla Oynamayın (1982) Tohumlar Tuz İçinde (1988) Kandan Kına Yakılmaz (1989) Mizahi Öykü: Öhhöööö! (1964) Made in Türkey (1970) Bıyıklar Konuşuyor (1971). Gezi: Bağdat Basra Yollarında(1974) Çocuk Kitapları: Eşeğin Gözyaşları Aşıcı Baba Ormanın Öcü Ressamın Bıldırcınları Becerikli Çocuğun Düşleri Ödülleri: 1964 Yeditepe Şiir Armağanı / Kavel ile 1970 TRT Sanat Başarı Ödülü / Kızılkuğu ile 1981 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü / Filizkıran Fırtınası ile 1981 Nevzat Üstün Şiir Ödülü / Filizkıran Fırtınası ile
|
|||
|
|||
![]()
AMENNA
'Yaşayanlar bir gün ölür' elbette ağaçlarla balıklarla kuşlarla ben âmenna 'ağlayanlar bir gün güler' elbette uyanmakla anlamakla bilmekle ben âmenna 'kısa çöp uzun çöpten hakkını alır' elbette direnmekle kurtulmakla barışla ben âmenna öyle bir yerdeyim ki ne karanfil ne kurbağa öyle bir yerdeyim ki bir yanım mavi yosun dalgalanır sularda bir yanım çocuk parkı çığlık çığlığa öyle bir yerdeyim ki anam gider allah allah dölüm düşmüş sokağa dostum dostum güzel dostum bu ne beter çizgidir bu bu ne çıldırtan denge yaprak döker bir yanımız bir yanımız bahar bahçe |
![]() |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|