|
|||
---|---|---|---|
|
|
|
||||
|
||||
![]()
60`larda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Yatan Akıl Hastalarının Yazdığı 26 Şiir
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde bir dönem personele okuma yazma eğitimi vermiş olan Bedia Tuncer, bir taraftan da akıl hastalarıyla ilgilenmiş ve akıl hastalarının yazdıkları şiirleri derleyerek bir şiir kitabının yayınlanmasına vesile olmuş. 1964 senesinde Matbaa Teknisyenleri Basımevince İstanbul’da basılan kitap, belki de dünyada türünün tek örneği. 1 MUHTAR DURSUN "Dursun" demişler durmuş Dururken muhtar olmuş Okuyup yazması yok amma Mühürü kuvvetli Oğlu oldu geçende, o da; "Yaşar" dedi adına Yaşadı... Dursun yaşasın Oğlu da dursun Dursun da dursun Neme lâzım İsterse Kazık kaksın 35. servisten N... C... Prot. No. 1960/784 *** 2 MANZUM DESTAN TİRYAKİLERE Bir destan söylesem acep Bütün sıgara tiryakileri darılır mı Doldursam ceplerine eğlencelikleri Gözleri sigaradan ayrılır mı... Tiryakiler tütünü ne çok severler... Birini yakmadan ötekini everler Sigarası tükenirse başlarını döverler O da erkeğim diye övünür mü... Hata benim bile olsaydı. Bir sigara yakardım... Burnumdan çıkan dumana bakardım Kafam eserse kırk şeytanı yıkardım Kırıldı arabam devrildi tekerim Ah... Bu zalim sigaradan neler çekerim 33-B Servisten D... K... Prot. NO: 959/1876 Devam edecek
|
||||
|
||||
![]()
3
CEBİRSEL ŞİİR U. Ya hürmetlerimle U. Ya hürmetlerimle Üç noktadan Bir düzlem geçer derler İyi hoş ama İks artı iğrek Eşittir bir olunca Yoksul gecelerimde Aklımdan neler gelir geçer Bilir misin ağabeyciğim… Bin dokuz yüz altmış üç Eksi Bin dokuz yüz elli dokuz Yıllardan arta kalan Müşvik bir ses Aklaşan saçlarımız Üzme kendini Ve “0” kadını Unut deyişin ağabeyciğim… 14 B Servisinden R… G… Prot. No. 163/3866 *** 4 SARI SAÇLI YARİME Gözlerin cennet, saçlarının sarısı Ama seni gözlerin için de sevmiyorum Altın sarısı saçların bakışların gibi Gölgeli ama seni saçların için de sevmiyorum. Deniz kokulu dudağın dudağıma değerse Beni çıldırtacak ama seni dudakları için de sevmiyorum Çünkü sen benim vücudum ben de senin ruhunum 40. Servisten B… D… Prot. No. 1961/3092 *** 5 BAYRAK Kefenim olsun eski bir bayrak Her tarafı kırmızı ortası ak. Mezarımın üstüne koymayın taş Üzerimden uçan kuşlar söylesin askeri marş Cesedimi koyun ayak altı bir yere Üzerimden geçsin top tank piyade Türkün orduları olsun yıldızlardan ziyade Hey Türk yüksel… yüksel… Tanrı uzattı sana el. 13. Servisten A… D… *** 6 ÖLDÜREN AŞK Duyduğuma göre şairlik Sevmekle aşk ile olurmuş; Binde bir seveyim dedim, Kız ekâbirdenmiş. Hayır aşka değil de ben, Şairliğe özenmiştim; Bütün benliğimi hislerimi de Şairliğe vermiştim. Ne yalan söyleyeyim, doğruca Aşk şairlikten daha baskınca; Edebi aşk bir yandan; Bir yandan da aşk başlayınca. Ne kafa kaldı bende ne his, Her halde aşka mağlûp oldu nefis; Sevgimi dahi tarif edemedim ona, Benim lisanımdan anlamıyor kız. Dedim ya ekâbirdenmiş bayan Çok da hoş, selâmlar her tanıyan; Şairlik de öldü kalb de perişan, Gel de sen ol bu derde dayan. 24-A Servisinsen M…T… Ö… Prot. No. 960/324 devam edecek
|
||||
|
||||
![]()
7
TIMARHANE VE BEN Tuhaf bu aşinalık nedir tımarhaneye, Taburcu olup olup dönüyorum geriye, Her seferinde "Bu son" dedim arkadaşlara, Yine döndüm bahçeye yemyeşil ağaçlara Anlaşılan âşıkım yeşil güzelliklere Ne kadar desem geldim bu defa son kere, Öyle sanıyorum ki bir özlem duyacağım, Az zaman sonra tekrar burada olacağım. Cemiyetten daha hoş ve iyi ki burası, Silinmiyor ruhumun yıllardır hâtırası, Belki bir çöl olsaydı akıl hastanesi Gidenlerin gelmezdi tekrar geri dönmesi. 24-A Servisinden M... T... Ö... Prot. No. 1963/3176 *** 8 VEDA Bırakalım sevgilim Bilmediğim bu işi Sevmek ve sevilmek Ne demek? Heyhat!.. Filmlerde seyrederiz aşkı Sersem desem sevinir Direnirsin seversem Gül gönderirim kızmışsın Ne (turşuluk kız)mışsın. 35.Servisten N...C... Prot. No. 1960/784 *** 9 ŞİZOFRENİ Aşkımın şiddetinden koptu gönlüm freni!.. Doktor beni sanıyor hâlâ şizofreni!.. Üsküdar taburculuk hasretiyle derinden Kalbimi hoplatıyor Bakırköyün treni!.. Tâ uzaktan Marmara aşkla çekiyor beni Hayretle karşılarım beni deli göreni Taburcu olmak için kullanmalı dümeni Aşkımın şiddetinden koptu gönlün freni Doktor beni sanıyor hâlâ şizofreni 24-A Servisinden R... G... Ö... Prot. No. 963/323 (Bu şiirin altına bir de not düşülmüş, notta bu kişinin günde 16 paket sigara içtiğinden söz ediliyor ve sigara içişi kadar giyinişinin de enteresan olduğu belirtiliyor.) *** 10 DELİLER Ne ana, ne baba, ne yâr, ne para Delilerin en çok sevdiği sigara Aklı çalışmaz hiçbir tarafa Gördüklerine der Ağabey versene bir sigara! Bu hastalık ölümden de karadır Kara Ey insanlık etrafınıza bakınız, Milyonlarca delinin ızdırabıyle Daha çok alâkalanınız! Bunca sönmüş ocakları yakınız! Nice kıymetleri aranıza katınız. 36. Servisten S... A... Prot. No. 960/3936 devam edecek
|
||||
|
||||
![]()
11
TANRIM Tanrım bana sabır ver Tahammülüm yok artık Gözüme bir perde ger Tahammülüm yok artık Bu deliler âlemi Büktü benim belimi Bu bitmeyen elemi Tanrım doldur çilemi 34. Servisten G... K... 12 ALLAH MUHAFAZA Zorba kız kaçırır Kamarot kurşun kaçırır Karborsacı döviz kaçırır Zengin hanım kürk kaçırır Ağa koyun kaçırır Orman eşkiyası kütük kaçırır Ve sonunda kaçırmak için bizlere Elbette akıl kalır 33-B Servisten Y... K... 13 FİLOZOF ET Doğdum büyüdüm okuma başıma oldu dert Askerlik çağı, vazife hitam, terhis et... Dünya evi varmış, anladım oda dert!.. Anlıma çizilmiş tımarhane elim âkibet cür'et Sonu ne olur bilmem ne bir adalet? Uyan kabrinden ey ünlü filozof Sokrat, Yolunu öğret beni de filozof et... Ya da Allahim yeter azat et... 14-B Servisinden N... İ... K... Prot. No. 46/1491 14 -HANCI ŞİİRİNE NAZİRE- (Bakırköy) den gidiyorum yolcuyum artık!.. Şu benim (pijamalar)ı dür yavaş yavaş!.. (Doktor Bey!.) b,tti bak benim de cezam!.. Taburcu (kağıdı)nı ver yavaş yavaş!.. İşte ben her taburculukyta böyleyim!.. Öteyi ne sen sor ne ben söyleyim!.. Kaldır artık (Tımarhane)yi neyleyim!.. Şoför otobüsü sür yavaş yavaş!.. Bende çok resim var hem değil yırtık!.. Bir aydır odamın kapısı örtük!.. (R... G...) bir de sarhoş oldumu artık!.. Bütün sırlarını der yavaş yavaş!.. Bir aty ne çabuk geçti sanki daha dün!.. Etejerim bezle yine örtülsün!.. Odamdan da Bağlarbaşı görünsün!.. Bütün perdeleri ger yavaş yavaş!.. İşte ben her taburculukyta böyleyim!.. Öteyi ne sen sor ne ben söyleyim!.. Kaldır artık (Tımarhane)yi neyleyim!.. Şoför otobüsü sür yavaş yavaş!.. 24- A Servisinden R... G... Ö... Prot. No. 963/323 Not: Günde 16 paket sigara içen hastanın şiirlerinden biri daha. devam edecek
|
||||
|
||||
![]()
15
Personelleri yetiştiren öğretmen Bedia Tuncer'e ithaf NALAN Nalân olmalı idi benim adım, Çünkü daima ağladım; Tek arkadaşımdır hicran Benim asıl adım Nalân Gözlerim sıok sık kızarık Gönlüm hicranla kabarık; Tükenmez içimde hezeyan Benim asıl adım Nalân Nalân deselerdi bana Düşmezdim belki hicrana Doğunca ismimi koyan Neden dememiş Nalân. M... T... Ö... 8 Ağustos 1963 Perşembe *** 16 NALAN Hastabakıcıların okuma-yazma öğretmeni bayan Bedia'ya ithaf!.. Nalân!... Nalân!... Şu dünyada (aşk) yalan!.. Sevda da yalan!.. Ölüm hakikat olan!.. Unutuluyor en sonunda Aşk izdirabıyla bir gül gibi solan!.. Mes'ut kişidir elbet aşk yüzünden mes'ut olan!.. Melânkolik bir beste gibi sevdası ruha dolan!.. Nalân!.. Aşk muhakkak ki masal misali Zaman içinde kaybolan!.. Leyla ile Mecnun oluyor Gönül dertleriyle saçlarını yplan. R... G... Ö... 16 Paket sigara içen hasta. *** 17 ISLAH-HANE Şimdi döndük artık eski zamane Ben deliymişim ondan sana ne Sen çok akıllıymışsın sanki bana ne Kimi garip kim dertlidir yatanların Kimi deli, öteki veli, kimi... serseri Dellik kitabının yoktur zaten rehberi Kimi ağlar, öbürü güler, kimi de oynar Anlaşılan hiçbirine olmamış talihleri yâr. Hayat bazen tatlıdır bazen de acı Tımarhane dinlemiyor ne hoca ne de hacı Buraya düşenin başına geçiyor doğruluk tacı Ne polis tanır ne de jandarma, bu dünya yalandır . Boşver aldırma. 36. Servisten H... İ... T... Prot. No. 1963/84 *** 18 HASTA Dışarıdaherkes içerken!.. Çay, süt!.. Ve yerken Muhallebi, tavukgöğsü, pasta!.. Burada adın (HASTA)!.. çorban TASTA!.. Bence hastaların çoğu (USTA!..) Aşağı HASta!.. Yukarı HASTA!.. Timarhane bahçesi dolu HASTA!.. Gel HASTA!.. Git HASTA!.. (Taburcu!..) ol hastaneyi ASTA!.. Türkçede en sevdiğim kelime (HASTA!..) 24- A Servisinden R... G... O... Prot. No. 1963/ 323 devam edecek
|
||||
|
||||
![]()
19
GÜNLERİM Günlerim taburcu olmayı beklemekle geçiyor Gençliğim delilere hoş görünmekle bitiyor. Güngüne her gün daha çok eriyorum. Güldüğümü rüyamda pek az görüyorum. 6. Servisten Ü... S... pROT. nO. 963/326 *** 20 UNUTMAMAK Unutmak istiyordum seni Fakat bir türlü gelmiyordu Elimden Fakat şimdi unuttum İşte seni Niye dün gece Rüyama girip de Hatırlattın kendini. 33-A Servisten G... Ö... Prot. No. 92/4511 *** 21 [*] Bir çift göz arıyorum Bkıp da gören * Görüp de gördüğünün Ne olduğunu bilen * Ne olduğunu bildiği şeyden Nefret etmeyen * Seven, seven, seven. 14/A Servisinden İ... N... G... Prot. No. 963/1487 *** 22 PLATONİK VE MELANKOLİK BİR AŞK Gözlerim kör olsa yalnız senin aşkın kalır. Yalnız senin saçların gözümün önünde dalgalanır. Hey Ulu Tanrım sen getirdin başıma bu işi. Sen soktun kalbime aşk denilen şişi. İstersen sevgilimi ver bana İstersen kıy, vermiş olduğun bu tatlı cana. Kalbim durmadan kanar Ciğerlerim ateşler içinde yanar Ömrüm benzer son bahardaki yaprağa. Ulu Tanrım çabuk yatır beni bu kara toprağa. 13 Servisten T... A... D... H... H... Prot. no. 063/539 (Hastanın adının beş sözcükten oluştuğu notu yer alıyor.) *** 23 HABERİN OLSUN sevgilimin adı Ayseldir. Odur bana gönül veren Şimdi ettin beni verem Gözlerin kızarmış Neden ağladın? Yoksa bir başkasına mı Gönül bağladın? Ben yamaçtan gideyim Yol senin olsun Ben zehir içeyim Su senin olsun. Bir sevgili bulmuşsun Hayırlı olsun Bir tane de ben buldum Haberin olsun. 36. Servisten N... A... Prot. No. 1957/3710
Stil | |
|
|