|
|||
---|---|---|---|
|
|
|||
|
|||
![]() Ağıtlama Özümü yüzünde yudum Alımı bozunda buldum Arı yüzde ak buğday ten Ala çiçek, püskürme ben Tırnağında diken çizik Parmağında altın yüzük Tütünleri döşek ettik Kıratı uşak ettik Gönenmedi körpe yüzü Kara kakül dönenmedi Uğrattılar yolumuzu Dalımızı eğrelttiler Aşamadık kabuğunu Çabuğunu bilemedik Öfke atlı nefret yayan Zindan oldu sabahımız Halayına durak derken Girdik mezar alayına Pamuğu verdik yazıya Sızıya gömdük kamayı Tütün tüttü gün öttü Yorgan örttü yıldızları Harmanı yel götürdü Ateşe vurduk samanı Talan oldu bağ bahçemiz Doğrumuz hep yalan oldu İbibikler çeker demi Pusularda yağdı mermi Bıyıkları batmış kana Yağlı kurşun gelmiş cana Köşe bucak kıyı kenar Ova bayır tutar yasın Bin atına çık dağlara Duyan arkandan ağlasın Yaraya fitil işlemez Kızlar büründü karaya Çam büküldü mezarına Söz söküldü uzarına Ateşe değdi benzin Obayı sardı yangın Yiğidi solduran sebep İster yerin, ister övün! Acıları sağılmazmış Dert ortaya yığılmazmış Zorun gahrını çektik de Ter dökmedik kolayınan Mavzerine kar yağası Bu muydu yiğidin pahası Zulme komadan öcünü Çekti öteye göçünü Güvercin kondu sekiye İnadım çıkmış ikiye Sıkılanmış hasretime Boşalttılar bir tarağı Sanırsın dağ yıkıldı Döküldü güne zifir Sebep n(e) ’ağa ne efendi Bu bozuk düzenin fendi Yüreği dağ, gönlü ova Yücelere kurdu otağ Ellemen yara derin Kendi gitti gölgesi sağ Dağdan kopardı şanını Canını verdi toprağa Göçün kalka kara hışım Yitiresin vatanını Silkelendik özneyinen Eşelendik nesneyinen Ali Ziya Çamur Bu şiiri, Gaziantep’in İslâhiye - Nurdağ yöresinde dinlediğim ağıtlardan esinlenerek yazdım. Bu ağıtların çoğunun şairi, ciğeri yanan analar, bacılar, gelinler, kadınlarımız.... Şiirdeki imgelerin çoğunu onlardan derdim. Benim yaptığım, belki kıyıda köşede kalmış bu inci tanelerini gerdanlığa dizer gibi dizelere dizmek oldu. Bu imece- ağıt'ı, toplumsal savaşımda yitirdiklerimizin anısına sunuyorum. http://aziyacamur.sitemynet.com/Edebiyat http://www.blogcu.com/emeginsanati Edited by: ışıkçam
|
|