PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kendimizi deneyelim / Dizilerde Türk edebiyatı testi


dem
06-07-2009, 20:11
Edebiyat müntehirleri testi


http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/07/02/fft5_mf200764.Jpeg


İntihar eden yazarlar... Kendisi intihar etmeyip karakterlerine ettiren yazarlar... Hem karakterlerini intihar ettiren hem de kendileri intihar eden yazarlar... İsimleri testimizde saklı. Haydi bulalım...

1. 1891’de bir intihar girişiminde bulunan ama başarılı olamayan, uzun süre sorguladığı eylemi sonunda en ünlü karakteri Anna Karenina’nın şahsında gerçekleştiren Rus yazar kimdir?
a) Dostoyevski
b) Gogol
c) Tolstoy
d) Çehov

2. Cebine doldurduğu taşlarla kendini göle bırakarak intihar eden ve yaşamından bir kesiti ele alan aynı adlı romandan sinemaya uyarlanan “Saatler” filminde anlatılan kadın yazar kimdir?
a) Jane Austen
b) Virginia Woolf
c) George Sand
d) Iris Murdoch

3. Evinde, havagazını açarak gerçekleştirdiği intiharını karısıyla birlikte planlayan ve ölüme onunla birlikte giden yazar kimdir?
a) John Steinbeck
b) Miguel de Unamuno
c) Albert Camus
d) Stephan Zweig

4. Edebiyat tarihinin en ünlü kadın karakterlerinden biri olan Emma Bovary intiharını hangi yolla gerçekleştirir?
a) Arsenik içerek
b) Kendini açlığa mahkûm ederek
c) Kendini asarak
d) Kendini silahla vurarak

5. Türk edebiyatında intihar eylemini içeren ilk roman hangisidir?
a) Eylül
b) Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat
c) Şair Evlenmesi
d) Araba Sevdası

6. Aşağıdaki Shakespeare karakterlerinden hangisi intihar etmez?
a) Romeo
b) Juliet
c) Hamlet
d) Othello

7. 1950 yılında, Torino’daki bir otel odasında uyku ilacı alarak intihar eden, bıraktığı notta “Herkesi bağışlıyorum ve herkesten özür diliyorum. Sözcükler yok. Sadece eylem. Bundan böyle yazmayacağım,” cümleleri bulunan yazar kimdir?
a) Cesare Pavese
b) Italo Calvino
c) Jean Paul Sartre
d) Scott Fitzgerald

8. 1887 yılında, 35 yaşındayken bileklerini keserek intihar eden ve o sırada hissettiklerini “Ameliyatımı icra ettim, hiçbir ağrı duymadım. Kan aktıkça biraz sızlıyor. Kanım akarken baldızım aşağıya indi. Yazı yazıyorum, kapıyı kapadım diyerek geriye savdım. Bereket versin içeri girmedi. Bundan tatlı ölüm tasavvur edemiyorum. Kan aksın diye hiddetle kolumu kaldırdım, baygınlık gelmeye başladı,” sözleriyle kâğıda döken ilk Türk materyalistinin adı nedir?
a) Şemsettin Sami
b) Ahmet Mithat
c) Beşir Fuad
d) Mehmet Rauf

9. Üniversite tezini “Sylvia Plath’ın Şairliği Bağlamında İntiharı” konusunda hazırlayan ve 1987 yılında kendini 6. kattaki evinden aşağı bırakarak intihar eden şairimiz kimdir?
a) Tezer Özlü
b) Nilgün Marmara
c) Sevgi Soysal
d) Tomris Uyar

10. 1855 yılında kendini bir sokak direğine asarak intihar eden Fransız yazar kimdir?
a) Jean Jacques Rousseau
b) Albert Camus
c) Jules Verne
d) Gérard de Nerval


Cevap anahtarı: 1c, 2b, 3d, 4a, 5b, 6c, 7a, 8c, 9b, 10d
0-3 doğrum var: Edebiyatın karanlık köşelerinden oldukça uzaksınız. İnsan sırf merak için biraz arka sokaklarda gezinir. 4-7 doğrum var: Edebiyatın sonsuza kadar mutlu yaşayan karakterlerden ibaret olmadığını bilenlerdensiniz. 8-10 doğrum var: Bu kadar kasvet kimseye iyi gelmez, çıkıp biraz hava alın.


Radikal KİTAP

emre gümüşdoğan
26-07-2009, 12:03
Fethi Naci testi

http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/07/24/fft5_mf215106.Jpeg


“Bay Fethi Naci bir konu üzerinde şöyle yüzeyden düşünmekle, öteden beri ağızlarda dolaşanları söylemekle yetinmiyor, bir araştırma seziliyor onda, derine gitme özeni seziliyor...” demiş Ataç. Türk edebiyatının “Naci Abisi” Fethi Naci, geçen yıl 23 Temmuz’da aramızdan ayrıldı. Test hazırlayıp analım istedik. Haydi buyrun...

1-Fethi Naci, cuk oturmuş müstear isimlerden biridir. Müstearı Fethi olduğuna göre, aslı ne olabilir?
a) Naci Kalpaklı
b) İsmail Naci Kalpakçıoğlu
c) Fethi Kalpaklı
d) İsmail Naci

2-Fethi Naci nerelidir?
a) İstanbul
b) İzmir
c) Bursa
d) Giresun

3-Bu memlekette edebiyat eleştirmenliği karın doyurmadığından ekmek parası peşine düşen Naci, uzun yıllar hangi işi yaptı?
a) Lokantacılık
b) Kuyumculuk
c) Muhasebecilik
d) Pazarlamacılık

4-Diğer karnı doymayanların durumunu da dert edinerek siyasete atılan Fethi Naci’nin tercihi hangi parti oldu?
a) Türkiye İşçi Partisi
b) Adalet Partisi
c) CHP
d) Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi

5-Hayırlısıyla uzun yıllar çalıştığı işten çıkarılan Fethi Naci, hangi yayınevini kurdu?
a) Prometheus
b) Zemin
c) Yön
d) Gerçek

6-Fethi Naci, memleket yayıncılığına yeni bir soluk getirdi. Getirdiği soluğun adı neydi?
a) 60 dakikada x dizisi.
b) Gençler için edebiyat klasikleri dizisi.
c) 100 soruda x dizisi.
d) Edebiyat klasiklerinin çizgi romanları dizisi.

7-Hangisi, Fethi Naci’nin eleştiri yazılarında sık kullandığı deyimlerden biridir?
a) Ete kemiğe bürünmek
b) Abesle iştigal etmek
c) Bulanık suda balık avlamak
d) Kaş yapayım derken göz çıkarmak

8-Fethi Naci’nin en çok etkilendiği eleştirmen kimdir?
a) Ahmet Hamdi Tanpınar
b) Nurullah Ataç
c) Hüseyin Cöntürk
d) Tahir Alangu

9-Hangisi, Fethi Naci ’nin olumlu eleştirileriyle edebiyat dünyasına tanıttığı yazarlardan değildir?
a) Kaan Arslanoğlu
b) Cemil Kavukçu
c) Ahmet Ümit
d) Selim İleri

10-Fethi Naci’nin tek bir romancı yahut öykücüyü ele aldığı inceleme kitapları vardır. Hangi yazar için kitap yazmamıştır?
a) Kemal Tahir
b) Sait Faik
c) Yaşar Kemal
d) Reşat Nuri



Cevap anahtarı: 1b, 2d, 3c, 4a, 5d, 6c, 7a, 8b, 9d, 10a

0-3 doğrum var: Eser kadar eleştiri de okusaydınız... Olmasaydı sonunuz böyle. 4-7 doğrum var: Soruların zorluk derecesine baktığımızda sonuç gayet iyi. 8-10 doğrum var: İyi ya! Daha ne olsun üstad! Testten çakanlar, bütünleme için adres Gayet.net.


Radikal KİTAP

dem
12-08-2009, 10:32
Müstear isim testi

Müstear isimle yazıp çizenlerin sayısı kendi ismiyle yazanları birkaç kez katlar. Kimi baskı, yasak ve zorbalıktan korunmak için; kimi dedikodudan sakınmak için; kimi de keyiften... Kim hangi isimle doğdu, hangi isimle tanındı... Buyrun teste




1) Babadan mimli Orhan Kemal, devlet tacizine bolca mazhar olmuş yazarlarımızdandır. Aşağıdakilerden hangisi Orhan Kemal’in müstear isimlerinden biri değildir?

a) Yıldız Okur
b) Hayrullah Güçlü
c) Mehmet Raşit Öğütçü
d) Raşit Kemali


2) İnsana hiç de müstear gibi gelmeyen George Orwell’ın gerçek ismi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Eric Arthur Blair
b) Orson Wenderson
c) William Lucas
d) John Peter Smith


3) Bir zamanlar selam vermenin bile cesaret istediği Nâzım Hikmet’in birçok takma adı vardı. Aşağıdaki isimlerden hangisini bir dönem müstear olarak kullanmıştır?

a) Ali Haziranlı
b) Murat Aşkın
c) Eylül Sarmaşığı
d) Ahmet Oğuz Saruhan


4) Kardeşliklerini müstear isimlerinde bile elden bırakmamış, erkek ismi kullanmak zorunda kalmış bir üçlü var karşımızda. Anne, Charlotte ve Emily BrontÎ kardeşlerin müstear isimleri sırasıyla hangileridir?

a) Lillian Powder, Katherine Powder, Vivianne Powder
b) Acton Bell, Currer Bell, Ellis Bell
c) Mary Smith, Sally Smith, Carry Smith
d) Adam Longhead, Charles Longhead, Edgar Longhead


5) Samuel Langhorne Clemens, hangi ünlü yazarın gerçek ismidir?

a) Mark Twain
b) Lawrence Durrell
c) James Joyce
d) John Steinbeck


6) Berdi Birdirbir, Kerami Pestenkerani, Kerim Kihkih hangi yazarımızın sansürle kafa bulan müstear isimlerindendir?

a) Attila İlhan
b) Haldun Taner
c) Aziz Nesin
d) Muhsin Ertuğrul


7) George Sand’in gerçek ismi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Juliette Lamartine
b) Amandine Lucie Aurore Dupin
c) Marguerite de Clement
d) Mary Angelique Vaudere


8) Stepne, hangi yazarımızın müstear isimlerinden biridir?

a) Rıfat Ilgaz
b) Necip Fazıl
c) Yusuf Ziya Ortaç
d) Nurullah Ataç


9) Keyfi için, yahut mesleki nedenlerle müstear isim kullananlar da var bu hayatta.
Milliyet gazetesinde restoran eleştirileri yazan Ali Rıza Kardüz’ün gerçek ismini bilebildiniz mi?

a) Hasan Cemal
b) Güneri Civaoğlu
c) Meral Tamer
d) Güngör Uras


10) Genç kızların dünyasını yansıtmak için yazdığı kitabı 1940’lı yılların kafasıyla “müstehcen” bulununca, Vincent Ewing müstearıyla onu çeviri gibi yayınlayan romancımız kimdir?

a) Adalet Ağaoğlu
b) İnci Aral
c) Nihal Yeğinobalı
d) Füruzan


Cevap Anahtarı: 1.c, 2.a, 3.d, 4.b, 5.a, 6.c, 7.b, 8.a, 9.d, 10.c

0-3 / İkmale kaldınız.
4-7 / İyi
8-10 / Tebrikler!


Radikal Kitap

emre gümüşdoğan
17-08-2009, 12:10
Sabahattin Ali testi





http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/08/12/fft5_mf227605.Jpeg



'Sabahattin, Türkiye halkının ve Türkçenin en namuslu, en yurtsever, en istidatlı evlatlarından biridir' demiş Nâzım Hikmet. Bu haftaki test, ömrü boyunca siyasi görüşlerinden dolayı takip, taciz ve tehdit edilen, hapis yatan, en sonunda alçakça katledilen Sabahattin Ali için.



1) Sabahattin Ali’nin gençliğindeki Türkçü döneminde bir ara yakın arkadaşı olan, daha sonra siyasi görüşleri sebebiyle ayrı düşerek, mahkemelik oldukları ünlü Türkçü lider kimdir?

a) Zeki Velidi Togan
b) Nihal Atsız
c) Reha Oğuz Türkkan
d) Hamdullah Suphi Tanrıöver


2) Sabahattin Ali, 1930’da Resimli Ay’da basılan “Bir Orman Hikâyesi” adlı eseriyle kimin övgüsünü almıştır?

a) Nâzım Hikmet
b) Sabiha Sertel
c) Kemal Tahir
d) Necip Fazıl


3) Sabahattin Ali, özel bir toplantıda okuduğu, içinde “Hâlâ taparlar mı koca terese, İsmet girmedi mi hâlâ kodese” gibi mısralar bulunan bir hicviyesinde Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesiyle 1932’de hapis cezasına çarptırılır. Şiirin adını bilebildiniz mi?

a) Memleketten Haber
b) Hasretim
c) Türkiyem
d) Mazlumlar ve Zalimler


4) Baskılardan bunalan Sabahattin Ali, 1934’te Varlık Dergisi’nde Atatürk’ü öven bir şiir yayınlatarak memuriyete geri döner. Şiirin adı...
a) Velinimetim
b) Benim Aşkım
c) Yüce İnsan
d) Her şeyim


5) Hangisi Sabahattin Ali’nin hikâyelerinden değildir?

a) Gramofon Avrat
b) Sırça Köşk
c) Kamyon
d) Semaver


6) Aziz Nesin’le birlikte çıkardığı, sık sık toplatılan, bu yüzden künyesine “toplatılmadığı zaman çıkar” gibi ibareler koyan derginin adını hatırlayabildiniz mi?

a) Özgür İnsan
b) Arayış
c) Markopaşa
d) Görüşler


7) Sabahattin Ali’nin pek çok eseri sinemaya uyarlanmıştır. Hangisi bunlardan değildir?

a) Kağnı
b) Hasan Boğuldu
c) Gramofon Avrat
d) Kürk Mantolu Madonna


8) Sabahattin Ali, daha sonra roman olarak yayımlanacak hangi ünlü eserini Almanca öğretmenliği yaptığı sırada Konya’daki Yeni Anadolu gazetesinde (1932) tefrika etmiştir?

a) Değirmen
b) Kürk Mantolu Madonna
c) Kuyucaklı Yusuf
d) İçimizdeki Şeytan


9) Sabahattin Ali’nin meşhur “Aldırma Gönül” şiirini yazdığı cezaevi nerededir?
a) Kayseri
b) Sinop
c) Trabzon
d) Erzurum


10) Sabahattin Ali’nin Raif Efendi ile Alman Maria Puder’in aşkını anlattığı romanının adı nedir?

a) Kürk Mantolu Madonna
b) İçimizdeki Şeytan
c) Kağnı
d) Hanende Melek


Cevap anahtarı:
1b, 2a, 3a, 4b, 5d,
6c, 7d, 8c, 9b, 10a


0-3 doğrum var: İkmale kaldınız, neyse ki eylül yakın.
4-7 doğrum var: Sonuç iyi, sınıfı geçtiniz.
8-10 doğrum var: Teşekkür alarak geçtiniz.

Hazırlayan: Ali Bilgenoğlu

Radikal KİTAP

dem
23-08-2009, 18:11
Dağın öte yüzü testi





http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/08/20/fft5_mf232554.Jpeg


“Yaşar Kemal, çağdaş dünyanın en büyük anlatıcılarından biridir. Onu okumak, yaşamın kendisini anlamaktır. O, korkusuz bir kahraman gibi yazıyor.” demiş John Berger. Haksız mı? 'Dağın Öte Yüzü'; Ortadirek, Yer Demir Gök Bakır ve Ölmez Otu kitaplarından oluşan bir üçleme. Okuduysanız, buyrun teste...




1- Dağın Öte Yüzü üçlemesinin güçlü tiplerinden Koca Halil’e göre, pamuk toplama zamanının geldiğini gösteren bitki hangisidir?

a) Isırgan
b) Kardelen
c) Döngele
d) Su püreni


2- Üçlemede anlatılan köyün adı nedir?

a) Yalak
b) Akçasaz
c) Beylik
d) İncecik


3- “Oğlunu öldürdüm, ocağına düştüm” sözünü hangi kahramanın ağzından sıkça duyarız?

a) Koca Halil
b) Muhtar Sefer
c) Meryemce
d) Uzun Ali


4- Kahramanlarımızın vazgeçilmez yemeği, üzerindeki yağ kokusunu tüm ovaya yayan mis kokulu çorba hangisidir?

a) Mercimek
b) Ezogelin
c) Şehriye
d) Tarhana


5- Yer Demir Gök Bakır’da Muhtar Sefer, Adil Efendi’nin, köye gelip köylünün bütün eşyasını haczetmesini engellemek amacıyla nasıl bir çözüm yolu geliştirir?

a) Köylüden eşyalarını kasabada satmasını ister.
b) Adil Efendi köye gelince hep birlikte onu kovmayı önerir.
c) Eşyaları kolay bulunamayacak bir yere saklamayı tavsiye eder.
d) Jandarmaya haber verilmesini, hükümete dilekçe yazılmasını savunur.

6- Ölmez Otu’nda Muhtar Sefer’i kim öldürür?

a) Memidik
b) Gömleksizoğlu
c) Uzun Ali
d) Hasan


7- Eline saz alıp köylüyü coşturan ozan hangisidir?

a) Âşık Ömer
b) Kel Âşık
c) Âşık Durmuş
d) Âşık Bayram


8- “Zalaca Karı” kimdir?

a) Koca Halil’in âşığı
b) Çalışkanlığıyla ve dürüstlüğüyle bütün köyün takdirini kazanmış bir ihtiyar
c) Sıkça düş gören, düşlerini para, yumurta vb vererek Muhtar Se- fer’e yorumlatan köylü
d) Yaptığı bitkisel ilaçlarla pek çok hastaya şifa dağıtan bir kahraman


9- Muhtar Sefer ve işbirlikçilerinin buldukları tarlalara gitmeyen köylü, kimin tarlasında pamuk toplamıştır?

a) Muttalip Bey
b) Şakir Ağa
c) İhsan Ağa
d) Derviş Bey


10- Üçlemede zaman zaman bahsi geçen, ağaç kabuklarından elde edilen, eşsiz bir tada sahip olduğu söylenen yiyecek aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bal
b) Sakız
c) Yalabuk
d) İncir reçeli




Cevap anahtarı:
1c, 2a, 3b, 4d, 5c,
6a, 7b, 8c, 9a, 10c

0-3 doğrum var: Maalesef, dağın öte yüzüne geçemediniz.
4-7 doğrum var: Zor da olsa tepeyi aştınız, bravo!
8-10 doğrum var: Dağ geride kaldı, önünüzdeki yemyeşil ovanın tadını çıkarın. Tebrikler!

Hazırlayan: Osman Arşın

Radikal KİTAP

emre gümüşdoğan
02-09-2009, 10:24
Abasıyanık testi


http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/08/27/fft5_mf236926.Jpeg





‘Sait Faik’i Sait Faik yapan, bütün o yüksündüğü özellikleri idi. Aylaklığı idi. Okul kaçkını başıboşluğu idi. Hiçbir ciddi işi ucundan tutamayan gelgeçliği idi. Sonunda kendini olduğu gibi kabul etti. Dünyadaki, toplumdaki hikâyeci yerini, bilinçle aldı. Burgaz çalılıklarından çekti bir kızılcık dalı kopardı, kalem gibi yonttu, ucunu yaşama batırdı ve yazmaya koyuldu.’ demiş üstad Haldun Taner. Üzerine söz söylemek değil test çözmek düşer. Buyuralım...

1) Sait Faik, lisede okurken Arapça öğretmeni Seyit Salih Efendi’nin sandalyesine iğne konur. Kimin yaptığını bulamayan idare sınıfı dağıtılır. Sait Faik’in payına Bursa düşer. Bu olay hangi lisede olmuştur?

a) İstanbul Erkek Lisesi
b) Robert Kolej
c) Kabataş Erkek Lisesi
d) Pertevniyal Lisesi


2) İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi’ne kaydını yaptıran Sait Faik, bir süre sonra okulu bırakır. Neden?..

a) Parasızlıktan
b) Karşılıksız bir aşk yüzünden
c) Çuvaşça öğrenmekten sıkıldığı için
d) Babasının dükkanıyla ilgilenmek zorunda olduğundan


3) Sait Faik, ticaret ve muhabirliğin yanı sıra öğretmenlik de yapmıştı. Ermeni Yetim Mektebi’ndeki öğrencilerinin ne kadar şanslı olduğunu onun verdiği derslerin adından anlamak mümkün. Hangisi o derslerden biri olamaz?

a) Yaşama Sevinci
b) Alçak Gönüllülüğün Şiiri
c) Doğru Bildiğimiz Yanlışlar
d) “İnsanbulun” Gizleri


4) Sait Faik’in 1936 yılında yayımlanan ilk hikâye kitabının adı nedir?

a) Semaver
b) Şahmerdan
c) Havuz başı
d) Balıkçının Ölümü


5) Abasıyanık, o çok bilinen “yazmasam deli olacaktım” sözünü hangi hikâyesinde kullanmıştı?

a) Meserret Oteli
b) Haritada Bir Nokta
c) Lüzumsuz Adam
d) Balıkçının Ölümü


6) Pek bilinmez ama Sait Faik şiir de yazmıştır. 1953 yılında yayımlanan şiir kitabının ismini biliyor musunuz?

a) Son Kuşlar
b) Geçen Zaman
c) Şimdi Sevişme Vakti
d) Erguvan Sözler


7) İstanbul’un yanı başındaki adalardan biri âdeta Sait Faik’le özdeşleşmiştir. Sait Faik, hikâyelerini bu adadaki Kalpazankaya’da yazmayı seviyordu. Peki, ada hangi ada?

a) Kınalıada
b) Burgazada
c) Büyükada
d) Heybeliada


8) Sait Faik’in Yaşamak Hırsıadıyla Türkçeye çevirdiği roman hangi ünlü yazara aittir?

a) Jean Cocteau
b) Georges Simenon
c) Thomas Hardy
d) Samuel Beckett


9) Kuşağındaki pek çok yazarın tersine sosyalist harekete uzak durmasına rağmen Medarı Maişet Motoruisimli romanı 1944 yılında toplatılmıştır. Bu toplatmanın nedeni hangi komik gerekçeydi?

a) Kahramanları çok küfür ettiği için
b) Kahramanlarının Türkçesi bozuk olduğu için
c) Kitapta “Geldi İsmet, kesildi kısmet” sözü geçtiği için
d) Kahramanlarından biri eski bir asker kaputu giydiği için


10) Yazdığı bir hikâye yüzünden 1940’ta “halkı askerlikten soğutmak” nedeniyle askeri mahkemeye de sevk edilmişti. O hikâye...

a) Tüneldeki Çocuk
b) Mahkeme Kapısı
c) Çelme
d) Açık Hava Oteli



[B]Cevaplar:
1a, 2c, 3c, 4a, 5b,
6c, 7b, 8b, 9d, 10c


0-3 doğrum var: Bilmiyorsunuz ama kopya da çekmiyorsunuz. Dürüslükten geçip Sait Faik’ten kaldınız. 4-7 doğrum var: Sait Faik’ten geçtiniz. Ancak durumunuz çok parlak değil. Testimiz tekrar Sait Faik okumanıza vesile olur umarız. 8-10 doğrum var: Aranan Sait Faiksever sizsiniz. Tebrikler!
Sait Faik testinden çakanlar, ikmaller Gayet.net’te!

Hazırlayan: Serhat Demirel

emre gümüşdoğan
14-09-2009, 10:21
Dostoyevski'yi tanır mısınız?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/09/12/fft5_mf247013.Jpeg


Çocukluğu sarhoş bir baba ve hasta bir anne arasında geçti. Kurşuna dizilmek üzereyken affedildiğinde 28 yaşındaydı. Kumar bağımlılığı yüzünden sık sık maddi açıdan darlığa düştü. Bir dönem başarısız olduğunu düşünüp, yazarlığı bile bıraktı... Dostoyevski bu fırtınalı hayata rağmen, belki de sayesinde demeliyiz, dünya edebiyatını en çok etkileyen yazarlardan biri oldu. Bakalım bu büyük yazarı tanıyor musunuz?


1) Petersburg Mühendis Okulu’ndaki arkadaşlarının ona “Ateş Fedya” lakabını uygun görmesinin nedeni neydi?

a) Aşırı hızlı ve enerjik hareketleri
b) Çapkınlığı
c) Sinirli ve duyarlı yapısı
d) Yanından hiç ayırmadığı ve üzerinde Fedya yazan çakmağı


2) Alkolik olan ve sert yapısıyla küçük Dostoyevski’nin ruhunda büyük bir tahribata yol açan babası Mihail Andreyeviç Dostoyevski’nin mesleği neydi?

a) Askeri doktor
b) Öğretmen
c) Müzisyen
d) Seyis


3) 1844 yılında, 23 yaşındayken yayımladığı, dönemin en ünlü Rus eleştirmeni Bielinski’nin “Bir sanatçı olarak, gerçek size bildirildi, açıklandı, bir armağan gibi kabullendiniz onu. Bu armağanın değerini biliniz, ona sadık kalınız, büyük bir yazar olacaksınız,” sözleriyle değerlendirdiği ilk romanının adı nedir?

a) Beyaz Geceler
b) Kumarbaz
c) Öteki
d) İnsancıklar


4) 1873 yılında kardeşi Mişel’le birlikte hazırlamaya başladıkları ve aralıklı da olsa Dostoyevski’nin ölümüne kadar çıkmaya devam eden, toplumsal-politik içeriğiyle büyük bir okur kitlesi tarafından takip edilen derginin adı nedir?

a) San Petersburg Postası
b) Bir Yazarın Günlüğü
c) Rus Bakışı
d) Yorum


5) 1866 yılında, 20 yaşındayken stenograf olarak Dostoyevski’nin yanında işe başlayan, bir yıl sonra evlenmelerinden sonra da ölümüne kadar hep yazarın yanında kalan son eşinin adı nedir?

a) Polin Federovna
b) Katerina Seduçiv Oleva
c) Anna Grigoriyevna Snitkin
d) Mari Neçayev


6) Hangisi Dostoyevski’nin yarattığı karakterlerden biri değildir?

a) Nikolay Petroviç
b) İvan Karamazov
c) Lev Nikolayeviç Mışkin
d) Rodion Romanoviç Raskolnikov


7) J.M. Coetzee’nin, ana karakteri olan Dostoyevski’nin ağzından, oğlu Pavel’in ölümü üzerine, yazarın sürgünde olduğu Almanya’dan San Petersburg’a gidişini ve Pavel’in ölümünün ardındaki gizleri araştırışını anlattığı romanının adı nedir?

a) Ölü Ordunun Generali
b) Toprak Acısı
c) Büyük Yolculuk
d) Petersburg’lu Usta


8) Henri Troyat’ın “Bu dev kitap Dostoyevski’nin sadece bütün düşüncesini değil ama tamı tamına ‘yöntemini’ de özetliyor.” sözleriyle övdüğü son romanı hangisidir?

a) Budala
b) Karamazov Kardeşler
c) Kumarbaz
d) Suç ve Ceza


9) Dostoyevski, Rus edebiyatında “büyük bir olay” ve bir dönüm noktası olarak değerlendirilen ünlü konuşmasında hangi büyük Rus yazarı konu almıştı?

a) Tolstoy
b) Gogol
c) Puşkin
d) Turgenyev


10) Dostoyevski hangi tarihte öldü?

a) 10 Şubat 1881
b) 11 Mayıs 1880
c) 1 Ekim 1870
d) 30 Aralık 1882




Cevap anahtarı:
1.c, 2.a, 3.d, 4.b, 5.c,
6.a, 7.d, 8.b, 9.c, 10.a

0-3 doğrunuz varsa: Dostoyevski ismini daha önce duymuşsunuz muhtemelen ama kendisini tanımak için pek çaba göstermemişsiniz.

4-7 doğrunuz varsa: Tebrikler! Dostoyevski’yi tanıyorsunuz, hem de yakinen.

8-10 doğrunuz varsa: Üniversitede Dostoyevski Dili ve Edebiyatı mı okumuştunuz yoksa? Tebrik ederiz.

Hazırlayan: İdil Dündar

Radikal KİTAP

dem
28-09-2009, 11:32
Vedat Türkali'yi tanıyor musunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/09/24/fft5_mf254978.Jpeg


Devrimci sanat çevrelerinde ilk kez el altında dolaştırılan gizli şiirleriyle tanındı. Siyasal eylemlerde bulunmakla suçlandı, 7 yıl hapis yattı. Roman ve şiirlerinin yanı sıra yazdığı senaryo ve oyunlarla, Türk sinema ve tiyatrosuna önemli katkıları oldu. 1 Mayıs 2004-1 Mayıs 2005 tarihleri arasındaki bir yıl, aydınların, sanatçıların, kültür sanat kurumlarının ve insan hakları savunucularının katılımı ile 'Vedat Türkali Yılı' ilan edildi. Bu bir yıl, ilk kez yaşayan bir aydına armağan edilmişti...




1. Vedat Türkali’nin gerçek ismi nedir?

a) Abbas Sayar
b) Vedat Günyol
c) Abdulkadir Pirhasan
d) Erhan Bener


2. Vedat Türkali’nin otobiyografiye en yakın duran kitabı hangisidir?

a) Ölmedikçe
b) Bir Gün Tek Başına
c) Mavi Karanlık
d) Komünist


3. Hangisi ona ait senaryolardan biri değildir?

a) Sokakta Kan Vardı
b) Şeytan Aynada
Gizlidir
c) Karanlıkta Uyananlar
d) Kara Çarşaflı Gelin


4. Vedat Türkali’nin oğlu hangi ünlü yönetmendir?

a) Barış Pirhasan
b) Zeki Demirkubuz
c) Ferzan Özpetek
d) Çagan Irmak


5. Rıfat Ilgaz’la beraber kurduğu yayınevi hangisidir?

a) Can Yayınları
b) Gar Yayınları
c) Akım Yayınları
d) Çınar Yayınları


6. Son kitabı hangisidir?

a) Üç Film Birden
b) Yalancı Tanıklar Kahvesi
c) Dallar Yeşil Olmalı
d) Bu Gemi Nereye


7. Karanlıkta Uyananlar adlı eseriyle “en iyi senaryo” ödülünü kazandığı festival hangisidir?

a) Antalya Altın Portakal Film Festivali
b) Uluslararası İstanbul Film Festivali
c) Altın Koza Film Festivali
d) Cannes Film Festivali


8. Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nde hangi dalda ders vermiştir?

a) Edediyat
b) Matematik
c) Tarih
d) Resim


9. Hangisi Vedat Türkali’ye ait değildir?

a) Can Şenliği
b) Kayıp Romanlar
c) Güven
d) Tek Kişilik Ölüm


10. Vedat Türkali’nin Kayıp Romanlar adlı kitabı hangi yayınevinden çıkmıştır?

a) Evrensel
b) Bordo-siyah
c) Metis
d) Everest




Cevap ahantarı:
1.c, 2.d, 3.b, 4.a, 5.b
6.b, 7.a, 8.a, 9.a, 10.d


0-3 doğru: Sizin adınıza üzüldük. Çok şey kaçırmışsınız. Ama hiçbir şey için geç değil. Okumaya başlayın... 4-7 doğru: Fena sayılmaz ama size mutlaka Güven’i okumanızı öneririz. Bize güvenin... 8-10 doğru: Bravo! Sıkı bir Vedat Türkali hayranısınız. Aynen devam...

Hazırlayan: Fatma Ergül

Radikal KİTAP

emre gümüşdoğan
15-10-2009, 19:31
Can Y***252;cel testi



http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/10/08/fft5_mf265096.Jpeg



Can Y***252;cel, hakk***305;nda en ***231;ok ***351;ehir efsanesi olan ***351;air galiba: Cezaevinde ***351;arap yapmas***305;, BBC maceralar***305;, sofra an***305;lar***305;, verdi***287;i okkal***305; cevaplar vb... ***350;iirleri kadar, ama do***287;ru ama yanl***305;***351; anektodlar***305;n ***351;airi, efsane adam. O gidince okkal***305; cevaplar bekleyen bir k***305;s***305;m T***252;rk b***252;y***252;***287;***252;n***252;n boynu b***252;k***252;k kald***305;. Kendisini bir testle anal***305;m istedik. Haydi buyrun...




1. T***252;rkiye***8217;nin ilk Milli E***287;itim Bakan***305; Hasan ***194;li Y***252;cel***8217;in o***287;lu olan Can Y***252;cel, 1926 y***305;l***305;nda ***304;stanbul`da do***287;du. Ankara ***220;niversitesi DTCF***8217;nin Klasik Filoloji B***246;l***252;m***252;***8217;nde bir s***252;re okudu. S***305;k***305;ld***305; m***305; bilinmez. Ard***305;ndan e***287;itimine yurt d***305;***351;***305;nda devam etti. Hangisinde?..

a. Cambridge
b. Oxford
c. Sorbonne
d. Harvard


2. Hangisi Can Y***252;cel***8217;in hayat***305;n***305; idame ettirmek i***231;in yapt***305;***287;***305; i***351;lerden birisi de***287;ildir?

a. Spikerlik
b. ***199;evirmenlik
c. ***214;***287;retmenlik
d. Turist rehberli***287;i


3. 12 Eyl***252;l 1980 sonras***305;nda, hangi kitab***305; m***252;stehcen oldu***287;u iddias***305;yla toplat***305;ld***305;?

a. Rengahenk
b. G***246;kyoku***351;
c. Bir Siyasinin ***350;iirleri
d. K***305;sa Devre


4. Can Y***252;cel, 1962 y***305;l***305;nda, 1709 y***305;l***305;ndan kalma, Latin harfleri kullan***305;lm***305;***351; bir T***252;rkce dilbilgisi kitab***305; bulmas***305; geni***351; yank***305; uyand***305;rd***305;. Bu kitab***305; hangi ***252;lkede bulmu***351;tu?

a. Almanya
b. Yunanistan
c. Fransa
d. ***304;ngiltere


5. Can Y***252;cel askerli***287;ini nerede yapt***305;?

a. K***305;br***305;s
b. Kore
c. K***252;tahya
d. Kars



6. ***350;airin ilk ***351;iir kitab***305; hangisidir?

a. Kuzgunun Yavrusu
b. Maaile
c. K***305;sa Devre
d. Yazma


7. ***8220;En uzun ko***351;uysa elbet T***252;rkiye***8217;de de Devrim,/ O, onun en g***252;zel y***252;z metresini ko***351;tu***8221; diye ba***351;layan ***8220;Mare Nostrum***8221; adl***305; ***351;iirini kime hitaben yazm***305;st***305;r?

a. N***226;z***305;m Hikmet
b. Atat***252;rk
c. Deniz Gezmi***351;
d. Y***305;lmaz G***252;ney


8. ***220;zerinde imzas***305;n***305;n bulundu***287;u mezar***305; nerededir?

a. Bodrum
b. Dat***231;a
c. Ayval***305;k
d. Marmaris


9. Can Y***252;cel, g***246;rd***252;***287;***252; kanser tedavisinin ard***305;ndan hangi kitab***305;n***305; yazm***305;***351;t***305;?

a. Mekan***305;m Dat***231;a Olsun
b. ***214;l***252;m ve O***287;lum
c. G***252;le G***252;le-Seslerin Sessizli***287;i
d. Canfeda


10. ***214;l***252;m***252;nden hemen ***246;nce hangi siyaset***231;iye hakaret etti***287;i gerek***231;esiyle ceza alm***305;***351;t***305;?

a. Turgut ***214;zal
b. Kenan Evren
c. Hasan Celal G***252;zel
d. S***252;leyman Demirel

Cevap anahtar***305;:
1-a, 2-c, 3-a, 4-d, 5-b
6-d, 7-c, 8-b, 9-a, 10-d


0-3 do***287;rum var: Can Y***252;cel***8217;i duymu***351; ama okumam***305;***351;s***305;n***305;z. Durun, hemen s***246;vmeyin... 4-7 do***287;rum var: Fiyakal***305; bir not de***287;il, ama ge***231;er mi ge***231;er. 8-10 do***287;rum var: Tebrikler! Can Y***252;cel***8217;den okkal***305; bir k***252;fr***252; hakettiniz (***351;akac***305;ktan). Buradan ancak ***8220;aferin kerata***8221; g***246;nderebiliyoruz.



Radikal K***304;TAP

suece
16-10-2009, 20:02
Fiyakalı bir not olmasa da, diğer testlere bakarak bunda gayet başarılıyım. Onun için kendime “aferin kerata” diyorum.:)

dem
01-11-2009, 19:47
Sevgili Suece,
Başlıkla ilgilenmenize ve düşüncenizi paylaşmanıza sevindim. Can amcayı da anmış olduk.
Sevgi, saygı ve dostlukla.

dem
01-11-2009, 19:54
Şebnem İşigüzel Testi



http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/10/29/fft5_mf280069.Jpeg


Şebnem İşigüzel, 1993'te yayımlanan ilk kitabıyla Türk edebiyatının kapısını tıklatıp içeri girme cesaretini gösteren genç yazarlarımızdan. Bir başka özelliği de kendi kuşağının yazarlarını yazma konusunda heveslendirmesi. Sert ve yıkıcı olayları akıcı bir dil ve eşine az rastlanır bir kurgu ustalığıyla anlatmayı biliyor. Bakalım Türk edebiyatının bu sözünü esirgemez, kurgu ustası yazarını ne kadar tanıyorsunuz?




1) Şebnem İşigüzel’in henüz 19 yaşındayken yayınlanan ilk kitabını “muzır” bulan Türk büyükleri, kitabı 18 yaşından küçüklere yasaklamıştı. İşigüzel’in “Demek iki yıl önce yazsaydım ben de okuyamayacaktım,” dediği bu ilk kitabının adı nedir?

a) Eski Dostum Kertenkele
b) Hanene Ay Doğacak
c) Rüzgar Gülü
d) Sarmaşık


2) Şebnem İşigüzel bu “muzır” kitabıyla hangi edebiyat ödülünü kazanmıştı?

a) Sait Faik Hikâye Armağanı
b) Orhan Kemal Roman Ödülü
c) Yunus Nadi Öykü Ödülü
d) Haldun Taner Öykü Ödülü


3) Hırsız bir gencin dramatik hikâyesini anlattığı diğer bir romanının adı nedir?
a) Eski Dostum Kertenkele
b) Öykümü Kim Anlatacak?
c) Resmi Geçit
d) Hırsız ve Köpekler


4) Şebnem İşigüzel, Sarmaşıkisimli romanını tesadüf olgusu üzerinden kurgular. Romanda iki kahramanın birbirleriyle tanıştıkları anda içiçe geçen hayatları olağanüstü bir coşkuyla anlatılır. Hangisi bu romanın kahramanlarındandır?

a) Eşref Şefik Karacan
b) Leyla
c) Fahir Bulut
d) Salim Abidin


5) Neşeli Kadınlar Arasında isimli deneme kitabı, ağırlıklı olarak nerede yayınladığı yazılardan oluşmuştur?

a) Radikal İki
b) Virgül
c) Nokta
d) Mesele


6) Sıra zor bir soruda: Hangisi Kaderimin Efendisi’nde yer alan öykülerden değildir?

a) İstanbul Yemiş Onu
b) Dimitri’nin Papağanı
c) Kaç Para Kaç
d) Zengin Bay Ronaldo


7) Çöplük isimli romanının karakterlerinden Leyla, babasının diplomat oluşu nedeniyle Moskova’da yetişmiştir. Leyla özel bir yeteneğe sahiptir ve Moskova’da bunun eğitimini almıştır. Leyla’nın bir anlamda kaderini belirleyen bu ilgi alanı nedir?

a) Satranç
b) Bale
c) Müzik
d) Tiyatro


8) Resmi Geçit romanında bulunan mekanlardan Florya Deniz Köşkü’ndeki hizmetlinin asıl adı nedir?

a) Mustafa
b) Mösyö Kevork
c) Cevdet Kara
d) Şehmuz


9) Şebnem İşigüzel müneccim sayılır. Türk edebiyatına Nobel gelmeden evvel, Nobel ödüllü bir Türk yazarını konu ettiği romanının adı nedir?

a) İmparator
b) Topaç
c) Kızıl Boynuz
d) Sarmaşık


10) Hafızanıza kuvvet: Resmi Geçit’in konusu neydi?

a) Genç bir teğmenin ordu içinde aşındırılan kişiliği.
b) Fakir bir mahallede hayata tutunma çabası.
c) Ermeni bir ailenin sürgündeki yaşamı.
d) 12 Eylül darbesinin zararları.




Cevap anahtarı:
1 b, 2 c, 3 a, 4 d, 5 a,
6 c, 7 a, 8 b, 9 d, 10 d

0-2 doğru: Yirmi yıl sonra Nobel alabilecek bu yazarımızı şimdiden tanıyın. Herta Müller bilmezlik etmeyin.

2-6 doğru: Sonuç pek parlak değil. Medyaya bel bağlamayın. Girin bir kitapçıya, kitaplarını alın, okuyun.

6-10 doğru: Tebrikler! Altıncı soruyu bildiyseniz de yıldızlı pekiyi, kırmızı kurdele, alkış kıyamet vb. Belli ki Şebnem İşigüzel’i gölge gibi takip ediyorsunuz.

Hazırlayan: Selma Türegün

Radikal KİTAP

emre gümüşdoğan
02-11-2009, 22:49
Sınıfta kaldım. :mad:

dem
15-11-2009, 11:02
Atatürk kitapları testi



http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/11/14/fft5_mf290800.Jpeg


Atatürk hakkında yüzlerce kitap, binlerce tez, makale vb. yayımlanmış olmalı. Kimse kızmasın, pek azı dimağlarda bir tat bıraktı. Genellikle en beğenilenler, meseleye soğukkanlı biçimde bakabilen yabancı yazarlar tarafından yazılanlar oldu. Lafı uzatmadan teste buyuralım...




1) Atatürk biyografilerinin başlığı genelde aynı olduğundan, altbaşlığı başlığından daha önemlidir. Pek çok kişinin “en iyi Atatürk biyografisi” olarak nitelendirdiği “Modern Türkiye’nin Kurucusu” altbaşlığına sahip kitabın yazarı kimdir?

a) Bilal N. Şimşir
b) Mehmet Barlas
c) Andrew Mango
d) Bernard Lewis


2) Altbaşlığı “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” olan klasikleşmiş Atatürk biyografisini hangi Lord kaleme almış olabilir?

a) Lord Kinross
b) Lord Voldemort
c) Lord Byron
d) Lord Curzon


3) En önemli Atatürk biyografilerinden biri de Şevket Süreyya Aydemir’inkidir. Vaktiyle Radikal gazetesi tarafından kupon karşılığı dağıtıldığından evlerdeki dantel örtülü kütüphanelerde sıkça bulunması olasıdır. İsmini deyiverin?..

a) Gazi
b) Suyu Arayan Adam
c) Kutup Yıldızı
d) Tek Adam


4) Çankaya’nın, Zeytindağı’nın yazarı, bir de Atatürk biyografisi yazmıştır. Biyografinin konusuna koyduğu mesafe hayli tartışılır ama kitabın satır araları Çankaya kadar zengindir. Kitabın ismi nedir, yazarı kimdir?

a) Falih Rıfkı Babanız Atatürk
b) Yakup Kadri Atatürk
c) Halide Edip Selanik’ten Ankara’ya
d) Peyami Safa Mustafa Kemal


5) Henüz Atatürk’ün sağlığında bir İngiliz subay tarafından kaleme alınmış, Mustafa Kemal’in özel yaşamı ve sofraları hakkında tartışmalı toplara girdiği için bir ara yasaklanmış, yasaklanınca da kıymete binmiş kitaptır kendileri...

a) Nihal Atsız Bozkurtların Dirilişi
b) H. C. Armstrong-Bozkurt
c) Herman Hesse Bozkırkurdu
d) Mahmut Esat Bozkurt-Atatürk İhtilali


6) Atatürk’ün son 300 gününü ve ölümünün hikâyesini anlatan kitap, aslında bir belgesele sığdırılamayanların geniş geniş ele alınmasıyla oluşturulmuş. Bu kadar ipucu yeter de artar bile. Hangi kitap, hangi yazar?

a) Can Dündar Mustafa
b) Tolga Örnek Gelibolu
c) Tolga Örnek Atatürk
d) Can Dündar Sarı Zeybek


7) Hangisi Attila İlhan’ın Atatürk’ü anlatan romanlarından biri değildir?

a) O Sarışın Kurt
b) Gazi Paşa
c) Allahın Süngüleri: Reis Paşa
d) Hangi Atatürk


8) Atatürk hakkında biyografi yazan bir Fransız sizce kitabına hangi ismi verir?

a) Fikrimizin Rehberi
b) Kendine Özgü Bir Yaşam ve Kişilik
c) Büyük Türk
d) Mustafa Kemal


9) Topal Osman’ın suikast için Çankaya Köşkü’nü kuşattığı sırada Atatürk’ün, Latife Hanım’ın çarşafını giyerek köşkten kaçtığı iddiasına yer vermesiyle çok tartışılan Latife Hanım isimli biyografinin yazarı kimdi?

a) Ayşe Kulin
b) Nermin Bezmen
c) Can Dündar
d) İpek Çalışlar


10) Kitabı için “Atatürk’ün manevi şahsiyetine dair bu küçük tahlil tecrübesinde ne Kurtuluş Mücadelemizin, ne de Büyük Türk İnkılabının tarihini ve ideolojik tefsirini yapma iddiası vardır” diyen yazar hangisidir?

a) Yakup Kadri
b) Fikret Başkaya
c) Yalçın Küçük
d) Çetin Altan



Cevap anahtarı:
1c, 2a, 3d, 4a, 5b,
6d, 7d, 8c, 9d, 10a


0-3 doğrum var: Atatürk’le biraz daha (b)ilgilenmeniz gerekmez mi?
4-7 doğrum var: Sonuç tatmin edici. Vasat olmak hoşunuza gittiyse tabi. 8-10 doğrum var: Tebrikler! Ders kitabı hamasetinden kurtulup konunun hakkını vermişsiniz!

Radikal KİTAP

suece
15-11-2009, 22:46
Ders kitabı hamasetinden kurtulsam iyi olacak... :(

dem
29-11-2009, 12:19
Erdal Öz testi


http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/11/28/fft5_mf300174.Jpeg



Yaraları kanayan güllerin öykülerini, romanlarını yazdı Erdal Öz. TDK'da çalıştı, kitabevi açtı, dergi çıkardı, editörlük yaptı. Bir kuşağın mensubu olarak hapse girdi, yayıncılıktan dolayı defalarca yargılandı. 2006 yılında hayata veda eden Erdal Öz için bir test hazırladık. Şöyle buyurun...




1. Erdal Öz, henüz hukuk fakültesinde öğrenciyken, arkadaşlarıyla çıkardığı “a” dergisinde Salâh Birsel’in “Günlükler”i için, oldukça yankı uyandıran bir eleştiri kaleme almıştı. Yazısının adı neydi?

a. Günlük değil, kedi salçası
b. Günlük değil, deli saçması
c. Günlük değil, keçi koşması
d. Günlük değil, kıyı yosması


2. ‘68’li yıllardaAnkara’da bir kitabevi açmıştı Erdal Öz. 12 Mart’tan sonra kapatılan kitabevi, kısa sürede aydınların ve üniversite gençliğinin uğrak yeri olmuştu. Bu kitabevinin adı...

a. Sular Kitabevi
b. Sergi Kitabevi
c. Can Kitabevi
d. Kızılırmak Kitabevi


3. Mamak’ta yatarken, Deniz Gezmiş’le üzerinde uzun uzun konuştukları, Che Guevara hakkındaki öyküsünün adı neydi?

a. Günlük
b. Doktor
c. Ernesto
d. Che


4. 1975 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı hangi kitabıyla almıştı?

a. Yaralısın
b. Odalarda
c. Gülünün Solduğu Akşam
d. Kanayan


5. SSCB’ye dair gözlemlerini aktardığı 1976 tarihli anı kitabına ne ad vermişti?

a. Bir Gün Yine
b. Cennet-Cehennem
c. Allı Turnam
d. Moskova Günlükleri


6. “Erdal Öz:Unutulmaz Bir Atlı” başlığıyla Erdal Öz’ün biyografisiniyazan öykücümüz kimdi?

a. İlknur Özdemir
b. Hürriyet Yaşar
c. Sezer Ateş Ayvaz
d. Ayşe Sarısayın


7. Kurucusu olduğu Can Yayınları, geçtiğimiz yıl kaçıncı yaşını kutlamıştı?

a. 15
b. 20
c. 25
d. 30


8. Erdal Öz’ü yaşatmak için ailesi tarafından düzenlenen “Erdal Öz Edebiyat Ödülü”nü2008 yılındahangi şairimiz aldı?

a. Gülten Akın
b. Lale Müldür
c. Melisa Gürpınar
d. Birhan Keskin


9. Kanayan gülleri anarcasına, 2006 yılında hayata veda ettiği günü hatırladınız mı?

a. 12 Eylül
b. 6 Mayıs
c. 12 Mart
d. 3 Haziran


10. Yaralısın, Kanayan, Gülünün Solduğu Akşam... 1997’de yayınlanan Sular Ne Güzelseisimli öykü kitabıyla hangi ödülü kazanmıştı?

a. Sait Faik Hikâye Armağanı
b. Sedat Simavi Edebiyat Ödülleri
c. Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü
d. Haldun Taner Öykü Ödülü



Cevap anahtarı:
1-a, 2-b, 3-c, 4-a, 5-c,
6-d, 7-c, 8-a, 9-b, 10-a


Değerlendirme:
0-3 doğru: Sınıfta kaldınız. Ama olsun, başlamak hep güzeldir.
4-7 doğru: Bu testi ortayla geçerek önümüzdeki haftanın testini çözmeye hak kazandınız. Tebrikler!
8-10 doğru: İyi bir okur, dikkatli bir edebiyatseversiniz. Tebrikler! Bütünleme testleri Gayet.net’te.

Hazırlayan: Ahmet E.

Radikal KİTAP

suece
29-11-2009, 21:52
Sınavım iyi geçmişti ama cevapları kaydırmışım o yüzden başarısız oldum. :(

dem
07-12-2009, 10:50
Fakir Baykurt testi



http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/12/03/fft5_mf303239.Jpeg


Çiftçi çocuğu olarak doğdu, öğretmen oldu. Yıllarca köylerde çalıştı. Romanlar yazdı. Yazdıkları hoşa gitmediğinden sürüldü, açığa alındı. 'Ben edebiyatta yaşamı öne aldığım için amacım köy romanı değil, köydeki yaşamın romanını yazmaktı' diyen Fakir Baykurt hakkında minik bir test hazırladık. Haydi buyurun...




1- Fakir Baykurt ‘Fakir’ adını mahkeme kararıyla almıştır. Gerçek adını biliyor musunuz?

a- Bayram
b- Ahmet
c- Tahir
d- Haceli


2- Fakir Baykurt’un roman kahramanları genellikle dürüst, çalışkan, yiğit ve cömert olurlar. Kır Abbas da bunlardan biridir. Hangi romanının kahramanıdır Kır Abbas?

a- Keklik
b- Kaplumbağalar
c- Köygöçüren
d- Tırpan


3- Fakir Baykurt, Yılanların Öcü ve Irazca’nın Dirliği romanlarını hangi romanla devam ettirmiştir?

a- Onuncu Köy
b- Amerikan Sargısı
c- Keklik
d- Kara Ahmet Destanı



4- Yılanların Öcü iki kez sinemaya uyarlanmıştır. 1985’te, ikinci kez sinemaya uyarlayan Şerif Gören’di. İlkini hatırlayabildiniz mi?

a- Metin Erksan
b- Ö. Lütfi Akad
c- Atıf Yılmaz
d- Halit Refiğ


5- Fakir Baykurt’un romanlarından biri iki edebiyat ödülü birden kazanmıştır. Hangisi olabilir?

a- Yılanların Öcü
b- Kara Ahmet Destanı
c- Tırpan
d- Onuncu Köy


6- Fakir Baykurt, üç roman yazarak yurt dışındaki Türk işçilerin yaşamlarını ele almıştır. Bu üçleminin adını bildiniz mi?

a- Duisburg Üçlemesi
b- Kölelerin Senfonisi
c- Kanlı Emek
d- Yazık Hayatlar


7- Fakir Baykurt’u üne kavuşturan ilk romanı Yılanların Öcü 1958’de hangi gazetede tefrika edilmişti?

a- Vatan
b- Ulus
c- Yeni İstanbul
d- Cumhuriyet


8- Aynı yıl Yılanların Öcü’yle hangi ödülü kazanmıştı?

a- TDK Roman Ödülü
b- Yunus Nadi Roman Ödülü
c- Orhan Kemal Roman Ödülü
d- TRT Roman Ödülü


9- Sansür kurulu tarafından yasaklanan Yılanların Öcü filmi, zamanın Cumhurreisinin “Ne varmış bu filmi yasaklayacak, çözümün ilk adımı gerçeğin gösterilmesidir. Millet bu filmi görmelidir” demesi üzerine gösterime girmiştir. Kimdi bu Cumhurreisi?

a- İsmet İnönü
b- Cemal Gürsel
c- Celal Bayar
d- Cevdet Sunay


10- 1965’te hangi sendikanın kurucu başkanı olmuştu?

a- KESK
b- MTTB
c- TÖS
d- TİP



Cevap anahtarı:
1c, 2b, 3d, 4a, 5c,
6a, 7d, 8b, 9b, 10c


0-3 doğrum var: Fakir Baykurt testinden zayıf almak size hiç yakışmadı.,
4-7 doğrum var: Sonuç güzel ama daha iyi olabilirdi.
8-10 doğrum var: Tebrikler! İşte bu. Yaşasaydı, Fakir Baykurt sizinle iftihar ederdi.

Hazırlayan:Tahir Şilkan


Radikal KİTAP

dem
20-12-2009, 11:35
Adalet Ağaoğlu testi


http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/12/19/fft5_mf315155.Jpeg


Adalet Ağaoğlu, Türk edebiyatının her türlü listesine onu ortadan delerek girecek kalibrede bir yazar. İster kanon, ister bilmem kaç unutulmaz eser deyin... Kızmayın ama onun olmadığı liste, antoloji, yıllık; ona verilmeyen ödül, onur, paye ciddiye alınmamalı. İster Virginia Woolf'tan önce keşfetmiş olun, isterseniz sonra: Onun yerini kimselerin dolduramadığını göreceksiniz. Haydi başlayalım...




1) Adalet Ağaoğlu edebiyata sonraları romancılığını da etkileyecek olan tiyatro oyunları yazarak başlamıştır. Hangisi bu oyunlardan biridir?

a) Ruh Üşümesi
b) Evcilik Oyunu
c) Romantik Bir Viyana Yazı
d) Karşılaşmalar


2) Yazarın, okuyanı sarsan ünlü “Dar Zamanlar” üçlemesine dahil olmayan kitap hangisidir?

a) Üç Beş Kişi
b) Hayır
c) Bir Düğün Gecesi
d) Ölmeye Yatmak


3) Adalet Ağaoğlu’nun, 1979 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü, 1980 Orhan Kemal Roman Armağanı ve 1980 Madaralı Roman Ödülü kazanan romanı hangisi?

a) Yüksek Gerilim
b) Üç Beş Kişi
c) Fikrimin İnce Gülü
d) Bir Düğün Gecesi


4) Adalet Ağaoğlu, romanlarının gölgesinde kalmış olsa bile öykü de yazmıştır. İyi de yazmıştır. Hangisi öykü kitaplarından değildir?

a) Yüksek Gerilim
b) Hayatı Savunma Biçimleri
c) Romantik Bir Viyana Yazı
d) Hadi Gidelim


5) “İnsan kendini tek başına özgürleştiremezse ve tek başına özgürleşme düşü içinde boğulmuşsa, kendinden sonra gelenlerin altına yatmalıdır” cümlesinin okuru ezdiği roman hangisidir?

a) Göç Temizliği
b) Fikrimin İnce Gülü
c) Evcilik Oyunu
d) Ölmeye Yatmak


6) Tunç Okan’ın yönetmenliğini yaptığı, başrolünde İlyas Salman’ın oynadığı “Sarı Mersedes” filmi yazarın hangi eserinden uyarlanmıştır?

a) Damla Damla Günler
b) Gece Hayatım
c) Sessizliğin İlk Sesi
d) Fikrimin İnce Gülü


7) “İntihar etmeyeceksek içelim bari” cümlesiyle başlayan romanı hangisidir?

a) Hayır
b) Bir Düğün Gecesi
c) Üç Beş Kişi
d) Ölmeye Yatmak


8) Sen Türkiye’nin En Güzel Kazasısın, Feridun Andaç’ın Adalet Ağaoğlu ile yaptığı nehir söyleşi kitabının adı. Kitaba adını veren bu söz kime aittir?

a) Halim Ağaoğlu
b) Edip Cansever
c) Can Yücel
d) Behçet Necatigil


9) Eşi Halim Ağaoğlu, yazarın 55 yıllık serüveninde söze ve yazıya yansıyan seçme örnekleri toplayan bir arşiv derlemesini kitaplaştırmıştır. Bu kitabın adını biliyor musunuz?

a) Okurunun Yazarı
b) Hayatı Savunma Biçimleri
c) Çok Uzak-Fazla Yakın
d) Herkes Kendi Kitabının İçini Tanır


10) Cinsellikten “Bu an’ı körelmeden, körleşmeden, kabuk bağlamadan yaşayabilmenin önüne gerilen ne varsa, bütün olanakları kullanarak aşmalıyız” diyerek bahseden Adalet Ağaoğlu’nun bu konuyu işlediği romanının adı nedir?

a) Sıcak Külleri Kaldı
b) Ruh Üşümesi
c) Sudaki İz
d) Gece




Cevap anahtarı:
1b, 2a, 3d, 4c, 5d,
6d, 7b, 8c, 9d, 10b


0-3 doğrum var: Bizim de size kötü bir haberimiz var: Sınıfta kaldınız!
4-7 doğrum var: Ha gayret, ha gayret!.. Sonrası muzafferiyet!
8-10 doğrum var: Muzafferiyet derken bunu kastetmiştik. Tebrikler!

Hazırlayan: Sedat Gencer

Radikal KİTAP

dem
15-01-2010, 14:36
Divan edebiyatı testi


http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/01/07/fft5_mf328209.Jpeg



Divan edebiyatı, aruz vezni, fâilâtün kelimeleri yan yana geldiğinde betiniz benziniz atıyor değil mi? En azından son çeyrek asrını Türkçü, İslamcı, milliyetçi bir teşkilatın kucağında geçiren Milli Eğitim Bakanlığı'nın elinden gelen bu işte. Sevemediğiniz, anlayamadığınız bir konudan test hazırladık. Avuçlarınız terlemeden buyrun...




1) İlk soru ilk soru gibi olmalı: Bu edebiyata neden “divan edebiyatı” denmiştir?

a) Şairler Divan-ı Hümayun tarafından finanse edildiği için.
b) Şiirler divanda oturularak okunduğu için.
c) Şiirler “divan” ismi verilen kitaplarda toplandığı için.
d) Divan “şiir” anlamına geldiği için.


2) Aruz demişken... İstiklâl Marşı’nın vezni aruzdur. Orta lise bilgilerinizi yoklayın bakalım; hangi kalıptı, çıkarabildiniz mi?

a) Fâilâtün/ fâilâtün/ fâilâtün/ fâilün
b) Müstefilün/ müstef’ilün/ müstef’ilün/ müstef’ilün.
c) Mefûlü/ mefâîlü/ mefâîlü/ feûlün
d) Mef’ûlü/ fâilâtü/ mefâîlü/ fâilün.


3) Mesnevî tam olarak ne anlama gelir?

a) Mevlâna’nın bir eseri.
b) Öğüt bildiren eserlerin genel adı.
c) Divan edebiyatı nazım biçimlerinden biri.
d) Divan edebiyatında çiçeklere verilen genel ad.


4) Kaside denince ilk akla gelen divan şairi...

a) Nefî
b) Bâkî
c) Recâî
d) Şâkî


5) Lale Devri’ndeki zevküsefa şiirlerinin büyük ustası hangi şairdi?

a) Nesimî
b) Neşatî
c) Nedim
d) Esrar Dede


6) Divan edebiyatında, cüzzî olmakla beraber kadın şairlere de yer vardır. Hangisi onlardan biri değil?

a) Mihrî
b) Tutî
c) Sıdkî
d) Gülşehrî


7) “Cihan-ârâ cihan içindedir ârâyı bilmezler/ Ol mâhiler ki derya içredir deryayı bilmezler” Günümüzün en bilinen beyitlerinden biri bu olsa gerek. Kime ait olduğunu çıkarabildiniz mi?

a) Beytî’nin gazeli.
b) Surûrî’nin gazeli.
c) Fuzûlî’nin kasidesi.
d) Hayâlî’nin gazeli.


8) Tahmis ne demektir?

a) Birkaç gazelin beyitlerinden yeni bir gazel oluşturmak.
b) Bir gazelin beyitleri önüne üçer dize eklemek.
c) Bir gazelin beyitleri ardına birer dize eklemek.
d) Bir gazeli oluşturan beyitlerin ilk harflerinden mahlas yazmak.


9) “Beni candan usandırdı cefâdan yâr usanmaz mı/ Felekler yandı âhımdan murâdım şem’i yanmaz mı” Çok sevilen bu beyit kime aittir?

a) Gevherî
b) Zâtî
c) Şeyh Galip
d) Fuzûlî

10) Divan şiirinde dudak yerine kullanılan mazmun (kavram) hangisidir?

a) Gonca
b) Badem
c) Yılan
d) Nergis


Yanıtlar:
1c, 2a, 3c, 4a, 5c
6d, 7d, 8b, 9d, 10a

0-3 doğru: Sizinkisi divan edebiyatı değil fakir edebiyatı . Sınıfta kaldınız. Fakirlikten değil bilgisizlikten. Kızmayın ama...
4-7 doğru: Bu testten geçtiniz. Geçiniz, gidiniz...
8-10 doğru: Tebrikler! Kırmızı kurdeleyi omzunuza taktınız.

Hazırlayan: Kadir Bilen
Kaynak: Radikal KİTAP

dem
24-01-2010, 13:36
Oktay Rifat Testi

http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/01/21/fft5_mf340705.Jpeg



'Biz sanatın yaşama ile ilgisini hiçbir zaman kuramadık. Romanın, trende, vapurda hoş vakit geçirmek için okunabileceğini, resmin yapı sanatının bir parçası olduğunu kestiremedik' diyen Oktay Rifat'ı ne kadar tanıyorsunuz? Haydi buyurun...




1) Önce kolaydan başlayalım: Oktay Rifat’ın Orhan Veli ve Melih Cevdet’le beraber anıldığı ve modern Türk şiirinin önemli dönemeçlerinden biri olan edebiyat akımının adı nedir?

a) II. Yeni
b) Maviciler
c) Yedi Meşaleciler
d) Garip


2) On parmağında on bir marifet olan Oktay Rifat için hangisi söylenemez?

a) Avukat
b) Dramaturg
c) Ressam
d) Çevirmen


3) Hangisi Oktay Rifat’ın şiir kitaplarından biri değildir?

a) Kral Lear
b) Elleri Var Özgürlüğün
c) Çobanıl Şiirler
d) Perçemli Sokak


4) Kimi eleştirmenler tarafından İkinci Yeni akımını öncelediği iddia edilen Oktay Rifat kitabı hangisidir?

a) Perçemli Sokak
b) Karga ile Tilki
c) Aşağı Yukarı
d) Çobanıl Şiirler


5) Oktay Rifat, “Bir kutunun içinden vidalar çıkaracak nalbur, uzatacak./ Alışverişle dönüyor dünya, mevsimler gelip geçiyor” dizeleriyle hangi şiirinde modern insanı anlatır?

a) Telli Telefon
b) Vidalar
c) Yalancı Dolma
d) Âşık Merdiveni


6) “Agamemnon’un Oktay Rifat’ın şiir evreninde yeri nedir?” sorusunu hangi şair sormuş olabilir?

a) Edip Cansever
b) Melih Cevdet Anday
c) Cemal Süreya
d) Attila İlhan


7) 12 Mart’ın gerilimli ve aydını bol atmosferinde geçen, evli bir kadınla genç bir devrimcinin aşkını anlattığı romanın adı nedir?

a) Kadının Adı Yok
b) Bir Kadın Düşmanı
c) Bir Kadının Penceresinden
d) İblisler, Azizler, Kadınlar


8) 1960’ların soldan esen rüzgârlarına kayıtsız kalamayan Oktay Rifat, 1966’da hangi şiir kitabını çıkarır?

a) Yeni Şiirler
b) Elleri Var Özgürlüğün
c) Denize Doğru Konuşma
d) Çobanıl Şiirler


9) Ezginin Günlüğü’nden Nadir Göktürk tarafından bestelenen Oktay Rifat şiiri hangisidir?

a) Yaprak
b) Telefon
c) Kadeh
d) Pencere


10) Oktay Rifat’ın sanat ve edebiyat üzerine yazdıkları, şairin ölümünden sonra bir araya getirilmiştir. Hangisi bu kitabın adıdır?

a) Folklor Şiire Düşman
b) Şiir Konuşması
c) Aldanma ki...
d) Hangi Edebiyat


Yanıtlar:

1d, 2b, 3a, 4a, 5b
6c, 7c, 8b, 9a, 10b

0-3 doğru: Şiirden kaldınız. Şiirden kalan hepsinden kalır.
4-7 doğru: Geçtiniz, ama ya aradaki kolay bir iki soru olmasa?..
8-10 doğru: Tebrikler! Aradığımız şiirkişi sizsiniz.

Hazırlayan: Hafize Şahin


Radikal KİTAP

ogün kaymak
25-01-2010, 09:39
3. soruda zorlansam da..attım ve tuttu:)))

suece
25-01-2010, 19:13
Hocam, siz bir tanesinde zorlanmışsınız, atmışsınız ve tutturmuşsunuz.
Ben bir sorda zorlanmadım, atmadım ve tutmadı :))

dem
04-02-2010, 14:46
Aslı Erdoğan testi

http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/01/28/fft5_mf346533.Jpeg


Düşeriz, bir yerimiz kanar. Kan durur, yara bir süre sonra kabuk tutar. Kabuklar ikide bir elimize takılır. Kaşınır. Sonra dayanamayız, kabuklarını yolar yarayı kanatırız. Aslı Erdoğan'ın edebiyatla yaptığı bu sanki: Yaralarımızı kanatmak...




1) Romancı, öykücü, yazar olarak bildimiz Aslı Erdoğan’nın gerçek mesleği nedir?

a) Balerin
b) Ressam
c) Fizikçi
d) Tarihçi


2) İlk öyküsü “Mektup Size” 1991’de Argos’ta yayınlandı. Bir gazeteye yazdığı çetinceviz yazılarla hayran kitlesini arttı. Hangi gazeteydi o?

a) Yeni Yüzyıl
b) Zaman
c) Milliyet
d) Radikal


3) Bir süre Rio de Janerio’da Katolik Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak bulundu. “Toplu çılgınlık,
kaos ve ölüm” kenti Rio de Janerio’yu anlattığı kitabının adı nedir?

a) Rio ‘Dejanerio’
b) Kırmızı Pelerinli Kent
c) Mucizevi Kent
d) Münzevi Kent


4) Hangi öyküsü Almanya’nın Sesi Radyosu’nun düzenlediği yarışmada birinci olmuştur?

a) Sırp Lokantası ve Michelle
b) Hüzünlü Kahveler
c) Tahta Kuşlar
d) Mucizevi Mandarin


5) “Tropiklerde, o gözden ırak adada öğrendim ki, cennetle cehennem iç içedir, ancak bir katil bir peygamber olabilir ve insan bir başkasına, aynı karabüyü ayinlerindeki gibi, dönüşebilir, çünkü insanın tam zıddı gene kendisidir.” Hangi kitap bu?

a) Cennetin İçinde
b) Kanlı Karnaval
c) İlahî Komedya
d) Kabuk Adam


6) Cumartesi Anneleri, Manisa’da işkence gören gençler, ölüm oruçları gibi konularda yazdığı köşe yazılarını ve denemelerini topladığı kitabın adı?..

a) Bir Delinin Güncesi
b) Çetinceviz Yazılar
c) Travma Yazıları
d) Cehenneme Sövgü


7) Eski Mısır şiiri, Hindu metinleri, meseller ve Kitab-ı Mukaddes gibi mitolojik kaynaklardan beslenerek yazdığı şiirsel düzyazılardan oluşan kitabın ismini bilebildiniz mi?

a) Altın Çağ
b) Eski Şiirin Peşinde
c) İlk Söz Vardı
d) Hayatın Sessizliğinde


8) Fransa’da yayınlanan Lire dergisi tarafından 2-3 yıl önce ne olarak seçilmişti?

a) Yaşayan en iyi Türk yazar
b) Geleceğin 50 yazarı
c) Yaşayan en iyi kadın yazar
d) En iyi bilimkurgu yazarı


9) İşkenceyi özellikle ele veren ve ele verilen açısından, yarattığı ruhsal tahribata odaklanarak anlatan öykü kitabının adını hatırlayabildiniz mi?

a) Ulucanlar’ın Uluları
b) Metris’ten Metris’e
c) Taş Bina ve Diğerleri
d) Yüzleşme


10) Kitaplarını okuyanlar kolayca bilecektir: Aslı Erdoğan’a göre şiddet neyle başlar?

a) Bir tokatla...
b) Anne memesiyle vedalaşmakla...
c) Aşağılamayla...
d) Ötekileştirmeyle...



Cevap anahtarı:

1c, 2d, 3b, 4c, 5d
6a, 7d, 8b, 9c, 10d

0-3 doğrum var: Cevaplarınızdan eminseniz biz de eminiz: Aslı Erdoğan bilginizi ikmal ediniz.
4-7 doğrum var: Kulak delikliğinden mek parmak fazlası. Üzülmeyin parmak dikine.
8-10 doğrum var: Tebrikler! Gerçek bir Aslı Erdoğan okuru olmalısınız.

RADİKAL

dem
14-02-2010, 16:37
Muz sesleri testi

http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/02/11/fft5_mf357876.Jpeg



Gazeteci Ece Temelkuran, dokuz ay Beyrut'ta kaldı. Birçok hikâye dinledi. Sonunda 'Ortadoğulu olmak' üzerine bir roman yazdı. Bir ilk roman... Bu da Muz Sesleri'nin ilk testi. Haydi buyuralım




1) Bay Robbins’in 8 yaşındaki kızı Naomi’nin okuduğu kitabın adı nedir?

a) Küçük Kız
b) Seksen Günde Devri Âlem
c) Alice Harikalar Diyarında
d) Pal Sokağı Çocukları


2) İç savaş boyunca Beyrut’u Doğu ve Batı olarak ikiye ayıran hattın ismi nedir?

a) Kırmızı Hat
b) Yeşil Hat
c) Siyah Hat
d) Kırmızı Çizgi


3) Romanda “tez danışmanı” olarak bulunan ve “Beyrut, Ortadoğu’nun kalbidir” diyen kimdi?

a) Bayan Trablousi
b) Bayan Naomi
c) Bay Robbins
d) Ziad


4) Marwan, Hizbullah’ı neye benzetiyor?

a) Lübnan
kedisi
b) Afgan kedisi
c) İran kedisi
d) Beyrut aslanı


5) Jetawi Yokuşu’ndaki apartmanın en üst katında yaşayan ve Filipina’nın pasaportunu elinde bulunduran kimdi?

a) Marwan
b) Zeynab Hanım
c) Ayşe Hanım
d) Hadi Bey


6) Paris trenine binen Deniz, bavulunu nerede unutmuştu?

a) Jetawi Hastanesi’nde
b) Saint James Parkı’nda
c) Saint Simon Parkı’nda
d) Tren garında


7) Ece Temelkuran’ın Muz Seslerikitabı 3 kısımdan oluşuyor. Hangisi bu kısımlardan biri değildir?

a) Biz
b) Siz
c) O
d) Toz


8) Her sabah dallarına ekmek torbası asılan ve adı zamanla “ekmek ağacı” olan ağaç aslında hangi ağaçtır?

a) Muz ağacı
b) İncir ağacı
c) Portakal ağacı
d) Kiraz ağacı


9) Ziad’ın çocuk kütüphanesi ve içinde tarçın parçası unutulmuş gibi koktuğunu söyleyen Deniz onu hangi kitaba benzetmektedir?

a) Küçük Prens
b) Küçük Lord
c) Kaptan Grant’ın Çocukları
d) Pal Sokağı Çocukları


10) Marwan, Filipina’ya araçlarla ilgili bir şeyler anlatmıştı. Buna göre, hangisi Lübnan gizli servisinin kullandığı araçtır?

a) Renault
b) Mercedes
c) BMW
d) Toyota



Yanıtlar:
1c, 2b, 3a, 4c, 5b
6b, 7c, 8c, 9d, 10a


0-3 doğru: Kitap yeni. Ya okumadınız ya da feci unutkansınız.
4-7 doğru: Geçtiniz ama daha çok soru bilmeliydiniz.
8-10 doğru: Tebrikler! Kitabı gerçekten okumuşsunuz, gerçek bir okursunuz.

Hazırlayan: Murat Solgun

Radikal KİTAP

dem
08-03-2010, 20:38
Halide Edip testi


http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/03/06/fft5_mf377507.Jpeg

Halide Edip Adıvar, yakın dönemin en güçlü kadın figürlerinden biri. Romancı, öykücü, politikacı... Kendisine 'Otur oturduğun yere!' dendiğinde ayağa kalkmış, 'Sus!' dendiğinde haykırmış. 8 Mart arifesinde, buyrun Halide Edip testine...

1) Varlıklı bir ailenin kızı olan Halide Edip, küçükken özel hocalardan ders aldı. ÖSS sınavı için değil elbette, ilim-irfan için. Hangisi özel ders aldığı hocalardan değildir?

a) Matematikçi Salih Zeki
b) Edebiyat ve felsefeci Rıza Tevfik
c) Arapça hocası Şükrü Efendi
d) Müzikçi Peregrini


2) Önce matematik hocası, ardından da kocası olan Salih Zeki’den 1910’da çatır çatır ayrıldı. Sebebi neydi?

a) Şiddetli geçimsizlik
b) Başka bir aşk
c) Kuma
d) Hastalık


3) Salih Zeki’den ayrıldıktan sonra yazılarını Halide Salih yerine Halide Edip ismiyle yazmaya başladı. Akabinde hangi derneği kurdu?

a) Teal-i Nisvan
b) Gazeticiler Cemiyeti
c) Kızılay Cemiyeti
d) Teal-i İslam


4) Halide Edip, İkinci Meşrutiyet sonrasında hangisini yapmamıştır?

a) Türçülere katıldı, Türk Yurdu dergisinde yazdı.
b) Balkan Savaşı’nda hastanelerde hastabakıcılık yaptı.
c) Anadolu Ajansı’nı kurdu.
d) Beyrut’taki Türk Darülmuallimatı’na müdür oldu.


5) Halide Edip’in herkesin bildiği, 1919’da düzenlenen meşhur bir Sultanahmet mitingi vardır. O miting hangi olay üzerine tertiplenmişti?

a) İstanbul’un işgali
b) İzmir’in işgali
c) Sevr Antlaşmasının imzalanması
d) Şapka Kanunu’nun ilanı


6) 1925 yılında memleketten niye gitti?

a) Mustafa Kemal’le fikir ayrılıkları vardı.
b) Yurt dışında iyi bir iş buldu.
c) İsmet İnönü ile kavga etti.
d) Genç Cumhuriyet’i yurt dışında tanıtmak istedi.


7) Atatürk’ün ölümünden sonra yurda dönen Halide Edip, İstanbul Üniversitesi’nin hangi bölümünü kurdu?

a) İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
b) Felsefe Bölümü
c) Sosyoloji Bölümü
d) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü


8) Kız Tevfik, Peregrini, Rabia, Vehbi Dede gibi kişileri olan Halide Edip romanı hangisidir?

a) Handan
b) Yeni Turan
c) Âkile Hanım Sokağı
d) Sinekli Bakkal


9) Milli Mücadele döneminde bir kasabada geçen, “millici” öğretmen ile “gayri milli” yobaz arasındaki çatışmayı anlatan Halide Edip romanını bildiniz mi?

a) Mev’ud Hüküm
b) Vurun Kahpeye
c) Yolpalas Cinayeti
d) Yaban


10) Halide Edip’in İngilizce olarak kaleme aldığı, Türkçe’ye çevirirken de yer yer otosansür uyguladığı Kurtuluş Savaşı anılarından oluşan kitabı...

a) Türkün Ateşle İmtihanı
b) Mor Salkımlı Ev
c) Minelbab İlelmihrab
d) Çankaya



Yanıtlar:
1d, 2c, 3a, 4c, 5b,
6a, 7a, 8d, 9b, 10a


0-3 doğru: Lise edebiyat bilgileri geçmenize yeterdi aslında.
4-7 doğru: Geçtiniz, ama hepsi bu. Ya ötesi?..
8-10 doğru: Sonuç şahane! Gözümüz de gönlümüz de doydu.


Radikal KİTAP

dem
26-03-2010, 17:20
Kemal Tahir testi



http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/03/19/fft5_mf389046.Jpeg


Kemal Tahir; romancı, edebiyatçı, yazar... Bunların yanına düşünür, üretken, özgün, muhalif, karizmatik gibi sıfatları da ekleyebilirsiniz. Türk edebiyatının ve entelektüel hayatının en büyük ve en etkili kalemlerinden Kemal Tahir'in doğumunun 100. yılı kutlu olsun!



1) Hangisi F. M. İkinci’nin “Mayk Hammer”larından biri değildir?



a) Derini Yüzeceğim
b) Kara Nara
c) Kıran Kırana
d) Ölüm Taciri


2) İdam mahkûmu Hanım, Malatya Genelevi’nden Tözey gibi baş kişileri olan, içinde “Siz bana adam asacağız dediniz, ben karı asmam!” diyen gardiyanların bulunduğu Kemal Tahir romanı hangisidir?



a) Karılar Koğuşu
b) Namusçular
c) Damağası
d) Tatar Ramazan


3) Hangisi Kurt Kanunu romanının başkişilerinden biri değildir?



a) Kara Kemal
b) Abdülkerim
c) Sülük Emmi
d) Emin Bey


4) “İşbu kardaşımız Melik Bey, siz yol erlerinin ayağına girip bu insaf eşiğinde durmaktan muradı, aramıza girip kervanımıza katılıp erkân görüp yol tutup Ahi Babamıza boynu bağlı kul olmaktır ve de uğraş erleri bölüğünde beli kılıçlı yoldaşlığa koşulmaktır.” cümlesi hangi romandan alınmış olabilir?



a) Yediçınar Yaylası
b) Devlet Ana
c) Köyün Kamburu
d) Namusçular


5) Kemal Tahir’in Çorum ağzını konuşturma becerisi ünlüdür. Hangisi, bu becerisini kullandığı kitaplardan değildir?



a) Yol Ayrımı
b) Yediçınar Yaylası
c) Büyük Mal
d) Köyün Kamburu


6) Köy enstitülerini analiz ettiği Bozkırdaki Çekirdek romanı nerede geçer?



a) Trabzon
b) Yozgat
c) Sivas
d) Malatya


7) “On buçukluk boforsla karıncayı gözbebeğinden vurur, kafatasını azıcık zedelese para almaz.” Hangi romanın başkişisidir bu?



a) Kelleci Mehmet
b) Yorgun Savaşçı
c) Rahmet Yolları Kesti
d) Kurt Kanunu


8) “... Küçük mülkiyetçilik ferdiyetçiliğinin düşmanlıkları ve buna rağmen köye sevgi. Sen bunu yakaladığın için eserin muvaffak ve bir mânâda klasik bir küçük ve orta köylü psikolojisini derinliğine, genişliğine tahlil eden bir eser olmuştur behey sersem tavuk!” Nâzım Hikmet’in bu sözlerle övdüğü Kemal Tahir romanı hangisi olabilir?



a) Göl İnsanları
b) Yol Ayrımı
c) Sağırdere
d) Yediçınar Yaylası

9) Hangisi, Kemal Tahir’in ilk kez vefatından sonra basılan romanları arasına hangisi girmez?



a) Kelleci Mehmet
b) Namusçular
c) Karılar Koğuşu
d) Bir Mülkiyet Kalesi


10) Kuru Zeynel, Maraz Ali, Bektaş Emmi, Uzun İskender... Bunlar hangi romanın başkişileri?



a) Kelleci Mehmet
b) Esir Şehrin İnsanları
c) Damağası
d) Rahmet Yolları Kesti


Cevap anahtarı:

1d, 2a, 3c, 4b, 5a,

6b, 7b, 8c, 9a, 10d




Radikal KİTAP

dem
03-04-2010, 13:44
Perihan Mağden testi

http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/03/24/fft5_mf393183.Jpeg





1) Yazılarından derlenen kitapların kapaklarında genellikle hangi efsanevi aktristin fotoğrafları yer alır?



a) Audrey Hepburn
b) Marilyn Monroe
c) Katharine Hepburn
d) Brigitte Bardot


2) Derleme kitaplarının isimleri bir tuhaftır: “Korkma gelip çalmam bu akşam kapını”, “Herkes seni söylüyor sahi mutsuz musun?”... Kimin meşhur ettiği şarkılardı bunlar?



a) Ajda Pekkan
b) Sezen Aksu
c) Nilüfer
d) Nazan Öncel


3) Hangisinde yazarlık yapmamıştır?



a) Radikal
b) Pazartesi
c) Yeni Aktüel
d) Taraf


4) Perihan Mağden’in yazılarını aklınıza getirin. Getirdiniz mi? Üniversitenin hangi bölümünde okumuş olabilir?



a) Felsefe
b) Türk Dili ve Edebiyatı
c) Psikoloji
d) Siyaset Bilimi


5) Perihan Mağden’in iki şiir kitabı var. Hangisi bunlardan biri?..



a) Korkma Bu Akşam Gelip Çalmam Kapını
b) Dünya İşleri
c) Refakatçi
d) Biz Kimden Kaçıyorduk Anne?


6) Bilim kurgu-polisiye türünde olan romanının adı nedir?



a) Haberci Çocuk Cinayetleri
b) Biz Kimden Kaçıyorduk Anne?
c) Refakatçi
d) Bin Dokuz Yüz Seksen Dört


7) İki Genç Kızın Romanı filme de çekildi. Yönetmeni kimdi?
a) Kutluğ Ataman
b) Ümit Ünal
c) Ferzan Özpetek
d) Zeki Demirkubuz


8) Köşe yazılarındaki kendine has tarzını taşıdığı ilk kitabı anımsayabilecek misiniz?



a) Mutfak Kazaları
b) İki Genç Kızın Romanı
c) Haberci Çocuk Cinayetleri
d) Refakatçi


9) Mutfak Kazaları isimli şiir kitabı hangi sanat dalına uyarlanmıştı? İpucu: Perihan Mağden’ın sevmediği sanat dalı.



a) Sinema
b) Heykel
c) Müzik
d) Tiyatro


10) Son çıkan kitabı Ali ile Ramazan’ın konusu nedir?
a) İki erkeğin şiddet ve yoksulluktan kurtulma hikâyesi.
b) İki erkeğin şiddet ve yoksullukla kuşatılmış aşkı.
c) İki kentli erkeğin aynı kadına aşkı.
d) İki kadının cinsiyet değiştirme mücadelesi.






Yanıtlar: 1b, 2a, 3d, 4c, 5b
6a, 7a, 8b, 9d, 10b





0-3 doğrum var: Bizim de size kötü bir haberimiz var: Kaldınız.

4-7 doğrum var: İdare ederek geçtiniz.
8-10 doğrum var: Tebrikler! Bir Perihan Mağden hayranı olmalısınız.


Hazırlayan: Hasan Fehmi Dirik



Rakikal KİTAP

dem
14-04-2010, 21:42
Yakup Kadri testi


http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/04/08/fft5_mf406235.Jpeg

Yakup Kadri edebiyata 'sanat ***351;ahsi ve muhteremdir' diyerek ba***351;lar ama devam***305;n***305; 'sanat toplum i***231;indir' diye getirir. Ge***231;en asr***305;, onun yap***305;tlar***305; olmadan anlamak eksik bir anlama olur. Buyrun teste...

1) Topla***351;madan, tav***305;r almadan edebiyat***231;***305; olunmaz. Cereyan yaratmak i***231;in manifesto ***351;artt***305;r. Yakup Kadri, gen***231;lik y***305;llar***305;nda hangi edebi toplulu***287;un mensubuydu?

a) Fecr-i Ati
b) Edebiyat-***305; Cedide
c) Mill***238; Edebiyat
d) Garip


2) Yakup Kadri gen***231;li***287;inde, ***252;nl***252; bir ***351;airimizle beraber T***252;rk edebiyat***305;n***305;n k***246;klerini ***304;ran***8217;dan al***305;p Antik Yunan***8217;a yaslamak isteyen Nev-Yunanilik ak***305;m***305;n***305; kurmu***351;tu. ***214;teki ***351;air kimdi?

a) Ahmet Ha***351;im
b) Yahya Kemal
c) Recaizade Ekrem
d) Tevfik Fikret


3) Yakup Kadri***8217;nin ***8220;sanat ***351;ahsi ve muhteremdir***8221; g***246;r***252;***351;***252;nden ilk ***231;ark ettiren hangisi olmu***351;tur?

a) Balkan Sava***351;***305;
b) Gazeteci Ahmet Samim***8217;in ***246;ld***252;r***252;lmesi.
c) Bab-***305; ***194;li bask***305;n***305;
d) Kurtulu***351; Sava***351;***305;


4) Yakup Kadri ***246;mr-***252; hayat***305;nda hangisini yapmam***305;***351;t***305;r?

a) El***231;ilik
b) Milletvekilli***287;i
c) Hakimlik
d) Gazetecilik


5) ***8220;Sonra redingot devri geldi ve redingotu i***231;inden yar***305; u***351;ak, yar***305; kap***305;kulu, riyakar, adi bir nesil t***252;redi. (...) Ne ya***351;ay***305;***351;***305;n, ne d***252;***351;***252;n***252;***351;***252;n, ne giyini***351;in ***252;slubu kald***305;; her ***351;ey gelenek d***305;***351;***305;na ***231;***305;kt***305;.***8221; Bu isyan hangi kitaptan?

a) Nur Baba
b) Sodom ve Gomore
c) Kiral***305;k Konak
d) H***252;k***252;m Gecesi


6) Sodom ve Gomore hangi tarihsel d***246;nemde ge***231;er?

a) ***304;kinci D***252;nya Sava***351;***305; ***304;stanbul***8217;unda.
b) Abd***252;lhamid D***246;nemi ***304;stanbul***8217;unda.
c) Bilinmeyen bir gelecekte.
d) M***252;tareke D***246;nemi ***304;stanbul***8217;unda.


7) ***8220;***304;nsan T***252;rk olur da nas***305;l Mustafa Kemal Pa***351;a***8217;dan yana olmaz?***8221; ***8220;Biz T***252;rk de***287;iliz ki, beyim.***8221; ***8220;Ya nesiniz?***8221; ***8220;Biz ***304;slam***305;z, elhamd***252;lillah... O senin dediklerin Haymana***8217;da ba***351;lar.***8221; diyalo***287;u hangi kitaptan al***305;nm***305;***351; olabilir?

a) Ankara
b) H***252;k***252;m Gecesi
c) Hep O ***350;ark***305;
d) Yaban


8) Ankara roman***305;nda bahis konusu olan nedir?

a) Cumhuriyet***8217;i kuran kadrolar***305;n yozla***351;mas***305;
b) Ankara***8217;n***305;n geli***351;imi
c) Atat***252;rk ve Latife Han***305;m***8217;***305;n evlili***287;i
d) Milli M***252;cadele y***305;llar***305;nda Ankara


9) Yakup Kadri***8217;nin edebiyat yaz***305;lar***305; yazd***305;***287;***305;, s***252;rd***252;r***252;len ekonomik programa muhalefet edip devlet***231;ili***287;i savundu***287;u i***231;in kapat***305;lan dergi hangisidir?

a) H***226;kimiyet-i Milliye
b) Vatan
c) Kadro
d) Varl***305;k


10) ***304;ttihat ve Terakki ile H***252;rriyet ve ***304;tilaf f***305;rkalar***305; aras***305;ndaki ***231;at***305;***351;may***305; anlatt***305;***287;***305; roman***305; hangisidir?

a) Zoraki Diplomat
b) H***252;k***252;m Gecesi
c) Panorama
d) Hep O ***350;ark***305;


Yan***305;tlar:

1a, 2b, 3a, 4c, 5c,

6d, 7d, 8a, 9c, 10b

0-3 do***287;ru: S***305;n***305;fta kald***305;n***305;z.
4-7 do***287;ru: Eh i***351;te.
8-10 do***287;ru: ***304;yisiniz, iyisiniz.


Kaynak: RAD***304;KAL K***304;TAP

dem
18-04-2010, 22:02
Selim İleri testi



http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/04/14/fft5_mf411260.Jpeg



Selim İleri, Türk edebiyatının geçmişiyle geleceğini birbirine bağlayan bir halat gibidir. Roman, öykü ve incelemelerle örülmüş bu halat yeterince güçlüdür. Korkmayın, asla kopmaz...



1) Selim İleri, 70’li yılların başında en çok hangi edebiyatçıdan etkilenmiştir?

a) Kemal Tahir
b) Tahir Alangu
c) Sabahattin Ali
d) Orhan Kemal


2) İlk basılan öykü kitabı hangisidir?
a) Pastırma Yazı
b) Destan Gönüller
c) Her Gece Bodrum
d) Cumartesi Yalnızlığı


3) Faşizmin gemi azıya aldığı 70’li yılların sonunda, başrolünde küçük burjuva aydınların bulunduğu, topluma yabancılık, “bireylerarası” faşizm, yalnızlık, ileşitimsizlik gibi temaların işlendiği meşhur üçlemenin adı nedir?

a) Ölüm İlişkileri
b) Her Gece Bodrum
c) Cehennem Kraliçesi
d) Yalancı Şafak


4) Selim İleri daha çok hangi özelliğiyle eleştirilmiştir?

a) Fazla duygusal olmasıyla.
b) Karakterlerinin hep yalnız olmasıyla.
c) Toplumsal meseleler yerine bireyin sorunlarını anlatmasıyla.
d) Çok az eser vermesiyle.


5) Hangi kitabına epigraf olarak Sait Faik’in ‘Yalnızlığın Yarattığı İnsan’ öyküsünden “Kaybettikten sonra bulduğumuz şey. Nedir o bil? Nedir o bil?” cümlesini koymuştur?

a) Yaşarken ve Ölürken
b) Yalancı Şafak
c) Hayal ve Istırap
d) Kırık Deniz Kabukları


6) Selim İleri’nin pek çok edebiyat incelemesi vardır. Namık Kemal’in “Akif Bey” oyununu, Samipaşazade Sezai’nin Sergüzeşt, ve Halid Ziya’nın Aşk-ı Memnu romanını kadının konumu açısından ele aldığı incelemesi hangisidir?

a) Çağdaşlık Sorunları
b) Düşünce ve Duyarlık
c) Kamelyasız Kadınlar
d) O Yakamoz Söner


7) Hangi kitap ‘Geçmiş, Bir Daha Geri Gelmeyecek Zamanlar’ serisine ait değildir?

a) Solmaz Hanım, Kimsesiz Okurlar İçin
b) Cemil Şevket Bey Aynalı Dolaba İki El Revolver
c) Mavi Kanatlarınla Yalnız Benim Olsaydın
d) Gramafon Hâlâ Çalıyor


8) Nâm-ı Diğer Kaptan isimli kitapta hangi yazarla söyleşmiştir?

a) Attilâ İlhan
b) Orhan Pamuk
c) Halit Refiğ
d) Hilmi Yavuz


9) 40’lı ve 50’li yılların siyasal olaylarındaki bayalığı bir opera çevresinde, aşırı doz ironi ve bolca parodiyle anlatan eğlenceli Selim İleri romanı hangisidir?

a) Hayal ve Istırap
b) Saz, Caz, Düğün, Varyete
c) Bir Akşam Alacası
d) Ölünceye Kadar Seninim


10) Selim İleri sinemaya da çok emek vermiştir. Senaryo yazmış, kitapları sinemaya uyarlanmış ve hatta oyunculuk yapmıştır. Bir filmin de yönetmenidir. Hangisiydi o, hatırlayabildiniz mi?

a) Hiçbir Gece
b) Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu
c) Her Gece Bodrum
d) Kırık Bir Aşk Hikâyesi


Cevap anahtarı:

1a, 2d, 3b, 4c, 5a,
6c, 7d, 8a, 9b, 10a


0-3 doğru: Sınıfta kaldınız.
4-7 doğru: Eylül’de çubuğunuzu tüttürebilirsiniz.
8-10 doğru: Tebrikler!

Radikal KİTAP

dem
02-09-2010, 12:38
Kendi alanlarında ilk olan eserleri konu alan bir test hazırladık. Bu konuda bilgiliyim diyorsanız kendinizi denemek, bilmiyorsanız öğrenmeye başlamak için buyrun testimize...




1)Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Beymelek köyünde geçen olayları konu alan, Türk edebiyatında ilk natüralist ve köy romanı olarak kabul edilen “Karabibik”’i veilk psikolojik roman denemesi “Zehra”yı da yazan Tanzimat dönemi yazarımız kimdir?



a) Abdülhak Hamit Tarhan
b) Namık Kemal
c) Şinasi
d) Nabizade Nazım


2) Dünya edebiyatında ilk hikâye Giovanni Boccaccio’nun “Decameron”adlı eseridir. Türk edebiyatındaki ise Ahmet Mithat Efendi’ye aittir. Bu eser aşağıdakilerden hangisidir?



a) Küçük Şeyler
b) Letâif-i Rivayet
c) Felatun Bey ile Rakım Efendi
d) Mihnetkeşân



3) Hadikatü’s-Süedâ, Leylâ ve Mecnungibi önemli eserlerinin yanında Türk Edebiyatı’ndaki ilk mektup özelliğini gösteren Şikayetname’nin Divan Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olan yazarı kimdir?



a) Baki
b) Taşlıcalı Yahya
c) Fuzuli
d) Hayâlî


4) Türk Edebiyatı’nın ilk yazılı ürünlerinden birini soruyoruz bu kez. Anı niteliğindeki ilk yapıt hangisidir?



a) Keşfü’z Zünun
b) Babürname
c) Harname
d) Kutadgu Bilig


5) Cervantes’in yel değirmenlerine karşı savaş açan şövalyesi “Don Kişot”u hepimiz çok iyi biliyoruz. Peki bu romanın dünya edebiyatındaki önemli özelliğinden haberimiz var mı?



a) İlk modern roman
b) İlk realist roman
c) İlk psikolojik roman
d) İlk toplumcu roman


6) Dünya’da bilinen en uzun destan “Manas Destanı” hangi millete aittir?



a) Sümer
b) Kırgız
c) Göktürk
d) Hun


7) Namık Kemal’in tutuklanarak Magusa’ya sürülmesine sebep olan aynı zamanda sahnelenen ilk Türk tiyatro eseri olan piyes hangisidir?



a) Zavallı Çocuk
b) Celaleddin Harzemşah
c) Akif Bey
d) Vatan Yahut Silistire


8) Time dergisi tarafından 2007 yılında açıklanan “Tüm Zamanların En İyi On Kitabı” listesinde, Lev Tolstoy’un “Anna Karenina”sının ardından ikinci olan ve ‘ilk realist roman’ olarak kabul edilen Gustave Flaubert romanı hangisidir?



a)Savaş ve Barış
b) Madam Bovary
c) Lolita
d) Salambo


9) Kendisine Şair-i Azam (en büyük şair) ünvanı verilen Abdülhak Hamit Tarhan’ın yazdığı, Türk edebiyatındaki ilk pastoral şiir hangisidir?



a) Makber
b) Ölü
c) Sahra
d) Hacle



10) Türk edebiyatında ilk eleştiri Ziya Paşa’nın yine Türk Edebiyatı’nda ilk antoloji olarak kabul edilen “Harabat”adlı eserine karşı yazılmıştır. “Tahribi Harabat”isimli bu eleştirinin yazarı kimdir?



a) Namık Kemal
b) Şinasi
c) Ahmet Mithat Efendi
d) Sami Paşazade Sezai




Yanıtlar: 1d, 2b, 3c, 4b, 5a,
6b, 7d, 8b, 9c, 10a


0-3 doğru: İyi bir okur olabilirsiniz ama edebiyatın ilkleri hiç ilginizi çekmemiş.

4-7 doğru: Biraz daha çaba gösterirmeniz yeterli...
8-10 doğru: Sıkı bir ebebiyatsever olduğunuz aşikâr. Tebrik ederiz!


Radikal KİTAP

suece
02-09-2010, 15:30
Lise bilgilerim daha tazeymiş. (Edebiyat öğretmenimin hakkını yiyemem)
Umduğumda iyi bir sonuç çıktı :)

dem
29-09-2010, 10:51
Yak***305;n d***246;nem an***305; edebiyat***305;m***305;z

Hat***305;ralar***305;na sahip ***231;***305;kma konusunda ***231;ok da ba***351;arl***305; olamayan bir toplumuz. Buna ra***287;men ***246;zellikle son y***305;llarda, de***287;eri tekrar hat***305;rlanan bir t***252;r olmay***305; ba***351;ard***305; an***305; edebiyat***305;. Testimizse son d***246;nemdeki ba***351;ar***305;l***305; ***246;rneklerden ziyade yak***305;n tarihimize ***305;***351;***305;k tutan daha erken ***246;rnekler hakk***305;nda


1) ***214;zellikle 12 Eyl***252;l 1980 darbesi ***246;ncesindeki uzun on y***305;la dair ***246;nemli tan***305;kl***305;klara dikkat ***231;eken, eski Cumhurba***351;kanl***305;***287;***305; Bas***305;n Dan***305;***351;man***305; Ali Baransel***8217;in an***305;lar***305;n***305;n ad***305; nedir?


a) B***305;***231;ak S***305;rt***305;nda
b) B***305;***231;a***287;***305;n Ucu
c) Buhran
d) Tan***305;d***305;klar***305;m


2) ***8220;BirLise ***214;***287;rencisi***8217;nin Milli M***252;cadele An***305;lar***8221;***305;ad***305;yla bir d***246;neme ili***351;kin tan***305;kl***305;klar***305;n***305; yay***305;mlayan, 1961 Anayasas***305;***8217;n***305;n haz***305;rlanmas***305;nda da ***246;nemli rol ***252;stlenen hukuk***231;u kimdir?

a) Tar***305;k Zafer Tunaya
b) H***305;fz***305; Veldet Velidedeo***287;lu
c) Re***351;at Kaynar
d) Sulhi D***246;nmezer


3) Kadro dergisi tecr***252;besi dolay***305;s***305;yla diplomat olarak Tiran***8217;a atanan Yakup Kadri Karaosmano***287;lu***8217;nun an***305;lar***305; aras***305;nda yer almayan eser hangisidir?

a) Panorama
b) Politikada K***305;rk be***351; Y***305;l
c) Zoraki Diplomat
d) 27 May***305;s An***305;lar***305;


4) Atat***252;rk***8217;***252;n Cumhurba***351;kanl***305;***287;***305; d***246;neminde ***214;zel Kalem M***252;d***252;r***252; olarak g***246;rev yapm***305;***351; olan Hasan R***305;za Soyak***8217;***305;n an***305; kitab***305; hangisidir?

a) Atat***252;rk ve Hat***305;ralar***305;m
b) Atat***252;rk***8217;ten Hat***305;rlad***305;klar***305;m
c) Atat***252;rk***8217;ten Hat***305;ralar
d) Atat***252;rk***8217;le Bir ***214;m***252;r


5) Yak***305;n bir tarihte ***8220;Biyografisine S***305;***287;mayan Kad***305;n***8221;alt ba***351;l***305;***287;***305;yla yay***305;mlanan ***304;pek ***199;al***305;***351;lar eserine de konu olan Halide Edip Ad***305;var***8217;***305;n, terc***252;mesinin sans***252;rlendi***287;i y***246;n***252;ndeki ele***351;tirilerle g***252;ndeme gelen an***305; kitab***305; hangisidir?

a) T***252;rk***8217;***252;n Ate***351;le ***304;mtihan***305;
b) Sinekli Bakkal
c) Da***287;a ***199;***305;kan Kurt
d) Vurun Kahpeye


6) Ad***305;, son y***305;llarda ***231;e***351;itli politik tart***305;***351;mlarla g***252;ndeme gelen, Atat***252;rk***8217;***252;n manevi k***305;z***305; Sabiha G***246;k***231;en***8217;in an***305;lar***305; hangisidir?

a) Atat***252;rk***8217;le Ge***231;en Y***305;llar
b) Atat***252;rk***8217;ten ***214;***287;rendiklerim
c) Atat***252;rk***8217;***252;n ***304;zinde Bir ***214;m***252;r
d) Atat***252;rk***8217;ten Dinlediklerim


7) ***304;ttihat ve Terakki Cemiyeti***8217;nin genel sekreterli***287;ini yapm***305;***351; olan Mithat ***350;***252;kr***252; Bleda***8217;n***305;n Malta***8217;daki s***252;rg***252;nl***252;k y***305;llar***305; ve Cumhuriyet***8217;in kurulu***351; y***305;llar***305;ndaki milletvekilli***287;i d***246;nemi gibi pek ***231;ok konuyu ele ald***305;***287;***305; an***305; kitab***305;n***305;n ad***305; nedir?

a) ***304;mparatorluk ve Biz
b) ***304;mparatorluk D***246;nemi Hat***305;ralar***305;
c) ***304;mparatorlu***287;un Sonu
d) ***304;mparatorlu***287;un ***199;***246;k***252;***351;***252;


8) Sovyet Rusya ile Ankara***8217;daki TBMM H***252;k***252;meti aras***305;ndaki ili***351;kilere dair ayr***305;nt***305;lar sunan ***8220;Bir Sovyet Diplomat***305;***8217;n***305;n T***252;rkiye An***305;lar***305;***8221;adl***305; eser hangi Sovyet diplomat***305;na aittir?

a) ***199;i***231;erin
b) Natzarenus
c) Mdivani
d) Aralov


9) Eski ad***305; Himaye-i Etfal Cemiyeti olan T***252;rkiye ***199;ocuk Esirgeme Kurumu***8217;nun kurucu genel sekreteri Doktor Fuad Umay***8217;***305;n, Cahit Kayra taraf***305;ndan yay***305;na haz***305;rlanan an***305; kitab***305; a***351;a***287;***305;dakilerden hangisidir?

a) Bir Doktorun Cemiyet Hat***305;ralar***305;
b) Himayei Etfal Cemiyeti Hat***305;ralar***305;
c) Cumhuriyet***8217;in Kurulu***351; Y***305;llar***305;nda Bir Devrimci Doktorun An***305;lar***305;
d) Cumhuriyet D***246;nemi Hat***305;ralar***305;m


10) Tek parti iktidar***305; d***246;neminde Son Posta, Tan gibi gazetelerde yazan Zekeriya Sertel***8217;in an***305; kitab***305;n***305;n ad***305; nedir?

a) Roman Gibi
b) Hat***305;ralar***305;m
c) Hat***305;rlad***305;klar***305;m
d) Ben de Yazd***305;m


Cevap Anahtar***305;:
1.a 2. b 3. d 4. c 5. a
6. c 7. d 8. d 9. c 10. c


0-3 do***287;ru: An***305; kitaplar***305;n***305;n fark***305;nda olmadan ge***231;en bir ya***351;ama hay***305;flanman***305;zda yarar bulunuyor. Bu durumu hemen telafi etmeye ba***351;lay***305;n bizce...

4- 7 do***287;ru: Yak***305;n d***246;neme ili***351;kin tan***305;kl***305;klardan yararlanmak konusunda vasat***305;n ***252;zerinde bir ***231;aba harcad***305;***287;***305;n***305;z belli oluyor.

8-10 do***287;ru: Ge***231;mi***351;in bilgi d***252;nyas***305;na ciddi ad***305;mlar atmay***305; ba***351;arm***305;***351;s***305;n***305;z. Tebrikler!



Radikal K***304;TAP

dem
11-10-2010, 10:53
Mektup testi

Son birka***231; y***305;ld***305;r mektup t***252;r***252;nde yay***305;nlanan yap***305;tlar***305;n ***231;oklu***287;u dikkat ***231;ekmeye ba***351;lad***305;. Mektup, hem yazan***305;n i***231; d***252;nyas***305;n***305; ve muhatab***305;n***305; tan***305;mam***305;z a***231;***305;s***305;ndan hem de ***231;a***287;a tan***305;kl***305;k etme i***351;leviyle benzersiz bir t***252;r. Bakal***305;m bu t***252;re ilginiz nas***305;l?


1)1944-1945 y***305;llar***305;nda devletin yazarlar ve ayd***305;nlar ***252;zerindeki yo***287;un bask***305;s***305;ndan dolay***305; a***231;***305;k a***231;***305;k ***8220;N***226;z***305;m***8217;a Mektup***8217;***8217;diyemedi***287;i i***231;in ***351;iirini ***8220;Kas***305;m***8217;a Mektup***8217;***8217; ba***351;l***305;***287;***305;yla yazan ***351;airimiz kimdir?

a) Orhan Kemal
b) Kemal Tahir
c) ***214;mer Faruk Toprak
d) Vala Nurettin


2) ***8220;Benim i***231;in d***252;nya binlerce ***8220;belki***8221; ile dolu... D***252;r***252;st bir insan***305;m Milena. Esaretin izin verdi***287;i kadar d***252;r***252;st. ..***8221; diyen d***252;nyaca ***252;nl***252; yazar kimdir?

a) Franz Kafka
b) Milan Kundera
c) Fyodor Mihaylovi***231; Dostoyevski
d) Jan Neruda


3) Kurtulu***351; Sava***351;***305;yla ilgili ***351;iirlerini ***8216;***8217;***304;zmir Yollar***305;ndan Son Mektup***8217;***8217; ad***305;yla bir erin a***287;z***305;ndan yazan ***351;airimiz?

a) Halit Fahri Ozansoy
b) Orhan Seyfi Orhon
c) Ahmet Kutsi Tecer
d) Kemalettin Kamu


4) Hangisi mektup t***252;r***252;nde yaz***305;lm***305;***351; bir yap***305;t de***287;ildir?

a) Hac Yolunda
b) Handan
c) Bahar ve Kelebekler
d) Mendil Alt***305;nda


5) ***304;talyan yazar Susanna Tamaro***8217;nun b***252;y***252;kanne ile torunu aras***305;ndaki duygu ve d***252;***351;***252;nce payla***351;***305;mlar***305;n***305; mektuplarla anlatt***305;***287;***305; roman***305;n ad***305; nedir?

a) Bir ***199;ift Y***252;rek
b) Y***252;re***287;inin G***246;t***252;rd***252;***287;***252; Yere Git
c) Seni Kalbime G***246;md***252;m
d) Piedra Irma***287;***305;n***305;n K***305;y***305;s***305;nda Oturup A***287;lad***305;m


6) E***351;inin ***304;stanbul***8217;da el***231;i oldu***287;u 1716-1717 y***305;llar***305;nda ***304;stanbul***8217;dan ***304;ngiliz dostlar***305;na yazd***305;***287;***305; mektuplarda Osmanl***305; ya***351;am bi***231;imini anlatan ve ***246;l***252;m***252;nden sonra bu mektuplar***305; ***8216;***8217;Turkish Letter***8217;***8217; ad***305;yla yay***305;mlayan yazar kimdir?

a) Mary Wortley Montagu
b) Wirginia Wolf
c) Chiselin Busbecg
d) Rosa Luxemburg


7) A***351;a***287;***305;dakilerden hangisi mektup t***252;r***252;nde yaz***305;lm***305;***351; bir yap***305;t de***287;ildir?

a) Gen***231; Wherter***8217;in Ac***305;lar***305;
b) Vadideki Zambak
c) Afrika***8217;n***305;n Ye***351;il Tepeleri
d) Tehlikeli ***304;li***351;kiler


8)1478-1535 y***305;llar***305; aras***305;nda tutsak olarak kald***305;***287;***305; Londra Kulesinden k***246;m***252;r par***231;as***305;yla k***305;z***305;na yazd***305;***287;***305; mektup, ilk ***246;zel mektup olarak ***246;nem ta***351;***305;r. Siyasal nedenlerle 1535***8217;te ba***351;***305; kesilerek ***246;ld***252;r***252;len bu ***252;nl***252; yazar kimdir?

a) Niccolo Macchicvelli
b) Thomas Mann
c) Thomas More
d) Richard Steele


9) Edebiyat***305;m***305;zda mektup t***252;r***252;n***252;n ilk ***246;rne***287;i say***305;lan ve ***8216;***8217;Selam verdim r***252;***351;vet de***287;***252;ld***252;r dey***252; almad***305;lar***8217;***8217; s***246;z***252;yle ***252;nlenen ***350;ikayetname adl***305; eseri Fuzuli kime yazm***305;***351;t***305;r?

a) Ni***351;anc***305; Celalzade Mustafa ***199;elebi***8217;ye
b) Ahmet Cemaleddin ***199;elebi***8217;ye
c) Musahipzade Celal Efendi***8217;ye
d) Ketenci ***214;mer Pa***351;a***8217;ya


10) Kar***305;s***305;na ***8220;Kalbimin k***305;z***305;l sa***231;l***305; bac***305;s***305;***8217;***8217; diye seslendi***287;i ***351;iirinde, onu, ***246;l***252;m ac***305;s***305;n***305;n yirminci as***305;rda bir y***305;l s***252;rece***287;ini s***246;yleyerek teselli etmeye ***231;al***305;***351;an ***351;airimizin ad***305; nedir?

a) Can Y***252;cel
b) N***226;z***305;m Hikmet
c) Erdal ***214;z
d) Hasan H***252;seyin



Yan***305;tlar:

1c, 2a, 3d, 4d, 5b,
6a, 7c, 8c, 9a, 10b

0 - 3 do***287;ru: B***305;rak***305;n bu t***252;re ilgi duymay***305;, hayat***305;n***305;zda mektup yazd***305;***287;***305;n***305;z bile ***351;***252;pheli...
4 - 7 do***287;ru: T***252;re ***246;zel bir ilginiz yok. Yine de belli ba***351;l***305; kitaplar***305; okumu***351;sunuz.
8 - 10 do***287;ru: Mektup t***252;r***252;n***252;n adeta uzman***305; olmu***351;sunuz. Tebrik ederiz.




Radikal K***304;TAP

dem
17-10-2010, 21:49
Orhan Kemal testi

Türk Edebiyatı'nın 3 efsane Kemal'inden* Orhan olanı 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu ve 1970'de öldü. 56 yıllık hayatına öykü, roman, oyun, anı, röportaj ve inceleme türlerinde birçok kitap sığdırdı. Sokataki adamın sesini, insan toplum ilişkisini gerçekçi bir dille anlattı. İyi bir Orhan Kemal okuyucusuyum diyorsanız, buyurun testimize...


1) Yazarın Orhan Kemal ismini kullandığı ilk öyküsü hangisidir?

a)Asma Çubuğu
b)Kardeş Payı
c) Arka Sokak
d) Önce Ekmek


2) Hangi oyunuyla 1967 yılında Ankara Sanat Severler Derneği tarafından en iyi oyun yazarı seçilmiştir?

a) İspinozlar
b) 72. Koğuş
c) Arka Sokak
d) El Kızı


3) 1969 yılında hem Sait Faik Hikaye Armağanı’nı hem de Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü kazanan kitabının adı nedir?

a) Kardeş Payı
b) Önce Ekmek
c) Koğuş
d) Grev


4) ilk şiirleri nerede çıkmıştır?

a) Yeni Ses
b) Ses
c) Yürüyüş
d) Yedigün ve Yeni
Mecmua


5) Orhan Kemal’i, 1940’ta, Bursa Cezaevi’nde kaldığı sırada, şiir yerine hikaye ve roman yazmaya kim teşvik etmiştir?

a) Yaşar Kemal
b) Maksim Gorki
c) Nâzım Hikmet
d) Sait Faik Abasıyanık


6) Çocukluk yıllarından esinlenerek yazdığı romanı hangisidir?

a) Avare yıllar
b) Ekmek Kavgası
c) Baba Evi
d) Küçükler ve Büyükler


7) Yazdığı tek anı eserinin adı nedir?

a) İstanbul’dan Çizgiler
b) Çamaşırcının Kızı
c) Eskici ve Oğulları
d) Nâzım Hikmet’le Üç Buçuk Yıl


8) Hangisi romanlarına ayrı bir derinlik katan iş deneyimlerinden değildir?

a) Bulaşıkçılık
b) Matbaa işçiliği
c) Katiplik
d) Öğretmenlik


9) Olay örgüsü birbiriyle bağlantılı 3 romandan oluşan, iki kere TV dizisine uyarlanan üçlemesinin adı nedir?

a) Hanımın Çiftliği
b) Bereketli Topraklar Üzerinde
c) Devlet Kuşu
d) Üç Kağıtçı


10) 1972 yılından beri düzenli olarak verilen Orhan Kemal Roman Armağanı’nı adaşı Nobel Ödüllü yazarımız Orhan Pamuk Hangi romanıyla kazanmıştır?

a) Cevdet Bey Ve Oğulları
b) Kara Kitap
c) Sessiz Ev
d) Masumiyet Müzesi



Yanıtlar:

1a, 2b, 3b, 4d, 5c,
6c, 7d, 8d, 9a, 10a

0-3 doğru: Yazarı ve yazarın eserlerini pek tanımıyorsunuz.
4-7 doğru: Sorular biraz zor sayılırdı. Yine de başarılısınız.
8-10 doğru: Orhan Kemal’i zevk alarak okuduğunuz belli. Tebrik ederiz.

* Yaşar Kemal, Kemal Tahir ve Orhan Kemal


Radikal KİTAP

dem
08-11-2010, 11:03
Halit Ziya Uşaklıgil testi

Servet-i Fünun ve Cumhuriyet dönemi yazarlarından olan Halit Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. Bakalım bu önemli yazarı ne kadar tanıyorsunuz?


1) 1885’te dizi olarak yayımlanmaya başlanan ve ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle yarım kalan, kitap
haline getirilmeyen romanının adı nedir?

a) Sefile
b) Nedime
c) Bir Ölünün Defteri
d) Aşk-ı Memnu


2) İntihar eden oğlu Halil Vedat için yazdığı eser hangisidir?

a) Kırık Hayatlar
b) Kırık Oyuncak
c) Bir Acı Hikaye
d) Bir Ölünün Defteri


3) 1898 ile 1900 yılları arasında yazdığı, 2 defa televizyona dizi olarak uyarlanan, zengin bir adamın, genç ve güzel karısıyla, yeğeni arasındaki aşkı anlatan eserinin adı nedir?

a) Hanımın Çİftliği
b) Kartallar Yüksek Uçar
c) Kadın Pençesi
d) Aşk-ı Memnu


4) Hangisi hatıra alanında yazdığı eserlerden biri değildir?

a) Almanya Mektupları
b) Kırk Yıl
c) Bir Acı Hikaye
d) Saray ve Ötesi


5) Servet-i Fünun dönemi sanatçısını temsil ettiği düşünülen Ahmet Cemil’in en önemli kahraman olduğu eserinin adı nedir?

a) Aşk-ı Memnu
b) Mai ve Siyah
c) Ferdi ve Şürekası
d) Nemide


6) Aşağıdakilerden hangisi Halit Ziya’nın yazdığı oyunlardan biri değildir?

a) Kabus
b) Fare
c) Sanata Dair
d) Firuzan

7) Halit Ziya’nın önsözünde ‘hülya’ ve ‘süs’e dayanmadığını, tam tersine yalnızca yaşamı ve gerçekleri yansıttığını söylediği son romanı hangisidir?

a) Kırık Hayatlar
b) Ferdi ve Şürekâsı
c) Nemide
d) Bir Ölünün Defteri


8) Halit Ziya Uşaklıgil’in ilk romanlarını yayınladığı ve Tevfik Nevzat ile 1886 yılında çıkardığı gazetenin adı nedir?

a) Nevruz
b) Takvim-i Vekayi
c) Tercüman-ı ahval
d) Hizmet


9) Halit Ziya uşklıgil’in deneme alanında yazdığı eserinin adı nedir?

a) Hepsinden Acı
b) Onu Beklerken
c) Sanata Dair
d) Aşka Dair


10) Halit Ziya’nın erkenden yitirdiği Sadun ve Güzin isimli çocukları yazmış olduğu eserlerin isimleri nedir?

a) Bir Acı Hikaye, Kar Yağarken
b) Onu Beklerken, Hepsinden Acı
c) Kırık Oyuncak, Kırık Hayatlar
d) Kadın Pençesi, Solgun Demet




Yanıt Anahtarı:
1a, 2c, 3d, 4a, 5b,
6c, 7a, 8d, 9c, 10c


0-3 doğru: Muhtemelen yazarla olan tek ilişkiniz televizyonda izlediğiniz Aşk-ı Memnu’dan ibaret.
4-7 doğru: Yazara ilgi duymuş, eserlerinden bir kısmını okumuşsunuz.

8-10 doğru: Halit Ziya’nın sevdiğiniz yazarlardan olduğunu söylersek yanılmış olmayız sanırız. Tebrik ederiz!


Radikal KİTAP

suece
08-11-2010, 23:12
4-7 arası da iyi bir sonuç. Neden bize tebrik yok!

dem
22-11-2010, 11:15
Edebiyatta ithaflar testi

Kitapların ilk sayfalarında karşımıza çıkan ithaflar, metinle ilişki kurulduğunda kitabın içeriğine hatta yazarın kendisine dair önemli ipuçları verir. Bu haftaki testimiz ithaf edilen kitap ve yazarlar hakkında?

1) Peyami Safa, sonraları köşe yazıları aracılığıyla büyük kalem kavgalarına tutuşmuş olsa da bir dönem yakın arkadaşlık ettiği Nazım Hikmet’e hangi kitabını ithaf etmiştir?
a) Bir Tereddüdün Romanı
b) Yalnızız
c) Biz İnsanlar
d) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

2) Hermann Melville’in, isim babası olması nedeniyle Nathaniel Hawthrone’a ithaf ettiği alegorik romanının adını hatırladınız mı?
a) Moby-Dick
b) Redburn
c) White-Jacket
d) Omoo

3) Behçet Necatigil’in yıllar sonra ortaya çıkan ilk şiir kitabı Yeldeğirmenleri’ni ithaf ettiği, kim olduğu uzun süre gizemini koruyan ancak sonradan “İstanbul Ahenk Locasının Üstad-ı Muhteremi” olduğu ortaya çıkan kişi kimdir?
a) Ziya Üstün
b) Hayrullah Örs
c) Müemmil Kulen
d) Osman Erbelger

4) Fransız şair Paul Verlaine’in, Türkçe karşılığı “İthaflar” olan ve içindeki şiirlerin tümü bir ithaf taşıyan kitabının adı nedir?
a) Confessions
b) Dédicaces
c) Élégies
d) Les Amies

5) Vüs’at O. Bener, “Buzul Çağının Virüsü” isimli kitabını hangi yazarımıza ithaf etmiştir?
a) Oğuz Atay
b) Ahmet Hamdi Tanpınar
c) Sabahattin Ali
d) Yusuf Atılgan

6) Albert Camus, “Sisifos Söyleni” isimli kitabını 1983 yılında ‘Alger Repulican’ gazetesinde yardımcılığını yaptığı, daha sonra ‘Combat’ gazetesinde de birlikte çalışmaya devam ettiği gazeteci arkadaşına ithaf etmiştir. Peki bu gazetecinin adı nedir?
a) Henri Alleg
b) Michel Gallimard
c) Jean Tarrou
d) Pascal Pia

7) Leyla Erbil’in “…ana caddeden uzakça kuytu bir köşede sayılır, bu yüzden kaçak sevdalıların, kafa dinlemek isteyen yorgun insanların, Rum, İtalyan, Ermeni burjuvalarının, yalnız ruhlu kimselerin oturduğu, buluştuğu, ufak, temiz, şıkça bir pastaneydi.” diye anlattığı “Trianon Pastanesi” öyküsünün ithaf edildiği, Uyar soyadlı yazarımız kimdir?
a) Tomris Uyar
b) Gülgün Uyar
c) Turgut Uyar
d) Mehmet Uyar

8) Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar ve Tehlikeli Oyunlar kitaplarını ithaf ettiği, aynı zamanda bu kitapların kapak tasarımlarını da yapan ressam arkadaşının adını biliyor musunuz?
a) Mustafa İnan
b) Selim Işık
c) Sevin Seydi
d) Yıldız Ecevit

9) “Bir kibir belirtisi olarak algılanabilir korkusuyla hiçbir prense ithaf edilmemiştir. Küstahça olduğu düşünülebilir korkusuyla hiçbir nitelikli insana ithaf edilmemiştir. Gösteriş olduğu düşünülebilir korkusuyla hiçbir öğretim grubuna ya da üniversiteye ithaf edilmemiştir. Diğerini rencide etmemek adına hiçbir özel dosta ithaf edilmemiştir. Yani kimseye ithaf edilmemiştir, ancak hiç kimsenin herkes olduğu varsayılabilir.” yazarak The Times isimli kitabını ‘herkese ve hiç kimseye” ithaf eden ünlü İngiliz ressam, yayıncı ve eleştirmenin adı nedir?
a) William Blake
b) Julian Bell
c) John Watkins
d) William Hagorth

10) Bilge Karasu’nun ölümünden önce kendisinden teslim aldığı metinlerin daha sonra yayınlanmasını sağlayan edebiyat eleştirmeni kimdir? Karasu “Gece” kitabını kendisine ithaf etmiştir.
a) Oruç Aruoba
b) Füsun Akatlı
c) Erol Akyavaş
d) Barış Pirhasan


Yanıt anahtarı:
1d, 2a, 3c, 4b, 5a,
6d, 7a, 8c, 9d, 10b


0-3 doğru: İthaflar konusunda dikkatsiz bir okuyucusunuz.
4-7 doğru: İthaflar dikkatinizi çekmiş ancak yeterli ilgiyi göstermemişsiniz. Bu test sayesinde daha dikkatli olacağınız kesin.
8-10 doğru: Tam bir edebiyat tutkunusunuz. Zor bir testten alnınızın akıyla çıktınız. Tebrikler!



Rdikal KİTAP

dem
02-12-2010, 13:22
Murat Menteş testi

Edebiyatımızın kanı deli genç yazarı Murat Menteş henüz 36 yaşında. Kurgu dâhisi; veciz söz üstadı; uçarlı kaçarlı, vurdulu kırdılı, güzel lakırdılı, cilalı kitaplar mimarı; aktivist şair Murat Menteş'ten açacağız şimdi bahsi. Bu fişek kalemli, curcuna âlemli adamı ve yazdıklarını ne kadar tanıyorsunuz, görelim. Hazır mısınız şınava? Bakalım kaç tane çekebileceksiniz?


1. Aşağıdakilerden hangisi yazarımızın kitaplarından biridir?

a) Garanti Tarantino
b) Korkmam Artık Sen Varsın
c) Aynalı Barikatlar
d) Davosa Mütevazı Bir Katkı


2. Kitapları kadar renkli bir hayatı olan yazarımız aşağıdaki işlerden hangisine icra etmemiştir?

a) Teknik ressamlık
b) Metin yazarlığı
c) Boks
d) Sihirbazlık


3. “Dublörün Dilemması” adlı o panayır romanın başkişisi Nuh Tufan’ın en önemli fiziksel özelliği nedir?

a) Çok uzun boyludur (2,25 m)
b) Albinodur (hem de sürmeli)
c) Akciğerleri çok hava alır (sualtında 13 dakika kalabilir)
d) Sesi çok güzeldir (Şarköy Türküsü’nü ondan dinlemek lazım)


4. Yazarın iki romanında da ismi geçen ünlü arabesk şarkıcısı kimdir?

a) Ferdi Tayfur
b) Müslüm Gürses
c) Orhan Gencebay
d) Kibariye


5. Son romanındaki bir bölümü, ünlü bir çizer resimlemiştir; kimdir o?

a) Ersin Karabulut
b) Alan Moore
c) Galip Tekin
d) Bahadır Baruter


6. Hangisi yazarımızın ilk şiir kitabıdır?

a) Kuzgun’un Gölgesi
b) Yazgının Böylesi
c) Kızgın’ın Ebesi
d) Ezgi’nin Güncesi


7. 4 yıl boyunca yazı işleri müdürlüğünü yaptığı dergi hangisidir?

a) Yedi İklim
b) Gerçek Hayat
c) Bilim ve Teknik
d) PC World


8. Menteş’in yazdığı “İbretlik Libretto” şiirindeki “Şiddete meyyalim vallahi dertten” dizesi hangi filmde kullanılmıştır?

a) Dövüş Kulübü
b) Polis
c) Şiddetin Tarihçesi
d) Güneşin Oğlu


9. Menteş’in Samed Karagöz ile birlikte yapıp bitirdiği TV programın adı nedir?

a) Klark
b) Afili Filintalar
c) Murat ve Samed’le Seyrüsefer
d) İnsan Kitabın Kurdudur


10. Yazarımızın son kitabındaki bayan karakterin soyadı bir kitap ismidir, acaba nedir?

a) Şebnem Donkişot
b) Şebnem Şibumi
c) Şebnem Simyacı
ç) Şebnem Davincişifresi





Yanıtlar:
1c, 2a, 3b, 4c, 5a,
6a, 7b, 8b, 9a, 10b


0-3 doğru: Belli ki Murat Menteş ismini duymuşsunuz fakat ne yazık ki henüz okuma fırsatınız olmamış. Çok şanslısınız: İki muhteşem roman, harika şiirler ve deneme kitapları sizi bekliyor.
4-6 doğru: Murat Menteş’i daha çok romanlarından tanıyorsunuz. O durdurak bilmez, komik ve vecize dolu kitaplara bayılıyorsunuz.
7-10 doğru: Ne yazsa bulup okuyorsunuz. Biliyoruz, onun kitaplarının en kötü yanı bitmeleri.

Radikal KİTAP

dem
08-12-2010, 12:21
Jane Austen testi

http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/12/02/fft5_mf609828.Jpeg

İngiliz edebiyatının en çok okunan ve eserleri ekrana en çok uyarlanan yazarlarından biri olan Jane Austen'ın doğum günü olan 16 Aralık yaklaşıyor. Biz önceden kutlayalım istedik. Bakalım bu önemli yazarı ne kadar tanıyorsunuz?


1. Öncelikle birbirinden popüler romanlarıyla tanınan yazarımız roman dışında en çok hangi türde yazmıştır?

a. Oyun
b. Şiir
c. Mektup
d. Kısa öykü


2. Austen’in yazıldığı dönemin gotik romanlarının parodisi olarak kabul edilen, ana kadın karakteri roman okuma tutkusu yüzünden hayal dünyası ile gerçeklik arasında gelgitler yaşayan romanı hangisidir?

a. Emma
b. Aşk ve Gurur
c. Mansfield Parkı
d. Northanger Manastırı


3. Jane Austen romanları hep evlilikle biter. Hangi çift yanlış eşleştirilmiştir?

a. Harriet Smith-Mr. Elton
b. Catherine Morland-Henry Tilney
c. Lydia Bennet-Mr. Wickham
d. Elizabeth Bennet- Mr. Darcy


4. Jane Austen’ın Emma adlı romanında çöpçatan karakter Emma Woodhouse romanın sonunda kiminle evlenir?

a. Mr. Elton
b. Mr. Weston
c. Mr. Martin
d. Mr. Knightley


5. Jane Austen’ın kısmen Bath şehrinde iki romanı hangileridir?

a. Aşk ve Gurur-Mansfield Parkı
b. İkna-Northanger Manastırı
c. Emma-İkna
d. Emma-Northanger Manastırı


6. Jane Austen, romanlarında aralarında sınıfsal ve ekonomik denklik olmaması nedeniyle evlilikleri engellenen çiftlerin yaşadığı çelişkilere sıklıkla yer verir. Aralarında sınıfsal denklik olmaması nedeniyle ayrılmaya zorlanan ve sekiz sene sonra yeniden bir araya gelen çift hangisidir?

a. Emma-Mr. Bingley
b. Fanny Price-Henry Tilney
c. Anne Elliot-Kaptan Wentworth
d. Catherine Morland-Mr. Darcy


7. Jane Austen’ın hayatı ile ilgili detaylara daha çok aile fertleri arasında yazılmış mektuplar aracılığı ile ulaşılmıştır. Jane Austen en çok kime mektup yazmıştır?

a. Erkek kardeşi Henry Austen
b. Yeğeni Anna Austen Lefroy
c. Kızkardeşi Cassandra
d. Erkek kardeşi Frank Austen


8. Jane Austen’ın romanlarının basılması için en çok çaba sarf eden ve aynı zamanda en sevdiği erkek kardeşi kimdir?


a. George Austen
b. Henry Thomas Austen
c. Charles John Austen
d. James Austen

9. Hangi Jane Austen romanı, yazarın ölümünden sonra basılmıştır?

a. Aşk ve Gurur
b. Northanger Manastırı
c. Emma
d. Mansfield Parkı


10. Jane Austen’ın 1809 ve 1817 yılları arasında annesi ve kız kardeşi Cassandra ile birlikte yaşadığı ve ölümünden sonra müze yapılan ev nerededir?

a. Chawton
b. Bath
c. Winchester
d. Steventon


Yanıtlar:

1. c 2. d 3. a 4. d 5. b
6. c 7. c 8. b 9. b 10. a

0-3 doğru: Jane Austen’ı sadece ekran uyarlamalarından takip etmiş gibi görünüyorsunuz.
4-7 doğru: Jane Austen okumuş olduğunuz belli ama fanatiği olduğunuz söylenemez.
8-10 doğru: Tam bir Jane Austen fanatiğisiniz.

Kaynak: radikal KİTAP

dem
19-12-2010, 12:11
Türk edebiyatında öğretmen kahramanlar testi

Testimiz Türk romanının öğretmen kahramanları hakkında. Hem gerçek hayatta, geleneksel olarak, en fazla anlam yüklenen mesleklerden birinin romanlarımızdaki yansımalarını görmek hem de bilginizi ölçmek için buyrun teste...


1) Çalıkuşu romanının, zaman içinde ele avuca sığmayan genç bir kızdan idealist bir öğretmene evrilen kahramanı kimdir?
a) Fikriye
b) Peride
c) Feride
d) Müzeyyen


2) Çocukluğunda yaşadıklarından dolayı acıma duygusundan yoksun olan; ancak babası öldükten sonra onun yazdığı günlükleri okuyunca acıma duygusunu yoğunluğuna yaşayan Zehra öğretmen hangi romanın kahramanıdır?
a) Merhamet
b) Acımak
c) Son Pişmanlık
d) Uyanış


3) Medresede yetişmesine karşın öğretmen olduktan sonra bir Ege kasabasında gerici ve çıkarcı güçlerle savaşan Yeşil Gece romanının kahramanı Şahin Öğretmen’in atandığı kasabanın adı nedir?
a) Sarıova
b) Yeşilova
c) Bozova
d) Düzova


4) Kurtuluş Savaşımızın ideolojik açılımının bir uzantısı olan ‘Vurun Kahpeye’ romanının idealist öğretmeni kimdir?
a) Handan
b) Zekiye
c) Hatice
d) Aliye


5) Halide Edip’in asıl adı Lale olan İngilizce öğretmenine verdiği lakapla aynı adı taşıyan romanının adı nedir?
a) Heyula
b) Çaresaz
c) Döner Ayna
d) Tatarcık


6) Hüseyin Rahmi’nin Mürebbiye romanının kahramanı Matmazel Anjel’in asıl mesleği nedir?
a) Hemşirelik
b) Tiyatro oyunculuğu
c) Fahişelik
d) Çocuk bakıcılığı


7) Aşağıdakilerden hangisi Hababam Sınıfı öğretmenlerinden biri değildir?
a) Kalem Şakir
b) Badi Ekrem
c) Susak Cafer
d) Piyale İhsan


8) Rıfat Ilgaz hangi romanında öğretmen Mustafa Ural’ın başından geçen trajik olayları anlatmıştır?
a) Karadeniz’in Kıyıcığında
b) Karartma Geceleri
c) Sarı Yazma
d) Yıldız Karayel


9) Cevat Fehmi Başkut’un Paydos oyunundaki kahraman öğretmenin adı nedir?
a) Ziya Bey
b) Murtaza Bey
c) Muzaffer Bey
d) Rıza Bey


10) “Seninle yazışmaya karar verdim.Öyle temiz bir ülkün, bu ülküyü gerçekleştirmek yolunda öyle dertlerin var ki,yalnızlığını paylaşmak,ülkünde ve dertlerinde sana ortak olmak istedim.” cümleleriyle başlayan ‘Köy Öğretmenine Mektuplar’ adlı yapıtın yazarı kimdir?
a) Mahmut Makal
b) Fakir Baykurt
c) Ceyhun Atuf Kansu
d) Talip Apaydın


11) Cengiz Aymatov’un ‘Öğretmen. ….’ adlı yapıtında anlattığı öğretmenin adı nedir?
a ) Duyşen
b) Ayşen
c) Gülşen
d) Dilşen


Yanıt anahtarı:
1c, 2b, 3a, 4d, 5d,
6c, 7a, 8b, 9b, 10c, 11a


0 – 3 doğru: Size tahtanın önünde tek ayak üzerinde durma cezası veriyoruz, az çalışmışsınız.

4 - 7 doğru: Daha iyi olabilirsiniz, biraz gayret.

8 - 10 doğru: Öğretmenlerinizin gözüne girdiniz. 11 doğru: Yıldızlı pekiyi hatta takdirname hakkınız.



Radikal KİTAP

dem
27-12-2010, 14:12
Oğuz Atay testi
1934'te İnebolu'da doğan, 13 Aralık 1977'de büyük projesi 'Türkiye'nin Ruhu'nu yazamadan yaşama veda eden, iç sesimiz, yeraltı adamımız Oğuz Atay'ın gidişinin 33. yılında ona ne kadar yakın olduğunuza bir bakmak isterseniz buyrun testimize...


1. “1892’de doğdun (…) köyde, kasabada, taşrada yetiştin.” diye söz eder babasından bir öyküsünde. Gecikmişliği, yetimliği, az gelişmişliği hep baba-babasızlık imgeleri üzerinden anlatan Oğuz Atay’ın, doğrudan babasına hitap ederek yazdığı öykünün adı nedir?

a) Korkuyu Beklerken
b) Babama Mektup
c) Babamın Bavulu
d) Beyaz Mantolu Adam


2. “Askerliğini yaparken Süleyman Kargı’yla tanıştı (…) Askerlik bitince yine açıkta kaldı.” Tutunamayanlar’ın Selim Işık’ı... Oğuz Atay’ın yaşamından izler taşıdığını bildiğimiz bu bölümde, Süleyman Kargı en çok kime benzer?

a) Cevat Çapan
b) Yusuf Atılgan
c) Vüs’at O. Bener
d) Korkut Boratav


3. 1960’lı yılların başında sol bir çizgide yayın yapan, Oğuz Atay’ın kendi adıyla ve imzasız yazılar yayımlayıp, oluşum aşamasında çok emek verdiği derginin adı nedir?

a) Pazar Postası
b) Papirüs
c) Varlık
d) Norgunk


4. 1971 ve 1972 yıllarında iki cilt olarak yayımlanan Tutunamayanlar, “aklına geleni yazmış” eleştirisiyle karşılanır. Tutunamayanlar’ın oluşum süreci göz önüne alındığında Oğuz Atay’ın aklına hangisi gelmemiştir?

a) Küçük burjuva aydınının dünyası
b) Yozlaşmış değer ölçütleriyle girilen savaş
c) İçdünyada yaşanan başkaldırının mahiyeti
d) Abdullah Uçman


5. Tutunamayanlar için, kütükten düşürülenler için Tehlikeli Oyunlar’ın Hikmet Benol’u haykırır: “Genel af ne zaman çıkacak albayım?” Romanın ‘babacan’ emekli albayı kimdir?

a) Hüseyin Albay
b) Mütercim Arif
c) Behçet Çavuş
d) Hüsamettin Tambay


6. TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu’na ait bir proje kapsamında yaşama geçirilen ısmarlama bir kitap olan ‘Bir Bilim Adamının Romanı’nda Oğuz Atay, Teknik Üniversite’den hangi hocasının hayatını anlatmıştır?

a) Erdoğan Şuhubi
b) Cahit Arf
c) Selahattin Okay
d) Mustafa İnan


7. Oğuz Atay’ın yakın çevresiyle sinemacılık deneyiminde bulunduğu senaryo, hangi öyküsü üzerinde şekillenmiştir?

a) Unutulan
b) Beyaz Mantolu Adam
c) Tahta At
d) Ne Evet Ne Hayır


8. Efkan Bahri Eskin’in Atay’ı ve eserlerini incelediği yazısının başlığında bıraktığımız boşlukları sırasıyla doldurunuz: Sosyalist Olamayacak Kadar Postmodern; Postmodern Olamayacak Kadar ……; …… Olamayacak Kadar Dünyevi; Dünyevi Olamayacak Kadar …… : Oğuz Atay

a) Geleneksel – İslamcı – Dürüst
b) Avangard – Mesih – Mümin
c) Marksist – Ütopik – Mümin
d) Selim Işık – Hikmet Benol – Olric


9. “Duyuyor musun Oğuz Atay! Çınar elli, kızdı mı kezzap gibi bakan, oysa iri çağla gözlü, kapılardan sığmaz, güzel adamım! O zamanlar, pek farkında değildin sanırım ‘tutunamadığının.’” ağıdını kim yakmıştır buzul çağının virüsüne dadanmışken?

a) Enis Batur
b) Bilge Karasu
c) Vüs’at O. Bener
d) Sevim Burak


10. 13 Aralık 1977 günü yükselirken göğe taraf, hangisini Oğuz Atay dememiştir?

a) Çocuk kalmak iyiymiş. Bizde iyi kaldık albayım; medeniyet bizi bozamadı. Ha-ha.
b) Benim içimdeki çocuk büyümedi… yaşamadığı için büyümedi hiç, amcası.
c) Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?
d) Siz miydiniz, bizler miydik, yorgun düşen kuşaklar?



Yanıtlar :
1) b, 2) c, 3) a, 4) d, 5) d,
6) d, 7) b, 8) a, 9) c, 10) d


0-3 doğru: Ah canım insanlar, sonunda bana bunu da yaptınız.
4-7 doğru: Dağılın ulan, kukla oynatmıyoruz burada.
8-10 doğru: Ya tutunamayanlar, tutunsalardı birbirlerine (…) ya da susalım Olric.


Radikal KİTAP

dem
11-01-2011, 11:23
Cemal Süreya testi

Cumhuriyet dönemi şiirinin lirik, erotik ve politik şairi Cemal Süreya'yı ve onun 'Sevda Sözleri'ni ne kadar biliyorsunuz? Türk edebiyat tarihinin en büyük şairlerinden birini daha da iyi tanımak için testimize buyrun...

1. Pazar Postası ve Vatan gazetesindeki yazılarında Osman Mazlum; Papirüs dergisindeki şiir çevirilerinde Hasan Basri; Çağrı gazetesinde Suna Gün ve daha nice takma ad. 1931 yılında doğan Cemal Süreya’nın nüfus cüzdanındaki adı nedir?

a) Suat Hüseyin
b) Celalettin Tümer
c) Meşhurettin Seber
d) Cemal Karayazı


2. Mülkiyeli şairimiz aynı zamanda bir iç sürgündür. ‘Ben bir yük vagonunda açtım gözlerimi.’ diyordu bir yerinde Ömür şiirinin. 1938 Dersim Harekâtı sırasında Erzincan’dan kalkan yük vagonunun altı yaşındaki sürgünü, ailesiyle beraber hangi şehrine sürülmüştür Türkiye’nin?

a) Konya
b) Ankara
c) Bilecik
d) Sivas


3. “Tanrı / bin birinci gece şiiri yarattı/ bin ikinci gece Cemal’i.” der Ülkü Tamer. Cemal Süreya’nın 1953 yılında Mülkiye dergisinde yayımlanan ilk şiiri hangisidir?

a) Üvercinka
b) Şarkısı Beyaz
c) Beni Öp Sonra Doğur Beni
d) Göçebe


4. ‘Hayat büyük bir “Özel ve Cins İsimler” sözlüğüdür.’ Nilgün Marmara’ya Fırat’ın ve Dicle’nin diliyle seslenirmiş Cemal Süreya. Ne dermiş ona?

a) Zelda
b) Yelda
c) Rojda
d) Selda


5. “İki şey: Aşk ve şiir / mutsuzlukla beslenir biri / biri ona dönüşür.” Aşk da şiir gibi yasadışıdır Cemal Süreya’ya göre, yasallaşınca biter. Hangisi yasallaşan aşklarından değildir?

a) Tomris Uyar
b) Zuhal Tekkanat
c) Güngör Demiray
d) Üvercin Ka


6. 1956’da yayınlanan ve son dizesinde soyadı olan Süreyya’daki ‘y’lerden birini attığını duyurduğu şiirinin adı nedir?

a) Açılmamış Kapılar
b) Bir Gün
c) Kaçak
d) Elma


7. ‘Bir şeyler çıkarmak mı istiyorsun derdinden / ……… gelmelisin.’ boşluğunu hangi iyi kalpli üvey ananın adı doldurur?

a) İstanbul’a
b) Ankara’ya
c) Erzincan’a
d) Erzurum’a


8. “Bir dergi gibidir benim hayatım. Bu yüzden ölmem, batarım.” Dostlarıyla aralıklı olarak üç kez çıkarttığı, hayatına benzer dergisi hangisidir Cemal Süreya’nın?

a) Pazar Postası
b) Su
c) Papirüs
d) Mülkiye


9. Şiirlerinin yanı sıra düzyazı, portre ve çeviri çalışmalarında da önemli bir isimdir Cemal Süreya. Aşağıdaki eserlerden hangisi çevirisi değildir?

a) Sade’ı Yakmalı mı?
b) Gönül ki Yetişmekte
c) Yürek ki Paramparça
d) Şapkam Dolu Çiçekle


10. Dergilerde kalan şiirleri arasındadır, 9 Ocak 1990’da bir gölün dibinde durgun bir uykuya dalan Cemal Süreya’nın son mırıldandığıdır...

a) Ölüyorum tanrım / Bu da oldu işte / Ama ayrıca aldığın şu hayat / Fena değildir / Üstü kalsın.
b) Lokman şair senin hayatın / Yedi kırlangıcın hayatı kadar.
c) Ölüm geliyor aklıma birden ölüm / Bir ağacın gövdesine sarılıyorum.
d) Ölümü doğrusu hiç düşünmedim / Ama düşündüm uzak kardeşlerimi.




Yanıtlar:
1c, 2c, 3b, 4a, 5d
6d, 7b, 8c, 9d, 10a

0-3 doğru: Bu işte bir ‘sevdasızlık’ var.
4-7 doğru: Güvercin curnatasında uçmaya meyliniz var.
8-10 doğru: Şair şiire, şiir şaire dâhil. Şiirli hayatlar.

Radikal KİTAP

Aslı Aydın
11-01-2011, 13:05
On da on:)
Dokuz olsayd***305; ***252;z***252;l***252;rd***252;m,en ***231;ok sevdi***287;im ***351;air i***231;in.

dem
25-01-2011, 00:51
Latife Tekin testi

Hen***252;z k***252;***231;***252;k bir ***231;ocukken, birlikte oyun oynad***305;***287;***305; day***305;s***305;n***305;n 'sen edebiyat***231;***305; olacaks***305;n' ***246;ng***246;r***252;s***252;yle ba***351;layan edebiyat merak***305; onu sonu olmayan bir aray***305;***351;a s***252;r***252;kler... Bug***252;n kitaplar***305; arac***305;l***305;***287;***305;yla ser***252;venine ortak oldu***287;umuz Latife Tekin T***252;rk edebiyat***305;n***305;n en ***246;nemli kad***305;n yazarlar***305;ndan biridir. Testimizi ***231;***246;zerek onu ne kadar tan***305;d***305;***287;***305;n***305;z***305; ***246;l***231;ebilirsiniz


1. Latife Tekin, 1957***8217;de nerede do***287;mu***351;tur?

a) Mu***287;la
b) Kayseri
c) ***304;stanbul
d) ***304;zmir


2. 26 ya***351;***305;nda tamamlad***305;***287;***305; ilk kitab***305;n***305;n ad***305; nedir?

a) Buzdan K***305;l***305;***231;lar
b) Berci Kristin ***199;***246;p Masallar***305;
c) Muinar
d) Sevgili Ars***305;z ***214;l***252;m


3. Berci Kristin ***199;***246;p Masallar***305;***8217;nda g***246;***231;le ***351;ekillenen bir k***305;y***305; kentinin hik***226;yesini anlat***305;r. Bu kentte ***231;***246;plerin ve fabrika at***305;klar***305;n***305;n i***231;inde kurulan yoku***351;lu, r***252;zgarl***305; yoksul bir semt vard***305;r. Peki bu gecekondu semtinin ad***305; nedir?

a) ***199;i***231;ektepe
b) Ye***351;iltepe
c) R***252;zgartepe
d) Teneketepe


4. Senaryosunu Latife Tekin***8217;in yazd***305;***287;***305;, 1984 yap***305;m***305; At***305;f Y***305;lmaz filmi hangisidir?

a) ***214;l***252; Bir Deniz
b) Kad***305;n***305;n Ad***305; Yok
c) Bir Yudum Sevgi
d) D***252;***351; Gezginleri


5. Bir kentin gecekondu mahallesinde ya***351;ayan ***252;***231; karde***351;in: Halilhan, Mesut ve Hazmi Sunteriler***8217;in hikayesini anlatt***305;***287;***305; ***8216;p***305;l***305;k p***305;rt***305;k***8217; kitab***305; hat***305;rlad***305;n***305;z m***305;?

a) Ormanda ***214;l***252;m Yokmu***351;
b) Muinar
c) Buzdan K***305;l***305;***231;lar
d) Sevgili Ars***305;z ***214;l***252;m


6. ***8220;***8230;***8230;***8230;***8230;.. yazd***305;***287;***305;m g***252;nlerde i***231;imde daha ba***351;ka, uzak sezgiler uyand***305;, o zamandan beridir bile isteye do***287;u***351;tan gelen vah***351;i yan***305;m***305; kollay***305;p g***246;zeterek kuruyorum c***252;mlelerimi, arkada***351;lar***305;ma s***246;yledi***287;im gibi s***246;yleyecek olursam, ***8220;Bir vakitler hayvansever insand***305;m, insansever hayvan oldum yaza yaza***8230;***8221; Latife Tekin***8217;in edebiyat***305;ndaki de***287;i***351;im hangi kitab***305;yla ba***351;lam***305;***351;t***305;r?

a) Muinar***8217;***305;
b) Sevgili Ars***305;z ***214;l***252;m***8217;***252;
c) Ormanda ***214;l***252;m Yokmu***351;***8217;u
d) Buzdan K***305;l***305;***231;lar***8217;***305;


7. Politikadan felsefeye, teolojiden pop***252;ler k***252;lt***252;re erkek egemen s***246;ylemden hesap soran ya***351;l***305; bir i***231; ses***8230; Yazar***305;n***305; zorla da***287;a y***252;r***252;tm***252;***351; bu zorba roman kahraman***305;n***305; hat***305;rlad***305;n***305;z m***305;?

a) Muinar
b) Dirmit
c) Atiye
d) Elime


8. Hangisi bir Latife Tekin kitab***305; de***287;ildir?

a) Gece Dersleri
b) Unutma Bah***231;esi
c) A***351;k ***304;***351;aretleri
d) Muz Sesleri


9. 1997 y***305;l***305;nda Ahmet Filmer***8217;le birlikte Bodrum***8217;da kurdu***287;u ***8216;d***252;***351;***252;nce ***231;iftli***287;i***8217;nin ad***305; nedir?

a) Bodrum Sanat Akademisi
b) Latife Tekin Edebiyat Akademisi
c) G***252;m***252;***351;l***252;k Akademisi
d) Modern Sanat Akademisi


10. Latife Tekin***8217;in 2010***8217;da yay***305;nlad***305;***287;***305; son kitab***305; a***351;a***287;***305;dakilerden hangisidir?

a) R***252;yalar ve Uyan***305;***351;lar Defteri
b) Tanr***305; Beni G***246;r***252;yor mu?
c) Firarperest
d) Manzaradan Par***231;alar




Yan***305;tlar:

1b, 2d, 3a, 4c, 5c,
6c, 7a, 8d, 9c, 10a

0-3 do***287;ru: Hemen bir Latife Tekin kitab***305; al***305;n elinize ve okumaya ba***351;lay***305;n!
4-7 do***287;ru: Latife Tekin kesinlikle sizin favori yazarlar***305;n***305;zdan.
8-10 do***287;ru: Ba***351;ucu kitaplar***305;n***305;z aras***305;nda en az bir tane Latife Tekin kitab***305; var. Onu ***231;ok iyi tan***305;d***305;***287;***305;n***305;z***305; ispatlad***305;n***305;z. Tebrikler.


Radikal K***304;TAP

Aslı Aydın
25-01-2011, 19:25
:o On da yedi
Biraz daha fazla tanımam gerekli

dem
31-01-2011, 13:23
Yazınsal evlilikler testi


Ne demiş Alexandre Dumas: "Evlilik zinciri öylesine ağırdır ki, ancak iki kişi taşıyabilir; hatta bazen üç". Yazarların evliliklerine bakıyoruz bu hafta. Bakalım bunca severek okuduğunuz yazarların karıları/kocaları hakkında neler biliyorsunuz...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/01/27/fft5_mf652881.Jpeg

1) Karısını tüfekle öldüren yazar hangisidir?

a) William S. Burroughs
b) Ted Hughes
c) Thomas Hardy
d) George Orwell


2) ‘Şeytan Prada Giyer’in oyuncusu Anne Hathaway, hangi yazarın karısıyla aynı adı taşır?

a) Geoffrey Chaucer
b) Ernest Hemingway
c) William Shakespeare
d) Scott Fitzgerald


3) Ernest Hemingway kaç kez evlenmiştir?

a) Hiç evlenmemiştir
b) 2
c) 3
d) 4


4) İkinci karısı Charlotte’la birlikte intihar eden yazar hangisidir?

a) Stefan Zweig
b) Jerzy Kosinski
c) Arthur Koestler
d) Heinrich von Kleist


5) Shakespeare evlendiğinde 18 yaşındaydı; karısı kaç yaşındaydı tahmin edebilir misiniz?

a) 18
b) 20
c) 22
d) 26


6) Frieda Weekley, hangi yazar için profesör kocasını ve üç çocuğunu terk edip kaçtı?

a) Henry James
b) D.H. Lawrence
c) Christopher Isherwood
d) Lawrence Durrell


7) Yıllarca evli kaldığı karısı Madeleine ile hiç seks yapmadığı söylenen yazar hangisidir?

a) Jean-Paul Sartre
b) Marcel Proust
c) André Gide
d) Edgar Allan Poe


8) Henry Miller’in 74 yaşındayken evlendiği beşinci eşi Japon asıllı Hoki Tokuda, yaşlı yazarla evlendiğinde sizce kaç yaşındaydı?

a) 17
b) 27
c) 37
d) 47


9) George Sand’ın hayatına çok erkek girdi ama yazar yalnızca bir kez evlendi. Kimdi kocası?

a) Charles Baudelaire
b) Franz Lizst
c) Frederick Chopin
d) Casimir Dudevant


10) Üç kere nişanlandığı halde hiç evlenmeyen yazar hangisidir?

a) Lev Tolstoy
b) Franz Kafka
c) Fyodor Dostoyevski
d) Victor Hugo



Yanıtlar:
1) a, 2) c, 3) d, 4) a, 5) d
6) b, 7) c, 8) b, 9) d, 10) b


Radikal KİTAP

tiryakinim
07-02-2011, 23:07
Edip Cansever testi

Şiirlerinde bireyin arayışlarını, umutsuzluklarını, uyumsuzluğa varan yaşam ilişkilerini yansıtmaya çalışan Edip Cansever'i tanıdığınızı düşünüyorsanız sizi hazırlamış olduğumuz testi çözmeye davet ediyoruz

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/02/06/fft5_mf659167.Jpeg


1) Hayatlarının bir döneminde edebiyat dışı bir işle uğraşmak kaderi gibi şairin. Peki Cansever Yüksek Ticaret Okulu’ndan ayrıldıktan sonra 1950 yılında Kapalıçarşı’da hangi işle meşgul olmuştur.

a) Tiyatroculuk
b) Yazarlık
c) Turistik eşya ve halı ticareti
d) Manavcılık


2) İlk şiiri 1944 yılında hangi dergide yayınlanmıştır?

a) İstanbul
b) Yücel
c) Fikirler
d) Kaynak


3) Edip Cansever Yücel, Fikirler, Kaynak, Edebiyat Dünyası dergilerinde çıkan ilk gençlik şiirlerini hangi şiir kitabında toplamıştır?

a) Dirlik Düzenlik
b) İkindi Üstü
c) Petrol
d) Yeniden


4) Genç şairlerle ve yazarlarla tanışmasını sağlayan ve 1951 yılında çıkardığı derginin ismi nedir?

a) Yücel
b) Kaynak
c) İstanbul
d) Nokta


5) Edip Cansever hangi eseriyle 1958 yılında Yeditepe Şiir Armağanı almıştır?

a) Umutsuzlar Kampı
b) Kirli Ağustos
c) Yerçekimli Karanfil
d) Sevda ile Sevgi


6) Aşağıdakilerden hangisi şiir türünde yazdığı eserlerinden biri değildir?

a) Sonrası Kalır
b) Gül Dönüyor Avucumda
c) Çağrılmayan Yakup
d) Dirlik Düzenlik


7) Edip Cansever aşağıda bulunan akımlardan hangisine bağlıdır?

a) Beş Hececiler
b) Yedi Meşaleciler
c) İkinci Yeniciler
d) Garipciler


8) Cansever şiirlerinde tiyatrodan esinlenerek diyaloglara da yer vermiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu türde yazdığı eserlerinden biri değildir?

a) Sonrası Kalır
b) Nerde Antigone
c) Tragedyalar
d) Çağrılmayan Yakup


9) 1977 yılında Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü’nü hangi eseriyle almıştır?

a) Yeniden
b) Ben Ruhi Bey Nasılım
c) Şairin Seyir Defteri
d) Bezik Oynayan Kadınlar


10) Aşağıdakilerden hangisi Edip Cansever’in bulunduğu akımda yer almayan yazarlarımızdan biridir?

a) Cemal Süreya
b) Turgut Uyar
c) Ece Ayhan
d) İlhan Geçer



Yanıtlar:
1) c 2) a 3) b 4) d 5) c
6) b 7) c 8) a 9) b 10) d


0-3 doğru: Edip Cansever’e ilgi gösterin. O edebiyatımızın “Yerçekimli Karanfil”i...
4-7 doğru: Belli başlı eserleri ve hayatı hakkında temel bir fikriniz var. Yetmez ama evet!
7-10 doğru: Tebrik ederiz. Ödül olarak bir Edip Cansever kitabı alın elinize ve rastgele bir sayfa açıp, gördüğünüz ilk şiiri kendinize hediye edin.

Radikal KİTAP

dem
15-02-2011, 12:08
Orhan Pamuk testi

Orhan Pamuk, Türk Edebiyatının başına gelen en güzel şeylerden biri. Özellikle kazandığı Nobel ödülü artık yazarlarımız için bambaşka bir vizyonu, yepyeni imkanları müjdeliyor. Romanları neredeyse tüm dünya dillerine çevrildi, çevriliyor; tekrar tekrar basılıyor. Bakalım dünyaca Orhan Pamuk'u ve eserlerini ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/02/12/fft5_mf663180.Jpeg

1) Orhan Pamuk, yirmili yaşlarına kadar hangi mesleğe sahip olmayı düşlemiştir?

a) Hakim
b) Armatör
c) Ressam
d) Yazar


2) Aşağıdakilerden hangisi yazarın eğitimini aldığı alanlardan biridir?

a) Resim
b) Gazetecilik
c) Sanat Tarihi
d) Diş Hekimliği


3) 1982’de yayımlanan ve yazarı büyük üne kavuşturan ilk kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

a) İstanbul
b) Kar
c) Cevdet Bey ve Oğulları
d) Benim Adım Kırmızı


4) Yazarın yurtdışında “misafir âlim” olarak bulunduğu üniversitenin ön adı nedir?

a) Oxford
b) Cambridge
c) Columbia
d) Edinburgh


5) Orhan Pamuk, Prix France Culture Ödülü’nü hangi yapıtı ile kazanmıştır?

a) Sessiz Ev
b) Kara Kitap
c) Beyaz Kale
d) Masumiyet Müzesi


6) Yazarın “ilk ve son siyasi romanım” diye tanımladığı romanı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Yeni Hayat
b) Benim Adım Kırmızı
c) Cevdet Bey ve Oğulları
d) Kar


7) Kara Kitap romanındaki bir sayfalık hikâyeden yola çıkarak senaryolaştırdığı filmin adını biliyor musunuz?

a) Gizli Yüz
b) Saklı El
c) Rüya
d) Ufuk Çizgisi


8) Benim Adım Kırmızı’da aşağıdakilerden hangisi, yazar tarafından anlatıcı görevi verilerek konuşturulmamıştır?

a) Zeytin
b) Ölü
c) Kırmızı renk
d) Lamba


9) Yazarın çocukluk ve ilk gençlik anılarını paylaştığı kitabı İstanbul’da anlattığı ünlü İstanbul araştırmacısı kimdir?

a) Orhan Erdenen
b) Haldun Hürel
c) Piyer Loti
d) Reşat Ekrem Koçu


10) Pamuk’un Nobel Ödülü’nü aldığı gün yaptığı konuşma hangi adı taşımaktaydı?

a) Babamın Bavulu
b) Öteki Renkler
c) Hayal Gemisi
d) Rüya


Yanıtlar:
1)c 2)b 3)c 4)c 5)b
6)d 7)a 8)d 9)d 10)a

0-3 doğru: Kabul; Orhan Pamuk’un bazı kitapları okurdan emek isteyen türden ama Nobelli yazarımızdan bu derece bihaber olmanız bizi şaşırttı.
4-7 doğru: Testimizde aldığınız sonucun ardından muhtemelen okumadığınız kitaplarını da okuyacak ve külliyatı tamamlayacaksınız.
7-10 doğru: Tebrik ederiz. Bir adet mümtaz okur Nobeli de bizden size gelsin...

Radikal KİTAP

dem
21-02-2011, 12:52
Tezer Özlü testi

18 Şubat 1986'da, 43 yaşında yitirdiğimiz Tezer Özlü, yaşamı boyunca kendi olmanın, aklını ve bedenini özgürleştirmenin yolunu aradı.Yokluğunun 25. yılında edebiyatımızın gamlı ve nostaljik prensesi, kulağınıza ne fısıldamış duymak ister misiniz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/02/17/fft5_mf666509.Jpeg


1) Tezer Özlü’nün 1963’ten itibaren dergilerde yayımlanan öykülerinden oluşan ve 1978’de yayımlanan ilk öykü kitabı hangisidir?

a)Çocukluğun Soğuk Geceleri
b)Eski Bahçe
c)Yaşamın Ucuna Yolculuk
d)Kalanlar


2) Bütün arzusu gitmek olan yazarımızın doğum yeri neresidir?

a)İnebolu
b)Karlıova
c)Haymana
d)Simav


3) Yazarın, 1993’ten itibaren tüm yapıtlarını yayımlayan yayınevi hangisidir?

a)Can Yayınları
b)Ada Yayınları
c)Yapı Kredi Yayınları
d)İthaki Yayınları


4) Erden Kıral’ın yönetmenliğini yaptığı, Yelda Reynaud’un Tezer Hanım karakteriyle Tezer Özlü’yü canlandırdığı film hangisidir?

a)Yolda
b)Vicdan
c)Çamur
d)Yara


5)Tezer Özlü, İsviçre’nin Zurih kentinde hangi ölüm sebebiyle aramızdan ayrılmıştır?

a)İntihar
b)Trafik kazası
c)Göğüs kanseri
d)Kalp krizi


6)Yazarın, Yaşamın Ucuna Yolculuk’ta anlattığı Prag kentiyle aynı melankolik havaya sahip olduğunu düşündüğü şehir hangisidir?

a)Kütahya
b)Ankara
c)Bitlis
d)İstanbul


7)Tezer Özlü için hangi ulaşım aracıyla yaptığı yolculuk bir başınalığın, gidebilmenin, bağımsızlığın sembolüdür?
a)Tren
b)Otomobil
c)Uçak
d)Gemi


8)Yazar, hangi kitabını senaryo türünde yazmıştır?

a)Yaşamın Ucuna Yolculuk
b)Zaman Dışı Yaşam
c)Kalanlar
d)Çocukluğun Soğuk Geceleri


9)Tezer Özlü’nün 1983 yılında Almanca yazdığı, 1984 yılında da Yaşamın Ucuna Yolculuk, adıyla Türkçe’ye çevirdiği anlatısında bulunan alıntıların tamamı kime aittir?

a)Italo Svevo
b)Cesare Pavase
c)Franz Kafka
d)Albert Camus


10)Yaşarken ve ölümünden sonra yazar için yazılanları ve içinde birçok Tezer Özlü fotoğrafı bulunduran,1997’de yayımlanan “Tezer Özlü’ye Armağan” adlı kitabı kim hazırlamıştır?

a)Leyla Erbil
b)Demir Özlü
c)Sezer Duru
d)Ferit Edgü


Yanıtlar:
1)b 2)d 3)c 4)a 5)c
6)b 7)a 8)b 9)b 10)c

0-3 doğru: Yazarı hiç tanımıyorsunuz.
4-7 doğru: Tezer Özlü’nün birden fazla kitabını okumuşsunuz.
8-10 doğru: Belli ki yazarın hayranısınız. Tebrik ederiz.

Radikal KİTAP

dem
28-02-2011, 11:38
Elif Şafak testi

İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan yazar, 2009'da yayımlanan 'Aşk' adlı romanından sonra şimdi de İngiltere'de yaşayan bir Türk ailesini konu alan bir roman üzerinde çalıştığını açıkladı. Biz de bu taze haber vesileyle elinizdeki testi hazırladık

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/02/24/fft5_mf670978.Jpeg


1) 1998 yılında Mevlana Büyük Ödülü’nü kazandığı ilk romanının adı nedir?

a) Aşk
b) Araf
c) Pinhan
d) Bit Palas


2) 1971 yılında doğduğu ve babasının da doktora yaptığı şehir hangisidir?

a) Newyork
b) Paris
c) Berlin
d) Strazburg


3) İlk öykü kitabının ismi nedir?

a) Kem Gözlere Anadolu
b) Şehrin Aynaları
c) Siyah Süt
d) Baba ve Piç


4) Aşağıdakilerden hangisi Elif Şafak’ın kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarının yer aldığı ilk deneme kitabıdır?

a) Firarperest
b) Kağıt Helva
c) Mahrem
d) Med Cezir


5) Aşağıdakilerden hangisi fonuna Türk - Ermeni ilişkilerini alan ve Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile hakkında dava açılmasına vesile olan romanının adıdır?

a) Baba ve Piç
b) Aşk
c) Siyah Süt
d) Beşpeşe


6) Aşağıdakilerden hangisi 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazanan ve geniş bir okuyucu kitlesi tarafından tanınmasını sağlayan romanıdır?

a) Aşk
b) Bit Palas
c) Mahrem
d) Siyah Süt


7) Aşağıdakilerden hangisi 2009 yılının sonunda yayınlanan ve içerisinde sekiz romanıyla ilk deneme kitabından seçilmiş paragrafların yer aldığı kitabıdır?

a) Aşk
b) Şehrin Aynaları
c) Araf
d) Kağıt Helva


8) Aşağıdakilerden hangisi 2004 yılında Elif Şafak’ın, Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker ve Pınar Kür’le ortak kaleme aldığı romandır?

a) Sonsuz
b) Beşpeşe
c) Matem
d) Pes Etme


9) Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri unvanına sahip olan eserinin adı nedir?

a) Aşk
b) Baba ve Piç
c) Siyah Süt
d) Mahrem


10) Aşağıdakilerden hangisi son olarak çıkardığı ve ikinci deneme kitabı olan eseridir?

a) Med Cezir
b) Bit Palas
c) Firarperest
d) Siyah Süt



Yanıtlar:
1) c 2) d 3) a 4) d 5) a
6) c 7) d 8) b 9) a 10) c

0-3 doğru: Elif Şafak’ı sadece medyadan takip etmişsiniz.
3-7 doğru: Eserlerinden bir kısmını okumuşsunuz. Zamanla diğer kitaplarına da ilgi göstereceğinizi tahmin ediyoruz.
7-10 doğru: Belli ki Elif Şafak son dönem Türk edebiyatında en çok ilginizi çeken isimlerden biri.


Radikal KİTAP

dem
06-03-2011, 12:51
Buket Uzuner testi

Roman,öykü ve gezi yazısı türlerinde eser veren Buket Uzuner. Kendine has bir dünya kurabilen yazarlarımızdan. Sıkı da bir hayran kitlesi var. Özellikle kadın okurlar onun yarattığı derin, bağımsız, zeki, duygusal ama güçlü kadın karakterleri çok sevdi. Bakalım siz onu ne kadar seviyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/03/03/fft5_mf675332.Jpeg


1) Hangi alanda eğitim almıştır?

a) Biyoloji ve Çevre Bilimi
b) Türk Dili ve Edebiyatı
c) Hukuk
d) Sinema ve Oyunculuk


2) 1977 yılında ilk öyküsünü yayınlayan dergi hangisidir?

a) Oluşum
b) Varlık
c) Dönemeç
d) Gösteri


3) 1992 yılında hangi eseriyle Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülmüştür?

a) Kumral Ada Mavi Tuna
b) Balık İzlerinin Sesi
c) Uzun Beyaz Bulut
d) Benim Adım Mayıs


4) Aşağıdakilerden hangisi gezi yazarı kimliğiyle yazdığı eserlerden biri değildir?

a) Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları
b) Şehir Romantiğinin Günlüğü
c) New York Seyir Defteri
d) Ayın En Çıplak Günü


5) İtalya, Yunanistan ve İsrail’de Mediterranean Waltz adı ile yayımlanan eserinin adı nedir?

a) Kumral Ada Mavi Tuna
b) Güneş Yiyen Çingene
c) Şiirin Kızkardeşi Öykü
d) Yolda


6) 2009 yılında yayınlanan yedi öyküden oluşan ve yedi kentten, yedi ayrı insanın hikâyesini anlattığı eserinin adı nedir?

a)Şairler Şehri
b) Yolda
c) Karayel Hüznü
d) İstanbullular


7) 1997 yılında hangi eseriyle İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Ödülü almıştır?

a) İki Yeşil Su Samuru
b) Gelibolu
c) Benim Adım Mayıs
d) Kumral Ada Mavi Tuna


8) Aşağıdakilerden hangisi Buket Uzuner’in hikaye kitaplarından değildir? eserlerden biridir?

a) Gümüş Yaz, Gümüş Kız
b) Şairler Şehri
c) Benim Adım Mayıs
d) Ayın En Çıplak Günü


9) Aşağıdakilerden hangisi Buket Uzuner’in ilk eseridir?

a) Güneş Yiyen Çingene
b) Benim Adım Mayıs
c) Karayel Hüznü
d) Şairler Şehri


10) Aşağıdakilerden deneme alanında yazdığı eserlerinden biridir?

a) Selin ve Cem’le Yolculuklar
b) Şehir Romantiğinin Günlüğü
c) Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları
d) Uzun Beyaz Bulut- Gelibolu




Yanıtlar:
1) a 2) c 3) b 4) d 5) a
6) b 7) d 8) a 9) b 10) a

0-3 doğru: Cok ayıp! Sorular pek de zor değildi hani...
4-7 doğru: Buket Uzuner’i en azından bir dönem okumuş ve sevmişsiniz. Diğer eserlerini de okumanızı öneririz.
8-10 doğru: Tam bir Buket Uzuner hayranısınız. Bu testi çözdüğünüz için çok mutlu oldunuz. Hatta kitaplığınızdan onun bir kitabını alıp, daha önce okuduğunuz bir bölümü aynı zevkle okuduğunuzu görür gibiyiz.


Radikal KİTAP

dem
13-03-2011, 16:43
Ahmet Ümit testi

Türk edebiyatında polisiye deyince akla gelen ilk isim olan Ahmet Ümit türe hak ettiği değerin verilmesini sağlayan yazar oldu. Bakalım onu ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/03/12/fft5_mf680789.Jpeg


1) Şiir yazmaya Moskova’dayken başlayan Ahmet Ümit’in 1989 yılında yayınlanan ilk şiir kitabının adı nedir?

a) Sokağın Zulası
b) Sis ve Gece
c) Kukla
d) Aşk Köpekliktir


2) 1992 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı hangisidir?

a) Olmayan Ülke
b) Kavim
c) Beyoğlu Rapsodisi
d) Çıplak Ayaklıydı Gece


3) Ali Taygun’un teşvikiyle yazmaya ağırlık verdiği tür hangisidir?

a) Aşk
b) Macera
c) Polisiye
d) Korku


4) Ahmet Ümit’i yazın dünyamıza tanıtan ilk kitap hangisidir?

a) Çıplak Ayaklıydı Gece
b) Bab-ı Esrar
c) İstanbul Hatırası
d) Kar Kokusu


5) Annesinden dinlediği masalları düzenleyip yazdığı ve çeşitli ilköğretim okullarında ders kitabı olarak okutulan eseri hangisidir?

a) Agatha’nın Anahtarı
b) Masal Masal İçinde
c) Patasana
d) Şeytan Ayrıntıda Gizlidir


6) Yunanistan’da yayımlanarak, yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiye yapıtı unvanını kazanan eserinin adı nedir?

a) İstanbul Hatırası
b) Olmayan Ülke
c) İnsan Ruhunun
Haritası
d)Sis ve Gece


7) İstanbul hakkında çok detaylı bilgiler içeren 2010 yılı polisiyesinin adı nedir?

a) Bir Ses Böler Geceyi
b) Çiçekcinin Ölümü
c) İstanbul Hatırası
d) Ninatta’nın Bileziği


8) 2008’de yayınlanan ve Şems-i Tebrizi cinayetini konu edinen eserinin adı nedir?

a) Kukla
b) Bab-ı Esrar
c) Başkomser Nevzat
d)Kavim


9) 2001 yılında Uğur Yücel tarafından diziye uyarlanan romanının adı nedir?

a) Karanlıkta Koşanlar
b) Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
c) Sis ve Gece
d) Olmayan Ülke


10) 2007 yılında Turgut Yasalar tarafından sinemaya uyarlanan ve büyük ilgi gören eserinin adı nedir?

a) İstanbul Hatırası
b) Çiçekçinin Ölümü
c) Sis ve Gece
d) Kar Korkusu



Yanıtlar:
1a, 2d, 3c, 4a, 5b,
6d, 7c, 8b, 9a, 10c

0-3 doğru: Ahmet Ümit’le daha çok ilgilenmelisiniz. Keşfe Sis ve Geceyle başlayabilirsiniz.
4-7 doğru: Belli başlı eserleri ve hayatı hakkında temel bir fikriniz var.
7-10 doğru: Ümit fanatiklerinden biri olmalısınız. Hayatın gizemleri ilginizi çekiyor gibi.


Radikal KİTAP

dem
21-03-2011, 12:29
Roman uyarlamaları testi

Edebiyat ve sinema sıkı bir işbirliği içinde... Özellikle son yıllarda usta kalemlerin elinden çıkmış romanlar sıklıkla beyazperdeye uyarlanıyor. Bu uyarlamaların çoğunluğu aslına sadık kalmadığı için eleştiriliyor, bazı ender örnekler ise uyarlandığı yapıtı da aşan bir başarıya ulaşıyor. Testimizi çözün, uyarlamalar hakkındaki bilginizi ölçün

1) Yusuf Atılgan’ın aynı adlı romanından uyarlanan, yurtiçi ve yurtdışında Fipresci dahil toplam 11 ödüle layık görülen, Türk sinemasının kült filmleri arasına girmiş, 1987 tarihli Ömer Kavur filmi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Tabutta Rövaşata
b) Anayurt Oteli
c) Ah Belinda
d) Cazibe Hanım’ın Gündüz Düşleri


2) Türk sinemasında alt kültürü ele alan filmlerin ilk akla gelenlerinden olan, kimi eleştirmenlerin ilk postmodern Türk filmi diye yorumladıkları, Metin Kaçan’ın aynı adlı romanından uyarlanan, 1996 tarihli Mustafa altıoklar filminin adı nedir?

a) Gece. Melek ve Bizim Çocuklar
b) Banyo
c) Kaçıklık Diploması
d) Ağır roman


3) Chuck Palanhiuk’un şizofrenik bir anlatıcı ağzından yazdığı yeraltı edebiyatının bu sıradışı romanı, David Fincher tarafından 1999’da sinemaya uyarlandı. Neydi bu eserin adı?

a) Dövüş Kulübü
b) Guguk Kuşu
c) Sana Gül Bahçesi Vaadetmedim
d) Hipnoz


4) 1988’de Phillip Kaufman tarafından çekilen ve iki dalda Oscar’a aday gösterilen bir filme temel oluşturan, demir perdenin arkasındaki tutku, aşk ve isyanı anlatan Milan Kundera romanı hangisidir?

a) Veronica Ölmek İstiyor
b) Ülke ve Özgürlük
c) Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği
d) İsyan Günlerinde Aşk


5) Zeki Demirkubuz, 2000 yılında, Albert Camus’nün nihilizmi işlediği romanını sinemaya büyük bir başarıyla uyarladı. Neydi bu filmin adı?

a) Masumiyet
b) C Blok
c) Üçüncü Sayfa
d) Yazgı


6) John Ronald Reuel Tolkien’in fantazi serisinden uyarlanan, Peter Jackson’ın yönettiği film üçlemesinin adı nedir?

a) Geleceğe Dönüş
b) Yıldız Savaşları
c) Yüzüklerin Efendisi
d) Indiana Jones


7) Philippe Djian’ın Borderline Kişilik Bozukluğu olan bir karakteri anlattığı romanından uyarlanan ve başrol oyuncusu, bir zamanlar Cat Stevens’ın uğruna ünlü “Lady D’arbanville” şarkısını yazdığı, güzel aktris Beatrice Dalle olan filmi bulabildiniz mi?

a) Cesaretin var mı aşka?
b) Sil Baştan
c) Amelié
d) Betty Blue

8) Zülfü Livaneli’nin ülkemizdeki töre gerçeğiyle ilgili olarak kaleme aldığı kitap 2007’de Abdullah Oğuz tarafından sinemaya uyarlandı. Müzikleri de yine Livaneli’ye ait olan film üç Yeşilçam ödülünün yanısıra Avrupa Konseyi tarafından “İnsan Hakları Ödülü”ne layık görüldü. Bu filmin adı nedir?

a) Yılanların Öcü
b) Mutluluk
c) Yol
d) Filler ve Çimen


9) 1989’da Peter Weir tarafından Kleinbaum’un kitabından uyarlanan ve Robin Williams’ın sıradışı bir edebiyat öğretmenini canlandırdığı filmin adı nedir?

a) Ölü Ozanlar Derneği
b) Patch Adams
c) 21 Gram
d) Büyük Umutlar


10) Michael Redford tarafından 1984 yılında sinemaya uyarlanan, George Orwell’in karanlık ütopyası hangisidir?

a) 4 Ay 3 Hafta 2 Gün
b) 1984
c) 1900 Efsanesi
d) 127 Gün


Yanıtlar:
1b, 2d, 3a, 4c, 5d,
6c, 7d, 8b, 9a, 10b

0-3 doğru: İyi bir okur olabilirsiniz ama roman uyarlamaları hiç ilginizi çekmemiş.
4-7 doğru: Hem sinemayı hem de romanları seviyorsunuz.
8-10 doğru: Donanımlı bir okur ve izleyicisiniz. Tebrik ederiz!

dem
31-03-2011, 12:16
Murathan Mungan testi

Türkiye'nin en yaratıcı edebiyatçılarından biri olan Murathan Mungan asıl ününü şiirlerine borçlu olsa da farklı yazınsal türlerde eser veren çok yönlü bir sanatçıdır. Bakalım büyük bir okur kitlesi olan ve yeni kitapları merakla beklenen yazarı ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/03/26/fft5_mf690198.Jpeg

1) 21 Nisan 1955’te İstanbul Üsküdar Zeynep Kamil Hastanesi’nde doğan yazarın memleketi neresidir?

a) Mardin
b) Sivas
c) İstanbul
d) Ankara


2) Şiirleri ilk kez aynı zamanda o dönemin en önemli siyasi odaklarından biri olan Murat Belge’nin yönetimindeki bir dergide çıktı. Bakalım bugün de yayınına devam eden bu dergiyi hatırlayacak mısınız?

a) Halkın Dostları
b) Yön
c) Varlık
d) Birikim


3) İlk kitabı ve aynı zamanda da ilk oyunu olan “Mahmut ile Yezida” hangi tarihte basıldı?

a) 1979
b) 1980
c) 2000
d) 1984


4) Geyikler Lanetler oyununa da kaynaklık eden ve dünyanın pek çok yerinde sahnelenen “Kasım ile Nasır” öyküsü yazarın hangi kitabında yer almaktadır?

a) Cenk Hikâyeleri
b) Lal Masallar
c) Sahtiyan
d) Paranın Cinleri


5) Murathan Mungan, bugüne değin çoğu “Yeni Türkü” topluluğu tarafından seslendirilmiş olan şarkı sözleri yazmıştır. Yazdığı şarkıların Türkiye’nin önemli şarkıcıları, toplulukları tarafından yeniden seslendirilmesiyle oluşan “saygı” albümüyle aynı adı taşıyan kitabının adı nedir?

a) Mırıldandıklarım
b) Eski 45’likler
c) Oyunlar İntiharlar Şarkılar
d) Söz Vermiş Şarkılar


6) Yazarın kitaplarını 1992’den itibaren bir külliyat olarak yayımlayan yayınevi hangisidir?

a) İletişim
b) Mitos
c) Metis
d) Kanguru


7) Murathan Mungan senaryosunu yazdığı, 1984’te filme alınan Dağınık Yatak’ın yönetmenini hatırlayan olacak mı?


a) Atıf Yılmaz
b) Yavuz Turgul
c) Sırrı Süreyya Önder
d) Zeki Demirkubuz


8) Ekim 2010’da çıkan son şiir kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Stüdyo Kayıtları
b) Gelecek
c) İkinci Hayvan
d) Bazı Yazlar Uzaktan Geçer


9) Sinema yazılarını bir araya getiren kitabını acaba hatırlayacak mısınız?

) Yaz Sinemaları
b) Dört Kişilik Bahçe
c) Kullanılmış Biletler
d) Omayra


10) Murathan Mungan okurlarının büyük bir sabırsızlıkla beklediği, “Şairin Dönüşü” başlıklı bir bölümü Elli Parça’da çıkan ve Nisan 2011’de yayımlanacağı duyurulan romanı hangisidir?

a) Harita Metod Defteri
b) Şiir Kitabım
c) Kibrit Çöpleri
d) Şairin Romanı


Yanıtlar:
1a, 2d, 3b, 4a, 5d,
6c, 7a, 8b, 9c, 10d



0-3 doğru: Murathan Mungan’ı çok az tanıyorsunuz. Murathan Mungan’ı keşif yolculuğuna Cenk Hikâyeleri’yle başlayabilirsiniz.
4-7 doğru: Hayatı ve eserleri hakkında makul bilgiye sahipsiniz ama biraz daha okumalısınız.
7-10 doğru: Murathan Mungan’ın son derece zengin dünyasına vakıfsınız ve onun olağanüstü sanatsal yaratıcılığının tadını çıkarıyorsunuz.

dem
15-04-2011, 20:24
Ahmet Telli testi

Şiirimizin özgün seslerinden... 1960 sonrası toplumcu gerçekçi şiirimizin ikinci kuşağında yer alan Ahmet Telli romantik ve başkaldıran şiiriyle dikkat çekti. 142. maddeden kısa bir süre hüküm giydi. Kitapçılık, yayıncılık yaptı, çeşitli yayınevlerinde yönetici ve editör olarak bulundu ama her zaman en güzel yaptığı iş şiir yazmaktı. Bakalım Ahmet Telli'yi tanıyor musunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/04/07/fft5_mf697837.Jpeg


1. “Yeniden Yaşanacaktır” şiirindeki “Aurora” imgesi için aşağıdakilerin hepsi dese de ve imgenin kısıtlanamayacağını söylese de, şiiri okuduğunuzda akla hemen gelen bir anlamı vardır. Acaba şiirdeki “Aurora” nedir?

a) Gemi adı
b) Şafak tanrıçası
c) Fransa’da bir gazete
d) Kutuplardaki ışıklar


2. Grup Yorum’un ilk albümüne adını veren şiiri hangisiydi?

a) Hüznün İsyan Olur
b) Sıyrılıp Gelen
c) Soluk Soluğa
d) Göç


3. Geçen günlerde on beşincisi Ahmet Telli’ye verilen şiir ödülü hangisidir?

a) Yazko Şiir Özendirme Ödülü
b) Altın Portakal Şiir Ödülü
c) Cemal Süreyya Şiir Ödülü
d) Necatigil Şiir Ödülü


4. İlk şiir kitabı hangisidir?

a) Çocuksun Sen
b) Dövüşen Anlatsın
c) Su Çürüdü
d) Yangın Yılları


5. Hangisi onun eseri değildir?

a) Geceyarısı Şarkıları
b) Sulara mı Yazıldı
c) Ben Hiçbir Şey Söylemedim
d) Buradayım Sözümde


6. Hangi müzisyen şairin şiirini bestelememiştir?

a) Metin Yılmaz
b) Ezginin Günlüğü
c) Yeni Türkü
d) Onur Akın


7. 1980 yılında Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülünü hangi kitabıyla almıştır?

a) Saklı Kalan
b) Nida
c) Hüznün İsyan Olur
d) Belki Yine Gelirim


8. Diğer şiir kitaplarının bir seçkisi niteliğinde olan şiir kitabının adı nedir?

a) Barbar ve Şehla
b) Saklı Kalan
c) Kalbim Unut Bu Şiiri
d) Çocuksun Sen


9. 142. maddeden hüküm giymesine vesile aolan yazısının adı neydi?

a) Cigerhun’un şiiri üzerine
b) Mavi dersimli
c) Aziz Nesin üzerine
d) Haklılığın yetmediği yer


10. İki şiir albümünden birinin adı Kül ve Kil’dir. Diğerinin adı nedir?

a) Kalmasın
b) Asmin
c) Karda İzler
d) Hatıralarımı Yazma



Yanıtlar:
1a, 2b, 3b, 4d, 5a
6b, 7c, 8c, 9a, 10a

0-3 doğru: Ahmet Telli’nin güzel şiirini tanıyın, seveceksiniz.
4-7 doğru: Okumuş ve sevmişsiniz. Daha çok okuyun daha çok sevin... 7-10 doğru: Müthiş bir okursunuz. Tebrik ederiz.


Radikal KİTAP

dem
18-04-2011, 12:51
Ayşe Kulin testi

Yıllardır çok satan eserleriyle hiç kitap okumamışlara bile bir kitabını mutlaka okutmayı başarmış bir romancı o. Özellikle Türk tarihinden seçtiği 'hayatı roman' karakterleri ustalıkla anlatıyor, o hayatların sert gerçekliğine kattığı edebiyat tadıyla Keşke bizim de romanımızı yazsa dedirtiyor. Bakalım Ayşe Kulin'i ne kadar biliyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/04/14/fft5_mf702253.Jpeg


1) 1984 yılında yazdığı ilk eseri hangisidir?

a) Güneşe Dön Yüzünü
b) Nefes Nefese
c) Bir Tatlı Huzur
d) Gece Sesleri


2) Hangisi Güneşe Dön Yüzünü adlı kitabında yer alan ve Kırık Bebek adıyla senaryolaştırılarak Kültür Bakanlığı Ödülü kazandığı öyküdür?

a) Köprü
b) Bir Gün
c) Veda
d) Gülizar


3) Ayşe Kulin’e 1986 yılında Tiyatro Yazarları Derneği’nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü kazandıran dizinin hangisidir?

a) Geniş Zamanlar
b) Köprü
c) Ayaşlı ve Kiracıları
d) Gece Sesleri


4) Hangisi 1996 yılında yayınlanan ve Münir Nurettin Selçuk’un yaşam öyküsünü anlattığı eseridir?

a) Sevdalinka
b) Bir Tatlı Huzur
c) Füreya
d) Nefes Nefese


5) 1996 yılında hangi öyküsüyle Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanmıştır?

a) Foto Sabah Resimleri
b) Umut
c) Taş Duvar Açık Pencere
d) Kardelenler


6) Hangi biyografik romanıyla 1997 yılında İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçilmiştir?

a) Bir Varmış Bir Yokmuş
b) Hüzün
c) Hayat
d) Adı:Aylin


7) Hangisi 1999 yılında İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiştir?

a) Babama
b) Sevdalinka
c) Füreya
d) Köprü


8) 2001 yılında yayınlanan, 2006 ile 2008 yılları arasında Star TV’de yayınlanan diziye kaynaklık eden; Doğu illerimizde yaşanan dramın kökenlerini ve Cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele alan eseri hangisidir?

a) Nefes Nefese
b) Geniş Zamanlar
c) Köprü
d) Hüzün


9) II.Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi’yi soykırımda kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını, bir aşk öyküsüyle paralel işleyen eserinin adı nedir?

a) Nefes Nefese
b) Türkan
c) Veda
d) Hüzün


10) “Bu kitapta yazdıklarım, babamın da var olduğu dünyada geçirdiğim kırk yılın, dürbünüme çarpan resimleridir; özelimde ve ülkemde 1941’den bu yana yaşadıklarımdan, gördüklerimden seçmelerimdir.” diye tanımladığı ve 1983 yılına kadar yaşadıklarını anlatan eserleri hangi şıkta verilmiştir?

a) Geniş Zamanlar, Veda
b) Gece Sesleri, Geniş Zamanlar
c) Hayat, Hüzün
d) Hayat, Veda



Yanıtlar:
1a, 2)d, 3)c, 4)b, 5)a
6)d, 7)b, 8)c, 9)a, 10)c


0-3 doğru: Yapmayın canım. Eserleri hakında yapılan haberleri okumuş olsanız bile daha çok soruya doğru cevap verebilirdiniz!
4-7 doğru: Eserlerinin bir kısmını okumuş ya da onlardan yapılan TV ve sinema uyarlamalarını seyretmişsiniz. Sonuç olarak siz Ayşe Kulin’i sevmişsiniz.
7-10 doğru: İşte gerçek bir hayran! Ayşe Kulin’in bir solukta okunan romanları sizde tiryakilik yaratmış.

Radikal KİTAP

dem
02-05-2011, 16:10
Mustafa Kutlu testi


Mustafa Kutlu edebiyatımızda uzun hikâye geleneğinin kurucusu sayılan yazarlarımızdandır. Anadolu'yu ve Anadolu insanını eserlerinde mükemmel bir üslupla anlatan sanatçıyı bakalım ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/05/01/fft5_mf712577.Jpeg



1) Mustafa Kutlu hangi üniversiteyi bitirmiştir?

A) İstanbul Üniversitesi
B) Ankara Üniversitesi
C) Atatürk Üniversitesi
D) Karadeniz Teknik Üniversitesi


2) Hangisi Mustafa Kutlu’nun son eseridir?

A) Uzun Hikaye
B) Tahir Sami Bey’in Özel Hayatı
C) Beyhude Ömrüm
D) Zafer yahut Hiç


3) Hangisi hikaye kitaplarından değildir?

A)Kapıları Açmak
B)Şehir Mektupları
C)Huzursuz Bacak
D)Bu Böyledir


4) 2004 yılında çocuklar için yazmış olduğu kabul edilen eseri hangisidir?

A) Yıldız Tozu
B) Sır
C) Rüzgarı Pazar
D) Menekşeli Mektup


5) Bir lunapark metaforu içinde bir çekirdek ailenin başından geçenler… Yazarın, ülkemizdeki sosyal değişimi eleştirirken, insanın dünya hayatındaki temel varoluş meselesine vurgu yaptığı eseri hangisidir?

A) Tufandan Önce
B) Yokuşa Akan Sular
C) Hüzün ve Tesadüf
D) Bu Böyledir


6) “Huzursuz Bacak” adlı eserinde, kahramanın bacağının ilk tıklayışı ne zaman olmuştur?

A) Uçaktan inince
B) Ailesiyle karşılaşınca.
C) Televizyonda haberleri seyrederken
D)Babasının mezarını ziyaret etmeye gidince.


7) Üniversitede ilk hangi bölüme kaydolmak istemiştir?

A) Fen Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümü
B) Güzel Sanatlar Fakültesi
C) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
D) Siyasal Bilimler Fakültesi

8) Hangisi Mustafa Kutlu’nun üzerinde inceleme yaptığı sanatçılarımızdandır?

A) Sabahattin Ali
B) Mehmet Akif Ersoy
C) Cemil Meriç
D) Yahya Kemal


9) Yönetiminde bulunduğu ve eserlerini de yayımladığı yayınevi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Timaş Yayınları
B) İnkılap Yayınları
C) Dergah Yayınları
D) Akçağ Yayınları


10) Hikaye ve roman hakkında söylediği söz hangisidir?

A) Roman yazmak hikaye yazmaktan daha zordur.
B) Hikaye romandan her yönüyle daha üstündür.
C) Roman yazmayı daha çok severim.
D) Romanın yanında hikaye, dar sahada çalım atmak gibidir.



Yanıtlar:

1c, 2d, 3b, 4a, 5d
6c, 7b, 8a, 9c, 10d


0-3 doğru: Mustafa Kutlu’yu daha çok okumalısınız.
4-7 doğru: Mustafa Kutlu’yu okumuşsunuz.
7-10 doğru: Belli ki Mustafa kutlu sevdiğiniz, takip ettiğiniz yazarlardan. Tebrik ederiz.

dem
09-05-2011, 12:27
Peyami Safa testi

Genç yaşta babasını kaybeden, ilkgençliğini zorlu bir hastalıkla geçiren Peyami Safa romanlarının yanı sıra, incelemeleri, denemeleri, gazeteciliği ve köşe yazarlığıyla da tanınır. Bakalım son günlerde romanından uyarlanan bir diziyle tekrar gündeme gelen yazarımızı ne kadar biliyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/05/05/fft5_mf715478.Jpeg


1) Peyami Safa’nın en az adı kadar ünlü olan mahlası hangisidir?

a) İdris Damarsarsar
b) Server Bedii
c) Nazmi
d) Muallim Naci


2) Hangisi bir Peyami Safa romanı değildir?

a) Sözde Kızlar
b) Süngülerin Gölgesinde
c) Araba Sevdası
d) Bir Tereddüdün Romanı


3) Servet-i Fünun şairlerinden biri olan babasının ismi nedir?

a) Haluk
b) İsmail
c) Selami
d) Namık


4) Hangi gazetede yazmamıştır?

a) Son Telgraf
b) Tasvir-i Efkar
c) Son Havadis
d) Şark Mecmuası


5) Hasta bir gencin bunalımlı hastane günlerini ve ilk platonik aşkını psikolojik betimlemelerle anlatan, Nazım Hikmet’e adadığı otobiyografik eserinin adı nedir?

a) Bir Tereddüdün Romanı
b) Canan
c) Mahşer
d) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu


6) Gerçekçi çizgisinden kayıp mistisizme yöneldiği romanı hangisidir?

a) Matmazel Noraliya’nın Koltuğu
b) Fatih-Harbiye
c) Attila
d) Biz İnsanlar


7) Bir macerasında karşılaştığı Fransızların ünlü centilmen hırsızı Arsen Lüpen’i bile zekasıyla kendine hayran bırakan, zenginden çalıp fakire dağıtan karakteri hangisidir?

a) Yıldırım Murtaza
b) Tilki Ekrem
c) Cingöz Recai
d) Hayta İsmail


8) İki farklı hayat tarzı ve kültür arasında gelgitler yaşayan bir genç kızın hikayesini modernleşmenin tehlikelerine vurgu yapar şekilde ele aldığı romanı hangisidir?

a) Fatih - Harbiye
b) Biz İnsanlar
c) Cumbadan Rumbaya
d) Gençliğimiz


9) “Oda boş... Kafes delikleri mavi... Gündüzün son ışıklarıyle beraber, sanki, odadan eşya da çekiliyordu: Levhalar, duvarların kararan zeminine batıyorlar, minderler sönüyor, iskemleler dağılıyor, ve hepsi, buğulanarak şekilsiz bir uçuşla kayboluyorlar.” Bu dizeler hangi kitabından alınmıştır?

a) Bir Genç Kız Kalbinin Cürmü
b) Gençliğimiz
c) Bir Akşamdı
d) Sessiz Ev


10) Şimdilerde içerdiği tecavüz sahnesiyle bolca tartışılan dizinin uyarlandığı romanı hangisidir?

a) Canan
b) Biz İnsanlar
c) Süngülerin Gölgesinde
d) Attila



Cevap anahtarı:
1b, 2c, 3b, 4d, 5d
6a, 7c, 8a, 9c, 10a


0-3 doğru: İşe önce Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nu okuyarak başlayın. Sonrası gelir...
4-7 doğru: Peyami Safa’nın bazı eserlerini okumuşsunuz.
7-10 doğru: Bu sonucu aldığınızı görse Cingöz Recai bile sizi takdir ederdi. Peyami Safa’yı çok sevdiğiniz belli.


Radikal KİTAP

dem
16-05-2011, 11:39
Hilmi Yavuz testi

Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Ortam gazeteleri ve çeşitli dergilerde yazdı. Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Biz Hilmi Yavuz'u öncelikle Şairi Azam olarak bilsek de inceleme, eleştiri ve deneme de yazdı. Entelektüel kimliğiyle öne çıkan yazarı ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/05/12/fft5_mf719868.Jpeg


1) “…. ağaçsız gömütlük/ çocukluğu doğal kireç/ orda her kuyu” diye başlayan şiirindeki şehir neresidir?

a. Şanlıurfa
b. Diyarbakır
c. Batman
d. Siirt


2) TRT 2’de Talat Halman ve M. Şerif Onaran ile yaptığı programın adı nedir?

a. Şairane
b. Dize
c. Önce Şiir Vardı
d. Meseleler


3) Hilmi Yavuz’un ilkokul ikinci sınıfta bir kış günü okulunun merdivenlerine varmak üzereyken yorgunluktan kendini karların üzerine bıraktığı ilçe neresidir?

a. Terme
b. Şebinkarahisar
c. Bafra
d. Orhangazi


4) Okuduğu lisenin adı nedir?

a. Süleyman Nazif Lisesi
b. Kabataş Erkek Lisesi
c. Kadıköy Lisesi
d. Galatasaray Lisesi


5) Hangisi hem hocasıdır hem de şiir görüşünü etkileyen şairdir ?

a. Asaf Halet Çelebi
b. Behçet Necatigil
c. Ahmet Hamdi Tanpınar
d. Ahmet Muhip Dıranas


6) Üniversitede bir süre devam ettiği bölüm hangisidir?

a. Hukuk Fakültesi
b. Uluslar arası İlişkiler Bölümü
c. Felsefe Bölümü
d. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü


7) Hangisi anlatı kitaplarından birinin adıdır?

a. Kuyu
b. Dilin Dili
c. Dünyanın Uğultusu
d. Erguvan Sözler


8) Hangisi etkilendiği şairlerden biri değildir?

a. Ahmet Haşim
b. Yahya Kemal Beyatlı
c. Ece Ayhan
d. R. Maria Rilke


9) Hangisi onun hakkında, olumsuz bir eleştiri yapmamıştır?

a. Talat Halman
b. Attila İlhan
c. İlhan Selçuk
d. Orhan Pamuk


10) Toplu şiirlerinden (Büyü’sün Yaz) sonra çıkan şiir kitabının adı nedir?

a. Öncesi de Kalır
b. Gayboluş Şiirleri
c. Ak Yeşil Kavak Ağaçları
d. Gizemli Şiirler



Yanıtlar:
1d, 2c, 3d, 4b, 5b
6a, 7a, 8c, 9a, 10b


0-3 doğru: Hilmi Yavuz ihmale gelmez. Hadi...
4-7 doğru: Belli başlı eserleri ve hayatı hakkında temel bir fikriniz var.
7-10 doğru: Hilmi Yavuz’un hem eserlerini hem de görüşlerini beğeniyor olmalısınız. Tebrik ederiz.


Radikal KİTAP

dem
30-05-2011, 14:57
Mehmed Uzun testi

Mehmed Uzun'un, 1953'te Siverek'te nar çiçekleri gölgesinde başlayan yaşamı, uzun süren sürgününün ardından, 'ölmeye değil yaşamaya geldim' dediği Diyarbakır'da bir sonbahar günü son buldu. Yasaklı bir dilden edebi bir dil kurmaya çalışarak, çobanlardan, prenslerden, dengbejlerden kalma bir dilin kurtarıcısı olmaya çalışan yazarımızı ne kadar tanıdığınızı bilmek istiyorsanız, buyrun testimize...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/05/28/fft5_mf730701.Jpeg


1) Mehmed Uzun’un 1985’te yayınladığı, ilk romanı hangisidir?


a) Dicle’nin Yakarışı
b) Kader Kuyusu
c) Sen
d) Yaşlı Rind’in Ölümü



2) Yönetmenliğini Sibel Yiğittekin’in yaptığı, Mehmed Uzun’un hayatının 3 dilde anlatıldığı belgesel filmin adı nedir?



a) Bedeli Ödenmiştir
b) On Yedinci Fotoğraf
c) Dikenli Bir Türküdür Yakanda Sürgün
d) Yaşam Başka Yerde




3) 11 Ekim 2007’de kaybettiğimiz yazarımızın ölüm sebebi nedir?



a) Mide kanseri
b) Trafik kazası
c) Silahlı saldırı
d) Böbrek yetmezliği



4) Ülke özlemi içinde büyürken, bir yandan da aşkın ateşiyle yanan Kürt aydını Memduh Selim Beyin, hikâyesini anlattığı romanı hangisidir?



a) Kader Kuyusu
b) Yitik Bir Aşkın Gölgesinde
c) Dicle’nin Sürgünleri
d) Bir Yiğidin Destanı



5) Destana Egideki (Yiğitlik Destanı) adlı uzun şiirini besteleyip, seslendiren sanatçı kimdir?



a) Ciwan Haco
b) Aynur Doğan
c) Aram Tigran
d) Mehmet Atlı



6) 17 bölümden oluşan Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık, adlı romanının ilk ve son bölümünün aynı olan başlığı hangisidir?



a) Göç
b) Kaçış
c) Ölüm
d) Kan



7) Diyarbakır’da geçirdiği son on beş ayını anlatan, “Zevalsiz Ömrün Sürgünü Mehmed Uzun” adlı kitabın yazarı kimdir?



a) Evrim Alataş
b) Şeyhmus Diken
c) Ferzende Kaya
d) Muhsin Kızılkaya



8) Uzun yıllar boyunca siyasi mülteci olarak yaşadığı ülke hangisidir?



a) Fransa
b) İsviçre
c) Danimarka
d) İsveç




9) Çokkültürlülük üzerine yazmış olduğu dokuz denemenin bir arada bulunduğu kitabı hangisidir?



a) Abdal’ın Bir Günü
b) Ruhun Gökkuşağı
c) Nar Çiçekleri
d) Zincirlenmiş Zamanlar Zincirlenmiş Sözcükler



10) Mehmed Uzun için “Kürt romanının dilinin dikenli yolunu açmıştır” diyen edebiyatçı kimdir?



a) Hugh Pope
b) Orhan Pamuk
c) Günter Wallraff
d) Yaşar Kemal



Yanıtlar:

1)c, 2)b, 3)a, 4)b, 5)a
6)c, 7)b, 8)d, 9)c, 10)d



0-3 doğru: Gönlünüzde taşımıyorsunuz fikrini ve zikrini.

4-7 doğru: Biliyorsunuz ki aşka en çok çaresizlerin ihtiyacı var.

8-10 doğru: Sizin için acı her dilde aynı.




Radikal KİTAP

dem
06-06-2011, 11:22
Yusuf Atılgan testi

Ceza kanununun 141. maddesi uyarınca hapse mahkûm edildi, on ay hapis yattı. Öğretmenliği elinden alındı. Köye yerleşerek çiftçilik yaptı. Psikolojik yabancılaşma ve yalnızlık temasını romanlarında başarıyla işledi ve modern Türk edebiyatının önde gelen ustaları arasında yer aldı. Son romanını tamamlayamadan öldüğünde 68 yaşındaydı...


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/06/02/fft5_mf734461.Jpeg


1- “Dünyada hepimiz sallantılı, korkuluksuz bir köprüde gider gibiyiz.Tutunacak bir şey olmadı mı insanlar yuvarlanır. Tramvaylardaki tutamaklar gibi. Uzanır tutunurlar.” Bu satırlar hangi Yusuf Atılgan romanından alınmıştır?

a) Tutunamayanlar
b) Bereketli Topraklar Üzerinde
c) Aylak Adam
d) Bulantı


2) Yusuf Atılgan’a Saik Faik Öykü Ödülü’nü kazandıran hikayesi hangisidir?

a) Bodur Minareden Öte
b) Yol Üstündeki Semender
c) Hiç Niyetim Yoktu
d) Bir Denizin Eteklerinde


3) 1987 senesinde Ömer Kavur tarafından beyazperdeye uyarlanan romanı hangisidir?

a) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
b) Anayurt Oteli
c) Tabutta Röveşata
d) Uçurtmayı Vurmasınlar


4) Ölümü üzerine tamamlanamayan, dört bölümden oluşan romanı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Türkiye’nin Ruhu
b) Devlet Ana
c) Canistan
d) Fatih-Harbiye


5) Hangisi Yusuf Atılgan’ın yaratmış olduğu bir karakterdir?

a) Selim Işık
b) Murtaza
c) Kuyucaklı Yusuf
d) Zebercet


6) Çocuklar için yazdığı öykü kitabının adı nedir?

a) Ekmek Elden Süt Memeden
b) Bacaksız Paralı Atlet
c) Filler Sultanı
d) Cingöz Recai


7- Hangi türde eser vermemiştir?

a) Çeviri
b) Piyes
c) Şiir
d) Biyografi


8) Aynı zamanda edebiyat öğretmeni olan yazarın bu mesleği hangi sebeple elinden alınmıştır?

a) Görevi kötüye kullanmak
b) Komünist partiye katılmak
c) Devlete hakaret etmek
d) Cinayet işlemek


9) Ölüm sebebi hangisidir?

a) Kalp krizi
b) Trafik kazası
c) İntihar
d) Boğulma


10) Yusuf Atılgan ile yapılan röportajlar, eserlerine yazılmış eleştiriler ve hakkında kimi yazıların toplandığı, Turan Yüksel’in yayına hazırladığı kitap hangisidir?

a) Ceviz Sandıktaki Anılar
b) Tutuklunun Günlüğü
c) Arkadaş Anılarında
d) Yusuf Atılgan’a Armağan





Yanıtlar: 1c, 2a, 3b, 4c, 5d, 6a, 7d, 8b, 9a, 10d

0-3 doğru: Yusuf Atılgan’a yabancısınız, çok şey kaçırıyorsunuz.
4-7 doğru: Yazara ve eserlerine aşina olduğunuz belli, okumaya devam.
8-10 doğru: Yazarın hayranısınız. Bilginiz dikkat çekici. Tebrikler...


Radikal KİTAP

dem
13-06-2011, 12:18
Radikal Kitap testi

10 yaşına giren Radikal Kitap'ta bugüne dek 23 bin kitap tanıtıldı. Çağdaş Türk edebiyatının önde gelen isimleri, eserlerini önce Radikal Kitap okurlarıyla paylaştı. Yayıncılığın sorunları, edebiyatın kuramı ve dünyadan haberler de atlanmadı. Edebiyatın nabzı her hafta cuma günleri Radikal Kitap'ta attı... Bakalım siz Radikal Kitap'ı yıllar içerisinde ne kadar dikkatli okudunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/06/11/fft5_mf740249.Jpeg


1) Elinizde tuttuğunuz özel sayı Radikal Kitap’ın kaçıncı sayısıdır?

a) 534
b) 661
c) 489
d) 600


2) Künyeye bakmadan cevaplayın. Radikal Kitap’ın genel yayın yönetmeni kimdir?

a) Eyüp Can Sağlık
b) Çınar Oskay
c) Cem Erciyes
d) Burcu Aktaş


3) Yazdığı roman eleştirilerini merakla okuduğumuz, özellikle yerli ve yabancı polisiye romanlar konusunda uzman olan A. Ömer Türkeş’in adının başındaki “A”, hangi ismin ilk harfi olabilir?

a) Ahmet
b) Ali
c) Alper
d) Anıl


4) Çeviriler yapan, araya bir de ‘Kendi Yatağını Çizen Öyküler’ adında otobiyografik bir kitap sıkıştıran yazarımız kimdir?

a) Ayşen Ser
b) Sibel Her
c) Tülin Er
d) Simge Der


5) Kitaplar hakkında ‘kötü’ diyemeyen yazarımız aşağıdakilerden hangisidir?

a) Asuman Kafaoğlu Büke
b) Ömer Erdem
c) Deniz Durukan
d) Emre Ayvaz


6) Eleştirinin Saati’nin yazarı kimdir?

a) Ömer Erdem
b) Selim İleri
c) Semih Gümüş
d) Görkem Yeltan


7) Hangisi sinema eleştirileri dışında, sinemaya uyarlanan kitapların da tanıtım yazarıdır?

a) Ege Görgün
b) Murat Özer
c) Uğur Vardan
d) Şenay Aydemir


8) Levent Cantek hangi alanın yazarıdır?

a) Roman
b) Çocuk edebiyatı
c) Çizgi roman
d) Şiir


9) Radikal Kitap’ın köşelerinden biri olan Kaborüko’nun kelime anlamı nedir?

a) Gül ağacı
b) Kabarık Yastıklar bütünü
c) Karnı boş rüya koyunu
d) Pufudik koltuk


10) Peki bu köşede ele alınan kitapların kategorisi nedir?

a) Felsefe
b) Çocuk
c) Aşk
d) Bilim


11) Kendisi de ‘Macera’ isimli bir roman yazmış olan roman eleştirmenimiz kimdir?

a) Kaya Genç
b) Tülin Er
c) Asuman Kafaoğlu-Büke
d) Deniz Durukan


12) Kitapları Yakın köşesinin yazarı kimdi?

a) Celal Üster
b) Enis Batur
c) Onur Caymaz
d) Derviş Şentekin


13) Yeni çıkanlar köşesinin yazarı kimdir?

a) Ömer Erdem
b) Semih Gümüş
c) Erkan Canan
d) Kaya Genç


14) Selim İleri hangi köşeyi yazmaktadır?

a) Kitabı da var
b) Bir kitap kapağı
c) Dünyadan
d) Eleştirinin Saati


15) Hangisi Radikal Kitap yazarlarındandır?

a) Zeynep Heyzen Ateş
b) Ruhat Mengi
c) Ece Temelkuran
d) Filiz Aygündüz


16) Hangisi Radikal Kitap’ın seçtiği 2010’un en iyi 50 kitabı listesinde yoktur?

a) İstanbul Hatırası
b) Muz Sesleri
c) Aşkın Gözyaşları
d) Hrant


17) Murat Özer’in filme alınan kitaplar hakkındaki köşesinin adı nedir?

a) Filmlerden çıkan kitap
b) Kitabı da var
c) Filmin kitabı
d) Film olan kitaplar


18) Çocuk kitabı tanıtan yazarımız kimdir?

a) Demet Dinler
b) Asuman Kafaoğlu
c) Emine Gündüz
d) Aslı Tohumcu


19) Hangisi yazarlarımızdan Selim İleri’nin kitabıdır?

a) Kanlı Pazar
b) Yağmur Akşamları
c) Taş Uykusu
d) Kırmızı Zaman


20) Hangisi Radikal Kitap’ın hazırladığı dosyalardan değildir?

a) Çoçuklar için yaz okumaları
b) Edebiyatta yeni, modern vampirler
c) İstanbul varoşları
d) Yılbaşında hediye edilecek kitaplar



Yanıtlar:
1a, 2a, 3b, 4c, 5a, 6c, 7b, 8c, 9c, 10b,
11a, 12d, 13c, 14b, 15a, 16c, 17b, 18d, 19b, 20c



0-3 doğru: Okuduğunuz Radikal Kitap olmayabilir, kapağını kontrol edin.
4-7 doğru: Radikal Kitap’ı takip ettiğiniz belli, ama biraz daha dikkat.
8-10 doğru: Tebrikler, yazı işleri ekibi kadar hakimsiniz olaya.

dem
23-06-2011, 11:31
Canan Tan testi

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun olur olmaz evlenerek Diyarbakır'a gitti. Yazarlık konusunda kendi deyimiyle 'Epeyce zaman yitirdi.' Ancak kazandığı ödüllerin verdiği cesaretle, görece geç girdiği edebiyat dünyasında en çok takip edilen yazarlardan biri olmayı başardı. Bakalım siz de onun hayranlarından biri misiniz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/06/15/fft5_mf742974.Jpeg


1) Hangisi onun eserlerinden değildir?

a) Trabzon’da Var Bir Takım
b) Oğlum Nasıl Fenerbahçeli Oldu?
c) Fanatik Galatasaraylı
d) Beşiktaş’ım Sen Çok Yaşa


2) Aşağıdakilerden hangisi Hürriyet gazetesinin senaryo yarışmasında birinci olup fotoroman olarak çekilen öyküsüdür?

a) Gurbet
b) Oğlum
c) Sevgi Yolu
d) Keşke


3) Yazara Türkiye’de mizah öyküleri kitabı olan ilk kadın yazar unvanını kazandıran eseri hangisidir?

a) Sol Ayağımın Başparmağı
b) Türkiye Benimle Gurur Duyuyor
c) Komik Zamanlar
d) İster Mor,İster Mavi


4) Hangisi 2002 yılında çıkardığı ve yetişkinler için yazdığı ilk öykü kitabıdır?

a) Çikolata Kaplı Hüzünler
b) Söylenmemiş Şarkılar
c) Aşkın Sanal Halleri
d) Sevgi Yolu


5) 2003’te yazdığı ve kendisi için milat saydığı ilk romanının adı nedir?

a) Beyaz Evin Gizemi
b) Sevgi Yolu
c) Sokaklardan Bir Ali
d) Piraye


6) Yakın çevremizde benzerlerini görebileceğimiz gerçeklikte bir baba-kız öyküsünün anlatıldığı ve Canan Tan’ın son yazdığı romanının adı nedir?

a) Sevgi Dolu Bir Yürek
b) İz
c) En Son Yürekler Ölür
d) Yüreğim Seni Çok Sevdi


7) Rıfat Ilgaz Gülmece Öykü Yarışması’nda birinciliği kazanan eserinin adı nedir?

a) Ah Şu Uzaylılar
b) Yolum Düştü Amerika’ya
c) Sol Ayağımın Başparmağı
d) Eroinle Dans


8) Çocuklar için yazdığı ve ona İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Öyküleri ödülünü kazandıran eseri hangisidir?

a) Sevgi Yolu
b) Sokakların Prensesi Şima
c) Aliş Anaokulunda
d) Arkadaşım Pasta Panda


9) Çocuklar için yazdığı dizi hangisidir?

a) Aliş ile Maviş
b) Zeynep ile Mustafa
c) Tekir ile Tırmık
d) Yalnız Çocuk


10) Bir aşk hikâyesi içinde organ nakli konusunu da ele alan romanı hangisidir?

a) Piraye
b) İz
c) Yüreğim Seni Çok Sevdi
d) En Son Yürekler Ölür




Yanıtlar:
1a, 2b, 3d, 4a, 5d
6b, 7c, 8d, 9a, 10d

0-3 doğru: Canan Tan’ı pek tanımıyorsunuz.
4-7 doğru: Birkaç kitabını okumuşsunuz. Okumaya devam...
8-10 doğru: Canan Tan favori yazarlarınızdan. Tüm kitaplarını okumuş olmalısınız


Radikal KİTAP

dem
27-06-2011, 11:39
Ece Ayhan testi

Düzenli ve yerleşik bir yaşam tarzını bir türlü sevemedi. Ağır sağlık sorunları yaşadı. Ekonomik problemleri hiç bitmedi. O gene de yazdı ve Türk edebiyatına eşsiz şiirler kazandırdı. Bakalım onu ne kadar tanıyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/06/25/fft5_mf750369.Jpeg


1) 1931 yılında Muğla’nın hangi ilçesinde doğmuştur?

a) Bodrum
b) Milas
c) Fethiye
d) Datça


2) Hangisi hayatındaki duraklardan biri değildir?

a) Kaymakamlık
b) Milletvekilliği
c) Meydan Larousse ansiklopedisinde yazarlık
d) Genç Sinema Grubu’nda yöneticilik


3) Yazara ölümüne kadar, 28 yıl boyunca sıkıntılar yaşatan hastalığın ismi hangisidir?

a) Beyin tümörü
b) Cüzam
c) Eklem romatizması
d) Cilt kanseri


4) 1954 yılında ilk şiirinin yayınlandığı dergi hangisidir?

a) Türk Dili
b) Varlık
c) Pazar Postası
d) Yeditepe


5) Öncülerinden biri olduğu akımın ismi nedir?

a) Garip Akımı
b) Beş Hececiler
c) İkinci Yeniciler
d) Yedi Meşaleciler


6) 1953 yılında Ankara Üniversitesinde öğrenime başladığı bölümün adı nedir?

a) Siyasal Bilgiler Fakültesi
b) İşletme Fakültesi
c) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
d) Eğitim Fakültesi


7) Ece Ayhan’ın “soluk alıp verdiğini gerçekten duyduğum tek kent” dediği hangisidir?

a) İzmir
b) Muğla
c) Ankara
d) İstanbul


8) 1959 yılında çıkartmış olduğu ilk şiir kitabı hangisidir?

a) Devlet ve Tabiat
b) Zambaklı Padişah
c) Kınar Hanım’ın Denizleri
d) Bakışsız Bir Kedi Kara


9) Enis Batur, Ece Ayhan’ın şiirleri üzerine hangi eseri yazmıştır?

a) Ece Ayhan Sözlüğü
b) Tahta Troya
c) Sivil Şiirler
d) Bütün Yol Savullar


10) Aşağıdakilerden hangisi Ece Ayhan’ın şiir kitaplarından biri değildir?

a) Yerçekimli Karanfil
b) Ortodoksluklar
c) Sivil Şiirler
d) Yort Savul




Yanıtlar:
1b, 2a, 3d, 4c, 5a
6d, 7c, 8b, 9d, 10a


0-3 doğru: Kozinski’yi pek tanımıyorsunuz. Bilginiz onun hakkında duyduklarnızla sınırlı.
4-7 doğru: Birkaç kitabını okumuşsunuz. Okumaya devam...
8-10 doğru: Kozinski’ye hayransınız. Onun benzersiz yeteneğine ve müthiş gözlem gücüne kapılmış olmalısınız.


Radikal KİTAP

dem
14-07-2011, 18:16
Onat Kutlar testi

Onat Kutlar hayatı boyunca Türk edebiyatı ve sineması için çalıştı. Her iki alanda da çok önemli işlere imza attı. Öyküler, şiirler, denemeler, senaryolar yazdı. Fethi Naci, uzakta bir başına duran bir 'ada'ya benzetmişti onu. Yaşasaydı 75. yaşını kutlayacaktı bu yıl. Yaşatmadılar. Acaba onu ne kadar tanıyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/07/07/fft5_mf759749.Jpeg


1) Gaziantep’te liseyi bitirip İstanbul’a geldikten kısa bir süre sora Demir Özlü, Kemal Özer, Ülkü Tamer ve Erdal Öz’ün de aralarında bulunduğu bir grup arkadaşıyla çıkarmaya başladığı derginin adı neydi?

a) A Dergisi
b) Papirüs
c) Yeni Dergi
d) Türkiye Yazıları


2) Dergilerde yayımlanmış, gerçeküstücü imgelerle bezeli öykülerini bir araya getirdiği ve 1960 TDK ödülünü aldığı kitabının adını hatırlıyor musunuz?

a) Peralı Bir Aşk İçin Divan
b) Unutulmuş Kent
c) İshak
d) Bahar İsyancıdır


3) Uzun yıllar Paris’te yaşayıp yurda döndükten sonra bütün ilgisini sinemaya yöneltip İstanbul’da, ülkemizin ilk Sinematek’iğini kurduğunda yıl kaçtı acaba?

a) 1965
b) 1959
c) 1971
d) 1968


4) Bir süre yazı işleri sekreterliğini yaptığı öncü ve çok satan çocuk dergisi hangisiydi?

a) Çocuk Haftası
b) Doğan Kardeş
c) 1001 Roman
d) Milliyet Çocuk


5) Senaryosunu yazdığı, Berlin ve 2. Akdeniz Kültürleri Film Festivali’nde ödüle layık görülen 1983 tarihli Erden Kıral filminin adını hatırladınız mı?

a) Yusuf ile Kenan
b) Hazal
c) Hakkari’de Bir Mevsim
d) O


6) 12 Eylül darbesinden sonra denemelerini topladığı kitabı hangisidir?

a) Kül
b) Volan Kayışı
c) Mühür
d) Yeter ki Kararmasın


7) Ekonomik nedenlerle reklamcı olarak görev yaptığı ajanslarda “öncelikle” hangi sıfatı taşıdı?

a) Sanat yönetmeni
b) Stratejist planlamacı
c) Reklam yazarı
d) Ajans prodüktörü


8) Hangi ulusal gazetede köşe yazarlığı yapmıştı?
a) Cumhuriyet
b) Milliyet
c) Tercüman
d) Bugün


9) Hangisi yazarın iki şiir kitabından biridir?

a) İshak
b) Hazal
c) Bahar İsyancıdır
d) Unutulmuş Kent


10) Yazarın bir bomba nedeniyle ölümünden 15 yıl sonra çıkan, Ferit Edgü’nün hazırladığı, hiç yayımlanmamış öykülerinin yer aldığı kitabının adı nedir?

a) Karameke
b) Ne Kalacak Bizden Geriye
c) Unutulmuş Kent
d) Sinema Bir Şenliktir



Yanıtlar:

1a, 2c, 3a, 4b, 5c
6d, 7c, 8a, 9d, 10a


0-3 doğru: Onat Kutlar’ı tanıdığınızı söyleyemeyeceğiz.
4-7 doğru: 1-2 kitabından haberdarsınız, kendisini az da olsa tanıyorsunuz. Okumaya devam.
8-10 doğru: Onat Kutlar’a hak ettiği ilgiyi göstermiş, kendisini yeterince özümsemişsiniz. Tebrikler!



Radikal KİTAP

dem
24-07-2011, 17:22
Ülkü Tamer testi

Kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade stiliyle dikkat çeken şairin şiirlerinde 1970'lerden sonra toplumsal duyarlıklar öne çıktı. Toplumsal sorunlara yönelirken keskin bir ironiyi de ihmal etmedi. Bakalım bu çok yönlü sanatçıyı ne kadar tanıyorsunuz?




1) 1937 yılında Gaziantep’te doğan Ülkü Tamer aşağıdaki mesleklerden hangisini yapmamıştır?

a) Yayıncılık
b) Çevirmenlik
c) Oyunculuk
d) Öğretmenlik


2) Şair hangi akımın temsilcilerindendir?

a) İkinci Yeni
b) Birinci Yeni
c) Beş Hececiler
d) Yedi Meşaleciler


3) Avni Dökmeci’nin yönetimindeki Kaynak Dergisi’nde yayınlanan ilk şiirinin adı nedir?

a) Soğuk Otların Altında
b) Sıragöller
c) Dünyanın Bir Köşesinde Lucia
d) Yanardağın Üstündeki Kuş


4) Şiir alanında hangi ödülü almıştır?

a) Cemal Süreyya Şiir Ödülü
b) Yeditepe Şiir Armağanı
c) Erdal Öz Edebiyat Ödülü
d) Necatigil Şiir Ödülü


5) Yunus Nadi Öykü Armağan’ı kazandığı eseri hangisidir?

a) Dünyanın Bir Köşesinde Kuş
b) Ezra ile Gary
c) Virgülün Başından Geçenler
d) Alleben Öyküleri


6) Dünyaca ünlü Harry Potter serisinden hangisini Türkçeye çevirmiştir?

a) Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
b) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları
c) Harry Potter ve Felsefe Taşı
d) Harry Potter ve Sırlar Odası


7) Hangisi anı alanında yazmış olduğu eseridir?

a) Yaşamak Hatırlamaktır
b) İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür
c) Gök Onları Yanıltmaz
d) Sıragöller


8) Edith Hamilton’dan çevirdiği ve 1965 yılında TDK çeviri ödülü kazandığı eserin ismidir?

a) Yunan Yolu
b) Mitologya
c) Roman Yolu
d) Yaşamak Hatırlamaktır


9) Sözlerini yazdığı ve Zülfü Livaneli’nin seslendirdiği parça hangisidir?

a) Atlının Türküsü
b) Gökyüzü Herkesindir
c) Memik Oğlan
d) Kan Çiçekleri


10) Ülkü Tamer’in ilk şiir kitabı olan ve içerisinde metin-şiir, düzyazı-şiir diyebileceğimiz tarzda şiirler yer alan kitabının ismidir?

a) Sıragöller
b) Gök Yanıltmaz Onları
c) Ezra ile Gary
d) Soğuk Otların Altında



Yanıtlar:

1d, 2a, 3c, 4b, 5d
6c, 7a, 8b, 9c, 10d



0 -3 doğru: Ülkü Tamer’i pek bilmiyorsunuz. Bizce hemen eserlerini okumaya başlamalısınız.
4-7 doğru: Yazarı ve eserlerini biliyorsunuz Tebrik ederiz.
8-10 doğru: Yazarın hayranısınız. Bilginiz dikkat çekici. Tebrikler...

dem
01-08-2011, 13:28
Mario Levi testi

Öykü, roman, deneme, anı türlerinde kitapları bulunan Mario Levi birçok yayın organında yazılar yazdı. Gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi işler de yaptı. Ayrıca yazı atölyelerinde, edebiyatla ilgilenen insanlara Yazı Yaratımı dersleri veriyor. Bakalım bu çok yönlü yazarı ne kadar biliyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/07/28/fft5_mf776375.Jpeg



1)Yazara Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandıran kitabının adı nedir?

a) Madam Floridis Dönmeyebilir
b) En Güzel Aşk
Hikâyemiz
c) İstanbul Bir Masaldı
d) Bir Şehre Gidememek


2)1986’da yayımlanan Bir Yalnız Adam kitabında incelediği müzisyen kimdir?

a) Jaques Brel
b) Leo Ferre
c) Edit Piaf
d) Gustav Mahler


3) Hangisi ‘Madam Floridis Dönmeyebilir’ kitabındaki öykü kahramanlarından değildir?

a) İzak
b) Mösyö Moiz
c) Efrahim
d) Selami


4) Hangi eseriyle 2000 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü almıştır?

a) Karanlık Çökerken Neredeydiniz
b) İstanbul Bir Masaldı
c) Lunapark Kapandı
d) Bir Şehre Gidememek


5) Deneme kitabının adı nedir?

a) İçimdeki İstanbul Fotoğrafları
b) Yok Olma Kılavuzu
c) Hüzünler Yürürlüktedir
d) Bir Yaz Yağmuruydu


6) Karanlık Çökerken Neredeydiniz romanındaki kahramanların yıllar sonra tekrar sahneleyecekleri oyunun adı nedir?

a) Salıncakta İki Kişi
b) Gençlik Düşü
c) Kurtların Zamanı
d) İstanbul Hayatım


7) Hangisi Lunapark Kapandı romanındaki anlatıcının sevgilisidir?

a) Şebnem
b) Gracinda
c) İnci
d) Sevil


8) Son yazdığı anı türündeki kitabının adı nedir?

a) İstanbul ve Hüzün
b) İstanbul Bir Masaldı
c) İçimdeki İstanbul Fotoğrafları
d) Bir Yaz Yağmuruydu


9) Hangi üniversitede ders vermektedir?

a) Bilgi
b) Arel
c) Yeditepe
d) Koç


10) ’Neden bir sevgiliden ayrılmak istemeyiz, bazen direniriz?’ sorusuna ne cevap vermiştir?

a) Çünkü sığınakları erteleriz.
b) Çünkü aşk bağımlılıktır.
c) Çünkü sorgulamak bizi üzer.
d) Çünkü onda ölmek istemeyiz.




Yanıtlar:
1)d, 2)a, 3)a, 4)b, 5)d
6)d, 7)c, 8)c, 9)c, 10)d



0-3 doğru: Yazarı pek tanımıyorsunuz. Okumaya “Bir Şehre Gidememek” ile başlayabilirsiniz.
4-7 doğru : Külliyatının tamamını okumamış olsanız da yazarı tanıyorsunuz.
8-10 doğru: Mario Levi en sevdiğiniz yazarlardan biri olmalı. Tebrik ederiz.


Radikal KİTAP

dem
07-08-2011, 11:32
Tahsin Yücel testi

Öyküyle yazmaya başlayan Tahsin Yücel, hem öykü hem romanlarıyla pekçok ödül kazandı. Deneme, eleştiri, inceleme ve çevirileriyle yaratıcı bir yazar ve çalışkan bir dil adamı olduğunu da ispatladı. Bakalım bu değerli yazarı ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/08/06/fft5_mf783662.Jpeg


1) Nerede doğmuştur?

a) Gaziantep
b) Şanlıurfa
c) Kahramanmaraş
d) Muğla


2) İlk öyküsünün ismi nedir?

a) Dert Çok, Hem Dert Yok
b) Uçan Daireler
c) Düşlerin Ölümü
d) Komşular


3) Hangi eseriyle 1993 yılı Orhan Kemal Roman Ödülü’nü almıştır?

a) Mutfak Çıkmazı
b) Peygamberin Son Beş Günü
c) Gökdelen
d) Sonuncu


4) “Dünya haritasında yerini bir türlü bulamadığımız bir ülkede, Hayristan Cumhuriyeti”nde geçen on dört öyküden oluşan eserinin adı nedir?

a) Komşular
b) Ben ve Öteki
c) Haney Yaşamalı
d) Golyan Devrimi


5) 2010 yılında yayınlanan, hayatını tek bir kitap yazmaya adayan Selami Harici’nin hikayesini anlatan eserinin adı nedir?

a)Kumru ile Kumru
b) Vatandaş
c) Sonuncu
d) Yalan


6) Yazara 2007 yılında Balkanika Ödülü kazandıran romanının ismi hangisidir?

a)Yalan
b) Gökdelen
c)Bıyık Söylencesi
d) Vatandaş


7) Hangisi yazarın dilsel konularla ilgili polemikleri konu alan deneme kitabıdır?

a) Gene Yazın ve Tartışmalar
b) Yazın
c) Yazının Sınırları
d) Söylemlerin İçinden


8) Hangisi yazarın çevirilerden biri değildir?
a) Goriot Baba
b) Madam Bovary
c) Nuhun Gemisi
d) Sonuncu


9) “Dilin yazıdan doğduğunu savunan alıntı bir kuramın, bir gencin yaşantısına girişinden sonra itiraf edilemeyen, paylaşılamayan ve hep gizlenen bir yalana dönüşmesini” konu edinen, yazara Yunus Nadi ve Ömer Asım Aksoy Roman Ödülü kazandıran eserinin adı nedir?

a) Yalan
b) Gökdelen
c) Kumru ile Kumru
d) Vatandaş


10) Hangisi yabancı dile çevrilen eserlerinden biri değildir?

a) Vatandaş
b) Göstergeler
c) Peygamberin Son Beş Günü
d) Bıyık Söylencesi




Yanıtlar:
1) c 2) a 3) b 4) d 5) c
6) b 7) a 8) d 9) a 10) b

0-3 doğru: “Peygamberin Son Beş Günü” Tahsin Yücel’i tanıma sürecine ideal bir başlangıç olabilir.
4-7 doğru: Edebiyatımızın bu önemli yazarını daha çok bilmek istemez misiniz?
7-10 doğru: Sonuç bu kadar iyi olduğuna göre yazarı gerçekten çok beğeniyorsunuz.


Radikal KİTAP

dem
15-08-2011, 11:28
Colette testi

"Hoş çirkin" olarak da adlandırılan yazarın özel hayatı da romanlarındakinden farksız bir canlılık ve çeşitlilik gösterir. Yaşadığı ekonomik zorluklara, sağlık sorunlarına ve kiliseyle yaşadığı çatışmaya rağmen belki de tam da bu sebeplerle yüze yakın roman yazan ve Legion D'Honneur nişanına layık görülen yazarı tanıyorum diyorsanız... Buyrun teste...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/08/13/fft5_mf789056.Jpeg


1) Okul anılarını olabildiğince açık ve kışkırtıcı bir dille anlattığı ilk kitabı “Claudine” kendi adıyla değil de, bir yakınının adıyla yayınlandı. Kimdi o?



a)Kocası
b)Yayıncısı
c)Kardeşi
d)Üvey oğlu




2) Erotik yönü ağır basan “Claudine” romanları seri halinde yayınlanmaya başladıktan sonra, adını çok etkilendiği bu seriden alan bir kadın Fransa’da ve dünyada bir anda ünlendi. Neyle?



a)Yankesicilik
b)Seri cinayet
c)Çocuk kaçırma
d)Hırsızlık


3) Yaşlı bir kadınla genç bir jigolonun hikayesini anlattığı romanı, yayınlanmasıyla birlikte çok yüksek satış rakamlarına ulaştı. Adı neydi?



a)Caniko
b)Avare Kadın
c)Dişi Kedi
d)Mavi Fener


4) Romanlarının ve oyunlarının dışında moda yazarlığı da yaptı ve ünlü bir derginin kadın sayfasını yönetti. Hangi dergi?



a)Time
b)Burda
c)Vogue
d)L’Express


5)Arada bir nükseden bir hastalığı vardı ve depresyonla birlikte gösteriyordu kendini. Hangisi?



a)Migren
b)Sinirsel körlük
c)Egzama
d)Bel ağrısı


6) Müzikollerde sahneye çıkan ve pandomim gösterileri de yapan yazarımız, Moulin Rouge’da sergilenen bir oyunda sol göğsünü çekinmeden sergilemiş ve bu davranışıyla dönemin Paris’ini ayağa kaldırmıştı. Oyunun adı?



a)Çılgın Geceler
b)Rüyalarım
c)Ten
d)Benim Dünyam


7) Academie Goncourt’a, akademinin ilk kadın üyesi olarak kabul edildiğinde kaç yaşındaydı?



a)65
b)57
c)46
d)72


8) Romanlarından birinde kadınların acılara karşı sonsuz bir direnme gücüne sahip olduğunu vurgulamıştı. Acaba hangisinde?



a)L’Entrave (Dilimize çevrilmedi)
b)Avare Kadın
c)Gigi
d)Mavi Fener


9) 1904 yılında yazdığı ve henüz dilimize çevrilmeyen bir başka kitabında kedisiyle köpeğini konuşturdu. İnsanoğlunun ikiyüzlü ahlak anlayışını çarpıcı diyaloglarla yerdiği bu ilginç kitabının adını hatırladınız mı?



a)Dialogues de Bêtes
b)L’Etoile Vesper
c)La Naissance du Jour
d)Les Vrilles de la Vigne


10) “Gigi” adlı romanı birkaç kere filme de çekildi ve bunlardan birinde ABD’li bir kadın oyuncu ününü perçinledi. Adı neydi?



a)Ava Gardner
b)Rita Hayworth
c)Audrey Hepburn
d)Greta Garbo




Yanıtlar:

1a, 2b, 3a, 4c, 5b
6c, 7d, 8b, 9a, 10c



0-3 doğru: Colette’i tanıdığınız söylenemez.

4-7 doğru: İki, üç kitabını okumuş ve sevmişsiniz.

8-10 doğru: Colette’in eşsiz üslübunun tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz!


Radikal KİTAP

dem
28-08-2011, 13:23
Uğur Mumcu testi

Uğur Mumcu yaşasaydı geçen Pazartesi günü 22 Ağustos'ta 70 yaşına basacaktı. 18 yıl önce bir suikastte kaybettiğimiz yazar hiç unutulmadı, aksine geçen yıllar ona duyulan saygı ve sevgiyi arttırdı. Bakalım bu sembol ismi ne kadar tanıyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/08/25/fft5_mf798808.Jpeg


1) Aslen Ankaralı olan Uğur Mumcu babasının memuriyeti dolayısıyla nerede doğmuştur?

a) Aydın
b) Bilecik
c) Isparta
d) Kırşehir

2) Mumcu’nun askerliğini1972-1974 yılları arasında “sakıncalı er” olarak yaptığı yer neresidir?

a) Konya
b) Ağrı
c) Gaziantep
d) Bolu


3) Mumcu hangi gezete de gazetecilik yapmamıştır?

a) Milliyet
b) Cumhuriyet
c) Akşam
d) Vakit


4) 1975 Ekim ayında Altan Öymen ile birlikte yazdıkları Yahya Demirel’in hayali mobilya ihracatını konu edinen ve böylece hayali ihracat kavramını kamuoyunun gündemine sokan kitabının adı nedir?

a) Suçlular ve Güçlüler
b) Mobilya Dosyası
c) Bir Pulsuz Dilekçe
d) Sokak Çıkmazı


5) Uğur Mumcu’nun Rutkay Aziz ile birlikte tiyatroya uyarladığı ilk defa Ankara Sanat Tiyatrosu’nca sahneye konan ve 700 kez sahnelenen kitabı hangisidir?

a) Gazi Paşa’ya Suikast
b) 40’ların Cadı Kazanı
c) Sakıncalı Piyade
d) Rabıta


6) Mumcu bir de oyun yazmıştır. Bu oyunun adı nedir?

a) Sakıncasız
b) İnkılap Mektupları
c) Gazeteci
d) Tüfek İcat Oldu


7) Uğur Mumcu’nun hangi makalesi Yunus Nadi ödülünü almıştır?

a) Anayasaya Saygı
b) Kitap Toplatmak Anayasaya Aykırıdır
c) Ayrılırken
d) Türk sosyalizmi


8) Yazmaya,üniversite öğrenciliği yıllarında,hangi dergide başlamıştır?

a) Devrim
b) Türk Solu
c) Yön
d) Ant


9) Özgürlüğe adanmış bir top çiçeğiz şimdi, hep birlikteyiz ey halkım, unutma bizi…” cümlesi Mumcu’nun hangi eserinde geçmektedir?

a) “Sesleniş” adlı şiirinde
b) “Zeyilname” adlı yazısıda
c) “Bir Uzun Yürüyüş” adlı kitabında
d) “Söz Mecliste’ten İçeri” isimli eserinde


10) Ekim 1994’te, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) kim tarafından kurulmuştur?

a) Arkadaşları tarafından
b) Eşi ve çocukları tarafından
c) Devlet tarafından
d) Sevenleri tarafından




Yanıtlar:
1d, 2b, 3d, 4b, 5c
6a, 7d, 8c, 9a, 10b

0-3 doğru: Bu efsane ismi yeteri kadar tanıdığınızı söyleyemeyeceğiz.
4-7 doğru: Bazı kitapları ve hayatının bir kısmı hakkında fikir sahibisiniz.
8-10 doğru: Uğur Mumcu’ya hak ettiği değeri vermiş, onun hakkında geniş bir bilgi sahibi olmuşsunuz. Tebrik ederiz!


Radikal KİTAP

dem
06-09-2011, 13:15
Müge İplikçi testi

"Hayatın zalimliklerle dolu haline ve hayali ablukaya almış vaatsizliğine katlanamadığı için" için yazar olan Müge İplikçi'nin eserleri Almanca, İngilizce, Slovakça gibi birçok dile çevrildi. Yaşadığımız yeni zamanları anlatmayı seven yazarı ne kadar tanıyorsunuz?



1) Eserleri birçok dile çevrilen yazar nerede doğmuştur?

a) İstanbul
b) Kocaeli
c) Sakarya
d) Edirne


2) Hangisi yazarın öykü kitaplarından değildir?

a) Columbus’un Kadınları
b) Arkası Yarın
c) Çaldığım Düdük
d) Kısa Ömürlü Açelyalar


3) Hangi gazetede de köşe yazarlığı yapmaktadır?

a) Radikal [/URL]
b) Sabah
c) Milliyet
d) Vatan


4) Edebiyat dünyasına girmesini sağlayan eserinin ismi nedir?

a) Kül ve Yel
b) Perende
c) Yıkık Kentli Kadınlar
d) Cımbızın çektikleri


5) Ümran Kartal ile birlikte yazdığı ve içerisinde temizlikten internete, depremden annelik durumuna, tatilden magazine gibi birçok konudaki 16 metinden oluşan eserin ismi nedir?

a) Cımbızın Çektikleri
b) Columbus’un Kadınları
c) Kafdağı
d) Yalancı Şahit


6) Hayalle gerçeği bir arada yaşayan ve en çok istediği şey uçmak olan Sibel adında bir çocuğun başından geçenleri anlattığı çocuk kitabının ismi nedir?

a) Kafdağı
b) Yalancı Şahit
c) Kül ve Yel
d) Uçan Salı


7) [URL="http://www.radikal.com.tr/index/17_Agustos"] (http://www.radikal.com.tr/)17 Ağustos depreminde çocuklarını, ailelerini kaybeden kadınların gözünden anlattığı eseri hangisidir?

a) Transit yolcular
b) Kül ve Yel
c) Yıkık Kentli Kadınlar
d) Arkası Yarın


8) Alzheimer hastalığına yakalanan Fehime’nin ailesiyle anılarını bir unutup bir hatırlamasını konu edinen eserin ismi nedir?

a) Kafdağı
b) Kül ve Yel
c) Perende
d) Yalancı Şahit


9) Günün birinde, kaderlerini taş atarak kırmak isteyen çocuklarla birlikte kendini, eski kot fabrikasından dönüştürülen cezaevinde buluveren Yavuz’un başından geçen olayların anlatıldığı romanının adı nedir?

a) Uçan Salı
b) Yalancı Şahit
c) Kısa Ömürlü Açelyalar
d) Arkası Yarın


10) Son romanının ismi nedir?

a) Kafdağı
b) Perende
c) Arkası Yarın
d) Kül ve Yel


Yanıtlar:
1a, 2c, 3d, 4b, 5a
6d, 7c, 8b, 9b, 10a

0-3 doğru: Müge İplikçi kesinlikle daha çok ilgi göstermeniz gerekn bir yazar. Haydi...
4-7 doğru: Eserleri hakkında bilginiz var. Yine de bir şeyler eksik gibi...
7-10 doğru: Dikkatli bir okursunuz. Yazarı takdir ettiğiniz çok açık. Eserlerini takip ediyor ve beğeniyorsunuz.

Radikal KİTAP

dem
18-09-2011, 15:49
Aziz Nesin testi

http://www.gomanweb.com/2010_Klasoru/Mayis/12Mayis/aziz-nesin.jpg


Aziz Nesin sivri diliyle bazen onu en çok sevenlerin bile tepkisine maruz kalmış gerçek bir aydındı. Öykü, roman, anı, masal, oyun, şiir, gezi yazısı gibi farklı türlerde eser verdi. Onu ne kadar tanıdığınızı ölçmek istiyorsanız buyrun testimize...

1- Yazarın asıl ismi nedir?

a) Kemal Nesin
b) Cevat Şakir Nesin
c) Mehmet Nusret Nesin
d) Kemalettin Tuğcu


2- Hangisi çalıştığı gazetelerden biri değildir?

a) Karagöz
b) Vatan
c) Tan
d) Yedigün


3- Sabahattin Ali ile birlikte çıkardığı, zamanında büyük ses getiren mizah dergisinin adı nedir?

a)Atom
b)Limon
c)Leman
d)Marko Paşa


4- Aziz Nesin’in İngiliz Kraliçe Elizabeth ve İran (http://www.radikal.com.tr/index/Iran) Şahı Rıza Pehlevi ile davalık olduğu kitabı hangisi olabilir?

a)Azizname
b)Bir Koltuk Nasıl Devrilir
c)Rıfat Bey Neden Kaşınıyor
d)Kürk Mantolu Madonna


5- Aşağıdaki romanların hangisi Aziz Nesin’e ait değildir?

a)Gol Kralı
b)Surname
c)Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
d)Yorgun Savaşçı

6- Yazarın ilk olarak radyo oyunu olarak yazdığı sonrasında sahne oyunu, sinema filmi, çizgi roman, televizyon filmi ve roman olarak uyarlanan ünlü eseri hangisidir?
a) Tatlı Betüş
b) Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
c) Zübük
d) Şimdiki Çocuklar Harika


7-İtalya’da iki kez üst üste Altın Palmiye ödülünü kazandıran öykü ikilisinin isimleri nelerdir?

a) Bu Ülke - Eylül
b) Memleketin Birinde - Hoptirinam
c) Kazan Töreni - Fil Hamdi
d) Parti Kurmak ve Parti Vurmak - Yaz Yağmuru


8- Sevdiği kız uğruna futbolcu olmaya çalışan Sait Sarıoğlu isimli bir gencin hikayesini anlatan, daha sonra sinemaya da uyarlanan Aziz Nesin romanını biliyor musunuz?

a) Futbol! Bir Aşk...
b) Futbol ve Biz
c) Yüz Liraya Bir Deli
d) Gol Kralı


9- Aziz Nesin’in büyük bir şans eseri kurtulduğu ve 35 aydının hayatını kaybettiği büyük trajedi bugünlerde müze yapılması düşünülen hangi Sivas otelinde gerçekleşmiştir?

a) Madımak Oteli
b) Kurşunlu Han
c) Pera Palas
d) Özgür Otel


10- Aşağıdaki sözlerin hangisi Aziz Nesin’den alınmamıştır?

a) Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?
b) Tembellerin çalışma günü yarındır.
c) Dar yerden çıkanlar geniş yerlere sığmazlar.
d) Al yalnızlığını gel! Korkma, sıkılmayız. Senin yalnızlığın benim yalnızlığımla konuşur, biz ikimiz susarız.



Yanıtlar:
1c, 2d, 3d, 4a, 5d,
6b, 7c, 8d, 9a, 10a


0-3 doğru: Türk edebiyatı deyince akla gelen birkaç büyük yazardan biridir Aziz Nesin. Onu mutlaka tanımalısınız.
4-7 doğru: Aziz Nesin bir derya. Daha keşfedeceğiniz çok şey var.
7-10 doğru: Tebrik ederiz. Aziz Nesin’in has okurlarından birisiniz.


Kaynak: Radikal KİTAP

suece
18-09-2011, 23:35
10. soruda a. şıkkındaki söz Oğuz Atay'ın.

dem
25-09-2011, 19:46
Vladimir Nabokov testi

"Bir yazara üç noktadan bakılabilir: bir öykücü olarak görülebilir, bir öğretmen olarak, bir büyücü olarak. Büyük bir yazar üç niteliği -öykücü, öğretmen, büyücü- birleştirir, ama onda ağır basan, onu büyük yazar kılan büyücülüğüdür." diyen Nabokov'u ne kadar tanıyorsunuz? Buyrun testimizi çözmeye...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/09/22/fft5_mf817525.Jpeg


1- Doğup büyüdüğü ve 18 yaşına kadar yaşadığı şehir hangisidir?

a- Paris
b- Moskova
c- St. Petersburg
d- Londra


2- İlk eseri hangisidir?

a- İnfaza Çağrı
b- Saydam Şeyler
c- Rua, Dam, Vale
d- Maşenka


3- Stanley Kubrick ve Adrian Lyne tarafından filme de çekilen, en tanınmış romanı hangisidir?

a- Solgun Ateş
b- Karanlıkta Kahkaha
c- Lolita
d- Göz


4- 1941’de yayımlanan ilk İngilizce romanı hangisidir?

a- Maşenka
b- Sebastian Knight’ın Gerçek Yaşamı
c- Cinnet
d- İnfaza Çağrı


5- Nabokov yazarlığı dışında hangi yönüyle ünlüdür?

a- Uzay Gözlemciliğiyle
b- Dağcılığıyla
c- Kaşifliğiyle
d- Kelebek Toplayıcılığıyla


6- Önemli romanları arasında, fantastik bir aile romanı parodisi olan eseri aşağıdakilerden hangisidir?

a- Ada ya da Arzu
b- Bend Sinister
c- Lujin Savunması
d- Göz


7- Yazar ilk eserlerini hangi dilde kaleme almıştır?

a- Almanca
b- Rusça
c- İngilizce
d- Fransızca


8- Yazar öldükten sonra yarım kalan ve bir banka kasasında 30 yıl saklandıktan sonra 2009’da yayımlanan romanı hangisidir?

a- Lujin Savunması
b- Karanlıkta Kahkaha
c- Solgun Ateş
d- Laura’nın Aslı


9- En sevdiği romanlardan olan Anna Karenina’yı aşağıladığı için yerden yere vurduğu yazar kimdir?

a- Jean Paul Sartre
b- Albert Camus
c- Joseph Conrad
d- Saul Bellow


10- Yazarın yaşama veda ettiği ve anıtının olduğu şehir hangisidir?

a- Moskova
b- Montrö
c- Petersburg
d- Londra




Yanıtlar:
1c, 2d, 3c, 4b, 5d,
6a, 7b, 8d, 9c, 10b


0 - 3 doğru: Bu büyük yazarı daha yakından tanımanız gerekir.
4 - 7 doğru: Nabokov’un okumadığınız eserlerini hemen okuyup testi tekrar çözün :)
8 - 10 doğru: Gerçek bir Nabokov okuyucusu olduğunuz için sizi tebrik ederiz.

Radikal KİTAP

dem
02-10-2011, 22:12
Ünlü Türk şiirleri testi

Bu haftaki testimizde Türk şiirinin akıllarda yer eden ünlü dizelerinin şairlerini soruyoruz. Hem bildiğiniz güzel şiirleri tekrar aklnıza getirmesi hem de Türk şiirine olan yakınlığınızı ölçmek için...


1.
Eskiler alıyorum
Alıp yıldız yapıyorum
Musiki ruhun gıdasıdır
Musikiye bayılıyorum
Şiir yazıyorum
Şiir yazıp eskiler alıyorum
Eskiler verip musikiler alıyorum.
Bir de rakı şişesinde balık olsam

a) Oktay Rifat
b) Orhan Veli
c) Melih Cevdet Anday
d) Memduh Şevket Esendal


2.
En uzak mesafe ne Afrika’dır,
Ne Çin,
Ne Hindistan,
Ne seyyareler
Ne de yıldızlar geceleri ışıldayan…
En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir
Birbirini anlamayan.

a) Can Yücel
b) Nazım Hikmet
c) Ahmet Hamdi Tanpınar
d) Cemal Süreya


3.
Sizin hiç babanız öldü mü?
Benim bir kere öldü kör oldum
Yıkadılar aldılar götürdüler
Babamdan ummazdım bunu kör oldum.

a) Turgut Uyar
b) Edip Cansever
c) Cemal Süreya
d) Ece Ayhan


4.
Yaşamayı ciddiye alacaksın
Yani o derece, öylesine ki
Mesela kolların bağlı arkadan, sırtın duvarda
Ya da kocaman gözlüklerin, beyaz gömleğinle bir laboratuarda
İnsanlar için ölebileceksin,
Hem de yüzünü görmediğin insanlar için
Hem de en güzel şeyin, en gerçek şeyin yaşamak olduğunu bildiğin halde...

a) Attila İlhan
b) Can Yücel
c) Turgut Uyar
d) Nazım Hikmet


5.
Adam yaşama sevinci içinde
Masaya anahtarlarını koydu
Bakır kaseye çiçekleri koydu
Sütünü yumurtasını koydu
Pencereden gelen ışığı koydu
Bisiklet sesini çıkrık sesini
Ekmeğin havanın yumuşaklığını koydu
Adam masaya
Aklında olup bitenleri koydu
Ne yapmak istiyordu hayatta
İşte onu koydu…

a) Edip Cansever
b) Cemal Süreya
c) Ece Ayhan
d) Murathan Mungan


6.
Ne içindeyim zamanın,
Ne de büsbütün dışında;
Yekpare, geniş bir anın
Parçalanmaz akışında

a) Yahya Kemal Beyatlı
b) Ahmet Haşim
c) Orhan Veli
d) Ahmet Hamdi Tanpınar


7.
Sevmek kimi zaman rezilce korkuludur
İnsan bir akşam üstü ansızın yorulur
Tutsak ustura ağzında yaşamaktan
Kimi zaman ellerini kırar tutkusu
Birkaç hayat çıkarır yaşamasından
Hangi kapıyı çalsa kimi zaman
Arkasında yalnızlığın hınzır uğultusu

a) Attila İlhan
b) Ahmed Arif
c) Turgut Uyar
d) Metin Altıok


8.
Çünkü her kambur biraz şair bir ailedendir
Toparlarsak kendi kendinin çırağı da olabilir
Ölü sözcüklere ve çocuklara can vermek için
Hangi marş iki kez çalınırsa yeryüzünde unutmayın
Hem usta hem çırak bir kambur içindir.

a) İlhan Berk
b) Can Yücel [/URL]
c) Edip Cansever
d) Ece Ayhan


9.
Rüya bütün çektiğimiz
Rüya kahrım
Rüya zindan
Nasıl da yılları buldu
Bir mısra boyu maceram
Bilmezler nasıl aradık birbirimizi
Bilmezler nasıl sevdik
İki yitik hasret
İki parça can

a) Attila İlhan
b) Turgut Uyar
c) Ahmed Arif
d) Metin Altıok


10.
Ne zaman seni düşünsem
Bir ceylan su içmeye iner
Çayırları büyürken görürüm.
Her akşam seninle
Yeşil bir zeytin tanesi
Bir parça mavi deniz
Alır beni.

a) Murathan Mungan
b) İlhan Berk
c) Cemal Süreya
d) Can Yücel [URL="http://www.radikal.com.tr/index/Can_Yucel"] (http://www.radikal.com.tr/index/Can_Yucel)


Yanıtlar:
1b, 2a, 3c, 4d, 5a
6d, 7a, 8d, 9c, 10b


0-3 doğru: Türk şiirinin en önemli dizelerinden seçtiğimiz soruları ne yazık ki bilemediniz. Sizi daha çok şiir okumaya davet ediyoruz.
4-7 doğru: Şiirler hayatınızın önemli bir parçası. Okumaya devam.
8-10 doğru: Tam bir şiir tutkunusunuz. Tebrikler…

dem
10-10-2011, 22:18
Vivet Kanetti testi

Radikal bir liberteryen, sıra dışı bir feminist, usta edebiyatçı, gazeteci ve çevirmen Vivet Kanetti... Fikirleri, eserleri ve söylemleriyle en marjinal aydınlarımızdan biri. Peki onu ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/10/07/fft5_mf827726.Jpeg



1) 1980’lerin başında hangi ulusal gazetenin Paris temsilciliğini yapmıştır?

a) Hürriyet
b) Tercüman
c) Güneş
d) Milliyet


2) Gençliğinde pekçok işte çalışmış olan yazar, hangi mesleği icra etmemiştir?

a) Akıl hastanesinde ergoterapistlik
b) Sinema figüranlığı
c) Telefonculuk
d) Yılbaşı ağacı ticareti


3) 20’li yaşlarının başındayken yazıp bir kenara bıraktığı ve geçtiğimiz yıl okuyucuyla buluşan ilk romanının adı nedir?

a) Bizans Sohbetleri
b) Kız Ayakları
c) Huysuzun Teki
d) Kurabiye Saatinde


4) “Reenkarnasyondan geçmiş ruhlar kliniği” hangi romanında karşımıza çıkmaktadır?

a) Erguvan Kapısı
b) Tibet’te Yedi Gün
c) Turuncu Kayık
d) Ben Aslında Kimim?


5) Tamamını çevirdiği René Goscinny’nin “le petit Nicolas” adlı çocuk serisini hangi adla Türkçeye çevirmiştir?

a) Küçük Prens
b) Pıtırcık
c) Ömercik
d) Gülşah ve Arkadaşları


6) İlk romanlarında yabancı bir yazar zannedilmemek için hangi “yerli” ismi kullanmıştır?

a) Tuğçe Baran
b) Filiz K.
c) Umay Zorlu
d) E. Emine


7) Hangi dergide yazıları yayınlanmamıştır?

a) Aktüel Dergisi
b) Nokta Dergisi
c) Öküz
d) Virgül


8) Avrupalılaşma serüvenimizi ironik bir dille kaleme aldığı eserinin adı nedir?

a) Bana Modern Türk’ün Tarifini Yapabilir misin Kaan?
b) AB Üzerine Tezler
c) Ankara'dan Viyana’ya
d) Beyaz Türk Sendromu


9) Medyaya hakim olan erkek egemen dilin değiştirilmesi talebiyle, başlamasına twitter üzerinden öncülük ettiği toplumsal hareketin adı nedir?

a) Defne devrimi
b) Gül devrimi
c) Ekmek devrimi
d) Karanfil devrimi


10) Hangisi deneme kitaplarından biri değildir?

a) Kırık Zarlar
b) Hissesiz Kısalar
c) Koş Süreyya Koş Şampiyon Olacağız
d) Kız Ayakları


Yanıtlar:
1c, 2d, 3c, 4c, 5b
6d, 7b, 8a, 9a, 10a


0-3 doğru: Yazarı pek tanımıyorsunuz. Tanımaya son romanıyla başlayabilirsiniz.
4-7 doğru : Tüm kitaplarını okumamış olsanız da yazarı tanıyorsunuz.
8-10 doğru: Vivet Kanetti sevdiğiniz yazarlardan biri olmalı. Tebrik ederiz.


RADİKAL KİTAP

dem
16-10-2011, 16:40
Reşat Nuri Güntekin testi


1889 yılında doğan yazar, iyi tanıdığı Anadolu insanını ve genç Cumhuriyet'in toplumsal ideallerini konu alan eserler verir. Romanlar, öyküler, oyunlar yazar ve Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olur. Anlattığı temel insan hikâyeleri bugün de ilgi çeken, eserleri sinema ve televizyona en çok uyarlananlar arasında olan yazarı ne kadar tanıyorsunuz?


1 ) Reşat Nuri Güntekin nerede doğmuştur?

a) Ankara
b) İstanbul
c) İzmir
d) Bursa


2 ) Hangisi icra ettiği mesleklerden birisi değildir?

a) Milletvekilliği
b) Liselerde müdürlük
c) Avukatlık
d) Milli eğitim müfettişliği


3 ) Hangisi yazarın, öykü, roman ve oyunlarında kullandığı takma isimlerinden birisi değildir ?

a) Mehmet Ferit
b) Cemil Nimet
c) Hayrettin Rüştü
d) Server Bedi


4 ) İyi eğitimli, kırık kalpli ve İstanbullu genç bir öğretmen olan Feride’nin tanıklığıyla Anadolu’nun savaşı yıllarındaki halini yansıtan eseri hangisidir?

a) Acımak
b) Yeşil Gece
c) Çalıkuşu
d) Bir Kadın Düşmanı


5) Yazarın gezi yazılarını kitaplaştırdığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?

a ) Anadolu notları
b) Bir Yağmur Gecesi
c) İstiklal
d) Anadoludan Sesler


6 ) Yazarın, besteci Hüseyin Kenan ve “Kınalı Yapıncak” Lamia arasındaki aşkı konu edinen, defalarca sinema ve televizyona uyarlanan romanının adı nedir?

a) Yaprak Dökümü
b) Dudaktan Kalbe
c) Kavak Yelleri
d) Akşam Güneşi


7 ) Hangisi Reşat Nuri Güntekin’in oyunlarından birisi değildir?

a ) Tanrıdağı Ziyafeti
b) Bir Yağmur Gecesi
c) Vergi Hırsızı
d) Tanrı Misafiri


8 ) Hangi eserinin baş karakterlerinden birisi öğretmen değildir?

a ) Acımak
b) Çalıkuşu
c) Akşam Güneşi
d) Yeşil Gece


9) Hangisi yazarın Yaprak Dökümü adlı romanında yer alan karakterlerden birisi değildir?

a ) Leyla
b) Şevket
c) Peyker
d) Hayriye


10) Uydurma bir deprem olayının büyüyerek Osmanlı Devleti’nin ve hatta dünyanın gündemine giren bir mesele haline gelmesini konu edinen mizah romanı hangisidir ?

a ) Değirmen
b) Son Sığınak
c) Ateş Gecesi
c) Damga



Yanıtlar:
1)b, 2)c, 3)d, 4)c, 5)a
6)b, 7)d, 8)c, 9)c, 10)a

0-3 doğru: Hiç değilse yazarın eserlerinden uyarlanan dizileri izleseydiniz...
4-7 doğru: Türk Edebiyatı’nın klasikleri arasına giren birkaç kitabını okumuşsunuz.
8-10 doğru: Yazarla aranızda lise edebiyat derslerinde başlayan ve kopmayan bir bağ kurulmuş olmalı. Tebrik ederiz.



Radikal KİTAP

dem
23-10-2011, 13:55
Enis Batur testi

İlk yazısı 1970'de yayımlandı. Edebi kurumlarda, dergilerde yöneticilik yaptı. Üniversitede ders verdi. Şiir ve denemeleriyle ödüller kazandı. Eserleri ve kimliğiyle Türk Edebiyatı'nın entelektüel birikimi ön plana çıkaran ve onu düşünceleriyle etkileyen kanadının akla gelen ilk isimlerinden oldu. Bakalım Enis Batur'u ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/10/21/fft5_mf837579.Jpeg


1) Hangisi gezi kitaplarından biri değildir?

a) Gezdikçe
b) Başka Yollar
c) Bekçi
d) PARİS, ecekent


2) Enis Batur Ortadoğu Teknik Üniversitesinde başladığı yükseköğrenimini nerede tamamlamıştır?

a) Moskova
b) Atina
c) Paris
d) New York


3) Yazı hayatına sinema ve müzik eleştirileriyle başlayan Enis Batur’un ilk edebiyat ürünü hangi dergide yayımlanmıştır?

a) Oluşum
b) Türk Dili
c) Somut
d) Yeni Dergi


4) İlk kitapları kaç yılında yayımlanmıştır?

a) 1978
b) 1973
c)1985
d)1970


5) Hangisinde yöneticilik yapmamıştır?

a) Milli Eğitim Bakanlığı Yayın Dairesi
b) Milliyet’in kültür servisi ve yan yayınlar
c) Pan Yayınları
d) Dönemli Yayıncılık’ın genel yayın yönetmenliğini


6) 2008 Necatigil Şiir Ödülü’nü hangi kitabıyla kazanmıştır?

a) Neyin Nesisin Sen
b) Tuğralar: Lirik Şiirler
c) Perişey
d) Darb ve Mesel -Arka Şiirler


7) Şaire 1980 Türk Dil Kurumu Ödülü’nü kazandıran denemesinin adı neydi?

a) İblise Göre İncil
b) Yazının Ucu Yazınsal Denemeler
c) Patates
d) Şiir ve İdeoloji


8) 2008 yılında kurmuş olduğu edebiyat topluluğunun ilk ürünü aşağıdakilerden hangisidir?

a) Ondört+X+4 deneysel metin
b) Centuria %45-Epsilon Beta
c) Sütte Ne Çok Kan
d) Kediler Krallara Bakabilir


9) Aşağıdakilerden hangisi Enis Batur’un Fugue Sanatı üzerine yazmış olduğu bir roman denemesidir?

a) Acı Bilgi
b) Elma
c) Bir Varmış Bir Okmuş
d) Kravat


10) Aşağıdakilerden hangisi Enis Batur’un özel ansiklopediler alanında yazmış olduğu eserlerden biri değildir?

a) Kediler Krallara Bakabilir
b) Kurşunkalem Portreler
c) Kum Saatından Harfler
d) Yazboz


Yanıtlar:
1)a, 2)c, 3)d, 4)b, 5)c
6)a, 7)d, 8)b, 9)a, 10)c


0-3 doğru: Genelde Türk Edebiyatı’nın özelde Şiiri’nin en önemli isimlerinden birini tanımıyorsunuz.
4-7 doğru: Yazarın geniş külliyatının ciddi bir kısmına vakıfsınız.
8-10 doğru: Sadece bir edebiyat meraklısı değil, sıkı da bir entelektüel olmalısınız. Tebrik ederiz...



Radikal KİTAP

dem
31-10-2011, 12:55
Yüzüklerin Efendisi testi

Yüzüklerin Efendisi ilk yayımlandığında küçük çaplı bir edebi skandal olarak değerlendirildi. Büyük bir İngiliz dili ve edebiyatı profesörünün böyle bir eser vermiş olması affedilmez bir suçtu! Tolkien edebiyatçılar ve eleştirmenlerden ciddi tepkiler aldı. Sonrasını biliyorsunuz... Peki romanı biliyor musunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/10/28/fft5_mf842515.Jpeg


1)Yazarın adı genellikle J. R. R. Tolkien olarak geçer. Nedir bu adın açılımı?

a)John Ronald Reuel
b)James Radbert Rowling
c)Jonah Radcliffe Rainhart
d)Jonas Randy Ransford


2)Yazar, Yüzüklerin Efendisi’ni yazarken hangi destandan esinlenmiştir?

a)Kalevala
b)Ramayana
c)Nibelungen
d)İlyada


3)Bu üçleme, yazarın, hangi eserinin devamı olarak bilinmektedir?

a)Fairy Stories
b)Hobbit
c)Silmarillion
d)Kayıp Öyküler


4)Kara Efendi olarak da bilinen ve güç yüzüklerini yapan kötülük timsali karakter kimdir?

a)Saruman
b)Gandalf
c)Elrond
d)Sauron

5)Yüzük İsuldur’un eline geçtikten ve ona ihanet ederek ölümüne sebep olduktan yüzyıllar geçtikten sonra ilk olarak hangi Hobbit’in eline geçmiştir?

a)Smeagol
b)Frodo Baggins
c)Samwise Gamgee
d)Arwen


6)Hangisi yüzüğün yok edilmesi için toplanan Yüzük Kardeşliği’nin bir üyesi değildir?

a)Frodo Baggins
b)Legolas
c)Aragorn
d)Saruman


7)Ailesinden yadigar kılıcıyla hayaletlerden oluşan Ölüler Ordusu’nu toplayan ve Yolgezer olarak da bilinen kahraman kimdir?

a)Legolas
b)Aragorn
c)Gandalf
d)Theoden


8)Çetin yolculuk sırasında Frodo Baggins’e yol arkadaşlığı yapan Hobbit’in ismi nedir?

a)Pippin
b)Meriadoc Brandybuck ( Mery)
c)Samwise Gamgee ( Sam)
d)Perdapen


9)İlk başlarda Gri daha sonra ise Ak olarak anılan ve eser boyunca en önemli karakterlerden biri olan Orta Dünya büyücüsünün adı nedir?
a)Saruman
b)Sauron
c)Boromir
d)Gandalf


10)Üçleme sırasıyla hangi kitaplardan oluşur?

a)Yüzük Kardeşliği, İki Kule, Kralın Dönüşü
b)Yüzük Kardeşliği, Kralın Dönüşü, İki Kule
c)Kralın Dönüşü, İki Kule, Yüzük Kardeşliği
d)İki Kule, Yüzük Kardeşliği, Kralın Dönüşü



Yanıtlar:
1a, 2c, 3b, 4d, 5a
6d, 7b, 8c, 9d, 10a

0-3 doğru: Orta Dünya’yı bir an önce gezip görmeniz şart. 4-7 doğru: Orta Dünya vatandaşı olduğunuz rahatlıkla söylenebilir. 8-10 doğru: Siz Orta Dünya’da kılavuzluk yapacak bir bilgiye sahipsiniz. Yazarın diğer kitaplarını da okuduğunuzu tahmin ediyoruz. Tebrikler…

dem
06-11-2011, 12:46
Erhan Bener testi

1929 yılında Kıbrıs'ta dünyaya gelen Erhan Bener çok sayıda öykü ve roman yazdı. Bol bol ödül kazandı, edebiyatın pek çok türünde eser verdi. 2007 yılında kaybettiğimiz Erhan Bener'i ne kadar tanıyorsunuz?



http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/11/05/fft5_mf848378.Jpeg


1- Aşağıdaki türlerden hangisinde eser vermemiştir?

a- Oyun
b- Öykü
c- Biyografi
d- Roman


2- Hangi mesleği yapmamıştır?

a- Avukatlık
b- Hesap Uzmanlığı
c- Maliye Müşavirliği
d- Büyük Elçilik


3- Yine kendisi gibi ünlü bir yazar olan abisinin adı nedir?

a- Vüs’at O. Bener
b- Yiğit Bener
c- Raşit Bener
d- Eşref Bener


4- Ümit Elçi tarafından sinemaya uyarlanarak, 1997 yılının Altın (http://www.radikal.com.tr/index/Altin) Portakal Film Festivali’nde en iyi film ödülü alan filme kaynaklık eden romanı hangisidir?

a- Sisli Yaz
b- Böcek
c- Loş Ayna
d- Hınzır Kız


5- Aşağıdakilerden hangisi aldığı ödüllerden değildir?

a- Yunus Nadi Roman Ödülü
b- Orhan Kemal Roman Ödülü
c- Fransa Sanat ve Edebiyat Ustası (l’Officier des Arts et des Lettres)
d- Nobel Edebiyat Ödülü


6- Aşk, cinsellik ve sağ-sol çatışmalarıyla hayli travmatik, kendi deyişiyle trajik şekilde tanışan bir kadını anlattığı romanı hangisidir?

a- Elif’in Öyküsü
b- Hınzır Kız
c- Sıradışı Bir Kadının Otobiyografisi
d- Aşk Nereye Kadar


7- 1996 Yunus Nadi Roman ödülünü hangi romanıyla almıştır?
a- Hınzır Kız
b- Işığın Gölgesi
c- Macellos da Vinci’nin Serüvenleri
d- Bir Büyük Bürokratın Romanı


8- Aşağıdakilerden hangisi deneme türünde verdiği eserlerden değildir?

a- Arabalarım
b- Sonbahar Yaprakları
c- Açık Pencere
d- Ölü Bir Deniz


9- Romanın kahramanı Çarkçıbaşı’nın arkeolog dayısının felsefi teorileriyle de dikkat çeken, sürükleyici bilim kurgu romanı hangisidir?

a- Dönüşler
b- Oyuncu
c- Eski Dostlar
d- İlişkiler


10- Hangisi yazarın ölümünden sonra yayınlanan 3 eserinden biri değildir?

a- Köleler ve Tutkular
b- Türküsünü Arayan Adam
c- Eski Dostlar
d- Açık Pencere


Yanıtlar:
1c, 2d, 3a, 4b, 5d
6c, 7a, 8d, 9a, 10a

0 - 3 doğru: Bu büyük yazarı daha yakından tanımanız gerekir.
4 - 7 doğru: Erhan Bener’in geniş külliyatının hatırı sayılır bir kısmına vakıfsınız. Tebrik ederiz.
8 - 10 doğru: Gerçek bir Erhan Bener okuyucususuunuz. Bravo!


Radikal KİTAP

dem
13-11-2011, 12:48
Cahit Külebi testi

1917'de doğan ve 1997 yılında kaybettiğimiz Cahit Külebi halk şiirinden, türkülerden yararlanarak çağdaş bir şiir oluşturdu. Rahat anlatımı, içtenlik ve duyarlılığıyla ilgi çekti. Yurt, insan ve doğa sevgisini konu edindi. Bakalım bu Türk şiirinin bu klasik ismini ne kadar tanıyorsunuz?



http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/11/09/fft5_mf850921.Jpeg



1 ) Cahit Külebi nerede doğmuştur ?

a ) Sivas
b) Amasya
c) Tokat
d) Yozgat


2 ) Sanatçının gerçek ismi hangisidir ?

a) Cevat Şakir Kabaağaçlı
b) Mahmut Cahit
c) Hüseyin Cahit Yalçın
d) Nazmi Cahit


3) Hangisi şairin icra ettiği mesleklerden birisi değildir ?

a) Edebiyat öğretmenliği
b) Milli eğitim müfettişliği
c) İsviçre’de kültür ateşeliği
d) Milletvekilliği


4) Şairin 1949’da çıkan ikinci kitabı olan ve Orhan Veli’nin şiirlerine yaklaştığı eseri hangisidir?

a) Rüzgar
b) Adamın biri
c) Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda
d) Yangın


5) Hangisi şiirlerinin yayımlandığı dergilerden birisi değildir ?

a) Genç Kalemler
b) Gençlik Dergisi
c) Varlık Dergisi
d) Kültür Dünyası


6) Hangisi Cahit Külebi’nin anı türünde yazdığı bir eseridir?

a) Güzel Yurdum
b) Herkesin Bir Derdi Var
c) İçi Sevda Dolu Yolculuklar
d) Ekinin Gözyaşları


7 ) Sanatçının Yeditepe şiir ödülünü kazandığı eseri hangisidir?

a) Zerdali Ağacı
b) Güz Türküleri
c) Sıkıntı ve Umut
d) Yangın


8) Şairin, Nevin Kodallı’nın ‘Atatürk Oratoryosu’na temel oluşturan ve şiir halinde bir destan olarak nitelendirilen eseri hangisidir?

a) Atatürk’ün Bana Anlattıkları
b) Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda
c) Mustafa Kemal’ler Tükenmez
d) Atatürk Ne İdi


9) 1955 yılında Türk Dil Kurumu edebiyat ödülünü kazandığı eseri hangisidir?

a) Yeşeren Otlar
b) Güzel Yurdum
c) Süt
d) Türk Mavisi


10) Hangisi şairin düz yazı şeklinde yazdığı bir eseridir?

a) Kamyonlar Kavun Taşır
b) Biz Biliriz Bizim İşlerimizi
c) Ece’nin Günlüğü
d) Zerdali Ağacı


Yanıtlar:
1c, 2b, 3d, 4a, 5a
6c, 7d, 8b, 9a, 10c


0-3 doğru: Cahit Külebi’yi tanımıyorsunuz. Tanımalısınız...
4-7 doğru: Şairi tanıyorsunuz ancak külliyatının sadece bir kısmına vakıfsınız.
8-10 doğru: Cahit Külebi’yi Türk Şiiri’nde hak ettiği yere koymuş, sadık bir okuyucusunuz. Tebrik ederiz.


Radikal KİTAP

dem
21-11-2011, 11:20
Ahmed Arif testi

"Bir yiğit şairse, üstelik bir de devrimciyse elbette yaşadığını yazar. 'Yaşadığı' ise salt kendi ömrü değil, yaşama kavgası ve sevdasıyla, acıları, ağıtları, türküleriyle bir yanı geçmiş yüzyılların karanlığına, bir yanı geleceğin aydın sonsuzluğuna uzanan halkın ta kendisi olmalıdır." diyen şairimiz Ahmed Arif'i ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/11/17/fft5_mf856961.Jpeg


1) Şairin hayatta iken yayımlanan ve altmışın üzerinde baskı yapan tek şiir kitabının adı aşağıdakilerden hangisidir?

a-Otuz Üç Kurşun
b-Adiloş Bebe
c-Hasretinden Prangalar Eskittim
d - Anadolu


2) Hangi dize ona ait değildir?

a-üşüyorum, kapama gözlerini...
b-terk etmedi sevdan beni
c-hani kurşun sıksan geçmez geceden
d-kimi insan ezbere sayar yıldızların adını/ ben hasretlerin


3) Ankara Üniversitesi’nin hangi bölümünde okurken iki kez tutuklanıp cezaevine girince yarıda bırakmıştır?

a-Felsefe
b-Türk Dili ve Edebiyatı
c-Tarih
d-Sosyoloji


4) Halk dilinin türküleri, masallar ve ağıtlardan beslendiğini dile getiren Ahmed Arif, hangi akım içinde yer almıştır?

a-İkinci yeni
b-Toplumcu gerçekçi
c-Garip
d-Fütürizm


5) 1943 yılında Van'ın Özalp ilçesinde kaçakçılık yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan bazı köylülerin kurşuna dizilmesi olayını anlattığı şiiri hangisidir?

a-Diyarbekir Kalesinden Notlar ve Adiloş Bebenin Ninnisi
b-Uy Havar!
c-Otuz Üç Kurşun
d-Akşam Erken İner Mahpushaneye


6) Papirüs dergisinde yazdığı bir yazıda Ahmed Arif’in şiirleri için, “Türkü söyleyerek çarpışan, yaralıyken de, arkadaşları için tarih özeti çıkaran, buna felsefe ve inanç katmayı ihmal etmeyen bir gerillanın şiiridir.” diyen şairimiz kimdir?

a - Can Yücel
b-Ataol Behramoğlu
c-Cemal Süreya
d-Nazım Hikmet


7) “Maviye, Maviye çalar gözlerin, Yangın mavisine” diye başlayan, Ahmet Kaya’nın bestelediği şiiri hangisidir?

a-Ay Karanlık
b-Unutamadığım
c-Leylim Leylim
d-Karanfil Sokağı


8) Ölümünden on iki yıl sonra yayımlanan, çeşitli dergilerde yayımlanmış şiirlerinin yanı sıra şairin el yazıları ve çeşitli fotoğraflarının yer aldığı ikinci şiir kitabının adı nedir?

a-Tutuklu
b-Kalbim Dinamit Kuyusu
c-Rüstemo
d-Yurdum Benim Şahdamarım


9) Şiirlerinden hangisi bestelenmemiştir?

a-Otuz Üç Kurşun
b-Vay Kurban
c-Karanfil Sokağı
d-İçerde


10) 2006’da ODTÜ Heykel Yarışması’nda Birincilik Ödülü alan, heykeltıraş oğlunun adı nedir?

a-Filinta
b-Nazif
c-Adil
d-Arif



Yanıtlar:
1-c, 2-d, 3-a, 4-b, 5-c
6-c, 7-a, 8-d, 9-c, 10-a


0-3 doğru: Bu değerli şairimizi ve şiirlerini daha yakından tanımanız gerekir. 4-7 doğru: Ahmed Arif’in hem şiirlerinin hem de hayatının içine biraz daha girdiniz mi olur bu iş!
8-10 doğru: Gerçek bir Ahmed Arif hayranı olduğunuz ve şiirlerini özümsediğiniz için sizi tebrik ederiz.


Radikal KİTAP

dem
28-11-2011, 11:33
Ferid Edgü testi

Yeni bir roman ve öykü dili oluşturma çabasında öncü yazarlarımızdan biri olan Ferit Edgü, 30. İstanbul Kitap Fuarı'nın onur yazarıydı. Buyrun teste; Ferit Edgü hakkındaki bilgilerinizi tazeleyin, bilmediklerinizi öğrenin diye...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/11/25/fft5_mf862460.Jpeg


1) İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başladığı yüksek öğrenimini daha sonra nerede sürdürdü?

a) Madrid
b) Roma
c) Paris
d) Ankara


2) Çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin yapıtlarını edebiyat hayatımıza kazandırdığı yayınevini hatırlayacak mısınız?

a) Kanguru Yayınları
b) Cem
c) Can
d) Ada


3) Yedek Subay öğretmen olarak askerlik yapmaya gittiği ve “benim için bir okul” dediği, birçok eserinde burada geçirdiği yılların izlerini gördüğümüz şehrimiz hangisidir?

a) Yozgat
b) Hakkâri
c) Ağrı
d) Van


4) Bir söyleşisinde, yazarlığının ilk dönemlerindeki en önemli tanışma olarak gördüğü ve “Ferit Edgü adındaki bu yeni yetme yazarı Yeni Ufuklar dergisinde sundu edebiyat dünyasına” dediği edebiyatçımız kimdir?

a) Abidin Dino
b) Melih Cevdet Anday
c) Vedat Günyol
d) Orhan Veli


5) 1977’de yayımlandığında edebiyat dünyamızda büyük yankılar uyandıran, daha sonra Onat Kutlar’ın senaryolaştırmasıyla Erden Kıral yönetiminde Hakkâri’de Bir Mevsim adıyla sinemaya uyarlanan romanı hangisidir?

a) Kimse
b) O
c) Bir Gemide
d) Çığlık


6) 1979’da Bir Gemide adlı öykü kitabıyla kazandığı ödül hangisidir?

a) Türk Dil Kurumu Ödülü
b) Sedat Simavi Edebiyat Ödülü
c) Sait Faik Armağanı
d) Yunus Nadi Ödülü


7) Ferit Edgü’nün 1978’de yayımlanan ilk şiir kitabını hatırlayacak mısınız?

a) Ah Min-el Aşk
b) Dağ Şiirleri
c) İşte Deniz, Maria
d) Do Sesi


8) “Halepçe’yi İstanbul’da bir yara gibi yaşadım. Halepçe adını anmıyorum, ama (…) odak noktasında o kıyım var. Nasıl diyeyim, gitmeden gittim, görmeden yazdım.” dediği kitabı hangisidir?

a) Doğu Öyküleri
b) Seyir Sözcükleri
c) Görsel Yolculuklar
d) Yaralı Zaman


9) “Az söz, çok çağrışım, çok anlam” olarak tanımladığı ve görsel sanatlardan ödünç aldığını söylediği kavramı bilecek misiniz?

a) Minimalizm
b) Avangart
c) Art Nouveau
d) Dada


10) Ferit Edgü’nün toplu öykülerinin, Sel yayınları tarafından, Eylül 20102’da, hangi adla yayımlandığını biliyor musunuz?

a) Tüm Ders Notları
b) Doğu Öyküleri
c) Leş
d) Nijinski Öyküleri




Yanıtlar:
1c, 2d, 3b, 4c, 5b
6c, 7a, 8d, 9a, 10c



0 - 3 doğru: Ferit Edgü’yü çok az tanıyorsunuz. Keşif yolculuğuna O/ Hakkari’de Bir Mevsim kitabını okuyarak başlayabilirsiniz.
4 - 7 doğru: Hayatı ve eserleri hakkında oldukça bilgilisiniz yine de daha çok eserini okumalısınız.
7 - 10 doğru: Yazarın sanatsal yaratıcılığının ve zengin dünyasının tadını tam anlamıyla çıkarıyorsunuz. Devam edin!..


Radikal KİTAP

dem
05-12-2011, 12:18
Fransız şiiri testi

Fransız edebiyatı, dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biri. Edebi akımların çoğunun doğduğu bu edebiyatın köklü bir şiir geleneği var. Testimiz ise bu büyük deryanın sadece küçük bir bölümü hakkında...


1) Hangisi bir Fransız şairi değildir?

a) Paul Eluard
b) Paul Celan
c) Paul Claudel
d) Paul Valery


2) “Mutlu aşk yoktur” dizesiyle bilinen ünlü Fransız şairin adı nedir?
a) Charles Baudelaire
b) Arthur Rimbaud
c) Stephane Mallarme
d) Louis Aragon


3) Fransız şiirinin öncülerinden Aragon’un “Sana bir sır söyleyeceğim korkuyorum senden” dizeleriyle başlayan şiirini ithaf ettiği kadın kimdir?

a) Annabel Lee
b) Elsa Triolet
c) Ofelya
d) Vera Tulyakova


4) Tanzimat Edebiyatı içerisinde değerlendirebileceğimiz ve Lamartine, Racine gibi ünlü Fransız şairlerin şiirlerini ilk kez Türkçeye çeviren ünlü şairimiz kimdir?

a) Namık Kemal
b) İbrahim Şinasi
c) Cenap Şehabettin
d) Ziya Paşa


5) 1995 yapımı “Total Eclipse” (Tutkunun Şairleri) adlı biyografik filmde çağdaş Fransız şiirinin kurucularından sayılan Arthur Rimbaud’ yu canlandıran ünlü oyuncu kimdir?

a) Leonardo Di Caprio
b) Jonathan Rhys Meyers
c) Edward Norton
d) Tom Cruise


6) Andre Breton, Louis Aragon ve Tristan Tzara gibi Fransız şairlerin de öncülük ettiği, I. Dünya Savaşı yıllarında başlamış, savaş karşıtı akımın adı nedir?

a) Kübizm
b) Sembolizm
c) Dadaizm
d) Fütürizm


7) Aşağıdakilerden hangisi bir Stéphane Mallarmé dizesidir?

a) “Bütün hazları tattım, kitapları okudum ah! Kandırmadı. Kaçmak kurtulmak istiyorum.”
b) “Ağlamak için gözden yaş mı akmalı? Dudaklar gülerken, insan ağlayamaz mı?”
c) “Gök öyle mavi, öyle durgun, Damlar üzerinde! Yeşil bir dal sallana dursun.”
d) Bir tek sözün şevkiyle dönüyorum hayata, senin için doğmuşum seni haykırmaya, özgürlük


8) Fransız yazar Barones Dudevant ya da herkesin bildiği isimle George Sand, Chopin’in sevgilisi olmasının yanı sıra hangi Fransız şair ile yaşadığı aşkla da ünlenmiştir?

a) Jacques Prevert
b) Antonin Artaud
c) Alfred de Musset
d) Guillaume Apollinaire


9) Yazdığı “fabl” türü eserleriyle ünlenmiş Fransız şair ve yazar kimdir?

a) Jean de La Fontaine
b) Antoine de Saint-Exupéry
c) Guillaume Apollinaire
d) François Villon

10) Hangisi Nobel Edebiyat ödülü almış bir Fransız şairi değildir?

a) Saint-John Perse
b) Frederic Mistral
c) Sully Prudhomme
d) Carl Spitteler


Yanıtlar:
1b, 2d, 3b, 4b, 5a
6c, 7a, 8c, 9a, 10d

0-3 doğru: Fransız Şiiri sizi pek sarmıyor galiba.
4-7 doğru: Fransız edebiyatına özellikle de şiirine ilgili gibisiniz.
7-10 doğru: Siz de akşamları birkaç Mallarme, Aragon, Rimbaud şiiri okumadan uyuyamayanlar kulübündensiniz anlaşılan. Tebrik ederiz.



Radikal KİTAP

dem
10-12-2011, 21:28
Şarkı olmuş şiirler testi

Bazı şiirler kağıdın üstünde durduğu gibi durmaz; bir müzisyene ilham verir, şarkı olur. Bazen bir şiir kalabalık kitlelere böyle ulaşır ve hatta müzikle bambaşka bir değere ulaşır. Testimizde edebiyatımızın şarkı olmuş şiirleri hakkında...



1. Tüm sözleri Murathan Mungan’a ait olan ve çeşitli sanatçılar tarafından seslendirilen şarkılardan oluşan albümün adı nedir?

a) Şairin Şarkısı
b) Söz Vermiş Şarkılar
c) Eldivenler, Hikayeler, Şarkılar
d) Yaz Geçer, Biter Şarkı


2. Yücel Arzen’in bestesiyle, Funda Arar’ın bir kuşağa hatırlattığı Kaldırımlar şiiri kime aittir?

a) Necip Fazıl Kısakürek
b) Nazım Hikmet
c) Orhan Veli
d) Ziya Osman Saba


3.Kardeş Türküler’den ayrıldıktan sonra çıkardığı Ateş Düşer Şarkılara albümünde çoğunlukla İkinci Yeni şiirlerinden bestelediği şarkılara yer veren Erol Mutlu, hangi şairin şiirin bestelememiştir?

a) Cemal Süreya
b) Edip Cansever
c) Ece Ayhan
d) Turgut Uyar


4. Yeni Türkü’nün bestelediği Kemal Burkay şiiri Sonbahardan Çizgiler’in “Samsun asfaltında otomobiller” dizesinden sonraki son dizesini hatırlıyor musunuz?

a) Ne güzel şimdi düşünmek seni.
b) Ve Mamak’a sonbahar geldi.
c) Ne güzeldir yollarda olmak şimdi.
d) Benim bir kedim bile yok.


5. Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz şair Behçet Aysan’ın Ezginin Günlüğü tarafından bestelenen şiiri hangisidir?

a) Bir Eflatun Ölüm
b) Şimdi Sevişme Vakti
c) 1980
d) Şehir


6. Hangisi Ahmet Kaya’nın 1985 tarihli ilk albümü Ağlama Bebeğim’de yer almamıştır?

a) Kara Yazı – Sabahattin Ali
b) Suskun – Ahmed Arif
c) Uğurlar Ola – Mehmet Akif Ersoy
d) Gururla Bakıyorum Dünyaya – Orhan Kotan


7. Destane Egîdeki (Yiğitlik Destanı) adlı Kürtçe albümde şiirin ve müziğin dilini bir yerde birleştirenler kimdir?

a) Muhsin Kızılkaya – Deniz Erdoğan
b) Hicri İzgören – Tara Jaff
c) Cezmi Ersöz – Berdan Mardini
d) Mehmed Uzun – Ciwan Haco


8. Zeynep Arıkan ve Murat Köseoğlu’nun Nilgün Marmara’ya ithafen söyledikleri ve sözlerinde Nilgün Marmara’nın kimi imgelerinin de yer aldığı şarkı hangisidir?

a) Çöl Fırtınası
b) Kuğunun Ölüm Ezgisi
c) Ey İki Adımlık Ölüm
d) Kum Bekçisi


9. Sezen Aksu’nun bestelediği Deli Kızın Türküsü, Grup Yorum’un bestelediği Büyü gibi şarkıların şiiri hangi şairimize aittir?

a) Arif Damar
b) Özdemir Asaf
c) Gülten Akın
d) Bejan Matur


10. Mabel Matiz’in Birhan Keskin’in şiirinden bestelediği Zaman şarkısında “Şimdi bir de buradan baktım sana / Senden kaçırdığım / Kedere boğduğum anlara / ...”dan sonra ne diyordu?

a) Burada, uzun uzun, bir durakta dur olmuşum.
b) Sen dünya mülkündesin, öyle! / Ben sabahı ettim içimde sızlayan bir şeyle.
c) Beni içine al artık.
d) En acısı buydu.




Yanıtlar : 1b, 2a, 3c, 4c, 5a, 6d, 7d, 8d, 9c, 10c

0-3 doğru: Ne sözsüz ve sessiz bir koridor orası, durduğunuz.
4-7 doğru: Yolda olmak mühim şeydir, sıkılınca pek güzelsiniz.
8-10 doğru: Hayat şiiri, şiir müziği emzirmeye devam ediyor.




Radikal KİTAP

dem
18-12-2011, 12:54
Sevim Burak testi

Kendi dilini oluşturan ve Türk Edebiyatı'nın en aykırı kalemlerinden biri sayılan, elli iki yaşında kaybettiğimiz Sevim Burak'ı, doğumunun sekseninci yılında testimiz ile anıyoruz...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/12/15/fft5_mf875943.Jpeg


1.Yazarın ön adı nedir?

a) Nilgün
b) Makbule
c) Elif
d) Zeliha


2. Hangisi bir Sevim Burak eseridir?

a) Afrika Dansı
b) Al Çiçeğin Moru
c) Mutfak Çıkmazı
d) Mucizevi Mandarin


3. Sait Faik Hikaye Ödülü’ne de aday gösterilen ve 1965’te yayımlanan ilk hikaye kitabının adı nedir?

a) Tutkulu Perçem
b) Cumartesi Yalnızlığı
c) Yanık Saraylar
d) Bir Gülüşün Kimliği


4. Oğluna yazdığı mektuplardan kitaplaştırılmış eseri aşağıdakilerden hangisidir?

a) Mach 1’den Mektuplar
b) Theo’ya Mektuplar
c) El Greco’ya Mektuplar
d) Haluk’a Mektuplar


5. Sevim Burak’ın yazarlık dışında yaptığı meslek ne olmuştur?

a) Veterinerlik
b) Mankenlik
c) Antikacılık
d) Öğretmenlik


6. “Ah Yarab Yahova” adlı eserinde ailesinin rızası olmamasına rağmen Müslüman bir erkekle evlenen Yahudi kızın adı nedir?

a) Nadine
b) Tsili
c) Zembul
d) Ester


7. Çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını geçirdiği, eserlerinin de arka planında yer alan İstanbul semti hangisidir?

a) Balat
b) Kuzguncuk
c) Çamlıca
d) Samatya


8. Hangi dalda eser vermemiştir?

a) Oyun
b) Şiir
c) Roman
d) Öykü

9. İkinci evliliğini yaptığı ünlü Türk ressamımız kimdir?

a) Avni Arbaş
b) Nuri İyem
c) Ömer Uluç
d) Ferruh Başağa

10. Kocasını sevmeyen Nurperi Hanım’ın yavaş yavaş ölüme giden hayatının anlatıldığı, yazarın olgunluk dönemi eseri sayılabilecek hikâye kitabının adı nedir?

a) Sedef Kakmalı Ev
b) Kırmızı Damlı Ev
c) Mor Salkımlı Ev
d) Sessiz Ev


Yanıtlar:
1d, 2a, 3c, 4a, 5b
6c, 7b, 8b, 9c, 10a

0-3 doğru: Değerli yazarımızı muhtemelen bu test sayesinde hatırladınız.
4-7 doğru: Sevim Burak okumaya devam.
8-10 doğru: Testi geçtiniz. Yazarı ve eserlerini iyi tanıyorsunuz.



Radikal KİTAP

dem
01-01-2012, 11:35
Cemil Meriç testi

Türk edebiyat tarihinin gelmiş geçmiş en büyük birkaç eleştiri yazarından biri olan Cemil Meriç, dil meseleleri üzerinde önemle durdu. Sansüre karşı bir yazar ve düşünür olarak tanındı. Bakalım siz Cemil Meriç'i ne kadar tanıyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/12/30/fft5_mf885793.Jpeg




1) Cemil Meriç nerede dünyaya gelmiştir?

a) Çanakkale, Lapseki
b) Hatay, Reyhanlı
c) İsanbul, Beykoz
d) Giresun, Bulancak


2) 12 Aralık 1916 doğumlu yazarın gerçek ismi nedir?

a) Cemil Kemal Meriç
b) Berna Moran Meriç
c) Hüseyin Cemil
d) Cevat Şakir


3) 1941 yılında, İstanbul’da yayımlanan ilk yazısı hangi dergide ve hangi isimle yayımlanmıştır?

a) İnsan - Honore de Balzac
b) Varlık - Mösyö Flaubert
c) Yeni Hisar - İnsancıklar
d) Yedi İklim - Gözlerini Gökyüzüne Dikmiş Kabile


4) Yazar hangisi olmamıştır?

a) Sekreter
b) Kâtip
c) Avukat
d) Okutman


5) Hangi deneme kitabı yazarın eserlerinden biridir?

a) Yerüstünden Notlar
b) Bu Ülke
c) Eylembilim
d) Babalar ve Oğullar


6) Hangisi Türkçe’ye tercüme ettiği yazarlardan değildir?

a) Honore De Balzac
b) Victor Hugo
c) Stalin
d) Kurt Vonnegut


7) 1939 yılında tutuklandığında hangi suçlamadan hüküm giyiyordu?

a) Hatay hükümetini devirmeye teşebbüs etmek
b) Suikast düzenlemek
c) Kaçakçılık yapmak
d) Belgede sahtecilik yapmak


8) Hangi inceleme kitabı yazara ait değildir?

a) Umrândan Uygarlığa
b) Turgut Nereden Koşuyor?
c) Işık Doğudan Gelir
d) Saint Simon İlk Sosyolog, İlk Sosyalist


9) Hangi hastalıktan dolayı edebî hayatında büyük zorluklar yaşamıştır?

a) Sağırlık
b) Parkinson
c) Körlük
d) Paranoya


10) Hangi dergide yazmamıştır?

a) Yirminci Asır
b) Töre
c) Edebiyat
d) Uykusuz



Yanıtlar:

1b, 2c, 3a, 4c, 5b
6d, 7a, 8b, 9c, 10d

0-3 doğru: Edebiyat tarihimiz hakkında çok fazla bilginiz yok.

4-7 doğru: Cemil Meriç’e duyduğunuz ilgi edebiyat tarihimize duyduğunuz ilginin bir parçası olmalı.
8-10 doğru: Genelde edebiyat tarihimize ve özelde Cemil Meriç’e ilginiz olağanüstü. Tebrik ederiz!




Radikal KİTAP

dem
09-01-2012, 12:49
Shakespeare Kahramanları

Kolay bir sınavla bakalım William Shakespeare karakterlerinden kaç tanesini tanıyabileceksiniz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/01/06/fft5_mf890586.Jpeg


1) Mercutio hangi oyunda karşımıza çıkar?

a) Romeo ve Juliet
b) Hamlet
c) Kral Lear
d) Fırtına


2) Benedick ile Beatrice hangi Shakespeare oyununun ünlü sevgilileridir.

a) Kısasa Kısas
b) Windsor’un Şen Kadınları
c) Kuru Gürültü
d) Onikinci Gece


3) Hamlet’in en yakın arkadaşının adı neydi, hatırlayabilir misiniz?

a) Hector
b) Horatio
c) Demetrius
d) Leonato


4) Kral Lear’in üç kızı vardı. Yaşadığı acı olaylar sonucunda sadece küçük kızına güvenebileceğini öğrendi. Kralın küçük kızının adını hatırlıyor musunuz?

a) Goneril
b) Isabella
c) Regan
d) Cordelia


5) Laertes ünlü bir kadın kahramanın ağabeyidir? Kardeşin adını hatırlıyor musunuz?

a) Desdemona
b) Ophelia
c) Hermia
d) Miranda


6) Shakespeare oyunlarında aile ilişkileri çok gerilimli olabilir. Aşağıdaki isimler baba-kız kahramanlara aittir, biri hariç. Hangi ikili arasında kan bağı yoktur?

a) Prospero – Miranda
b) Polonius - Ophelia
c) Don Pedro - Beatrice
d) Brabantio – Desdemona


7) Hardal Tohumu hangi oyunda karşımıza çıkar?

a) Hırçın Kız
b) Bir Yaz Gecesi Rüyası
c) Kısasa Kısas
d) Fırtına


8) Hamlet, hangi kahramana “Git, bir manastıra kapan! Hadi!” diye bağırır? (aslında manastır diyerek genelevi kast eder)

a) annesi Gertrude’a
b) hayalete
c) sevgilisi Ophelia’ya
d) Yorick’e


9) Othello karısı Desdemona’yı çok kıskanır. Desdemona mendilini kime verdi sanarak iyice delirir kıskançlıktan?

a) Montano
b) Iago
c) Cassio
d) Roderigo


10) Kadın kılığına giren erkeklere ya da erkek kılığına giren kadın kahramanlara bolca rastlarız Shakespeare oyunlarında. Venedik Taciri’nde erkek kılığına giren kadın kahramanın adını hatırlıyor musunuz?

a) Portia
b) Lady Viola
c) Bianca
d) Celia


Yanıtlar:
1a, 2c, 3b, 4d, 5b
6c, 7b, 8c, 9c, 10a

0-3 doğru: Shakespeare’le pek tutkulu bir ilişkiniz olduğu söylenemez sanki...
4-7 doğru: Yazarın eserlerinin hayatınızda yadsınamayacak bir yeri var.
8-10 doğru: Ya Shakespeare’e karşı özel bir ilginiz var, ya da iflah olmaz bir edebiyat tutkunusunuz. Tebrikler!


Radikal KİTAP

dem
15-01-2012, 12:38
Alacakaranlık testi

Pekçoğumuz Alacakaranlık serisinden kitapçı rafları sayesinde değil de sinema salonları sayesinde haberdar oldu. Birbirinden yakışıklı ve güzel oyuncuların canlandırdığı karakterler büyük bir ilgi uyandırdı ve bu ilgi zaman içinde kitaplara da yöneldi. Bakalım siz bu çok satan serinin sıkı hayranlarından mısınız?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/01/10/fft5_mf893303.Jpeg

1) USA Today tarafından 2008 yılında yılın yazarı seçilen ve aynı zamanda otuz yedi farklı dile çevrilen Alacakaranlık romanlarının yazarı kimdir?

a) John Ronald Reuel Tolkien
b) Stephenie Meyer
c) Stephen King
d) J.K Rowling


2) Bella’nın Phoenix’ten taşındığı ve Edvard’la tanıştığı kasabanın adı nedir?

a) Forks
b) Shadow Creek
c) Spoons
d) Maine

3) Alacakaranlık serisinin dördüncü ve sinemaya 2 ayrı film olarak uyarlanan son kitabı hangisidir?

a) Şafak Vakti
b) Tutulma
c) Yeni Ay
d) Alacakaranlık


4) Bella’ya aşık olan ve özellikle serinin ikinci kitabı olan Yeni Ay’da onunla yakınlaşan Kurtadam kimdir?

a) Alice Cullen
b) Jacob Black
c) Sam Uley
d) Carlisle Cullen


5) Bella’nın en yakın dostu olan ve geleceği görebilme yeteneğine sahip Cullen hangisidir?

a) Carlisle Cullen
b) Emment Cullen
c) Rosalie Hale
d) Alice Cullen

6) Alacakaranlık serisinin son halkası olarak düşünülen ama yayınlanmayan kitabın ismi nedir?

a) Alacakaranlık
b) Şafak vakti
c) Geceyarısı Güneşi
d) Tutulma


7) Serinin üçüncü kitabı olan Tutulma’da Edward’ın öldürdüğü James’in intikamını almak için Bella’yı öldürmek isteyen vampir kimdir?

a) Victoria
b) Caius
c) Aro
d) Maria


8) Volturiler’in üç liderinden biri olan ve herkesin o ana kadar tecrübe etmiş olduğu bütün düşünceleri onlara dokunarak okuyabilen vampir kimdir?

a) Marcus
b) Aro
c) Caius
d) Alec


9) Biri acı yanılsaması ile insanlara işkence yapan diğeri rakiplerini kör, sağır ve hissiz yapan iki kardeş vampirin isimleri nelerdir?

a) Jane ve Demetri
b) Demetri ve Alec
c) Jane ve Alec
d) Demetri ile Felix


10) Edward’ın Bella’yı vampir yapmasının nedeni nedir?

a) Sonsuza dek yaşamasını istemesi
b) Ağır yaralı olması
c) Düşmanlarına karşı kendini koruyabilmesi
d) Bella’nın ısrarla istemesi




Yanıtlar:
1)b, 2)a, 3)a, 4)b, 5)d
6)c, 7)a, 8)b, 9)c, 10)b

0-3 doğru: Muhtmelen bu serinin hayranı değilsiniz.
4-7 doğru : En azından filmleri seyretmiş olmalısınız.
8-10 doğru: Serinin sıkı bir hayranı olduğunuz kesin. Eminiz bu testten çok daha iyisini hazırlayabilirsiniz.


Radikal KİTAP

dem
22-01-2012, 11:54
Sherlock Holmes testi

Sherlock Holmes, ismi, yazarından çok bilinen kurmaca karakterlerin en ünlülerinden. Bohem dedektife duyulan ilgi, olağanüstü zekası ve zaman ötesi karizması sayesinde hiç bitmedi. Şimdilerde Robert Downey Jr.'ın canlandırdığı bir film serisiyle belki de en popüler günlerini yaşayan karakteri bir de size soralım dedik...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/01/21/fft5_mf900824.Jpeg


1) Sir Arthur Conan Doyle’un, sonradan bir fenomen haline gelecek olan Sherlock Holmes’ü yaratırken esinlendiği kişi kimdi?

a) Prof. Joseph Bell
b) Violet Hunter
c) Mycroft Holmes
d) James Bond


2) Sherlock Holmes’ün doğduğu ve onun ismini taşıyan bir müzeye ev sahipliği yapan şehrin hangisi olduğunu biliyor musunuz?

a) Paris
b) Viyana
c) Londra
d) Prag


3) Sherlock Holmes’ün hiçbir macerasında yanından ayırmadığı ve kendisi gibi bir doktor olan mesai arkadaşı kimdir?

a) Dr. Watson
b) Dr. Moriarty
c) Dr. Billy
d) Dr. Hudson


4) Sherlock Holmes kitaplarına olan düşkünlüğüyle bilinen, hatta serinin yaratıcısı Arthur Conan Doyle’u saraya çağırıp, kendisine hediyeler veren padişah kimdi?

a) Abdülmecit
b) II. Abdülhamit
c) Vahdettin
d) II. Mahmut


5) 20th Century Fox yapımı olan ve yönetmenliğini William Gillette’nin üstlendiği ilk Sherlock Holmes filmi kaç yılında çekilmiş olabilir?

a) 1929
b) 1939
c) 1960
d) 1970


6) Sherlock Holmes külliyatı, öykü ve romanlardan oluşur. Hangisi bu romanlardan biridir?

a) Sherlock Holmes’ün Dönüşü
b) Son Selamı
c) Sherlock Holmes’ün Çantası
d) Baskerville’in Köpeği

7) Bu kadar zeki bir dedektifi kendine hayran bırakacak kadına şapka çıkarmak lazım. Holmes’ün kimi hikâyelerinde karşımıza çıkan opera sanatçısı bu güzel ve kurnaz kadın kimdir?

a) Irene Adler
b) Lady Catterly
c) Madam Butterfly
d) Madam Curie


8) Sherlock Holmes’un 2009 yılındaki aynı isimli uyarlamasının ve bu sıralarda gösterimde olan serinin şimdilik ikinci filmi “Sherlock Holmes -Gölge Oyunları” nın ünlü yönetmen kim olabilir?

a) Cristopher Nolan
b) Steven Spielberg
c) Quentin Tarantino
d) Guy Ritchie


9) Sherlock Holmes’un, varlığını Yunanlı Tercüman hikayesinde öğrendiğimiz abisinin adı nedir?

a) Merlock
b) Buck
c) Mycroft
d) Eugene


10) “Korkmayınız Bay Sherlock Holmes” adlı kitabıyla, Türk polisiye yazınını Sherlock Holmes’e selam göndererek inceleyen yazarımızı biliyor musunuz?
a) Celil Oker
b) Erol Üyepazarcı
c) Bahriye Çeri
d) Semih Gümüş



Yanıtlar:
1a, 2c, 3a, 4b, 5b
6d, 7a, 8d, 9c, 10b


0-3 doğru: Sherlock meraklısı olduğunuz söylenemez ama testi çözdüğünüze göre bundan sonra zeki kahramanımızın maceralarıyla ilgileneceğinizi düşünüyoruz. İyi okumalar...
3-7 doğru: Ayrıntılarda biraz zayıfsınız. Sherlock külliyatı ve filmlerine daha dikkatle eğilmeye ne dersiniz?
7-10 doğru: Sir, bu karakteri yaratırken sizin gibi okur düşlemiş midir? Kim bilir! Tebrik ediyoruz.


Radikal KİTAP

dem
29-01-2012, 20:51
İhsan Oktay Anar testi

Son yılların en çok ilgi çeken ama kendini saklayan yazarlarından olan İhsan Oktay Anar, anlattığı post modern masallarla edebiyatımızın gelmiş geçmiş en özgün seslerinden biri olmayı sürdürüyor. Dahası yazdığı her yeni romanla daha güzelini yazacağının garantisini veriyor. Bakalım onu ne kadar tanıyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/01/29/fft5_mf906545.Jpeg


1) Yazarın lisans, master ve doktorasını tamamladığı ve halen öğretim üyeliği yapmakta olduğu üniversite hangisidir?

a) Dokuz Eylül Üniversitesi
b) AnkaraÜniversitesi
c) İstanbul Üniversitesi
d) Ege Üniversitesi

2) Yirmiden fazla dile çevrilmiş ve Kültür Bakanlığı tarafından tanıtılan ilk romanı hangisidir?
a) Kitab-ül Hiyel
b) Puslu Kıtalar Atlası
c) Efrâsiyâb’ın
Hikâyeleri
d) Amat

3) Yazarın 2009’da aldığı ödül hangisidir?
a) Erdal Öz Edebiyat Ödülü
b) Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü
c) Madaralı Roman Ödülü
d) Orhan Kemal Roman Ödülü

4) Yazarın hırs ve zekanın birleşiminin ne kadar ürkütücü sonuçlar doğurabileceğini anlattığı, on dört kez basılan kısa romanı hangisidir?
a) Suskunlar
b) Amat
c) Kitab-ül Hiyel
d) Efrâsiyâb’ın Hikâyeleri


5) Yazarın Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki musiki cemiyetlerini ve musikinin konumunu irdeleyen ve 2007 yılında yayımlanan son eseri hangisidir?

a) Devlet ana
b) Suskunlar
c) Tutunamayanlar
d) Devlet kuşu


6) 17. yy’da, İstanbul’dan kalkan bir gemide yaşanan olayları anlatan romanın, bahsi geçen gemiyle aynı olan ismi nedir?

a) Amat
b) Mavi Sürgün
c) Hind
d) Şahmerdan


7) Fantazi/masalsı edebiyat sınıfına girebilecek, kurmaca hikâyelerinden oluşan sürükleyici bir yapıttır. Yazarın ‘Puslu Kıtalar Atlası’ adlı romanında da atıfta bulunduğu bu kitap hangisidir?

a) Kızılcık dalları
b) Ateş gecesi
c) Efrâsiyâb’ın
Hikâyeleri
d) Ferdi ve Şürekası


8) Hangisi ‘Puslu Kıtalar Atlası’nın eşsiz ve gizemli karakterlerden biri değildir?

a) Zülfikar
b)Bünyamin
c)Uzun İhsan Efendi
d)Kalın Musa


9) Aşağıdakilerden hangisi İhsan Oktay Anar’ı anlatmak için yazılmış olan ‘Yerli Bir Postmodern: İhsan Oktay Anar’ isimli eserin yazarıdır?

a) Ahmet Koçakoğlu
b) Serdar Özkan
c) Ahmet Ümit
d) Oğuz Atay


10) Aşağıdakilerden hangisi İhsan Oktay Anar’ın ustalık dönemi eseri diyebileceğimiz ‘Suskunlar’ romanının bir karakteri değildir?
a) Eflatun
b) Bağdasar
c) Kirkor
d) Gülletopuk



Yanıtlar:
1d, 2b, 3a, 4c, 5b
6a, 7c, 8d, 9a, 10d

0-3 doğru: Modern Türk Edebiyatı’nın en büyük yazarlarından biriyle henüz tam anlamıyla tanışmamışsınız. Ne yazık...
4-7 doğru: İhsan Oktay Anar okumuşsunuz ama külliyatının tamamına vakıf değilsiniz.
8-10 doğru : Onun yeniden yarattığı geçmiş zamanın puslu İstanbul’unda gezinmek ya da Amat’ıyla engin denizlere açılmak... İşte edebiyat bu!


Radikal KİTAP

dem
06-02-2012, 11:45
Çocuk karakterler testi

Yazarlar bazen bir çocuğun ağzından öyle güzel konuşur ki yazdıkları eserin etkisi kuş olur, kanatlanır. İçimize en çok dokunan kitapların bazılarının başkarakterinin bir çocuk olması bundandır. Testimiz edebiyatın meşhur çocuk karakterleri hakkında. İçindeki çocuğa özenle bakan edebiyatseverler buyursunlar...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/02/02/fft5_mf909683.Jpeg


1) On iki yaşındaki Enrico’nun bir yıl boyunca başından geçenlerin anlatıldığı, pek çok dile de çevrilen Edmondo De Amicis romanı hangisidir?

a) Momo
b) Çocuk Kalbi
c) Şeker Portakalı
d) Dev Şeftali


2) Ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un, dedesinin yanına terk edilmiş bir çocuğun hayal dünyasını ve babasına ulaşma isteğini anlattığı kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Toprak Ana
b) Beyaz Gemi
c) Gün Olur Asra Bedel
d) Elveda Gülsarı


3) Varolmayan Ülke’nin büyümeyi reddeden haylaz çocuğu Peter Pan’in büyük aşkı kimdir?

a) Sandy
b) Mandy
c) Wendy
d) Candy


4) Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry’nin, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyasını anlattığı “Küçük Prens” isimli kitabında hangi hayvanın bahsi geçmemektedir?

a) Fil
b) Yılan
c) Kuzu
d) Balık


5) Hangisi Jerzy Kosinski’nin II. Dünya Savaşı sırasında ailesi tarafından terkedilen bir çocuğun acıklı hikayesini anlattığı “Boyalı Kuş”taki kahramanlardan biri değildir?

a) Bilgiç Olga
b) Deli Ludmilla
c) Charlotte
d) Lekh


6) Hangisi Harper Lee’nin “Bülbülü Öldürmek” isimli romanında yer alan çocuk karakterlerden biri değildir?

a) Scout
b) Atticus
c) Jem
d) Dill


7. Vasconcelos’un “Şeker Portakalı” kitabının unutulmaz çocuk kahramanı küçük Zeze’nin, evlerinin arka bahçesinde bulunan ve onunla her şeyini paylaştığı şeker portakalı fidanının adı nedir?

a) Moço
b) Fruta
c) Laranja
d) Minguinho


8. Aşağıdakilerden hangisi Macar yazar Ferenç Molnar’ın kaleme aldığı “Pal Sokağı Çocukları” adlı kitabının sonunda ölen esas kahramandır?

a) Erno Nemeçek
b) Dezider Gereb
c) Yohan Boka
d) Barabas


9. Salinger’in “Çavdar Tarlasındaki Çocuklar” kitabındaki baş karakter Holden Caulfield`ın en sevdiği kitap aşağıdakilerden hangisidir?

a) Benim Afrikam
b) Siyah İnci
c) Define Adası
d) Robinson Crusoe


10. Aşağıdakilerden hangisi Jules Verne’in yarattığı bir çocuk roman karakteri değildir?

a) Axel Lidenbrock
b) Dick Sand
c) Robert Grant
d) Oskar Matzerath



Yanıtlar: 1b, 2b, 3c, 4d, 5c, 6b, 7d, 8a, 9a, 10d

0-3 doğru: Testi çözerken biraz zorlandınız gibi. Size 2 saat misket oynama cezası verdik.
4-7 doğru: Testi geçtiniz. Belki de bu test okunacak kitaplar listenize yenilerini eklemiştir.
8-10 doğru: Tebrikler! Okumak en büyük tutkularınız arasında. Zeze, Küçük Prens, Holden Caulfield ve daha nicelerini tanıyan şanslı insanlardan birisiniz.


Radikal KİTAP

dem
13-02-2012, 14:17
Bedri Rahmi Eyüboğlu testi

Biz onu testimize edebiyatçı kimliğiyle konu etsek de yazma, gravür, seramik, heykel, vitray, mozaik, hat, serigrafi, litografi gibi birçok formda eserler üretti. Eserlerinde Anadolu'nun özünü, Batı'nın tekniğiyle sentezledi. Şiirlerinde de masallardan, söylencelerden, türkülerden beslendi. Bakalım sanatçımızı ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/02/10/fft5_mf915175.Jpeg



1) İlk şiir kitabının adı nedir?

a) Yaradana Mektuplar
b) Güllerin Rengi
c) Mahşer
d) Övgü


2) Hangi gazetede yazarlık yapmamıştır?
a) Tan
b) Hürriyet
c) Yeni Sabah
d) Cumhuriyet


3) Orhan Veli Kanık, Nurullah Ataç, Melih Cevdet Anday ile birlikte Tercüme dergisini çıkaran, yazar, akademisyen ve çevirmen abisinin adı nedir?

a) Sabahattin
b) Mehmet Rahmi
c) Süleyman
d) Mehmet Hamdi


4) Hangisi sanatçının icra ettiği mesleklerden birisi değildir?

a) Tekel Genel Müdürlüğü’nde vitrin düzenleyici
b) Ticaret Bakanlığı’nda raportörlük
c) Çerkeş demiryolu yapımında çevirmenlik
d) Resim öğretmenliği


5) Estetik ve mitoloji dersleri aldığı ünlü şair kimdir?

a) Yahya Kemal Beyatlı
b) Nazım Hikmet
c) Melih Cevdet Anday
d) Ahmet Haşim


6) Hangisi gezi kitaplarından değildir?

a) Cânım Anadolu, 1956
b) Tezek, 1975
c) Delifişek, 1975
d) Gezerken


7) 1 Ocak 1935’te ilk kişisel sergisinin açıldığı Avrupa şehrini hatırladınız mı?

a) Bern
b) Londra
c) Bükreş
d) Atina


8) 1946’da verem hastalığından ölen çok sevdiği ve unutamadığı Mari Gerekmezyan için yazdığı şiir hangisidir?

a) Karadut
b) Bağlanmayacaksın
c) Vazgeçemediğim
d) Sevgi duvarı


9) Şiirleri hangi dergide yayımlanmamıştır?

a) Yeditepe
b) Ses
c) Varlık
d) Kuzey


10) 2006 yılında çekilen ve sanatçının hayatını anlatan belgesel filmi hatırladınız mı?

a) Düşünen Adam
b) Resme Başlarken
c) Gözleri Anadolu’yu Gören Adam
d) Günün Adamı



Yanıtlar:
1a, 2b, 3a, 4b, 5d
6d, 7c, 8a, 9d, 10c

0-3 doğru: Bedri Rahmi’yi pek tanımıyorsunuz oysa o hem resimlerini hem de şiirlerini bilmeniz gereken bir sanatçı.
4-7 doğru: Yazarı tanıyorsunuz ve bir dönem hayatıyla ve eserleriyle ilgilenmişsiniz.
8-10 doğru: Bedri Rahmi’yi sadece bir şair ve yazar olarak değil komple bir sanat insanı olarak seviyor ve takdir ediyorsunuz. Tebrik ederiz.


Radikal KİTAP

dem
19-02-2012, 16:12
Yekta Kopan testi

Müzikten sinemaya, tiyatrodan edebiyata uzanan çok yönlü disipliniyle günümüz kültür-sanat dünyasının önemli bir ismi Yekta Kopan. Özellikle birbiri ardına yayımladığı öykü kitaplarıyla Türk edebiyatında önemli bir yer edinen Yekta Kopan'ı tüm yönleriyle tanımak için işte size bir fırsat.


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/02/15/fft5_mf918632.Jpeg


1- Yekta Kopan nerede ve kaç yılında doğmuştur?

A) Ankara-1968
B) İstanbul-1960
C) İzmir-1958
D) Bursa-1978

2- 2002 yılı Sait Faik Öykü Ödülü’nü alan kitabı hangisidir?

A) İçimde Kim Var
B) Kara Kedinin Gölgesinde
C) Karbon Kopya
D) Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri


3- Aynı yıl içinde “Yunus Nadi Öykü Ödülü” ve “Haldun Taner Öykü Ödülü” olmak üzere iki ödül birden alan kitabı hangisidir?

A) İçimde Kim Var
B) Karbon Kopya
C) Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri
D) Bir de Baktım Yoksun


4- Hangisi Yekta Kopan’ın roman türünde yazdığı ilk ve şimdilik son kitabıdır?

A) Karbon Kopya
B) Burun
C) İçimde Kim Var?
D) Fildişi Karası


5- Geçen yıl raflarda yerini alan son kitabının adı nedir?

A) Daha Önce Tanışmış mıydık?
B) İçimde Kim Var
C) Kediler Güzel Uyanır
D) Fildişi Karası


6- Aşağıdakilerden hangisi bir Yekta Kopan kitabı değildir?

A) İstanbul’da Merhamet Haftası
B) Bir De Baktım Yoksun
C) Fildişi Karası
D) Yedi Derste Vicdan Muhasebesi


7- Şilili ressam Alex Pelayo tarafından resimlenen çocuk kitabının adı nedir?

A) Kulak
B) Burun
C) Boğaz
D) Göz


8- “Tiyatro Tiyatro Dergisi, 2007 En İyi Oyun Yazarı” adayları arasında yer almasını sağlayan ve 2006’da İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali bünyesinde Tiyatro DOT tarafından sahnelenen oyununun adı nedir?

A) Romeo ve Juliet
B) Sahibinin Sesi
C) İki Kişilik Bir Oyun
D) Oyun


9- Yekta Kopan’ın yapımında yer aldığı ve aynı zamanda sunuculuğunu yaptığı televizyon programı eşleşmelerinden hangisi doğrudur?

A) Yüzde Yüz Futbol - Afiş
B) Gece Gündüz -
Cumartesi
C) Afiş - Gece Gündüz
D) Bugün Ne Giysem? - Yaz Gecesi


10- Yazar ve sunuculuğunun yanında seslendirme de yapan Yekta Kopan, “Buz Devri” adlı animasyon filminde hangi karakteri seslendirmiştir?

A) Manny
B) Diego
C) Sid
D) Buck


Yanıtlar:
1-a, 2-d, 3-d, 4-c, 5-c
6-a, 7-b, 8-c, 9-b, 10-c


0-3 doğru: Siz Yokta Kopan’ı ne duymuş ne de okumuşsunuz. Bir ara görmüş olabilirsiniz...
4-7 doğru: Testi geçtiniz. Belki de bu test okunacak kitaplar listenize yenilerini eklemiştir.
8-10 doğru: Yekta Kopan sevdiğiniz ve takip ettiğiniz yarzarlardan olmalı. Tebrik ederiz!



Radikal KİTAP

dem
26-02-2012, 15:17
İskender Pala testi

İskender Pala, günümüzün en popüler yazarlarından. Her yeni romanı büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Divan edebiyatı konusunda tam bir uzman. Yazdıkları Türk-Osmanlı tarihinden besleniyor ve belki de bu sayede daha da büyük bir derinliğe kavuşuyor. Bakalım tartışılan yazarı ne kadar tanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/02/22/fft5_mf923589.Jpeg



1) Profesör olan yazar hangi üniversitede öğretim üyesidir?

a) İstanbul Üniversitesi
b) Uşak Üniversitesi
c) Marmara Üniversitesi
d) Sakarya Üniversitesi


2) Bir ara TRT’de yayımlanan Şairane adlı programı beraber sunduğu kişi kimdi?

a) Hilmi Yavuz
b) Vüsat O.Bener
c) Ayfer Tunç
d) Erhan Bener


3) Hangi eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü’ne layık görülmüştür?

a) Ansikolopedik Divan Şiiri Sözlüğü
b) Kronolojik Divan Şiiri Antolojisi
c) Akademik Divan Şiiri Araştırmaları
d) Şairlerin Dilinden


4) Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail arasındaki meşhur rekabeti çift taraflı olarak anlattığı, Sünni ve Şii çatışmasının o dönemdeki izleri üzerine şekillendirdiği ve 2010 yılının en çok satılan kitabı olan romanı hangisidir?

a) Şah ve Sultan
b) Od
c) Katre-i Matem
d) İki Darbe Arasında


5) Dilimizde yer etmiş, kalıplaşmış deyimlerin hikayelerinin yer aldığı eseri hangisidir?

a) Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk
b) İki Darbe Arasında
c) İki Dirhem Bir Çekirdek
d) Atasözleri Sözlüğü


6) Şiirleri gönülden gönüle dolup, dilden dile dolaşan Yunus Emre’nin hamlıktan sağlığa geçişini anlattığı son romanı hangisidir?

a) Kurtların Efendisi
b) Od
c) Kırk Ambar
d) Mevlid


7) İlk baskısı 1999 yılında yapılan, Divan Şairler ve aşk konusunun ele alındığı, Osmanlı Tarihi’nden olaylar, hikayeler ve örneklerle zenginleştirilen eser hangisidir?

a) Katre-i Matem
b) Leyla İle Mecnun
c) Ah Mine’l –Aşk
d) Dört Güzeller


8) Yazarın 12 Eylül’ün hemen ardından başlayıp, 28 Şubat sürecinde Yaş kararıyla son bulan Deniz Kuvvetleri’ndeki 15 yılının hikayesini okuyucularla paylaştığı eserin ismi nedir?

a) İki Darbe Arasında
b) Kurtların Efendisi
c) Mir’at
d) Kırk Güzeller Çeşmesi


9) Yazarın daha önce kaleme aldığı eserlerinde yer alan öykü ve deneme yazılarının belli bir düzen ve bütünlük içinde derlenmesiyle oluşturduğu, aşk konulu deneme kitabının ismidir?

a) Kırk Ambar
b) Kitab-ı Aşk
c) Dört Güzeller
d) Güldeste


10) Hangisi onun eseri değildir?

a) Hilye-i Saadet
b) Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk
c) Kadılar Kitabı
d) Beyoğlu Rapsodisi



Yanıtlar:
1b, 2a, 3d, 4a, 5c
6b, 7c, 8a, 9b, 10d

0-3 doğru: İskender Pala hem önemli bir yazar hem de güncel kültür hayatımızın önemli bir parçası. Onu tanımak için biraz çaba göstermelisiniz.
4-7 doğru: İskender Pala’yı tanıyorsunuz ama en sevdiğiniz yazarlardan biri olmadığı açık.
8-10 doğru: Yazarın sıkı hayranlarından biri olmalısınız. Sadece romanlarını değil tüm kitaplarını hatta hayatını da takip etmişsiniz. Tebrik ederiz.


Radikal KİTAP

dem
04-03-2012, 12:14
Şairler ve ünlü dizeleri testi

Sorularımız genellikle en çok okuduğumuz ya da duyduğumuz dizelerden seçildi. Bazı cevaplar hemen aklınıza gelecek, bazılarıysa belki de sizi biraz zorlayacak. Güzel şiirleri hatırlatıp, hafızamızı biraz tazelemesi amacıyla, buyrun teste...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/03/02/fft5_mf930058.Jpeg


1. “Ne zaman bir köy türküsü duysam, şairliğimden utanırım.” dizeleri hangi şaire aittir?

a) Ahmet Muhip Dıranas
b) Melih Cevdet Anday
c) Bedri Rahmi Eyüboğlu
d) Cahit Külebi


2. “İzmir bir prensestir/ Çok güzel küçük şapkasıyla./ Mutlu ilkbaharlar durmaksızın/ Onun çağrısına yanıt verir.” dizelerinin sahibi dünyaca ünlü yazar kimdir?

a) Victor Hugo
b) Pierre Loti
c) Bertolt Brecht
d) Ömer Hayyam


3. Nazım Hikmet’in ünlü mısraları, “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,/ Ve bir orman gibi kardeşçesine…” hangi şiirinden alıntıdır?

a) Sen
b) Yaşamaya Dair
c) Davet
d) 24 Eylül 1945


4. “Çok sıkıldıysan hayattan,/ Bir mezarlığa git./ Ölüler iyi bilir;/ Yaşamak güzeldir.” dizeleri hangi şairimize aittir?

a) Cahit Sıtkı Tarancı
b) Necip Fazıl Kısakürek
c) Orhan Veli
d) Turgut Uyar


5. ‘Pis Moruğun Notları’ adlı kitabından alıntı olan, “Bir insanı sevmek mümkün mü sence?/ İyi tanımadığınız biri ise belki./ Ben insanları pencereden seyretmeyi severim.” dizeleri hangi yazara aittir?

a) Alain Bosqetu
b) Louis Aragon
c) Pablo Neruda
d) Charles Bukowski


6. Şairin akrostiş şiir olarak sevdiği kadına itafen yazdığı, “Mona Rosa. Siyah güller, ak güller./ Geyve’nin gülleri ve beyaz yatak./ Kanadı kırık kuş merhamet ister./ Ah senin yüzünden kana batacak.” dizelerinin sahibi kimdir?

a) Cemal Süreya
b) Sezai Karakoç
c) Özdemir Asaf
d) Ataol Behramoğlu


7. “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,/ Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.” mısralarının sahibi Kanuni Sultan Süleyman’ın şiirlerini yazarken kullandığı mahlası aşağıdakilerden hangisidir?

a) Muhibbi
b) Adli
c) Harimi
d) İkbali


8. Edgar Alan Poe’nun ‘Annabel Lee’ şiirini, “Seneler, seneler evveldi;/ Bir deniz ülkesinde/ Yaşayan bir kız vardı, bileceksiniz/ İsmi Annabel Lee;/ Hiçbir şey düşünmezdi sevilmekten/ Sevmekten başka beni” dizeleriyle Türkçeye çeviren şairimiz kimdir?

a) Can Yücel
b)Atilla İlhan
c) Murathan Mungan
d) Melih Cevdet Anday


9. “Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin./ Şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz.” dizeleri William Shakespeare’in hangi oyunundandır?

a) Othello
b) Hamlet
c) Macbeth
d) Kral Lear


10. ‘Bir Eşi Olmalı İnsanın’ şiirinin son dizeleri, “Ben seni ölene dek seveceğim boş laf!/ Ben seni sevdikçe ölmeyeceğim…” olan şairimiz hangisidir?

a) Atilla İlhan
b) Murathan Mungan
c) Can Yücel
d) Ataol Behramoğlu




Yanıtlar:
1c, 2a, 3c, 4b, 5d
6b, 7a, 8d, 9b, 10c



0-3 doğru: Ya kötü bir şiir okurusunuz ya da kötü bir hafızanız var.
4-7 doğru: Şiir seviyor olmalısınız. Ama hafızanız sizi bazen yarı yolda bırakabilir. Daha çok şiir okuyun.
8-10 doğru: Şiirin hasını seviyorsunuz. Tebrik ederiz…

Radikal KİTAP

dem
12-03-2012, 11:49
John Steinbeck testi

Modern Amerikan edebiyatı denince ilk akla gelen yazarlardan biri olan John Steinbeck özellikle en çok bilinen eserlerinde, az gelişmiş güneyin insanlarını, ezilen yoksul halkın yaşam mücadelesini ele aldı ve Amerika'nın muhalif seslerinden biri oldu. Doğumunun 110. yılında, Nobel ödüllü yazarı hatırlamak için...


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/03/09/fft5_mf935282.Jpeg

1. Yazarın 1929 tarihinde yayımlanan ilk kitabının adı nedir?

a) İyi Dünya
b) Altın Kupa
c) Besleme
d) Döşeğimde Ölürken


2. Aşağıdakilerden hangisi bir John Steinbeck eseri değildir?

a) Sardalye Sokağı
b) Al Midilli
c) Ağustos Işığı
d) Cennet Çayırları


3. Zor bir soru: Nobel Edebiyat ödülünü kaç yılında almış olabilir?

a) 1960
b) 1962
c) 1964
d) 1966


4. John Steinbeck’in doğum yeri de olan ve birçok kitabında fon olarak kullandığı California’daki bölgenin adı nedir?

a) Salinas Vadisi
b) Napa Vadisi
c) Silikon Vadisi
d) Fremont Vadisi


5. Yazarın “Fareler ve İnsanlar” adlı kitabında yer alan karakterlerin isimleri hangisinde doğru verilmiştir?

a) George ve Lennie
b) Ennis ve Jack
c) Stan ve Oliver
d) Nathan ve Tom


6. Yazarın Pulitzer ödüllü romanı “Gazap Üzümleri”nin 1940 tarihinde çekilen filminde Tom Joad karakterini canlandıran ünlü ABD’li sinema oyuncusu kimdir?

a) Gary Cooper
b) Henry Fonda
c) Orson Welles
d) Cary Grant


7. Aşağıdaki filmlerden hangisinin senaryosu John Steinbeck’ e aittir?

a) Vadim O Kadar Yeşildi ki
b) Altına Hücum
c) İhtiras Tramvayı
d) Viva Zapata


8. Yazarın 1930’lu yılların Amerikası’nda elma bahçelerinde çok ağır koşullarda çalışan mevsimlik işçileri ve Mac ile Jim’ in bu işçiler arasına katılarak başlattıkları grevi konu alan romanının adı nedir?

a) Bir Savaş Vardı
b) Bitmeyen Kavga
c) Kaygılarımızın Kışı
d) Kısa Süren Saltanat


9. Yazarın yapıtlarında aşağıdaki edebi akım gruplarından hangisinin izlerine daha çok rastlanır?

a) Natüralizm ve Realizm
b) Romantizm ve Sembolizm
c) Egzistansiyalizm ve İdealizm
d) Sürrealizm ve Fütürizm


10. John Steinbeck yazarlık dışında hangi mesleği yapmıştır?

a) Futbolculuk
b) Kütüphanecilik
c) Film Yönetmenliği
d) Savaş Muhabirliği


Yanıtlar:
1-b, 2-c, 3-b, 4-a, 5-a
6-b, 7-d, 8-b, 9-a, 10-d


0-3 doğru: Yazarı tanımaya kısa ama etkileyici eseri “Fareler ve İnsanlar” dan başlayabilirsiniz.
4-7 doğru: Tüm kitaplarını okumamış olsanız da yazarı tanıyorsunuz.
8-10 doğru: Steinbeck en çok sevdiğiniz yazarlar arasında olmalı. Tebrikler…


Radikal KİTAP

dem
18-03-2012, 14:12
Pınar Kür testi

Otuz yılı aşkın bir süredir zevkle okunan, genç yazarlara ilham ve destek veren Pınar Kür, hemen her eserinde ortaya koyduğu farklı ve özgün üslubu ile okurlarına yeni edebiyat lezzetleri tattırıyor. Bakalım onu ne kadar tanıyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/03/16/fft5_mf940398.Jpeg


1- Yayımlandığı ay içinde Memet Fuat’ın dört, Fethi Naci’ninse iki eleştiri yazısı yazdığı ilk romanı hangisidir?

a) Asılacak Kadın
b) Küçük Oyuncu
c) Yarın Yarın
d) Bir Deli Ağaç


2- Pınar Kür’ün romanlarını ilk basan yayınevi hangisidir?

a) Yazko
b) Can
c) Everest
d) Bilgi


3- Bir haber kanalında yayımlanan ve sunuculuğunu kuşakları farklı 3 kadınla beraber yaptığı programın adı neydi?

a) 4 Kadın
b) Haydi Gel Bizimle Ol
c) Dört Dörtlük
d) Bize de Bekleriz


4- 1984’de Sait Faik Hikâye Ödülü’nü hangi kitabıyla almıştır?

a) Akışı Olmayan Sular
b) Hayalet Hikâyeleri
c) Bir Deli Ağaç
d) Yaz Gecelerinde Keman


5- Romanın çeşitli karakterleri tarafından yazılan romanı hangisidir?

a) Yaz Gecelerinde Keman
b) Küçük Oyuncu
c) Bir Cinayet Romanı
d) Sonuncu Sonbahar


6- Yazarın “Yazar” sıfatıyla karakterlerden biri olduğu romanı hangisidir?

a) Yarın Yarın
b) Bitmeyen aşk
c) Asılacak Kadın
d) Küçük oyuncu


7- Bir Cinayet Romanı, Sonuncu Sonbahar ve Cinayet Fakültesi üçlemesinin baş erkek kahramanının mesleği nedir?

a) Ressam
b) Şair
c) Ekonomi profesörü
d) Matematik profesörü


8- Yazarın erken çağ romanlarının fonunu oluşturan faşist ortam hangi yıllara aittir?

a) 1980’ler
b) 1940’lar
c) 1990’lar
d) 1970’ler


9- Uzun bir aradan sonra, 2004’te, yayınlanan öykü kitabı hangisidir?

a) Bir Deli Ağaç
b) Maçka – Taksim
c) Hayalet Hikâyeleri
d) Yaz Gecelerinde Keman


10- Pınar Kür edebiyat dışında hangi sanat dalıyla uğraşmıştır?

a) Tiyatro
b) Müzik
c) Sinema
d) Heykel


Yanıtlar:
1c, 2d, 3b, 4a, 5c
6b, 7d, 8d, 9c, 10a



0-3 doğru: Türk Edebiyatının en önemli kadın yazarlarından birini tanımıyorsunuz.
4-7 doğru: Pınar Kür belli ki sevdiğiniz bir yazar.
8-10 doğru: Pınar Kür’ün, onun hakkındaki her şeyi bilecek kadar büyük bir hayranısınız. Tebrikler…


Radikal KİTAP

Ali Osman Selçuk
27-03-2012, 00:42
Ben bir salak olmalıyım. Hiç bir testte birden öteye gidemedim. Onu da diğer şıkları eleyerek tesadüfen doğru bildim.

dem
01-04-2012, 10:36
Masallar testi

Bu hafta çocukluk günlerimize dönelim; dinlediğimiz, okuduğumuz masalları anımsayalım istedik. Günümüzde artık unutulmaya yüz tutmuş bu güzelim masallar bakalım ne kadar iz bırakmış belleğimizde?


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/03/30/fft5_mf950163.Jpeg



1) Kurul Sofram Kurul adlı masalda terziyi kandırıp üç oğlunu evden kovmasına neden olan hayvan hangisidir?

a) Tilki
b) Karga
c) Keçi
d) Kedi


2) Kırmızı Başlıklı Kız adlı masalda kız, hasta büyükannesine ne götürür?

a) Süt ve simit
b) Şarapla çörek
c) Ayranla poğaça
d) Şerbetle kek


3) Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler maslındaki cücelerin işi nedir?

a) Odun kesmek
b) Balık tutmak
c) Maden çıkarmak
d) Hayvan avlamak


4) Kötü kalpli üvey ana Pamuk Prenses’i hangi meyveyle zehirler?

a) Elma
b) Armut
c) Kiraz
d) Alıç


5) Aşağıdakilerden hangisi Bremen Mızıkacıları’nın elemanlarından biri değildir?

a) Eşek
b) Kedi
c) Köpek
d) At


6) Yakışıklı prensin dans ettiği kızın Kül Kedisi olduğunu anlamasını sağlayan eşyayı anımsadınız mı?

a) Yüzük
b) İskarpin
c) Küpe
d) Eldiven


7) Parmak Çocuk’un babasının mesleği neydi?

a) Ayakkabıcı
b) Terzi
c) Marangoz
d) Oyuncakçı


8) Uyuyan Güzel masalında güzel prensesin derin uykusu kaç sene sürer?

a) 1 yıl
b) 10 yıl
c) 100 yıl
d) 1000 yıl


9) Ünlü Binbir Gece Masallarını kim anlatır?

a) Şehriyar
b)Şahzaman
c) Dünyazad
d) Şehrazad


10) Hangisi Binbir Gece Masalları’nda adı geçen bir kahraman değildir?

a) Ali Baba
b) Alaaddin
c) Gülistan
d) Sinbad



Yanıtlar:
1c, 2b, 3c, 4a, 5d
6b, 7b, 8c, 9d, 10c


0-3 doğru: Size küçükken pek masal anlatan olmamış belli ki siz de merak edip okumamışsınız.
4-7 doğru: Masallarla büyüseniz de bu türe özel bir ilgi duymuyorsunuz.
8-10 doğru: Masallar dönemlerinin toplumların yapısını ve insanın en temel özelliklerini kavramamız açısından hayati önem taşır. Siz de bu gerçeğin farkında olan bilinçli okurlardansınız.

Radikal Kitap

dem
08-04-2012, 12:29
Gabriel Garcia Marquez Testi

Uçsuz bucaksız hayal gücünü memleketinin sert ortamıyla birleştirerek yazdığı eserleriyle sadece Güney Amerika'nın değil, dünya edebiyatının da yaşayan en önemli yazarlarından biri sayılan Nobel Edebiyat ödülü sahibi Gabriel Garcia Marquez'i nam-ı diğer Gabo'yu hatırlıyoruz bu hafta...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/04/07/fft5_mf955392.Jpeg

1. Nerelidir?

a) Arjantin
b) Kolombiya
c) Şili
d) Brezilya


2. Yayımlanan ilk eserinin adı nedir?

a) Yaprak Fırtınası
b) Kent ve Köpekler
c) Artemio Cruz’un Ölümü
d) Başka Ateşler


3. Hangisi yazarın eseri değildir?

a) Bir Kayıp Denizci
b) Aşk ve Öbür Cinler
c) İyi Kalpli Erendira
d) Teke Şenliği


4. Hangisi yazarın “ Yüzyıllık Yalnızlık” kitabının karakterlerinden biri değildir?

a) Fermina Daza
b) Pilar Ternera
c) Güzel Remedios
d) Ursula Iguaran


5. Aşağıdaki hangisi Marquez’ in edebiyatta “Büyülü Gerçeklik” akımının öncüsü sayılabilecek “Yüzyıllık Yalnızlık” eserinde geçen mucizevi durumlardan biri değildir?

a) Domuz kuyruklu olarak doğan çocuklar
b) Göklere yükselip uçan kardeşler
c) Ölmüşlerle yapılan konuşmalar
d) Doğduğu an konuşup yürüyen bebekler


6. Gabriel Garcia Marquez 1982’de hangi eseri ile Nobel Edebiyat ödülünü almıştır?

a) Kırmızı Pazartesi
b) Mavi Köpeğin Gözleri
c) Sevgiden Öte Sürekli Ölüm
d) Başkan Babamızın Sonbaharı


7. Yazarın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan 2007 yapımı “Kolera Günlerinde Aşk” adlı filmde, Florentino Ariza karakterini canlandıran İspanyol oyuncu kimdir?

a) Antonio Banderas
b) Eduardo Noriega
c) Javier Bardem
d) Luis Tosar


8. Marquez, biyografik roman tadındaki “Labirentindeki General” adlı eserinde hangi ünlü politikacıdan bahsetmiştir?

a) Ernesto Che Guevara
b) Fidel Castro
c) Augusto Pinochet
d) Simon Bolivar


9. Yazarın “Yüzyıllık Yalnızlık” kitabındaki hikayenin geçtiği ve Jose Buendia soyunun yedi kuşak boyunca yaşadığı masalsı kentin adı nedir?

a) Macondo
b) Aracataca
c) Cochabamba
d) Solaris


10. Yazarın kitaplarını yayınlayan kitabevi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Can Yayınları
b) İletişim Yayınları
c) Yapı Kredi Yayınları
d) Doğan Kitap



Yanıtlar:

1 b, 2 a, 3 d, 4 a, 5 d
6 a, 7 c, 8 d, 9 a, 10 a.


0-3 doğru: Testi geçemediniz. Latin Amerika’nın bu büyüleyici kalemini pek tanımıyorsunuz.
4-7 doğru: Marquez’in birkaç kitabını okumuş gibisiniz, yeni okumalar için de heyecan duyuyor olmalısınız.
7-10 doğru: Yazar ve kitaplarını iyi tanıyorsunuz. Tebrikler.


Radikal KİTAP

dem
15-04-2012, 15:50
Edebiyatımızın 'ilkleri' testi

Bu haftaki testimizde Türk edebiyatının kendi alanında ilk olan örneklerini sorduk. Edebiyat tarihimize ilgi duyanlar ve lise bilgilerini aklında tutanlar için...

http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/04/13/fft5_mf959938.Jpeg


1 ) İlk resmi Türkçe gazete hangisidir?

a) Tercüman-ı Ahval
b) Takvim-i Vakayi
c) Cumhuriyet
d) Ceride-i Havadis


2 ) İlk çeviri roman hangisidir?

a) Sergüzeşt
b) Aşk-ı Memnu
c) Telemak
d) Araba Sevdası


3) Aşağıdaki ilklerden hangisi Namık Kemal’e ait değildir?

a) İlk tezli roman - Zehra
b) İlk edebi roman - İntibah
c) İlk tarihi roman - Cezmi
d) İlk eleştiri - Tahrib-i Harabat


4) Batılı anlamda yazılmış ilk öykü hangisidir?

a) Letaif-i Rivayet
b) Çağlayan
c) Şemsa
d) Küçük Şeyler


5) Hangisi Servet-i Fünun dönemine ait ilklerden değildir?

a) İlk psikolojik roman
b) İlk mensur şiirler
c) İlk makale
d) İlk çocuk şiirleri


6) Edebiyatımızdaki ilk pastoral şiirin adı nedir?

a) Makber
b) Sahra
c) Zemzeme
d) Ateşpare


7) Zor bir soru… Kadın sorununu işleyen ilk romanı biliyor musunuz?

a) Henüz On Yedi Yaşında
b) Dürdane Hanım
c) Mai ve Siyah
d) Metres


8) Seyahat Jurnali adlı eser hangi özelliğiyle edebiyatımızda ilkler arasında yer almaktadır?

a) İlk biyografi
b) Batılı anlamda ilk günlük
c) İlk gezi yazısı
d) Sahnelenen ilk tiyatro oyunu


9) İlk siyasetname özelliği taşıyan eser hangisidir?

a) Atabetül Hakayık
b) Mesnevi
c) Kutadgu Bilig
d) Muhakemetül Lügateyn


10) Türk edebiyatının ilk kadın yazarı kimdir?

a) Halide Edip Adıvar
b) Halide Nusret Zorlutuna
c) Gülseli İnal
d) Fatma Aliye Topuz




Yanıtlar:
1b, 2c, 3a, 4d, 5c
6b, 7a, 8b, 9c, 10d



0-3 doğru: Edebiyat tarihine olan ilginiz okul yıllarınızda kalmış.
4-7 doğru: Edebiyat tarihi özel olarak ilgilendiğiniz bir alan olmasa da Türk Edebiyatı’na olan sevginiz sayesinde geçer not aldınız.
7-10 doğru: Ya halihazırda lise öğrencisisiniz ya da edindiğiniz bilgileri taze tutacak hatta yenilerini edinecek kadar ciddi bir edebiyatseversiniz. Tebrik ederiz.


Radikal KİTAP

dem
23-04-2012, 11:52
"Delilerden Sen Anlarsın" testi

Herkes biraz normaldir sadece.Herkesin içinde, kuytularda bir deli yaşar. Çoğunluk yüzleşmek istemez onunla, çoğu yazarsa içindeki deliyi serbest bırakarak yazar. Çünkü yazmak aslında "deli işi"dir. Testimiz edebiyatın "deliler"i hakında...


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/04/20/fft5_mf964745.Jpeg


1. ‘Deliliğin Tarihi’ adlı kitap hangi yazara aittir?

a) Hüseyin Rahmi Gürpınar
b) Michael Faucolt
c) Selim İleri
d) Jack Keoruc


2. “Delilik tek kişilik azınlıktır” sözü kime aittir?

a) George Orwell
b) Abraham Lincoln
c) James Joyce
d) John Lennon


3. Selçuk Erdem, Can Barslan, Metin Üstündağ’ın kadrosunda bulunduğu Deli dergisi hangi kategoridedir?

a) Alışveriş
b) Mizah
c) Sinema
d) Kültür- Sanat


4. Adını depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtan alan, başrollerinde Christina Ricci’nin oynadığı filmin adı nedir?

a) Prozac Toplumu
b) Diazem Jenarasyonu
c) Cipralex Kardeşliği
d) Zanax Cenneti


5. Ken Kesey’in romanından sinema tarihinin en iyi filmlerinden birine dönüşen Guguk Kuşu’nun efsanevi akıllı delisi kimdir?

a) Jack Nicholson
b) Gerard Depardiu
c) Al Pacino
d) Robert de Niro


6. Testimize adını veren dizeyi de içeren Meral Özbek şiirini unutulmaz bir şarkı haline getiren müzik grubumuz hangisidir?

a) Üç Hürel
b) Mazhar Fuat Özkan
c) Grup Yorum
d) Yeni Türkü


7. Şizofren matematikçi John Nash’in hayatını konu alan ve sinemaya da uyarlanan kitabın adı nedir?

a) Akıl Oyunları
b) Oyun Teorisi
d) Deliliğin Sınırı


8. 1992-1998 yılları arasında çıkan, akıl, fikir dergisinin adı nedir?

a) Manik-Depresif Dergi
b) Paranoyak
c) Şizofrengi
d) Deli Rengi


9. ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’nin yazan “deli” kimdir?

a) Nikolay Gogol
b) Mihail Bulgakov
c) Anton Çehov
d) Vladimir Mayakovski


10) Gülten Akın’ın şiiri Deli Kızın Türküsü’nü seslendirerek Türk Popu’na en hüzünlü başyapıtlarından birini kazandıran şarkıcı kimdir?

a) Sezen Aksu
b) Nilüfer
c) Nükhet Duru
d) Nazan Öncel



Yanıtlar:
1b, 2a, 3b, 4a, 5a
6d, 7a, 8c, 9a, 10a


0-3 doğru: Delilik sizin için bir kabus. Sıra dışı deneyimlerden, elektroşoktan korkar gibi korkuyorsunuz. Ne diyelim bu hayat şartlarında delirmiyorsanız iyi bir ödülü hak ediyorsunuz demektir.
4-7 doğru: Deliliğe karşı yargılayıcı bir tavrınız olmasa da, buhranlar ve melankoli size göre değil. Hayatın güzel yanlarını keşfetmek ve güzel havalar daha çok ilginizi çekiyor.
7-10 doğru: Gerçek bir deli seversiniz. Deliliğin entelektüel yanını takdir edip, sanatta yaratıcılığı beslediğine inanıyorsunuz.


Radikal KİTAP

dem
13-05-2012, 12:58
Murat Gülsoy testi

Modern edebiyatımızın etkili kalemlerinden Murat Gülsoy hakkında neler biliyoruz? Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olduğunu biliyoruz mesela. Başka? Yazarın hayatı ve eserleriyle ilgili sıkı bir test hazırladık, buyrun...


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/05/11/fft5_mf979434.Jpeg


1) Murat Gülsoy hangi alanlarda eğitim görmüştür?

a ) Mimarlık ve Sosyoloji
b ) Mühendislik ve Psikoloji
c ) Hukuk ve Felsefe
d ) Tarih ve Edebiyat


2) 1992-2002 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı derginin adı nedir?

a ) Yasak Meyve
b ) Kuzey Yıldızı
c ) Hayalet Gemi
d ) Seksek


3) “Bu Filmin Kötü Adamı Benim” adlı ilk romanıyla 2004 yılında kazandığı ödül hangisidir?

a ) Yunus Nadi Roman Ödülü
b ) Orhan Kemal Roman Armağanı
c ) Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü
d ) Madaralı Roman Ödülü


4) Yayın kurulunda Murat Gülsoy’un da bulunduğu elektronik ortamda ücretsiz yayın yapan Türkiye’nin ilk çevrimiçi yayınevi hangisidir?

a ) antkitap
b ) kültkitap
c ) yankitap
d ) altkitap


5) Yazarın yayımlanan ilk öykü kitabı hangisidir?

a ) Belki de Gerçekten İstiyorsun
b ) Tanrı Beni Görüyor mu?
c ) Binbir Gece Mektupları
d ) Kâbuslar


6) 2001 yılı Sait Faik Hikâye Armağanı aldığı kitabının adı nedir?

a ) Bu Kitabı Çalın
b ) Oysa Herkes Kendisiyle Meşgul
c ) Alemlerin Sürekliliği ve Diğer Hikayeler
d ) Bu An’ı daha önce Yaşamıştım


7) İçinde yer alan öykülerin büyük bir kısmı görsel imgelerle kurgulanmış anlatılardan oluşan ve elektronik olarak yayımladığı kitabının adı nedir?

a ) Bize Kuş Dili Öğretildi
b ) Sevgilinin Geciken Ölümü
c ) Kâbuslar
d ) Bu An’ı Daha Önce Yaşamıştım


8) Murat Gülsoy’un gerçeküstücü Alman ressam Marx Ernst’ün resimlerinden yola çıkarak yazdığı film tadındaki romanının adı nedir?

a ) Karanlığın Aynasında
b ) 602. Gece
c ) Baba, Oğul ve Kutsal Roman
d ) İstanbul’da Bir Merhamet Haftası


9) Adını Oğuz Atay’ın Korkuyu Beklerken öyküsündeki gizli örgüt Ubor Metenga’dan alan radyo programını, Yekta Kopan ve Ayfer Tunç’la beraber hangi istasyonda yapıyorlardı?

a ) Radyo Eksen
b ) Açık Radyo
c ) NTV Radyo
d ) Radyo Boğaziçi


10) Murat Gülsoy’un bir origami ustası gibi, düz bir kâğıtla başladığı anlatısını katman katman çoğaltarak kahramanlarının ironik dünyasının kederle malul hikâyesini kurduğu son romanı hangisidir?

a ) İstanbul ’da Bir Merhamet Haftası
b ) Baba, Oğul ve Kutsal Roman
c ) Karanlığın Aynasında
d ) Sevgilinin Geciken Ölümü


Yanıtlar:
1b, 2c, 3a, 4d, 5b
6a, 7c, 8d, 9b, 10c


0-3 doğru: Yazarı tanımıyorsunuz. Kesinlikle tanımalısınız. “O kitabı çalın!”
4-7 doğru: Birkaç eserini okumuşsunuz. Yine de en sevdiğiniz yazarlardan biri değil.
7-10 doğru: Muhtemelen onu çok uzun zamandır takip eden sıkı bir hayranısınız. Tebrik ederiz.



Radilkal KİTAP

dem
20-05-2012, 11:40
Alman edebiyatı testi

Ortalama bir Türk okuru için edebiyat denince ilk akla gelen ülkeler genellikle Rusya, Fransa'dır. Ancak Alman edebiyatının seçkin örneklerini okumuş ve derinliğini kavramış okurlar rahatlıkla bu ülkelerin yanına Almanya'yı da ekleyebilir. Bu hafta Alman edebiyatı hakkındaki bilgilerinizi şöyle bir tazeleyelim istedik...


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/05/16/fft5_mf982706.Jpeg


1. Hangisi bir Alman destanıdır?

a) Manas destanı
b) Kalevala destanı
c) Ramayana destanı
d) Nibelungen destanı


2. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Rapunzel, Uyuyan Güzel, Bremen Mızıkacıları, Parmak Çocuk ve daha bir çok masalı kaleme almış olan ünlü Alman kardeşler kimdir?

a) Grimm kardeşler
b) Bronte kardeşler
c) Coen kardeşler
d) Wright kardeşler


3. Epik tiyatronun kurucusu olan ünlü Alman şair ve yazar Bertolt Brecht’in aşağıdaki yapıtlarından hangisi bir tiyatro eseri değildir?

a) Kafkas Tebeşir Dairesi
b) Üç Kuruşluk Opera
c) Sezuan’ın İyi İnsanı
d) Halkın Ekmeği


4. Efsanevi İsviçreli halk kahramanı Wilhelm Tell’in hikayesini oyunlaştırarak ölümsüzleştiren ünlü Alman şair ve yazar kimdir?

a) Friedrich Schiller
b) Friedrich Hölderlin
c) Rainer Maria Rilke
d) Heinrich Heine


5. Aşağıdaki eserlerden hangisi “Beni öldürmeyen şey beni güçlendirir” ifadesiyle ünlü Alman filozof Nietzsche’ye ait değildir?

a) Güç İstenci
b) Böyle Buyurdu Zerdüşt
c) Ahlakın Soykütüğü Üzerine
d) Aşkın Metafiziği


6. Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Goethe, pek çok edebi başyapıt kaleme almıştır. Bunlardan biri olan “Genç Werther’in Acıları”nda roman kahramanının aşık olduğu genç kızın adını hatırlayabildiniz mi?

a) Adelaide
b) Nadja
c) Lotte
d) Heloise


7. Thomas Mann’ın otobiyografik özellikler de katarak kaleme aldığı, zengin bir burjuva ailenin birkaç kuşak boyunca geçirdiği değişimi ele alan romanının adı nedir?

a) Aile Mutluluğu
b) Buddenbrooklar
c) Dublinliler
d) Artamonov Ailesi


8. 1927 doğumlu, Nobel edebiyat ödülü sahibi, büyük Alman şair ve yazar Günter Grass hangi eserinde roman kahramanı Oskar Matzerath’ın gözünden İkinci Dünya Savaşı’nı anlatmıştır?

a) Kedi ve Fare
b) Teneke Trampet
c) Kafadan Doğumlar
d) Kurbağa Güncesi


9. Çağdaş Alman yazarı Patrick Süskind’in kült bir eser haline gelmiş 1985 tarihli “Koku” romanını 2006’da sinemaya uyarlayan Alman yönetmen kimdir?

a) Wim Wenders
b) Roland Emmerich
c) Tom Tykwer
d) Michael Haneke


10. Eserlerini Almanca kaleme almış ünlü Çek yazar Franz Kafka’yı anmadan olmaz. Yazarın “Değişim” romanının böceğe dönüşen kahramanının adını hatırladınız mı?

a) Nicholai Hel
b) Gregor Samsa
c) Arturo Bandini
d) Winston Smith

Yanıtlar:
1d, 2a, 3d, 4a, 5d
6c, 7b, 8b, 9c, 10b.


0-3 doğru: Alman Edebiyatı’na özel bir ilginiz yok.
4-7 doğru: Genel anlamda iyi bir okur olduğunuzudan Alman Edebyatı’nın baş eserlerini de okumuşsunuz.
7-10 doğru: Alman Edebiyatı’nı gerçekten seviyor ve biliyorsunuz. Alman Lisesi mezunu olduğunuzdan kuşkulanıyoruz...

dem
17-06-2012, 16:12
Victor Hugo testi

Victor Hugo, edebiyat derslerimiz sayesinde, ismine en aşina olduğumuz yazarlardan biridir. Ama bizce kendisini gerçekten okuyan ve bilen sayısı ismini duyanlara kıyasla oldukça düşük kalır. Bakalım sizin durumunuz ne? Testimizi çözün, öğrenin...


http://i.radikal.com.tr/644x385/2012/06/13/fft5_mf1001757.Jpeg


1) 1824 yılında kurduğu derginin adı nedir?

a) Lucrece Borgia
b) Marie Tudor
c) La Muse Française
d) Theatre En Liberte


2) 3.Napolyon hükümet darbesini engellemeye çalışıp da başaramayınca hangi ülkeye kaçmıştır?

a ) Hollanda
b) Belçika
c) İsviçre
d) İngiltere


3) 1843 yılında yaşadığı hangi olay üzerine 1852’ye kadar yeni yapıt vermemiştir?

a) Bir kavgada yaralanması
b) Kızının ölümü
c) Ciddi bir hastalığa yakalanması
d) Sınır dışı edilmesi


4) Sanatçı daha çok hangi akımın etkisinde eserler vermiştir?

a) Romantizm
b) Klasizm
c) Ekspresyonizm
d) Parnasizm


5) 19 yılını kürek mahkumu olarak geçiren Jean Valjean’ın sürekli kaçışını ve kaçarken çektiği acıları anlatan eserin adı nedir?

a) Parma Manastırı
b) İhtiyar Adam ve Deniz
c) Germinal
d) Sefiller


6) 1855 - 1870 arasında yazarlık açısından en üretken dönemini yaşadığı İngiliz adasını biliyor musunuz?

a) Road Town
b) North Sound
c) Guernsey
d) Tenerife


7 ) Krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunduğu ve sinemaya da uyarlanan bu romanının kahramanlardan birisi öyle etkili olmuştur ki roman bu karakterin adıyla tanınmıştır. Bahsi geçen eser hangisidir?

a ) İzlanda Hanı
b) Doksan Üç İhtilali
c) Küçük Napolyon
d) Notre Dame de Paris


8 ) Hangisi oyunlarından birisi değildir?

a) Candida
b) Cromwell
c) Hernani
d) Ruy Blas


9) “Değil mi ki o derin acılarımla şimdi/ Buna destek olacak tek bir kolda yoksunum” dizeleriyle başlayan şiirini hatırladınız mı?

a) Diana
b) Veni,Vidi, Vixi
c) Dilenci
d) Söylesem Söyleyebilsem Ah Derdimi


10) Gilliat’ın bir gemi kalıntısını denizin, kasırganın ve ahtapotun elinden çekip kurtarmaya çalışmasını anlattığı romanının adı nedir?

a) Robinson Crusoe
b) Yürekli Kaptan Kim
c) İhtiyar Adam ve Deniz
d) Deniz İşçileri



Yanıtlar:
1c, 2b, 3b, 4a, 5d
6c, 7d, 8a, 9b, 10d



0-3 doğru: Varsa yoksa Sefiller! Hugo’yu tanımıyorsunuz.
4-7 doğru: Yazarın belli başlı birkaç kitabını okumuşsunuz ya da iyi bir tahmin yeteneğiniz var.
7-10 doğru: Hugo sevdiğiniz yazarlardan biri olmalı çünkü testimiz pek de kolay değildi.


Radikal KİTAP

dem
24-06-2012, 13:01
Elias Canetti testi

Canetti bir göçmendir. Kökeni 1492'de İspanya'dan göç etmiş Sefarad Yahudilerine dayanır. Tam da bu yüzden kendi de göç etmek zorunda kalmıştır. Birçok dil bilen yazar buna rağmen eserlerini tek bir dilde - Almanca - yazar. Bakalım aralarında Nobel de bulunan pek çok ödül kazanan yazarı ne kadar yanıyorsunuz?

http://i.radikal.com.tr/480x325/2012/06/22/fft64_mf1008868.Jpeg

1) Dedeleri Türkiye ’den göçen Canetti nerede doğmuştur?

a) Macaristan
b) Bulgaristan
c) Avusturya
d) Romanya


2) Canetti’nin “Körleşme” adlı romanındaki kitaplara aşırı derecede bağlı olan karakterin adı nedir?

a) Kien
b) Georg
c) Fischerle
d) Brand


3) 1927’de gençken tanık olduğu ve yaşamı boyunca kendisini ve yapıtlarındaki ana izleği derin bir şekilde etkileyen olay aşağıdakilerden hangisidir?

a) Annesinin ölümü
b) Nazilerin iktidara gelmesi
c) Adalet Sarayı’nın işçiler tarafından yakılması
d) Akıl hastanesine düşmesi


4) Canetti’nin gençlik döneminde etkisi altına girdiği ve büyük hayranlık duyduğu yazar-düşünür kimdir?

a) Ernst Bloch
b) Walter Benjamin
c) Siegfried Kracauer
d) Karl Kraus


5) Hangisi Canetti’nin oyunlarından biri değildir?

a) Düğün
b) Uyurgezerler
c) Kendini Beğenmişlerin Komedisi
d) Süresi Belli Olanlar


6) Yazımı yıllar süren ve 1960’da basılan, “hayatımın yapıtı” diye nitelendirdiği kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Körleşme
b) Saatin Gizli Yüreği
c) Kitle ve İktidar
d) İnsanın Taşrası


7) Büyük bir hayranlık duyduğu ve “onu okurken iyi biri oluyor insan, ama hiç kibirlenmeden” diye bahsettiği yazar kimdir?

a) George Büchner
b) Hermann Broch
c) Robert Musil
d) Franz Kafka


8) Aşağıdakilerden hangisi kendi yaşamını anlattığı üçlemesinden biri değildir?

a) Kulaktaki Meşale
b) Sözcükler
c) Kurtarılmış Dil
d) Gözlerin Oyunu


9) Vasiyeti üzerine yanına gömüldüğü yazar aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bertolt Brecht
b) Robert Walser
c) James Joyce
d) Marcel Proust


10) Ölümü kabullenemeyen ve yazılarında durmadan ölümle hesaplaşan Canetti hangi yıl ölmüştür?

a) 1994
b) 1997
c) 1990
d) 1995




Yanıtlar:
1b, 2a, 3c, 4d, 5b
6c, 7d, 8b, 9c, 10a.


0-3 doğru: Elias Canetti kesinlikle favori yazarlarınızdan biri değil...
4-7 doğru: En azından bir dönem yazarla ilgilenmiş ve eserlerinden bir kısmını okumuşsunuz.
7-10 doğru: Yazarı çok seviyor olmalısınız hem külliyatı hem de hayatı konusunda bilginiz var. Tebrik ederiz!


Radikal KİTAP

dem
29-07-2012, 13:07
Rainer Maria Rilke testi

Sorunlu bir çocukluk geçiren, insanlarla ve özellikle kadınlarla iletişim kuramayan ve büyük buhranlar yaşayan yazarın hayatını ve sanatını değiştiren yine kadınlar olmuş. Bakalım eserleri kadar hayatıyla da renkli bir yazar olan Rilke'yi ne kadar biliyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/480x325/2012/07/27/fft64_mf1054038.Jpeg


1) R. M. Rilke ne zaman ve nerede doğmuştur?

a) 24 Ağustos 1852 Berlin
b) 4 Aralık 1875 Prag
c) 14 Temmuz 1862 Moskova
d) 28 Ekim 1884 Münih


2) Hangisi Rilke’nin eseridir?

a) Sisifos Söyleni
b) Roma Ağıtları
c) Duino Ağıtları
d) Sevince Kasideler


3) Rilke’nin, eserlerinden çeviriler yaptığı yazar hangisidir?

a) Baudelaire
b) Lautréamont
c) Rimbaud
d) Valéry


4) Ünlü şair, “Her bir melek korkunçtur.” dizeleriyle taçlandırdığı ve fırtınalı bir gecede kendisine vahiy gibi indiğini belirttiği şiirinin adın nedir?

a) Duino Ağıtları
b) Zeytinlik
c) Akşam Kitabımdır
d) Gece Sen misin


5) Hangisi Rilke’nin öykülerinden biri değildir?

a) Kızıl Ölümün Maskesi
b) Maskeler
c) Hayalet
d) Ölüm Günü


6) Rilke’nin uzun mektuplar yazdığı kadim dostu hangisidir?

a) Albay Jean Ziegler
b) Werner Reinhart
c) Baladine Klassowska
d) Lou Andreaa Salomé


7) Sık sık Nietzsche’nin Üst-insan’ına benzetilen karakter, Rilke’nin hangi eserinde dile gelmiştir?

a) Orpheus’a Soneler
b) Genç Şair’e Mektuplar
c) Malte Laurids Brigge’nin Notları
d) İsa Çocuk


8) Rilke’nin hazin ölümüne sebep olan neydi?

a) Bir cinayet
b) Bir intihar
c) Bir hastalık
d) Bir kaza


9) Özel ve edebi hayatının rayına oturmasını sağlayan ve yazarın tek deneme kitabına konu olan kişi kimdir?

a) Leo Tolstoy
b) Auguste Rodin
c) Boris Pasternak
d) Franz Mehring


10) Mezar taşı için yazdığı dizelerde söz ettiği çiçek hangisidir?

a) Krizantem
b) Begonya
c) Gardenya
d) Gül





Yanıtlar:
1b, 2c, 3d, 4a, 5a
6d, 7a, 8c, 9b, 10d


0-3 doğru: Rainer Maria Rilke, büyük bir ihtimalle favori yazarlarınızdan biri değil. Çok şey kaçırıyor olabilirsiniz.
4-7 doğru: Bir dönem yazarla ilgilenmiş ve eserlerinin büyülü tozuna bulaşmış gibisiniz.
8-10 doğru: Yazarın ön adının çağrıştırdığı gibi, temiz bir iş çıkardınız. Yazar sizin de yüreğinizin telini titretiyor olmalı.



Radikal KİTAP

dem
05-08-2012, 13:35
Bu alıntı hangi romandan?


Her romandan bir alıntı yaptık. Okuduysanız hatırlamanız, okumadıysanız ne kaçırdığınızı görmeniz için. Bakalım seçtiğimiz on romandan kaçını okuyabildiniz?


http://i.radikal.com.tr/480x325/2012/08/03/fft64_mf1063010.Jpeg


1) “O, ömür boyunca ’hep acele etmiş’tir, bu yüzden de ‘hep geç kalmış’tır. Sürekli bir panik vardır hayatında: Bir kitap okur, bir film seyreder, yorulur. Birileriyle birlikte olur, derdini anlatamaz, telaşlanır ve incinir.”

a) Eylül
b) Huzur
c) Tutunamayanlar
d) Anayurt Oteli


2) “Tutamak sorunu dedim. Dünyada hepimiz sallantılı, korkuluksuz bir köprüde yürür gibiyiz. Tutunacak bir şey olmadı mı insan yuvarlanır... Kimi zenginliğine tutunur; kimi müdürlüğüne; kimi işine, sanatına.”

a) Aylak Adam
b) Tehlikeli Oyunlar
c) Mahur Beste
d) Karanfil ve Yasemin


3) “Hiçlik duygusu beni bitiriyor. Hayatım, opera, elem... Ve hiçlik , git git ağır basıyor; hissediyorum ki yalnız hiçlik kalacak geriye.”

a) Hepsi Alev
b) Bu Yalan Tango
c) Yarın Yapayalnız
d) Yaprak Dökümü


4) “Toplama kamplarına gittiğinde otuz dokuz yaşındaydı. Döndüğünde... Döndüğünde yaşının hiçbir önemi kalmamıştı.”

a) İstanbul Bir Masaldı
b) Karanlık Çökerken Neredeydiniz
c) Lunapark Kapandı
d) Zingo Dönmeyecek


5) “Karım hâlâ dönmedi. Artık ne Rasim’in ne de Turan’ın yüzünü düşleyebiliyorum. İsvan’sa zaten yok. Tabanca elimde bekliyorum.”

a) Bin Hüzünlü Haz
b) Sonsuzluğa Nokta
c) Gölgesizler
d) Sancının Dili


6) “Sevgi her şeyi, kırık uçlu bir kalemle yazı yazmış gibi... Sevgi her şeyi, durakta titreyerek beklenen bir otobüs gibi... Sevgi her şeyi, kanat takmadan boşluğa süzülüvermek gibi. Sevgi hallederdi.”

a) Şair Öldü
b) Meryem’in Biricik Hayatı
c) Benim Bütün Günahlarım
d) Hayatı Sevme Hastalığı


7) “Ne acayip şey, ilgilenmiyormuş gibi yaptık ama bir yandan da mutaassıp aile büyükleri gibi bakıyorduk, çocuğun eli Nihal’in neresinde, vücutları birbirine ne kadar yakın, ah hayat bize böyle ne yaptın?”

a) Veciz Sözler
b) Aşk-ı Memnu
c) Bizim Büyük Çaresizliğimiz
d) El Sallamıyorum Boğuluyorum


8) “Güneş artık battığı yere yeniden hiç varamayacak. Dünya yeni bir ana daha hiç dolanamayacak. Dalgalar vardıkları kumlarda donacak ve o kumlar artık sonsuza kadar hep ıslak kalacak. Hayat hep ıslak kalacak. Ben hep ıslak kalacağım. Ölüm, hep ıslak.”

a) Kolpa
b) Yok Olma Kılavuzu
c) Hayat Yoldur
d) Kaybolma Sanatı


9) “Torbanın içinde, nefesi kendi nefesine karışıyordu. Naylonun kokusu genzine doluyor, nefes alıp verdikçe ağzını daha çok açma ihtiyacı duyuyordu. Kendi varlığının ya da yokluğunun bu kadar farkında olmak, tarifi zor bir haz veriyordu ona. Zihni on beş yıllık küçücük hayatının üzerinde bir salıncak gibi sallandı.”

a) Meçhul
b) Kayıp Hayaller Kitabı
c) Sinek Isırıkları Müellifi
d) Aksak Ritim


10) “Tüm enerjisini hayallerle tükettiğinden olacak, geriye bir şey kalmıyordu. Yükselmek için yekindikçe bulunduğu çukuru derinleştiriyordu. Bildiği tüm renkler gri, koyu kahverengi ve sarıdan ibaretti (yenilginin tüm tonları).Bildiği tek kokuysa , yanık kokusuydu.”

a) Civan
b) Kirpiklerimin Gölgesinde
c) Gecedegiden
d) Kambur



Yanıtlar:
1c, 2a, 3c, 4a, 5b
6a, 7c, 8b, 9d, 10d


0-3 doğru: Seçtiğimiz romanların pek azını okumuşsunuz. Umarız ilginizi çekenler olmuştur.
4-7 doğru: Seçtiğimiz on romanın azımsanmayacak kadarını okumuşsunuz. İçimizden bir ses diğerlerini de okuyacağınızı söylüyor.
7-10 doğru: Bravo! Bu testten bu kadar doğru cevap çıkarmış olmanız fevkalade bir okur olduğunuzu kanıtlıyor.


Radikal KİTAP

dem
20-08-2012, 15:29
Ian McEwan testi


Çocukluğunun büyük bir kısmını Doğu Asya, Almanya ve Kuzey Afrika'da geçiren Ian McEwan yazarlığa, şimdilerde ülkemizde de pek popüler olan yaratıcı yazarlık kurslarıyla adım attı. Bakalım eserleri son dönemde sinemacıların da oldukça ilgisini çeken yazarı ne kadar tanıyorsunuz?


http://i.radikal.com.tr/480x325/2012/08/16/fft64_mf1079560.Jpeg


1.Nerede doğmuştur?

a) İngiltere
b) İrlanda
c) İskoçya
d) İtalya


2. ‘Amsterdam’da Düello’ isimli eseriyle kazandığı ünlü edebiyat ödülü hangisidir?

a) Pulitzer Ödülü
b) Goncourt Edebiyat Ödülü
c) Man Booker Ödülü
d) Nobel Edebiyat Ödülü


3. Yayımlanan ilk eseri aşağıdakilerden hangisidir?

a) Sessiz Çığlık
b) Karlar Ülkesi
c) Uzak Tepeler
d) İlk Aşk, Son Törenler


4. Aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan Kefaret filminde Cecilia Tallis adındaki tutkulu aşığı canlandıran ünlü aktris kimdir?

a) Renee Zellweger
b) Keira Knightley
c) Angelina Jolie
d) Reese Witherspoon


5. Bir eserinde Londra’da yaşayan beyin cerrahı Henry Perowne’un sabahın erken saatlerinden başlayarak geçirdiği bir günü anlatır. 11 Eylül olaylarına da farklı bir bakış açısı getiren bu eserin adını hatırlayabildiniz mi?

a) Cuma
b) Cumartesi
c) Pazar
d) Pazartesi


6. Hangisi bir Ian McEwan eseri değildir?

a) Düş Yolcusu
b) Masumiyet ya da Özel İlişki
c) Beni Asla Bırakma
d) Siyah Köpekler


7. Yazar Solar adlı eserinde, kahramanı Nobel ödüllü fizikçi Michael Beard’ın gözünden hangi önemli soruna dikkat çekmektedir?

a) Nesli tükenen canlılar
b) Küresel Isınma
c) Radyoaktif Kirlenme
d) Deprem


8. ‘Sonsuz Aşk’ isimli romanının kahramanı Parry, hangi hastalığa sahiptir?

a) Erotomani
b) Şizofreni
c) Panik Atak
d) Kleptomani


9. Yazarın Sahilde romanının yeni evli çifti aşağıdakilerden hangisidir?

a) Clarissa ve Richard
b) Daisy ve Jay
c) Emma ve Charles
d) Florence ve Edward


10. Sinemaya da uyarlanan ‘Beton Bahçe’ isimli romanındaki dört kardeş, niçin annelerinin ölümünü çevrelerinden saklamaya çalışırlar?

a) Annelerini kardeşlerden Jack öldürdüğü için
b) Ailenin aldığı sosyal yardımın kesilmemesi için
c) Haberin duyularak yetim yurduna yerleştirilmelerini önlemek için
d) Dört kardeşin de akıl sağlığı yerinde olmadığı için


Yenıtlar:
1-a, 2-c, 3-d, 4-b, 5-b
6-c, 7-b, 8-a, 9-d, 10-c.


0-3 doğru: Yazarla bu test sayesinde tanıştığınızdan şüpheleniyoruz.
4-7 doğru: En favori yazarlarınızdan olmasa da takip ettiğiniz belli.
8-10 doğru: Ian McEwan en sevdiğiniz yazarlardan biri olmalı. Tebrik ederiz.


Radikal Kitap

dem
03-09-2012, 13:13
Dizilerde Türk edebiyatı


Türk dizileri hiç olmadığı kadar revaçta. Ülke içinde tartışmasız liderliğini ilan eden diziler artık yurtdışında da izleniyor. Hatta oyuncularımız birer Hollywood yıldızı muamelesi görüyor. Yapımcılar özellikle son dönemde özgün senaryolardan çok, "tutmasına" kesin gözüyle baktıkları edebiyat uyarlamalarına yönelmiş durumda. Bakalım bu dizilerin uyarlandığı eserleri biliyor musunuz?



1) Türkiye ’nin ilk edebiyat uyarlaması dizisi hangisidir?

a) Araba Sevdası
b) Leyla ile Mecnun
c) Yaşar Ne yaşar Ne Yaşamaz
d) Aşk-ı Memnu


2) Geçen akşam ilk bölümü yayınlanan Evlerden Biri dizisinin uyarlandığı romanın yazarı edebiyatımızın hangi Kemal’idir?

a) Yaşar Kemal
b) Orhan Kemal
c) Kemal Tahir
d) Kemal Başar


3) Ali Rıza ve Hayriye’nin ailelerinin dağılmasını önelem çabalarını konu alan eserin yazarı kimdi?

a) Reşat Nuri Güntekin
b) Şemsettin Sami
c) Sait Faik
d) Halid Ziya Uşaklıgil


4) Halid Ziya Uşaklıgil’in hangi eseri televizyona 2 defa uyarlanmıştır?

a) Aşk-ı Memnu
b) Kırık Hayatlar
c) Mai ve Siyah
d) Ferdi ve Şürekası


5) Kerime Nadir’in romanından uyarlanan ve 2 kuzenin büyük aşkını konu alan romanın ve uyarlandığı dizinin adı nedir?

a) Aşka Tövbe
b) Funda
c) Hıçkırık
d) Samanyolu


6) Hangisi yapımcılarımızın uyarlamadan duramadığı Halide Edip Adıvar romanlarından değildir?

a) Kalp Ağrısı
b) Ateşten Gömlek
c) Kazancı Yokuşu
d) Sinekli Bakkal


7) Peyami Safa’nın kısa süre önce uyarlanan, besleme olarak alındığı evde tecavüze uğrayan ve yıllar sonra bunun intikamını almak için geri dönen bir karakteri konu alan romanı hangisidir?

a) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
b) Canan
c) Bir Tereddüdün Romanı
d) Biz İnsanlar


8) Dizisi yapılan, Sarı Mercedes adıyla sinemaya da uyarlanan ve Türkiye ’ye dönen bir işçiyi konu alan Adalet Ağaoğlu romanının adı nedir?

a) Fikrimin İnce Gülü
b) Ruh Üşümesi
c) Bir Düğün Gecesi
d) Ölmeye Yatmak


9) Başta Üvey Baba ve Küçük Besleme olmak üzere birkaç eseri televizyon dizisi yapılan yazar kimdir?

a) Kemalettin Tuğcu
b) Nahit Sırrı Örik
c) Orhan Şaik Gökyay
d) Ömer Seyfettin


10) Attila İlhan’ın hiçbir eseri televizyona uyarlanmamıştır. Ancak kendisi tam 5 dizi yazmıştır. Hangisi onun yazdığı dizilerden değildir?

a) Teleflaş
b) Kartallar Yüksek Uçar
c) Yarın Artık Bugündür
d) Ayaşlı ve Kiracıları



Yanıtlar:
1c, 2b, 3a, 4a, 5d
6c, 7b, 8a, 9a, 10d


0-3 doğru: Kitap okumuyorsunuz bari dizi izleyin.
4-7 doğru: Ya çok iyi bir TV seyircisisiniz ya da iyi bir okur.
7-10 doğru: Muhtemelen bir uyarlamayı beğenerek izledikten sonra kitabını da okuyanlardansınız. Tebrik ederiz.



Radikal KİTAP