PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hoş geldin yeni yıl!

emre gümüşdoğan
31-12-2006, 00:59
http://www.evrensel.net/fotolar/20061230/sennur.jpg
Hoş geldin yeni yıl!
Sennur Sezer

Kuşkusuz yüzyıllar önce de insanlar merakla beklemişlerdir yeni yılı. Güneş yeniden dünyayı ısıtacak mı, meyveler olgunlaşacak mı?

Yılbaşı geliyor... Yeni bir yıl başlayacak... Dünyanın pek çok yerinde, bu arada ülkemizdeki pek çok şehirde sokaklar ışıkla süslendi. Binalar süslendi. Sanki her yıldan daha bir tantana ve curcuna yaşanacak... Bayramla üst üste geldi diye mi?.. Yıl yenilendi diye mi?.. Belki de insanların umuda ihtiyacı olduğundan... Yaşamamızı değiştirebilme umudunu yılın yenisine bağlayışımızdan.
Yıl süresi gök cisimlerinin hareketlerine göre düzenlenir ve ay ve güneş yılı olarak ikiye ayrılır. Ansiklopedilerin “yıl” maddesinde de görülebileceği gibi aslında yıl başlangıçları her ulus ve inanışa göre değişir... Çoğu dinsel olayları başlangıç sayar...
Müslümanların tamamen aya göre düzenlenen sivil yılları art arda 29 ve 30 gün çeken 12 aydan oluşuyordu. 354 gün. Fakat yeni ay ile bitmesi gereken her yıla 1 gün daha ilave edilerek 355 gün yapılıyordu. Örneğin Yahudiler, Mısır’dan çıkışlarını (Pesah/Fısıh) yıl başlangıcı almışlardır. Yahudi takvimine göre yıl 29 veya 30 günlük 12 ay (kamer) ayından oluşur... Bu yıla 353 gün olursa “eksik yıl”, 354 olursa “tam yıl”, 355 gün olursa “artık yıl” denir... Yedi yılda bir “Şabbat yılı” denen bir yıl yaşanır.
Cumartesi gününe Şabbat denir. O gün Yahudilerin dinlenmesi gerekir. Şabbat yılında da toprak dinlendirilir, yani nadasa bırakılır... Bugün de Yahudilerde “eğer başlangıç günü pazara, çarşambaya ve cumaya rastlamıyorsa” yıl hâlâ Pesah’ta başlar. Tışri denen ilk ayın onuncu günü 24 saat oruç tutup Yom Kipur denilen Kefaret günü kutlanır.
Müslümanların tamamen aya göre düzenlenen sivil yılları art arda 29 dokuz ve 30 gün çeken 12 aydan oluşur. Yıl 354 gün çeker... Fakat yılın bitmesi için yeni ayın doğması gerektiğinden, her yıla 1 gün daha eklenerek 355 gün yapılır. Dini bayram ve kutsal günlerin her yıl on günlük bir erkenlik göstermesi bu yüzdendir. Müslümanlar için yılın başı Muharrem ayının ilk günüdür.
Bugün dünyanın büyük bölümünde kullanılan takvim güneş takvimidir. Resmileşip genelleşmesi Romalılara dayanır. Yıl başlangıcını İmparator Romulüs 1 Mart, Numa ve Sezar da 1 Ocak olarak saptamıştır. Fransız İmparatoru Charlamagne zamanında da 1 Mart’tı... 1 Ocak’ta başlayan Gregoryen yılı 1806’da yeniden kabul edildi.
Avrupa’daki 1 Nisan şakaları işte böyle bir tarih değişimi ile yılbaşının değişimiyle başlamıştır. İnsanlar birbirlerine yalancı armağanlar verir, armağanı alana, şakayı yutana da gülerler.
Yeni yıl inanışları
Kuşkusuz yüzyıllar önce de insanlar merakla beklemişlerdir yeni yılı. Güneş yeniden dünyayı ısıtacak mı, meyveler olgunlaşacak mı?.. Kış bitecek mi, sorularıyla.... Çünkü yılın başı başlangıçta bütün kültürlerde mevsim dönümüdür. Daha doğrusu baharın ilk günleridir. Daha çok bir mevsim dönümünün başlangıcı olan “Yeni gün” de (newroz/nevruz) yalnız bir kurtuluş yıldönümü değil yılın başıdır. Asya halkları da İranlılar da Nevruz’da çimlendirilmiş buğdaylarla donatırlar çevreyi. İranlılar bu çimlendirilmiş buğdayı ezip suyunu özel bir helvaya katarlar. Bu suyun içerdiği vitamin ve minerallerle vücudun kıştan zayıf çıkmış yapısına yararlı olduğu söylenir.
Yılbaşları genelde tatlılarla, yeni yılın eskisinden güzel geçmesi için uğurlu sayılan yiyeceklerle, sofra düzenleriyle kutlanır. İranlılar, o coğrafyadaki Şiiler ve bu inancın yurdumuzdaki uzantısı Caferiler, Nevruz’dan önceki çarşamba gününü “son çarşamba/ahır çarşamba” olarak kutlar, kuruyemiş ağırlıklı kutlama sofraları kurarlar.
Nevruz sofrasına yılı bollukla geçirmek için eski alfabeyle Sin, bugünkü alfabeyle S harfiyle başlayan 7 adet cisim ve yiyecek konulur, bunlar arasında ayna, gümüş (sim), balık (semek), sümbül, sirke, sumak, sir (süt) sebze (yeşillik) bulunurdu. Nevruz günü için şifalı olduğuna inanılan macunlar yapılır, kutlama için yüksek rütbelilere kutlama metinleri yazılırdı. Bunların her ikisine de Nevruziye denirdi. Bu gelenek Osmanlı sarayında da sürmüştür.
Şu bizim aşure
Her ulusun kutsal günlerinde, bayramlarında belirli bir yemeğin yeri vardır. Kurban Bayramı’nın yemeği elbette kavurmadır ama eskiden gerdan tatlısı da pişerdi... Kurban Bayramı’nın ardından Muharrem ayı gelir, aşure pişer dağıtılırdı. Aşurenin Hazreti Nuh’tan kaldığına inanılır: Tufan bittiğinde gemide kalan erzak bir arada pişirilmiş. Muharrem orucu tutanlar için de iyi bir oruç sonrası desteği. Bu topraklarda yüzyıllardır pişer... Eskiden tatlısı (pekmez katılmışı) aşure adıyla, hem de biraz sulu biçimde, geniş ağızlı özel sürahilerle (aşurelik) 10 Muharrem’den başlayarak dağıtılırmış. Yeniçeri kahvaltılarına tuzlu pişirilmişi :zırbaç/zırva adıyla çıkarmış.
Aşurenin çok benzeyen ikizi Ermenilerin yeni yıl tatlısıdır: Anuş Abur. Bu sözcük “tatlı çorba” demektir. Anuş Abur Yılbaşı /31 Aralık ile İsa’nın doğumu. 6 Ocak arasında pişer. Sarkis Seropyan’a göre buğday haşlandıktan sonra havlulara, bezlere sarılıp evin başköşesine konurmuş.
Ev halkı birer giysisini tencereye örtermiş. “Gelin üşümesin.” Anuş Abur için Nuh söylencesi yinelenir ancak içine fasulye nohut konmazmış. Ermeni yılbaşı sofrasında bulunan Ermeni yemeklerinden biri topik. Yemek tarifi vermeyeceğim ama topiğin bir tür etsiz içli köfte olduğu söylenebilir: Dışı patates ve nohut ezmesine tahin katılarak hazırlanıyor. İçine piyazlık kesilip kavrulmuş soğana, dolmalık üzüm, çamfıstığı, baharat ve yine tahin konup karıştırılıyor. Tülbentlere serilip, düzenlenip, haşlanıyor. Sofrada bazen yine tatlı olan havitz de var. Değişik tarifleri olan havitz, Takuhi Tovmasyan’a göre un helvası gibi hazırlanıyor, kavrulan una süt katılıyor, muhallebi kıvamı alana kadar. Sonra şekeri katılıp fırınlanıyor. Biraz süt helvasına benzemiyor mu?
Rumlar için yılbaşı sofralarının değişmezi Vasilopita adını alan yılbaşı çöreği. Hamuru paskalya çöreğine benziyor, yuvarlak. Üstüne çörekotu serpiliyor, içine de para konuyor. Öyküsü İsa’dan 4 yüzyıl sonrasına dayanıyor: Kayseri valisi halktan ağır bir vergi olarak altın gümüş takılarını toplar.
Kayserinin kutsal kişisi Aziz Vasil (Ay Vasil) valiyi bu takıları geri vermeye razı eder. Ama herkese kendi takısı nasıl verilecektir? Aziz, bir hamur yoğurup içine takıları koyar. Pişen çörek kesilip halka dağıtılır: Mucize, herkese verilen çörek parçasında kendi takısı vardır. İlhan Eksen, İstanbul mutfağının çok kültürlülüğü için yazdığı kitabında, yılbaşı gecesi bu olayın anıldığını, bir dilim pide ve bir bardak şarabın Ay Vasil’e ayrıldığı söyleniyor. Elbet pidenin yanında pastırma unutulmuyor. Çünkü Aziz, Kayserili.
İstanbul’da, İzmir’de ve kim bilir daha nerelerde komşular, birbirlerine kendi yılbaşlarının uğurlu yemeklerini sunmuşlar. Yılın uğuru öyle büyürmüş. Bunu şimdi de yapabiliriz, bunun için yılın sona ermesini beklemeye de gerek yok.

Evrensel / Kültür

Barış ve huzur....

NuriCAN
31-12-2006, 04:00
http://img411.imageshack.us/img411/8122/kartua7.jpg

emre gümüşdoğan
01-01-2007, 00:08
Hoşgeldin 2007
Savaşsız, sömürüsüz bir dünya için...
Şiir dolu bir dünya için...
2007 hoşgeldin...

münevver izgi
01-01-2007, 00:44
Hoşgeldin 2007
Savaşsız, sömürüsüz bir dünya için...
Şiir dolu bir dünya için...
2007 hoşgeldin...

erhantigli
30-12-2007, 12:31
YENİ YIL DİLEĞİ
<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Yeni yılda hep mutluluk ezgileri çal
İçtiğin şerbet olsun, yediğin bal
Mutluluk yağmuru yağdığında
Şemsiyesiz kal!

Hiç solmasın gönül bahçemizdeki gülümüz
Neşe, sevinç dolu geçsin her günümüz
Olsun önümüzdeki tüm engeller düz
Islanalım mutluluk yağmuruyla gece gündüz

san_
30-12-2007, 18:17
bir elinde barış olsun yeni yıl... diğeriyle ne verirsen ver!

Rengin Özesmi
30-12-2007, 22:03
GEÇMİŞTEN GEÇİYORUZ
DİLİMİZDE SİTEMLER
YÜREĞİMİZDE EZİKLERLE
TEHLİKELİ ACIYA AÇIK
OLTACI ÇOCUK
UÇURTMACILAR
SARI ŞEMSİYE
.......................
TÜM ARKADAŞLARIN YENİ YILINI KUTLUYORUM

Hale Oyal
31-12-2007, 10:32
HOŞ GELDİN YENİ YIL...HOŞ GELDİN ama umarım HOŞLUKLARgetirmişsindir bize...

Sağlık, mutluluk, sevdiklerimizin neşeli sesleriyle örülü günler, haftalar, aylar getirmişsindir bize...

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 10:45
Savaşsız, sömürüsüz bir dünya özlemiyle yeni yılınızı kutluyor, 2008'de; sağlıklı, huzurlu ve sevdiklerinizle paylaşacağınız bir yaşam diliyoruz…

Şiirakademisi
www.siirakademisi.com (http://www.siirakademisi.com/)

irfan mutluer
31-12-2007, 10:50
Yeni yılda sağlık ve mutluluk dileklerimle...

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 10:54
Şiirakademisine gelen yeni yılkutlama iletileri.

Tarık Günersel

PEN 2008'in bütün gezegende baskıcı ve şiddetçi eğilimlere karşı edebiyat, laiklik ve demokrasinin hamleler yaptığı bir yıl olmasını diler.

Yönetim Kurulu

www.pen.org.tr (http://www.pen.org.tr)

Mutlu yıllar arkadaşlar.
2008'de de şiirin internetteki nabzı olmanız dileğiyle.

hüseyin alemdar

Yeni yılda mutluluk şiirleri yazabilmeniz ümidiyle...

ruhan odabaş

İnceliğiniz için teşekkürler.

Nice yeni yıllara... Bir "merhaba"nın sıcaklığı, insanlığı ve güzelliğiyle...

Selamlar.

Aydın Afacan

Şahsınızda tüm üyelerinizin,ve şiir severlerin yeni yıllarını kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Abidin GÜNEYLİ

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 11:10
her zamanı şiir gibi yaşayacağımız ve beraber savaşa karşı şavaşmadan yaşayacağımız yeni yıllar diliyorum..sağlık,başarı ve sevgide cabası tabi..
yazın evlatlığız ayfer feriha nujen
sonsuz ışıklı bir sevgiyle..

Ayfer Telli

Teşekkürler,mutlu yıllar,sevgiler
Tekin Gönenç

şiir akademisine başarılarla dolu bir yıl dilerim.
muammer boztekin.

Sevgi bestesinin tınılarını tüm insanların yüreğinde hissedeceği, hüzünlerin dostluklarla silineceği, ümitlerin hiç bitmeyeceği, sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yılı sevdiklerinizle birlikte geçirmeniz dileğiyle.

2008 yılı size sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazanç getirmesi dileklerimizle.

Sevgi Küpü Yönetimi

Her şey ama her şey,istediğiniz gibi, gönlünüzce olsun.
Sağlık umut mutluluk dolu bir sene dilerim.

* YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN *

Volkan YILDIRIM
Kahire'den sevgilerle
www.efsanesairler.com (http://www.efsanesairler.com)

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 11:24
Emre Bey

Sizin ve tüm şiir Akademisi'nin yeni yılını içtenlikle kutluyor, hepimiziçin iyi bir yıl olmasını diliyorum 2008'in.Dostlukla...

Çiğdem Sezer

size tümüyle katılıyorum ve kadınların öldürülmediği, yok edilmediği, hiç değilse yaşama haklarının iade edildiği bir yıl da olsun 2008 lütfen...

çok sevgiler, mutluluklar

Hande Öğüt

Ben de herkeslerin yeni yılını kutluyorum :)
Selamlar,

Ayten Colakoglu

Sizin ve şiirakademisinin yeni yılınız kutlu olsun!

Hamdi Özyurt

İyi yıllar dileklerimle...

Coşkun Ongun

Güzel dilekleriniz için teşekkür eder, iyi bir yıl dilerim.

Kemal Gündüzalp

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 12:30
<DIV align=center>
<DIV align=left>http://farm3.static.flickr.com/2297/2151748924_c06026a373_m.jpg
<DIV align=left>
PATİKA EDEBİYAT DERGİSİ 2008' DE TÜM GÜZELLİKLERİN SİZLERLE OLMASINI DİLER.

MUSTAFA ERGİN KILIÇ
PATİKA EDEBİYAT DERGİSİ
www.patikadergi.com (http://www.patikadergi.com/)
patikadergisi@yahoo.com

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 13:00
HUZURLU
MUTLU
BAŞARILI
KAZANÇLI
BAHTLI
ÇOK ŞANSLI
SAĞLIKLI
BİR YIL OLMASI
DİLEĞİM İLE

Sevgi ve Saygılarımla

Soner ALIÇ

Ben de sizin yeni yılınızı kutlarım.
Nice Damar

Yeni yılınızı kutlarız.
esenlik ve güzellik içinde olmanızı dileriz.

Yedi İklim dergisi adına
Ali Haydar haksal

merhaba...
yeni yıl güzellik, kardeşlik getirsin...

yazilikayadan selam
rahmi emec.

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 13:20
Şiir Akademisi 'Ailesi'nin Değerli Üyeleri,

Hoşgörüye sığınarak;
"Savaşsız, sömürüsüz bir dünya özlemi" arzusuna katılmamak olanaksız... Ama, ancak dünyada savaş ve sömürüyü yöneten güçlerin, onların işbirlikçisi, aracısı, maşası olanların, ulusları bölmeye çalışan yapılanmaların adını koyarak, onları açıkça anarak, onlara karşı olarak yola çıkabiliriz 'savaşsız, sömürüsüz bir dünya' için...

Değilse, örneğin, 'hastalıksız, mikropsuz bir dünya özlemi' de yetmiyor dileklerimizin gerçekleşmesi için; hekimlik, sorunların nedenini belirlemedikçe, çıbanı belirleyip irini yok etmedikçe, nedene karşı durmadıkça...

Sağlıklı ve şiirli nice mutlu yıllar dileğiyle...

Kalbiniz Hangi Güzel Şey İçin Çarpıyorsa
Yeni Yıl Size Onu Getirsin...

Emin Sami Arısoy

2008 yılında her şey istediğiniz gibi olsun.
Saygı ve sevgilerimle

Eray Beceren

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 15:07
Sevgili Emre, merhaba..
Teşekkür eder, ben de sizin ve tüm Şiir Akademisi emekçi ve şair-yazar kadrosunun yeni yılını kutlar, esenlikler dilerim.

A.Uğur Olgar

http://ugurolgar.sitemynet.com

Teşekkür ederim,
Aynı dilekleri paylaşıyoruz.

Levent Özbek
Koridor Dergisi

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN
bir kuş kadar özgür,
bir bebek kadar temiz,
gökyüzü kadar derin,
güneş kadar sıcak,
çikolata kadar tatlı,
çocuklar kadar şen,
hamakta zaman geçirmek kadar keyifli,
yürümek kadar huzurlu,
yeşile doymak kadar sağlıklı,
bir armağan vermek kadar mutlu,
yapılanın en iyisini yapmak kadar başarılı,
hakedileni almak kadar sevgi dolu,
hedeflere ulaşmak kadar umutlu,
herşeye rağmen kendinden emin
ve bir o kadar dingin olmayı vaat eden
BİR YENİ YIL DİLİYORUM

Rahim TAŞ

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 15:10
Ey Noel Anneler,
Ey Noel Babalar,
2008 yılı, ülkemizde ve dünyamızda savaşın ve zulmün dinmediği,sömürünün, yoksulluğun bitmediği... bir yıl olacaksa, ben bu yılı kutlamıyorum.
Ben artık hiçbir şeyi kutlamıyorum.
Kutlayanlara kutlu olsun yine de...
Evimde yılın 365 günü zaten rakı var; büfede, markette... Onları içmek için yeterince sebebim de var. Ama rakı bile kan kokuyor.
Aslında hayat bizimle tombala oynuyor!

Ahmet Erhan

yılmaz arslan
31-12-2007, 17:05
kucak dolusu mutluluk dilerim şiirakademisine ve üye dostlarıma...
iyi yıllar...

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 18:19
hayat, mutlu anları haklı dayanaktan yoksun kılmasın
umarım gönlünüzce bir yıl olur...
adnangül

Merhaba,
İnsanların açlıktan, yoksulluktan, çıkar savaşlarından ölmediği...
Onurun , erdemin, insan olmanın değerinin korunduğu ...
Yarının kaygı değil umut yüklü olduğu...
Daha eşitlikçi, daha adil, kardeşlik, özgürlük, barış, mutluluk dolu günlerin de geleceği inancını yitirmediği nice mutlu yılları sevdiklerinizle paylaşmanız dileğiyle... mutlu yıllar...

Bedriye korkankorkmaz

YENİ YILINIZI KUTLAR;
SAĞLIK, MUTLULUK VE HUZUR DOLU NİCE YILLARDA GÖNLÜNÜZCE YAŞAMANIZI DİLERİM.
SAYGILARIMI SUNUYORUM..

Münevver Düver

mavi bir dünya isteyen tüm dostlarımızın yeni yılınızı kutlarız...
MAVİDÜNYA'ya yeni yılda da her türlü katkılarınızı bekliyoruz. Yeni ürünlerinizi dergimizde görmek bizim için büyük bir onur olacaktır

sevgi ve saygılarımla

sadık şahin

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 18:28
Sevgili Emye,
2008'in, 2007'yi ayatmaması dileğĩmle...

Mahzun Doğan

Nice yeni yillara!...

Ibrahim Eroglu

Sevgili Emre,
Ben de mutlu ve barış içinde bir yeni yıl dilerim. Şiir akademisine ve size.

Yelda Karataş

EMRE BEY.
SAĞLIK, MUTLULUK,BAŞARI DOLU NİCE YILLARDA,
SEVGİYLE KALINIZ.

Gülsüm IŞILDAR

Teşekkür ederim.
Ben de sizin ve sizin vesilenizle şiir akademisi sitesine emek veren tüm arkadaşların
yeni yılını kutluyor; sağlıklı,huzurlu,mutlu güzel bir yıl diliyorum.Esenlikle...

Emel Nişlioğlu

Sevgili Emre,

Yeni yılınızı kutlar sağlıklar dilerim...

Necmi Selamet

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 18:34
Ben Yarimi Yeni Yılda Gül Dalının Dibinde Bulacağım

“Her fırsatı kaçırdım hatta ölümü bile.”

Ölümsüz tiyatro kahramanı Cyrano De Bergerac’ın ölmeden önce söylediĩ son sözlerden biri… Onun gibi šir, silahůr, musikiũnas, fizikbilir ve nazik, aynı zamanda kahraman bir adamın bań?na aldıĄ? bir odun darbesiyle ölmesini yakıŴıramaz ona, kendisi ve ben dahil hiç kimse. (Yazar Edmond Rostand dıń?nda.)

Yukarıdaki sözü šir Cyrano mu silahůra söyler, silahůr olan mı šire diyen bir soru, daha sonra bu sayfalarda su yüzeyine çıkmak üzere aklımın bir kenarında kendine bir yatak bulup akadursun; öncelikle tüm insanlara 2008’de Cyrano’nun kaderini paylaŭamalarını dilemek niyetindeyim. 2009’i kaçırılmamıŠfırsatlarla dolmuŠbir yılsonu’yla karń?lamalarını.

Yeni yılı karń?lamanın, duvara yeni bir takvim asmaktan ve yeni bir ajanda almak zorunda kalmaktan baūa bir anlamı olmadıĄ?nı söyleyenlerin aksine, hayatımızın çeũtli alanlarına sahne olan her kutlama ortamında bulunmanın birer fırsat olduĵnu düŃ?nüyorum. Zamanın kendine ad konmasını önemseyip önemsemediĩni bilmek için ŵ anki fizik formülleri henüz yeterli olmayabilir ama bir yıl önce rakamla adını belirlediĩmiz geçmiŠyılda kendimizde, yakın çevremizde, ülkemizde ve dünyada insanlık adına ne geliŭiŬ ne geri gitmiŬ insanı ne sevindirmiŬ ne utandırmıŠdiye muhasebe yapmanın nesi kötü olabilir? Gelecek yılı yeni yıl diye adlandırıp bir baŬangıç vesilesi yaparak, aslında kendi ömrümüzün, ülkemizin ve gezegenimizin iyi günlere šhit olmasını dilemek bizden ne eksiltebilir?

Yılbań? kutlamaları, kendini kaybetmiŠbir tüketici olmadıĄ?mız sürece, Sevgi’yi ifade etmek, sevdiĩni itiraf etmek, hayatımızda yer alan herkese varoldukları için teťkkür etmek, onlar için güzel dileklerde bulunmak, yašdıĄ?mız her ťye šhitlik eden zamanı ťreflendirmek ve en önemlisi tüm dünyanın hep birlikte aynı anda eĬenip, umutla ve iyi dileklerle evreni ťnlendirmesi için bir fırsat deĩl midir? Hep birlikte aĬayamadıĄ?mıza göre… Hep birlikte aynı anda aĬayamayıp, dünya krallıĄ?na soyunanların saçmalıklarına seyirci kaldıĄ?mıza göre…

BuluŴurucu, barıŴırıcı, sevinç bulaŴırıcı ve geliŴirici tarafını hedefleyip kutlanacak her ťyi kutlamalı… Hoŧörüyle. Nasıl melodiyi melodiden ayıramazsan, insanı da insandan ayrı koyamazsın çünkü. Biri, bir yılbań? kutlamasında ömründe ilk kez duyduĵ bir Kütahya türküsüyle yarini gül dalının dibinde bulurken; konumları apayrı biriyle sarmaŠdolaŬ üstelik gözlerinin içine TAM bakarak, ‘Selanik Türküsü’nü söyleyebilir diĥri.

Hoŧörünün taçlandırılıp çam iĮesine çiçek açtırdıĄ?; etin tırnaktan ayrı tutulamayacaĄ?nın artık idrak edildiĩ; akıllı geçinenlerin karń?sına, ‘alt-üst’ demeden omuz omuza dikileceĩmiz, daha aydınlık, daha bilir, daha görür, daha suya giderken testiyi kırdırmayacaĄ?mız günlerle olušcak 2008;

kutlu gelecek.

Elbette kutlu gelecek, boŵna mı yazdım onca nazar boncuklu süpürgelere iliŴirip fal çektirdiĩm onca maniyi?

“oyun oynamak kadar
kolay gelsin geçmiŠkederleri süpürmek,
püskürtmek
Nazar deĭesin yeni yıl(lar)da
sevgine
sevgiline”

Teĥt geçen yašmların birbirine tam anlamıyla dokunması, teĥt geçmeyenlerin geçmesi
Uzaklardakilerin artık hayatlarımıza geri dönmesi, yakındakilerin ise yakınlıĄ?nı bilmek dileĩyle.

Nurduran Duman

mailden kaynaklanan Türkçe karakter bözukluğu için özür dileriz.

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 18:44
<DIV align=center>
<DIV align=center>http://farm3.static.flickr.com/2033/2151571037_e7caff9cb6_m.jpg
<DIV align=center>
<DIV align=center>Barış ve adaletin egemen olduğu, Hoşgörü, Dostluk ve kardeşliğin hepimizi kucakladığı Güzel bir dünya dileğiyle yeni yılınızı kutlar, Sağlık ve esenlikler dileriz.
Üzeyir Lokman ÇAYCI
İç Mimar – Endüstri Tasarımcısı
55, rue Louise Michel
78711 Mantes la Ville
FRANCE

uzeyir.cayci@wanadoo.fr (uzeyir.cayci@wanadoo.fr)

------------------------------<WBR>------------------------------

http://monsite.wanadoo.fr<WBR>/SEVGI/ (http://monsite.wanadoo.fr/SEVGI/)

------------------------------<WBR>------------------------------

http://serran.site.voila.fr<WBR>/index.jhtml (http://serran.site.voila.fr/index.jhtml)

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 18:56
Tüm insanlığa ve size sevgi, barış ve huzur dolu bir mutlu yıl diliyorum.
Saygılarımla...

nuri sagaltici

sizinle, dürüst ve düzgün sitenizde güzel şeyler yaşadım..sizlere sonsuz teşekkürler.."devrimci" özellikler taşıyan kalplerin, sanatçıların örgütlenmesi gerektiğine inanıyorum..

sevgiler..
AHMET ÖZBEK

insanların birbirinin yüzüne bakarak yalan dolan söylemediği huzur
dulu bir yıl dilerken edebiyatında bol verimli sağlıklı geçmesi
dilerlerimle saygılar

arslan bayır

Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlar,sağlık başarı ve Mutluluklar dilerim.Kalenderce kalın..
KALENDER KILIÇ

Yeni yılınızı kutlar, sağlık başta olmak üzere, başarı ve mutluluk içinde geçmesi, şiir dolu yaşam sürmeniz dileğiyle selam ve sevgilerimi sunarım.

Çelebi Öztürk
K YAYINEVİ EDİTÖRÜ
K EDEBİYAT DERGİSİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ
YOZGAT

Gül Uğur
31-12-2007, 19:03
Tüm şiir dostlarımın yeni yılını kutlar,
Sevgi, barış ve şiir dolu bir yıl geçirmenizi dilerim.

Ve tabiki bir de bol şanslar...http://www.siirakademisi.com/forum2/smileys/smiley17.gif

emre gümüşdoğan
31-12-2007, 19:39
teşekkür ediyor, yeni yılınızın gönlünüzce geçmesini diliyorum.

ihsan topçu

Şiir akademisi üyelerinin ve yöneticilerinin yeni yılını kutlar, sanat ve sevgi dolu iyi bir yıl dilerim

H. İhsan Sönmez

kendisini aşarak gerçekleştiren insanlık,
barış ve aşk yüzlü bir dünya,
nice yıllara.

Hayrettin Geçkin

2008'de,
yarıda bıraktırılmış, yolundan saptırılmış
KEMALİST CUMHURİYET DEVRİMİ'ni
yeniden başlatmanın
ödevi, sorumluluğu ve inancıyla
yeni yılınızı kutlarım..

Uluç Gürkan

HERKES İÇİN FIRSAT
HERKESTEN SORUMLULUK
HERKESİN TOPLUMU

www.ulucgurkan.net (http://www.ulucgurkan.net/)
ulucgurkan@ulucgurkan.net

emre gümüşdoğan
01-01-2008, 14:38
insanların birbirinin yüzüne bakarak yalan dolan söylemediği huzur
dulu bir yıl dilerken edebiyatında bol verimli sağlıklı geçmesi
dilerlerimle saygılar

arslan bayır

Sevgili Emre,
Senin ve Şiirakademisini var eden üyelerin yeni yılını
Şahsım ve BUYAZ Bursa Yazarlar Derneği adına kutlar,
Yeni yılın gönlünüzce olmasını dilerim.

Şaban AKBABA
BUYAZ Başkanı

Sevgili Emre;
Sizin ve ailemizin (şiiraklademisi)de yılı kutlu mutlu olsun...Bugün içimde ifade edemediğim bir mutluluk var. Doğduğum gün bugün benim.Sevineyim mi? Üzüleyim mi? :)

...*

Daima sevgim ce saygımla....
Mustafa Fırat

Berna da yeni yılınızı en içten duygularıyla kutluyor.Üstümde kalmasın :)

Meraklısına Notumdur.
...* sır dediği içino pragrafı sakladım,ipucu vereyim,Mustafa Fırat'ı ve MÜHÜR'ü izleyin...
Berna, Şair -yazar Berna OLGAÇ (Mustafa FIRAT'ın değerli eşi)

AYKIZI
01-01-2008, 18:37
Artık hepimizegüzel şeyler getirsin 2008!
<DIV align=center>
<DIV align=center>Sevgi ve umutla...

emre gümüşdoğan
01-01-2008, 20:17
Tüm üyelerimizin ve şiir/edebiyat gönüllülerinin yeni yılını kutluyor, savaşın ve her türlü şiddetin karşısında, insani beklentilerle, umutlarımızı bir başka yıla daha taşıyoruz.

Şiir Penceresi www.siirpenceresi.<WBR>com (http://www.siirpenceresi.com/)

Güzin Dündar
01-01-2008, 21:09
Teşekkürler. Hep böyle güzel kal şiir akademisi .Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlar,sağlık başarı ve mutluluklar dilerim.

çelişki
01-01-2008, 23:11
Hep birlikte insanca yaşayacağımız bir yıl diliyorum,sevgilerimle

emre gümüşdoğan
01-01-2008, 23:32
sevgili gümüşdoġan
31 aralık gününün, söylendiği gibi sihirli, tanımlandığı kadar güçlü ve umulduğu kadar devrimci olmasını; hemen ertesi gününden başlayarak sihrini, gücünü ve devrimciliğini göstermesini, ben de diliyorum.
sevgi ve selamlar.

nuri demirci

Hüseyin Korkmaz
02-01-2008, 13:32
İki gündür giremedim biraz geç oldu ama yine de tüm dostların YENİ YILI KUTLU OLSUN ...Sağlıklı,umutlu ve özgürce daha nice yıllara...</font>

emre gümüşdoğan
03-01-2008, 00:27
Ne güzeldir iyi dieleklerde bulunmak: Mutlu Yıllar Şiir Akademisi ailesi.

Uluer Aydoğdu

Sn. Emre Gümüşdoğan

Şahsınızda tüm şiir akademisi paylaşımcılarının yeni yılını kutlarım.

Saygılarımla,

O.Yavuz İNAL

Mutlu yıllar olsun
ag

Ahmet Gök

Yeni yıl yeni çocuklar, yeni düşünceler, yeni sevgiler demek.*
*Yeni yıl değişim, değişim, değişim demek.*
*Yeni yıl evrim, evrim, evrim demek.*
*Toplum oluşuncaya dek, herkes birbirini sevene dek, herkes ortaklaşa
çalışıp üretene dek, ülkemiz ve tüm dünya gülene dek çalışmak, üretmek
dileğiyle… *
*Yeni yılda daha çok okumak, daha çok düşünmek, daha çok sevmek dileğiyle…*
*Her şeyden çok; daha çok kendinizi sevmeniz dileğiyle…*

*Olcay Yılmaz*

*DÜŞÜNBİL*

*Düşün ve Ekin Dergisi*

FulyaÇelikbilek
04-01-2008, 03:33
Siirakademisi`nin ve siir dostlarinin yeni yilini kutlar saglik ve mutluluk getirmesini dilerim...

her seyin gönlünüzce olmasi dilegimle....

sevgilerimle...

emre gümüşdoğan
05-01-2008, 21:55
AZINLIK VE AYKIRI

Güzel olsun diye her şey,
bugün yeşile boyad ım ellerimi.
Ayakkabılarımda bildik bir siyahlık,
düşlerim , onlar halâ mavi.

Kırmızı kazağıma üç renk sevda kattım ,
güzel olsun diye her şey .
Bugün asmadım suratımı
gecede kalan koyuluğa .